Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
@meesha ja se te ptala na dotaz,tys neodpovedela,vlastne ano,jen invektivne.Takze mozna, kdybys odpovedela kdyz znas pribeh shaun,zda stale i presto souhlasis s rouskama uvnitr budov,by mi to bylo jasnejsi.Dekuji.
Prymula.. a moje osobní pozorování a názor ... i když to je jenom pár dnů, co je ve funkci..
Co k tomu říci.. pro mě jeden velký blázinec.. stále se zamýšlím, jakým způsobem omezení počtu na hokeji, zavřené bary v 22 (fakt blbost, budto jsou nebezpečné restaurace nebo jsou bezpečné), nebo jednodenní volno škol může omezit šíření viru.. nebo také to, že v obchodě musím mít roušku a jsem 2 metry od jiného člověka ale v restauraci roušku mít nemusím i když jsem zase 2 metry od jiného člověka? Přemýšlím nad logikou... a to nad tím, že pokud virus se dostane ke mně přes roušku, tak asi těžko může platit že se nedostane ode mně k někomu jinému i když mám roušku.. nebo ono to má jenom jednostranné vrátka ta rouška?????? jestli tam - musí fungovat i zpátky ne? (nebo že by pan Prymula najednou ddoporučoval roušky, protože se jedná o ten střet zájmu, o kterém jistě víte?)
O co v tom všem jde.. pokud by šlo o naše zdraví, nevypadaly by všechny opatření trochu jinak? kamarádka mi psala že v Praze se zavírají restaurace a bary... je tam prázdno... restauratéři nejsou schopni táhnout...
učitelé... věčné téma této skupiny.. hodně mě zklamalo to, co řekl ministr...aby neznámkovali to, co se měli žáci naučit.. jako cože? tak učitelé (ano, ne všichni) pracovali, připravovali, učili na dálku.. a oni řekli.. pohoda.. kašlete na to.. je to jedno.. tak je povinná docházka a nějaké osnovy nebo není povinná docházka? ano, je to jenom půl roku zameškaní.. ale opravdu to tak bude? neničíme tím jednu generaci? a fakt bych nechtěla být učitelem/ředitelem a rozhodovat, zda dítě má covid a musí dle doporučení ho izolovat ve škole nebo dítě je nachlazené a může dál být ve třídě.. je mi líto těch dětí...
a co omezení, které prymula chce zavést příští týden?? není to snad o tom, že má strach z lidu? na stávce 10 lidí nebo 600 to už bude jiná ....
tolik mám otázek a chaosu.. pokud chcete diskutovat... pojďme.. pokud chcete mi vynadat, kašlete na to. nemá smysl se hádat.. ani mně ani Tobě to nic nedá..
@meesha
@mourovatakocka Já si myslím, že jí diskuze na MK zachraňují před tím, aby z ní byla samoživitelka bez práce s hadrem na hubě. 😂. Ona tu každý den pěkně vyleje žumpu a doma a v práci mají klid. Jinak si nedovedu představit, proč by jí to trpěli. 🙈🙉🙊
Jo ještě jednu věc jsem ve svém monologu zapomněla 😀
pamatuji si ty hrůzostrašné záběry z itálie... sama jsem koukala co se to tam děje.. pak se objevily články o jejich statistice a o tom, že i když někoho srazí auto tak se mu udělají testy na covid a je zařazen v obětech covidu... ale co mě překvapilo je to, že itálie je ted pro nás vzor:
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/italie-k...
@marketka_m souhlasim s tim co jsi napsala,je tam.hodne chaosu a opatreni ktere nedavaji smysl,o vzdelanost deti mama take obavy,omezeni shromazdovani by prece melo jit ruku v ruce s vyhlasenim krizoveho stavu,ze zakona ochrane verejneho zdravi k tomu nema mandat,to uz mu rekl i jarni rozsudek ustavniho soudu,takze nevim co nacvicuje...
@marketka_m Jenže ono je to hrozně těžký ty omezení dělat, aby ekonomika fungovala. Začínalo se na rouškách ve veřejných prostorech a to byl pro někoho megaproblém a kam jsem se dostali? Tak můžeme dělat částečná omezení, ale u každého se budou lidi ptát, proč zrovna v tolik hodin a proč zrovna tam a tam a jinde ne a o té hranici můžeš diskutovat stále dokola. Je snad lepší to tu zavřít celý? Co si vyberou restaurace, když jim nabídneš otevřeno do 10 hodin nebo prodej jen z okýnka? To samé ty školy. Jestli se to objevuje hodně na středních školách, tak tam prostě nějaké opatření udělají. Není proto lepší dodržovat, než se rozčilovat nad dalšími a dalšími opatřeními?
Tak clovek se o tu diskuzi snazi a hle kolik cernych mraku kolem...🤔 V cem jsou ty jine mraky vlastne lepsi? 🐵 No at si kazdy odpovi sam. 🙊🙈🙉
@hojda no právě se zamýšlím, jak to je.. protože pokud aktuálně virus působí jenom 9 dnů.. není pro ekonomiku lepší udělat všem domácí vězení na 9 dní?? jo.. je mi jasné že mi napíšeš že to nejde.. ale já si nejsem jistá, že by to nešlo..
za další.. pokud ten vir je tak nebezpečný proč ty restaurace jsou otevřené????
@marketka_m Ono jde vlastně jen o to, aby ti nemocní nezavalili nemocnice, protože když se to stane, tak prostě umře plno lidí zbytečně (i necovid). Jde o to, aby ti nemocní nebyli v krátkém časovém okamžiku.
@marcicek84 souhlasim. Protoze to, ze zamestnavatel se chova jako debil neznamena, ze pouzivani rousek ve vnitrnich protorach nema smysl a je nebezpecne. Chces to jeste potreti? Ale to uz by byl spam 🙉
mimochodem, vztahuje se to narizeni i na provoz Shaun, vlastne. Slo o verejne budovy a nejakou vyjimku maji pracoviste? Nebo ne? Nevite jak to presne je?
@marketka_m Jenže problém je v tom, že první den máš nakaženou jednu osobu a další dvě se třeba nakazí až 5. nebo 7. den od té první osoby, takže těch 9 dní na to prostě nestačí, muselo by to být déle. Myslím, že i toto je ve hře, že když se to bude zhoršovat, tak se vyhlásí nouzový stav třeba na 14 dní a omezí se pohyb jako na jaře.
@marketka_m s tím zaměstnavatelem já bych to neviděla tak černě, že žádná nemyslí na své zaměstnance, protože to fakt není pravda. Ano, je spousta těch, kterým je všechno jedno a zajímá je jediné a to je zisk a plnění plánu a lidi jsou to poslední, na co se ohlíží, ale pak jsou ty, kde to tak není. Protože vědí, že se jim to v dlouhodobém horizontu vyplatí....
@marketka_m Jsou otevřené, protože, když budeš dodržovat nějaká základní pravidla, tak můžeš to riziko nákazy snížit. Problém je v tom ,že to lidé nedělají☹.
@hojda ano..to zavalen rozumim a souhlasim..skoda ze nemam vesteckou kouli..podle me by k tomu totiz nedoslo..se statistikou si lze totiz hrat..viz italie..
jinak k tomu..aby lidi zbytecne nezemreli..tak sr to bohuzel uz stava..i bez zahlceni covidu..lekare nevysrtruji..neoperuji..lide se boji k doktorum..my jeli z prckem do nemocnice s horeckama..katastrofa..nemocnice tma..zadny doktor..to si nedokazu predstavit ze by umiralo:( nemluve i tech kauzach,kdy lidi posilaji domu z nemocnic bez vysetreni..vse se hazi na covid..me to moc normalni neprijde...nebo je to podle tebe ok?
@marketka_m Jenže to je důsledek toho, že je zase plno covid pacientů. V létě jich bylo málo a lékaři fungovali většinou normálně. Se statistikou si hrát můžeš, ono je vlastně jedno kolik lidí ten covid má, pokud mají lehký průběh, ale je skupina lidí, která ho má těžký, takže čím víc nakažených tím větší šance, že v nemocnici bude více lidí. Ty hospitalizace narůstají, to je fakt a žádný výmysl. Kdo se dostane do nemocnice s covidem, ten určitě není simulant. https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19/pr.... Problém je ten časový posun, než se lidi dostanou do nemocnice, tak to chvilku trvá, pokud budeme čekat s opatřeními až do doby, kdy budou plná lůžka v nemocnici, tak to bude trvat zase 14 dní, než nějaké opatření zabere a těch nemocných ubyde, ale těch 14 dní v nemocnicích bude prostě pekelných.
@blondynka400 s tebou souhlasim pokud se jedna o male firmy..nebo hodne zname spolecnosti..ale tohle takto nefunguje pri manualni praci..tam jsi pro ne poskok a tim to konci...ale velmi rada bych nasla aspon jednu osobu,ktera mi napisr..hele muj zamestnavatel mi snizil normu..nemusim udelat 10000 sroubku ale jenom 7000..obavam dr ze takovou firmu v cr nenajdeme..podotykam ze mluvim o dilne,manualni praci,praci u pasu atd..protoze o teto shaun pise
@hojda proc tedy je aktualne 9 dni podle tebe..nebo 10..kdyz zminujes 14?!neni to paj cele divne?
@meesha ty vubec nereagujes na dotazy placas nesmysly...ted ty rousky uvitr nasazuje svymi narizenim stat,ne zanestnavatel,ja se ptam,zda s tim souhlasis,v lete to treba u nas narizovala hygiena,s tim take zamestnavatele nic nemeli...
Ano, vyjimku by meli mit horke provozy,ale v praxi to jsou snad jen slevarny a podobne provozy,v montovnach autodily si nejsem jista,ze by tam ta vyjimka platila,kdyby ano,zamestnavatel by si to kvuli BOZP ani nemohl dovolit dat nekomu podepsat,ze bez rousky pokuta...
@marketka_m to ale fakt není pravda, je to i ve velkých společnostech, včetně výroby. Ač je též pravda, že ve výrobě se taky dost často "vykořisťuje". Jenže ono to není někdy tak jednoduché podnik udržet, aby byl v kladných číslech, ať samo ti "dole" si myslí, jaké miliony se nevydělávají... Automotive je oblast dost specifická, teď má velké problémy, nemůže si dovolit nějaké ztráty, protože jinak nepřežijí.... To kde pracuje shaun je pouze dodavatel a ten se bere dost na hůl. Fixy jim zůstali teď stejné, ale objem výroby se jim musela snížit, tedy i přijmy, těžko si tedy můžou dovolit nějaké snížení na straně zaměstnance. Tím tu firmu neobhajuji, už jsme to tu jednou řešili, to jak se chovají je špatně, vynucují si něco, na co nemají právo a atd...
Když vezmu třeba sebe, též jsem nějakou dobu pracovala v automotive, na staré hale bylo v létě k padnutí, dávali jsme lidem různé iontové nápoje, přidali bezpečnostní pauzy, snížili jsme normy na denních směnách, protože jsme věděli, že když to neuděláme, půlka lidí nám buď odpadne a nebo odejde a nebude mít kdo vyrábět....
@hojda jeste se vyjadrim k tem opatrenim..myslim ty otazly fakt uprimne..ne nejak agresivne..jenom nad tim premyslim..rikas ze omezeni je treba vymyslet..ale jsme zde maminky..pokud vis ze konvice je nebezpecna tak neteknes diteti..zkus na jeden prstik.protoze vis ze stejne to.je nebezpecne..jeden prstik nebo cela ruka...nebo ma dite anginu...nereknes mu..hele do 16.00 spis pak si delej co chces..nebo je dite alergicke na lepek..nereknes mu:tady mas housku ale snez jenom pulku-bude ti mene blbe nez kdybys snedla celou...ja nevim..pokud to zlehcuji ok..ale me to prijde stejne..stat-obac nebo.matka -dite...ale v te prvni situaci asi cil neni stej y jako v te.druhe situaci...?!
@marcicek84 Takze poctvrte. Souhlasim, ale nesouvisi to s pripadem Shaun. Pokud to nekdo pouziva spatne, neni to problem narizeni, ale zamestnavatele. Jeste neco?
@marketka_m Jakých 9 dní? nevím co přesně myslíš? 10 dní je pro jednu osobu, Když budeš pozitivní, tak jsi 10 dní v karanténě. Pokud bychom to chtěli snížit celostátně, tak těch 10 dní stačit nebude, protože lidi se nenakazí všichni v ten první den, aby jim těch 10 dní stačilo. Nakazí se později, takže je potřeba aby byli doma déle.
@marketka_m tak kdyby se vse zavrelo na 9 dni muselo by se zavrit vse i potraviny,jak by jely energie,to asi neni tak jednoduche,pokud by byl v rodice jeden nakazeny tak by mohl po 9 dnech nakazit druheho,duhy tretiho,pak ctvrteho - to uz mas 36 dni uzaveru vseho bez dodavek potravin,tepla,energie,no nevim,musely by se zavrit i hanice...vzdycky musi nejaka kriticka infrastruktura fungovat...
@marketka_m a ještě k té statistice, s tou se manipuluje hrozně. Je šílené, jak se dá taková hezká věda takto zneužít....
@marketka_m Když je konvice horká, tak můžeš dítěti zakázat na celý život se jí dotýkat, nebo mu ukážeš, jak s ní zacházet, že když použije chňapku, tak se nespálí. Takže mu dáš to možnost to ovlivnit, Když je hloupé a nevyužije tu možnost, tak mu konvici prostě zakážeš úplně. U covidu jsou tou chňapkou pravidla, které máš dodržovat, aby ses nenakazila.
@meesha dobre souhlasis bez ohledu na to,ze to ma dopady na zamestnance typu shaun,dekuji,to mi staci,to jsem si myslela...Co kdo pouziva spatne?Rousku psala,ze menila po 2 h,vladni narizeni pise o vsech vnitrnich prostorach,nepise nic o pauzach ani prestavkach k prodychani...
@hojda nejak nerozumim..jsem pozitivni -jsem 10 dni v karantene..kdy stihnu nakazit dalsi kdyz jsem doma?!
vsak jste tady resily ze nekdo by radeji odmitl testy a byl 10 dni v karantene...

@marulu jenze ted uz to narizeni je celostatni,u nas byl okres kde to narizeni bylo vydano hygienou na cele leto a lide se jim museli ridit,nebyla to akce zamestnavatele...