icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

puhelin
25. zář 2020

@hojda Hodne jich ted je na idnesu. Bila apod. - to jsou modly pro duchodce. Maji je uklidnit, aby se nebali jit volit. Jinak tu nekdo volby projede. Ted vubec na idnesu dost uklidnuji pred nakazou, protoze se ukazalo, ze hlasy duchodcu budou klicove.

vineta
25. zář 2020

@marcicek84 Do očkování. Jak jinak bys to chtěla udělat? Nechat teď radši rovnou najednou umřít to dejme tomu procento nakažených? Přehltit zdravotní systém, aby spolu s nimi zemřeli i lidé na další nemoci kvůli absenci lékařské péče? To už se stejně částečně stane. Virus zjevně nikam nezmizí. Dokud nebude cesta, jak ochránit rizikové skupiny, tak to prostě bude třeba regulovat opatřeními, pokud se chceme považovat za humánní společnost. Až bude dostupné očkování, pak už se můžeš dovolávat nějaké osobní odpovědnosti každého jedince vůči sobě samému, teď nemají rizikoví šanci se ochránit sami.

marketa11112
25. zář 2020

ja jsem asi debil. ale pokud je bez rousky moznost nakazeni virem 100 % a s rousku 50 %, tak to asi vyznam ma. fakt me matematicke znalosti nejsou az tak spatne.

no, kazdopadne nereagovat na urcitou osobu, je reseni. 🙂) bude tu mene hadek a clovek se dozvi vice zajimavych informaci. dekuji.

odula
25. zář 2020

@hojda no - abych pravdu řekla, tak jsem nečetla konkrétní doporučení ani jsem se o to nezajímala protože u nás na škole ani ve školce nikdo pozitivní nebyl pokud vím. Soudě podle toho, co platí obecně, tak prostě ten, kdo má jakýkoliv symptomy (i mírnou rýmu, větší únavu, cokoliv) musí zůstat doma do úplnýho odeznění příznaků plus dva dny. Každej, kdo má jakýkoliv příznaky, se má nechat otestovat. V případě pozitivního testu prostě zůstane doma dokud není uplne symptomfri a pak ještě nejaký dni navíc. Žádný další negativní testy nejsou potřeba pokud vím, ale to bych musela ještě ověřit. Jinak když je jeden z domácnosti pozitivní, tak se má izolovat i doma od ostatních ale členové domacnosti nemají povinnou karanténu. Takže předpokládám, že je to tak stejný i ve škole. Když je někdo nemocnej, zůstatne doma. Ostatní jedou dál 🙂 jop - ještě jeden dodatek. Teď jsem si vzpomněla, že někde ve Skåne byl větší outbreak ve škole, tak tu myslim buď zavřeli nebo nějak významně omezili provoz. Ale nemůžu už tu zprávu dohledat, tak ti přesně nepovím.

marketa11112
25. zář 2020

kazdopadne asi bychom se meli smirit s tim, ze noseni rousek se bude povazovat delsi dobu za ,,zodpovedne,, chovani v dobe nejvetsiho prenosu virovych onemocneni - tedy v zime. a vlastne bych rekla, ze pokud je nekdo nemocny a jede treba k lekari mhd, vstupuje do budovy nemocnice, sedi v cekarne, jde si pro leky - tak by to asi nebylo od veci. u nas to jen neni zvykem. no, tak se to treba zvykem stane. ikdyz, nekteri pitomce to proste nezajima a klidne budou prskat na ostatni dal - to je takove to ceske - je mi blbe, tak at je i tobe. no a co ... (muzeme to prevest na cokoli - nemam penize, tak at je nemas ani ty, mam rozbite auto, tak me nezajima, ze ho mas rozbite i ty a pod.). nekdy mam pocit, ze v cechach ziji sami ignoranti, zavistivci a sobci - proste zli lide. ikdyz bych rekla, ze v urcitych krajich je to trosku lepsi. ale oproti jinym vyspelym zemim, jsme dost velci hnusaci .

kamino
25. zář 2020
odula
25. zář 2020

@marketa11112 víš co mě spíš děsí - jak lidi s těma rouškama neumí zacházet. Co já viděla věcí... teď patlají na kliky, pak si sáhnou na roušku, pak zpátky na kliku, pak si jí sundají a daj do kapsy, pak ji zrecyklujou, nebo ji položí na stůl... chtělo by to nějakou osvětu v týhle oblasti taky...

marketa11112
25. zář 2020

@odula to mas urcite pravdu. to by chtelo. je trosku zvlastni, ze zrovna tohle nikdo neresi. klidne by mohl kratoucky spot bezet v telce ci jako reklama na youtube apod.

odula
25. zář 2020

@marketa11112 tak kdyby byl nakazlivejsi, ale snizila by se smrtnost, by to nebylo tak zly. Nakazlivost jako takova je sice problem, ale pokud by se virus staval infekcnejsim ale neskodnym...

marcicek84
25. zář 2020

@hojda ohledně očkování jsem se tady ptala rizikových a či ohrožených na zdejší diskuzi, když i oni měli odmítavý postoj, tak ti to celkem hodně napoví

hojda
25. zář 2020

@marcicek84 No, nemyslím si, že zrovna MK je reprezentativní vzorek, ale ono je těžké vyjadřovat se k vakcíně o které zatím nic nevíme.

odula
25. zář 2020

@kamino to je uplne typicka "karen". jsou vsude, bez ohledu na hranice, narodnosti a rasy... :D

kamino
25. zář 2020

@odula Bohužel se najdou lidi, kteří tomu věří a hlásají dál.. mazec

marcicek84
25. zář 2020

@hojda každopádně její spuštění výroby se blíží, pak se bude distribuovat a začne se proočkovávat a to je zkraje příštího roku a pak to bohužel přestane být o rouškách, ale jen o té individuální odpovědnosti...A jestli si rouškaři myslí, že se to nestane, tak bohužel stane a pak jsem zvědavá, jak se k tomu tady kdo postaví, protože rouškové nařízení pomalu skončí...

odula
25. zář 2020

@kamino No tak zas na druhou stranu - on postup vlady v cele z Babisem v lidech moc duveru nevzbuzuje. Neni divu. A pak se taky nelze divit , kdyz lidi poslouchaji extremni pytloviny jako je tato. Videla jsem na jejim kanale odkaz na nejaky clanek s Flegrem. To je taky existence ty jo. Nepochopim proc mu davaji v mediich tolik prostoru. No v tomhle clanku tvrdil, za ma Babis zajem na co nejvyssim poctu nakazenych, protoze mu patri sit laboratori a odbernych mist. To si myslim, ze je fakt blbost. To totiz patří Prymulovi. .... 😀😀 muhehehehehehe..... pardon. 🙊 no ne, to je samozřejmě blbost. vtip. ale od kdy je ministr zdravotnictvi clovek zainteresovany ve zdravotnickym prumyslu, včetně distribuce vakcín? No - uz mlčim. to už je mimo téma. ale ja už si v březnu říkala, že možnost být ministrem si člověk jako Prymula nenechá ujít.

marcicek84
25. zář 2020

@kamino a tu paní jsi jde vyhrabala? Možná kdyby nebyla tak afektovana...lobotomie byl trochu úlet...ale zase kdyby byla víc v klidu, tak by v některých věcech pravdu měla...Seniorka to řekla celkem hezky a taky má pravdu tom, že lidé se musejí testovat ve velké míře kvůli nařízení, cestování, aby je pustili do práce apod.

@odula tak tím Flégrem tady dost argumentuje @hojda

odula
25. zář 2020

@marcicek84 jo, kdyz bude @hojda chtít, klidně o tom můžem zapříst rozhovor. Třeba se poučim a zjistim, že to není takovej úleťák jak to vypadá. a nebo taky ne 🙂

marcicek84
25. zář 2020

@odula já nevím dle Flégra už tady mělo být 8000 nakažených denně a zavřené školy...

kamino
25. zář 2020

@marcicek84 Paní na mě vyskočila a vypálila mi díru do mozku - lobotomie hadr 🙂

puhelin
25. zář 2020

@marcicek84 To uz rika i Prymula

marcicek84
25. zář 2020

@puhelin ten je všeobecný strašák...

marcicek84
25. zář 2020

@kamino možná je jen fest naštvaná za toho syna ve škole, jako jestli se dusil a měl astmatický záchvat a učitelky bez pochopení, tak opravdu to by nadzvedlo i mě na jejím místě...v kombinaci s jejím upištěným hlasem (ne každému je dáno) to působilo dost hystericky...

kamino
25. zář 2020

@odula Já ten krok s Prymulou chápu - Prymula byl symbol někoho, kdo třískne do stolu a je schopen hodně rázných opatření. Některé části obyvatel to imponuje. Já mám trochu problém s tím, že je těžké sehnat odborníka, který by nebyl zaháčkovaný v nějakém byznysu. Nechci paušalizovat, ale schopní lidé se zkrátka zapojují a mají firmy, jsou úspěšní a mají různé vazby a neschopní se lepí na státní správu a podobě .. A ruku na srdce, když zapátrám v minulosti a po rodině, vždy se najde něco, na co nejsem pyšná a co by se dalo překroutit... A toto není fakt jen věc Čech - je to světová akce a to co se řeší tu, řeší se po celém světě.. Spíš mě štve, že všichni ví, že se vše dělá špatně a neslyším konstruktivní návrhy, které by byly průchozí v širším spektru.. Každá země se s tím vyrovnává trochu jinak a jen čas ukáže jaká cesta je správná.

odula
25. zář 2020

@marcicek84 dej tomu dva tejdny... 😉 ja si samozrejme nemyslim, ze k tomu dojde. Ale skoro 3000 případů za den je celkem dost. Tady bylo v největším peaku asi 1600 denně . pak by ale bylo taky potřeba porovnat počet testů - i když myslím že v květnu se právě začalo testovat ve velkým. No - takže nakonec težko říct. protože jak praví klasik "existuje lež, hnusná lež a pak je tu statistika". :D

odula
25. zář 2020

@kamino jo, v celku souhlasím. Jenom bych chtěla dodat, že v prymulově rodině se nemusí "pátrat". Firma prymulovy dcery je "alive and kicking" - vykazuje milionovy obraty a spolupracuje s takovýma gigantama jako GSK. takže... 😎

meesha
25. zář 2020

@hojda ona to vi, nabizim male shrnuti, kdyz ho neni schopna sepsat ona: Ted nic nema cenu, (ono to nase zdravotnictvi donekoecna zvladne i kdyz to pustime, protoze to vlastne nic neni), rizikovi a duchodci huš do díry a až bude vakcina, tak se jim vsem prikaze, aby se naockovali, kiš kiš.
Sice to nedava moc smysl, ale dava to slusny prostor vsechny posilat kontinualne do haje :D

marcicek84
25. zář 2020

@meesha ona se sousedovic koza a přijdeš mi už opravdu, že na něčem jedeš, měla bys psát za sebe ne psát své názory a svádět je na druhé...

ilonne
25. zář 2020

@hojda Pokud je někdo výzvě, na testy musi. Covid je zařazen na seznam nakazlivych chorob, jejich šíření je postizitelne podle trestního zákoníku. T
Když na testy nepůjdou, vystavují se riziku pokuty až do výše 3mil Kč nebo riziku trestního stíhání.

kuttu
25. zář 2020

@marketa11112 když se na jaře roušky začaly nosit,tak spoty o tom,jak s ní zacházet byly...jenže...v běžném životě je to prostě nereálné...ve zdravotnictví jsou jiz zvyklí s rouškou zacházet,ale běžný občan ne...

Strana