Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
@jelenice_zavodnice pouze u staších může mít nemoc těžší průběh? Tomu Italovi je 38 https://www.seznamzpravy.cz/clanek/koronavirus-...
@marcicek84 nevíš, kde je nákaza v MSK? Podle mapky 1 ke právě z MSK
To nevim,jeste jsem to nestihla studovat...nemohlo by to byt info na krajske hygiene...trochu me desi,ze pred 17 ti dny byla Italie na stejnych poctech jako my
@werumka cituji ze strany 22: "dokáže se šířit od bezpriznakovyvh jedinců.” Odkud tato informace? Naopak se teď ukázala jako velmi nepravděpodobná."
odkaz a překlad od jelenice_zavodnice: "Rozdílné čísla úmrtnosti, proč? Vychází se z toho, že úmrtnost je 2 ze 100, v kritických čínských regionech je to 2,9 ze 100. Ale mnoho expertů tyto číslo považuje za moc nadsazené. Důvod? Ne všichni infikovaní jsou tam zahrnutí. Infikovaní se SLABÝMI NEBO ŽÁDNÝMI SYMPTOMY nejsou testovaní."
Takže i vědci tuší, že s vysokou pravděpodobností existují nakažení, kteří nemají žádné symptomy, přesto jsou infekční.
Já nevím, těch informací o tom, že někteří nakažení nemají příznaky a jsou nakažliví, je celý měsíc plný internet, tak jak je možné, že jsi to nečetla? Byly to jedny z prvních známých informací o této nemoci.....
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/c... tak se konecne rozhoupali ale zaspali to tak o 3 tydny...
@bbn právě ze na stránkách who bylo ze ti kteří nemají příznaky nejsou s velkou pravděpodobností infekční. Ti kteří uz nějaké příznaky mají, byť velmi mírné, už infekcni jsou. Proto teď třeba tady platí opatření, ze každý, kdo vykazuje jakekoliv známky infekce horních cest dýchacích (i blbou slabou rýmu a pokašlávání) musí zůstat doma.
@bbn Ja jsem prelozila odborny clanek z vedeckeho portalu, nejsem virolog, takze nic vyvracet ani potvrzovat nemuzu 🤔. Ale nepisu sem zadne dohady typu, nekde jsem cetla, povidal manzel nebo lidi v praci... Ale neni tohle ten pacient 1, ktereho nechali chodit po nemocnici 36 hodin a teprve pak zjitili ze je nakazeny? A jak mu tedy bylo na zacatku? To nevime, skoda, ze tu neni nikdo kdo by umel italsky a mohl obcas prelozit nejake overene informace primo od odborne verejnosti z Italie at tedy vime, jak to presne je a nevznikaji dohady. Treba byl fakt zdravy jako ripa.
@odula já vím, já jen kontruji přesně na to, že někdo druhého zkritizuje a napíše, že je velmi nepravděpodobné, že ten kdo nemá příznaky, tak není infekční.
Obávám se totiž, že to naprosto přesně neví ani ti vědci, natožpak my tady ...... Tím jen chci říci, že všichni tady bychom měli používat výrazy jiné než striktně definitivní .....
@jelenice_zavodnice to nebyla kritika, jen poznámka.....jak píšu výše, myslím, že v této chvíli ještě nikdo přesně neví jaký ten vir a jeho chování je, ty popisy by neměly být definitivní jako: pouze starší, pouze s příznaky, přenos jen na 1,5m, ....apod. To, že někdo (i kdyby z vědců) napíše, že je to nepravděpodobné nebo málo pravděpodobné, neznamená, že je to jisté ......to jen tak na okraj.
https://echo24.cz/a/SgPp6/cinska-studie-popsala...
Takze MHD je nejvetsi problem,mozna fakt casem jezdit nebude nebo vstup jen s rouskou...
@marcicek84 to mě děsí taky
@jelenice_zavodnice Tady je překlad od nějakého doktora z Italie,jak to tam vypada...https://kechlibar.net/2020/03/09/bergamo-v-oble...
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/c...
jen tak pro zajímavost - věkový průměr obyvatel Itálie je 44,2 , věkový průměr obyvatel ČR je 42 let, věkový průměr obyvatel Číny je 37 let ....
@jelenice_zavodnice není to asi to co by jsi chtěla vědět od odborné veřejnosti,ale tak aspoň pro nastínění situace v Italii
@bbn Neberu to jako kritiku 😉 ale kdyz uz ani vedci a virologove by nemohli rict neco o cem jsou danou chvili presvedceni, tak kdo tedy? Kdyby mlceli, tak si umis predstavit ty konspiracni teorie typu “chteji nas zlikvikovat vlady cizich zemi” nebo “to na nas urcite zeslali mimozemstane”.
@bbn Já mám pocit, že jedna mluvíme o koze a druhá o voze 😀 Já jsem vyvracela větu položenou ve smyslu "přenášejí to bezpříznakoví pacienti" a psala na to, že tato cesta se ukázala jako nepravděpodobná. Nic o tom, že se to vůbec v žádným procentu stát nemůže. Ale je to nepravděpodobné. Což je trochu jiné sdělení, než první citovaný příspěvek.
Ano, spousta lidí bude mít tak malé příznaky, že to budou brát jako obyčejné nachlazení. A budou infekční. To je prostě fakt. WHO psala, že lidé, kteří neměli vůbec žádné příznaky a byli pozitivní (bylo jich 1%) onemocněli do dvou dnů. Co se týká pacienta 1 v Itálii, ten už ve chvíli, kdy jim tam běhal, měl lehký zápal plic. Tj. nebyl bezpříznakový. Reálně, když to vezmeš selským rozumem - člověk, který není nachlazený nekašle a nekýchá a tudíž nemá jak ten virus roznést do širého okolí. Tzn. ten virus v sobě může mít, ale jeho přenos je NEPRAVDĚPODOBNÝ 🙂
@ajja87 Zajimavy clanek, pokud je pravdivy a je od konkretniho lekare. To je prave ten pohled odborne verejnosti, o kterem jsem psala.
@jelenice_zavodnice tak si proklikni ten odkaz na fc účet toho doktora, je skutečný. A mám v Itálii spřízněnou rodinu a ti tvrdí to samé, co on, zažili to reálně 😔
Jinak co říkáte na Koreu? To jsou borci normálně, je vidět, že se z toho MERSu kdysi poučili a fakt to zvládají úplně skvěle.
@werumka co přesně myslíš?
@werumka To je jina mentalita. Tam se rekne lidem na palube potapejici se lode aby nepanikarili a zustali v kajutach, tak zustanou. Stovky z nich se utopi ale jsou tak nauceni za tech skoro 60 let, co jsou ve valce ze Severni Koreou. Evropa tohle neumi. https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/korea-se...
No ze si s tou nákazou výborně poradili, počet nakažených už jim klesá, úmrtnost minimální.
@werumka mě spíš příjde, že se snažíš uklidňovat za každou cenu. Ano, ve své podstatě je to správný přístup 👍 ale mě už zase vadí, že tady na koni a vlastně všude na netu si každý hraje na nejmírumilovnější stvoření s ušlechtilými myšlenkami a strach a panika jsou prostě nepřípustné a zakázané. Přitom strach je normální lidská emoce. Popřeme všechny negativní zprávy, jen aby nedejbože nevznikla panika, a budeme se tvářit, že je to ok? Jasně, panika ničemu nepomůže, ale lhaní do kapsy taky ne. A pokud vím, tak @marcicek84 sice píše trochu bulvárně, nicméně jsou to všechno veřejně dostupné zprávy a informace. Jako kritizovat ji jen proto, jak tu před časem napsala jedna uživatelka "paniku na webu pro maminky neočekávám!"? To kde jsme? Aby nám tady někdo přikazoval jak a o čem máme psát? To trochu smrdí pozitivní cenzurou......
@bbn Nemam FB v mobilu. Ale mrknu na to. Nepochybuji, ze to je realita, tolik nakazenych nezvladne zadny stat.
Nádherné slovíčkaření ohledně pravděpodobnosti přenosu u lidí bez příznaků. CDC např píše, že to není hlavní způsob přenosu, ale určitý přenos tam je. Nepíšu o pravděpodobnosti, ale ta možnost tam prostě je už zaznamenaná. Takže se asi neutěšují 🤔
@bbn Oni měli hlavně po zkušenosti s MERS vypracovaný systém, který nastavili hned. A to je postavilo do mnohem lepší role. Začali hned všechny testovat plošně, což jim dalo ohromný náskok.
Já mám ráda pozitivní informace, to ano. Ale fakt nesnáším prorokování, které nemá smysl. Když se situace změní, zařídím se podle toho, hledám informace, abych se chovala tak, jak je potřeba. Všimni si, že tady nikde nepopírám to, co se zrovna děje, že neříkám, že je to pohoda. Ale některé uživatelky na základě teorie sebenaplňujícího proroctví mi tady neustále vkládají do úst něco, co jsem nikdy neřekla ani já, ani nikdo jiný ("ty nicky už sem nechodí, protože samy panikaří" nebo "pražáci už určitě skupují obchody" - a přitom v té Praze zrovna v té chvíli jsem a žádné skupování potravin nezaznamenávám.)

https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/c... ve clanku je mapka s poctem nakazenyvh dle kraju...