Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
@marketka_m tak on tvrdil, ze rousky nemaji prokazanou ucinnost, ze je rouskofob (pak jsou rouskofilove a nic mezi tim), atd. https://www.reflex.cz/clanek/prostor-x/102500/p... Uplne mimo mi to prislo, na onkologa. Kdyby slo jen o to co pises, tak snad ...ale bylo toho prave vic. Ten rozhovor, co mam na mysli, nevim jestli byl na ct24 nebo v ramci Partie na prime. To uz si presne nevybavuju. Nevim, kdyby si za tim tak tvrde stal, tak by se snad branil, neco jako: “Prymula mi vyhrozovl, ze me na pozici reditele znici, kdyz nebudu mlcet, to je skandalni. “, takhle sklapnul a je z nej disident a uz za nic nenese odpovednost.
@meesha hmmm...myslim ze nikdo z politiky by nerekl co jsi napsala...prymula atd... lekari mluvi ale verejne o neprokazatepnosti rousek..takze on neni jediny..pokuf ho sesadili..coz se nedozvime..tak to nas ceka zajimava budoucnost..
@marketka_m brzy si asi budeme na dobou noc prat stylem rousky na pusy a spat 😂🤦🏻♀️
Presne,neni jediny,byl jeden z mala,ktery mel na to koule k tomu neco rict nebo se ohradit vuci hloupostem...
@marketka_m To je možné, že to tak myslel, ale je z něj hrdina antirouškového hnutí, což možná ani sám nechtěl....
@odula Tak Flegr je vědec zcela pohlcený svým oborem, to je zřejmé hned🙂. Zkusila jsem tedy mrknout na tu jeho srpnovou předpověď a docela mu to vychází. Říkal, že VŠ se neotevřou, hygiena nebude stíhat trasovat, zvýší se reprodukční číslo.... Jinak pro zajímavost mrkni na rozhovor s ním z radiožurnálu. Média ráda dělají ten střet dvou opačných názorů, takže pak tam vypadají jako blázni vlastně všichni🙂. Mám raději, když každý může vyjádřit svůj názor bez té druhé strany. Koukám i na to, co říkají lidé z té druhé strany. Možná ale to jeho vystupování trošku rozpohybovalo vládu, aby začala nějaká opatření dělat, těžko říct.
https://www.youtube.com/watch?v=nO7oZGaNRw8@marketka_m ale to je blbost, on jako chirurg a onkolog urcite nosi rousky leta. Rousky funguji, na to je milion pokusu, studii a buhviceho, vyzkouseno empiricky za stovky let, o tom se snad nebudeme vubec bavit. Nevim, co jineho by ho k tomu vedlo, nez “byt zajimavej” nebo, ze mu pristi rok konci mandat senatora.
A z ceho ho sesadili? Ja jsem z toho pochopila, ze ho pozadali at pribrzdi ve verejnem prostoru, ne?
@hojda no ja mam pro nej prave docela slabost 😀
A bohuzel mu spousta veci sedi (co treba nekteri jeho kolegove v dobrem “kritizovali”, ze se nechava prave unest svym oborem, a ze ty viry nemutuji tak rychle jak si on predstavuje, ale to jsou marginalie, ten vyvoj vystihnul dost presne)
@meesha momentálně se v tom hledám... nejsem ani lékař ani vědec, abych tady mohla o rouškách psát.. jak si to nastuduji tak snad napíšu.. celkem mě to zajímá... nastuduji u mně znamená: odborné články... žádné seznam, idnes atd... to je otázka několika dnů a týdnů... a hledání i zahraničních zdrojů. Já jenom psala, že lékaři jsou proti rouškám masově, jak se zavedly, ne proti rouškám v nemocnicích a při operacích ....to je jiná
@marcicek84 Ne, to nemám, 2019 byl naopak velmi dobrý rok na kvalitu ovzduší v ČR. Ostrava 2019 průměr 20,9. V roce 2018 to bylo 30,1 a v roce 2017 27,8.
@marketka_m neztracej cas 🙂 co na tom chces studovat 😉 kdyz to vezmu hodne zjednodusene: od doktora bez rousky by sis taky nenechala operovat slepak, ze? Proste to funguje 🙂 na sale stejne jako kdyz na nekoho mluvis v hospode. Princip stejny. Kulisy jiny.
Tys zaznamenala nejake masove odmitani rousek lekari? Az na par kriklounu snad ne ;)
Ale jinak je fakt sranda, jak funguje ta paralela s antivax. Dosadime-li si misto slova rouska, slovo vakcina, tak je to k nerozeznani. “Nastudovat” “ze zahranicnich webu” , to je presne stejna terminologie. Promin, nechci aby to znelo pejorativne, jen, ze mi to tak casto prijde, tady u tech alternativnich prispevku 🙂
@meesha dneska už nemám čas ale - vždycky jsem měla za to, že roušky chirurgický ( takže i jejich použití na sále) - je hlavně bariéra pro bakterie. Tam je jejich účinnost nezpochybnitelná. Problém u viru je samozřejmě to že je řádově menší. Rouška tak neslouží jako mechanická bariéra (jako u bakterie) ale spíš jako zábrana pro šíření kapének který ten vir nesou - jinak ten virus samozřejmě normální rouškou projde že jo. Sice míň, ale projde.
@meesha masove ne..ale stacilo par youtub kanalu..par clanku,pak se zeotat zubare,obvodaka,gyndare,v nemocnici sestricek. neco na netu...a celkem se to kopirovaly ty nazory...u operace ano..v nemocnici ano,eomovy duhodnu ano..komplexne nesmysl..obchidy a urady taky ne..nevim co si i tom myslet...
nastudovat i zahranicni znamena nebyt upjata na cesky zdroj..protoze nekdy v zahranicich jsou popredu...nevim co znamenaji alternativni prispevky.
@odula s temi bakteriemi souhlasim
.jako laik..
jeste se doplnim..jed a vec me trochu zarazi..proc. chripkove sezone jsme nikdy rousky nezavedli..az ted v covidu??co si myslite?
@marketka_m protože chřipka je tady s námi celou dobu a už se jí nikdo vlastně nebojí, to že na ní umírají lidé, se bere jako normální, nemluví se o tom, stejně jako u jiných nemocí. Ale Covid je nový, media a celý svět z toho udělal hrůzu, na kterou umírají tisíce lidí.....
@marketka_m chripka nemela tak silny pandemicky potencial. A neni tak infekcni u lidi bez priznaku.
(Jina vec je, ze nektere kultury to povazuji za normalni i v dobe chripek). Btw jizni polokoule hlasi, ze diky opatrenim chripkova epidemie prakticky neprobehla.
@marketka_m Skoro bych si tipla, že v chřipkových epidemiích už jí někteří používat budou🙂.
@meesha a jaký je rozdíl jestli je to pandemie a nebo epidemie? Jsem jenom u slovíčkaření. A tu infekčnost u lidí bez příznaků, to je hodně teoretické, tohle stejně vlastně nikdo neví. Rozdíl je za mne ten, že chřipka bez příznaků není.... A nebo to nikdo nikdy nezjišťoval 😀
@hojda už se budeme být i chřipky? 😀 No bezva.... Není spíš lepší zapracovat na životním stylu, tak aby se člověk chřipky nemusel bát? .-)
@blondynka400 Myslím to tak, že když bude někdo mít chřipku, tak si jí vezme třeba do čekárny k lékaři🙂. Jinak v Japonsku běžná záležitost už teď. U nich se moc nehraje na marození doma, takže chodí do práce i nemocní (klidně s teplotou), ale berou si ty roušky. Využívají je už 100 let.
https://www.youtube.com/watch?v=lKgzBZcQcwM@hojda a to si myslíš, že je správně? Za mne tedy rozhodně ne. A docela mne to u tebe překvapuje... Ten kdo je nemocný má zůstat doma, ne chodit s rouškou do práce. To samé návštěva doktora. Proč budu s chřipkou chodit k dr?...
@blondynka400 Ne, nemyslím si, že je to správně, ale koukni se kolem sebe, jestli všichni nemocní vždy zůstávají doma. Tak dřív se chodilo k dr. třeba pro neschopenku, dnes už ti jí možná pošlou elektronicky. Nevím, jak to bude fungovat bez covidu, jestli ti jí dr. dá, když mu zavoláš, nebo tě bude chtít vidět, jestli nesimuluješ....
@hojda je to na zodpovědnosti každého + někdy tlak ze strany zaměstnavatele. Jen mi přišlo zvláštní, že zrovna toto dáváš za vzor.
Ad e neschopenka, doktor stejně nepozná, zda simuluješ nebo ne 😀 Nebo spíš takto, je mu to jedno a stejně ji vypíše každému..... A bez covidu už stejně nebudeme 🙂
@blondynka400 Já to nedávám za vzor, uvedla jsem to jako příklad, že někde už se roušky běžně používali ještě před covidem. Bez covidu myslím situaci, kdy nebudeš muset nejdřív k dr. volat, jestli tě vezme nebo ne, jako je tomu teď kvůli epidemii.
@hojda tak východní státy jsou jiné. Mají jiný životní styl a těch různých epidemií už tam zažily jaksi více. Nedá se to tedy srovnávat. Hlavně jejich mentalita je jiná, tady to nikdy stejné nebude.
Já k dr nechodím, tak netuším jak to funguje 😀 Ale tak asi tuším, že mám Covid, tedy doktora potřebuju max k neschopence a vyřeším po telefonu a nebo mám pocit, že má jiný problém a volat nebudu a rovnou přijdu.
@blondynka400 Tak praxe z minulého týdne. Kamarádky dceru začalo bolet v krku, mívá často angíny, tak volala k dr. a ta jí řekla, ať ještě počkají, co z toho bude, ať jí tam nechodí.
@hojda ok, nebudu brát sebe. Ale když vezmu okolí, tak když má někdo problém a nemyslí si, že je to Covid, jde běžně k dr, nevolá a nevím, že by to byl problém 😀 Já osobně kdybych měla problém a měla pocit, že to doktor vyřeší, tak určitě nebudu volat, ale dorazím v ordinačních hodinách pro nemocné .-)
@blondynka400 Asi záleží, jak kde? Nevím v jaké oblasti bydlíš.

@hojda to mas tu nejhorsi situaci v roce 2019,kdy ten smog postihl pul republiky?koukni radeji aktualne na CHMU jak je u nas a u vas dnes a muzes srovnat,kdyz te to tak zajima