icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

marcicek84
11. bře 2020

@werumka ty máš ráda ty zdroje, tak jeden k tomu co jsem psala viz odkaz výše...

myleii
11. bře 2020

@marcicek84 a cetla jsi to vubec? Kde tam je, ze inkubacni doba je az 27 dni? Prymula rika, ze je to diskutabilni. Byl zaznamenan jediny takovy pripad a ten dotycny se mohl nakazit az pozdeji, az pri druhem kontaktu s virem.

marcicek84
11. bře 2020

@myleii - mají zdokumentovaný jeden případ, proto to pokládájí za diskutabilní, ale to neznamená, že to můžou vyloučit, oni to nevědí s jistotou, oni totiž s jistotou nevědí skoro nic...
A myslet je co? Hov...vědět, kdyby pracovali totiž s touto možností, že se to může u něakých procent případů dít, tak ty hranice už jsou zavřený...

On už tím totiž vyhrožuje, že je zavře...a brzy...

marcicek84
12. bře 2020

@myleii o 27 dnech se hovori i zde https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/koronavirus...

Proste takove pripady i budou,jen jich neni vice zdokumentovanych...

mourovatakocka
12. bře 2020

Dost zajímavé. Lidi z těsného sousedství nemají právo vědět, že je někdo nakažený, a ačkoliv má být v karanténě, údajně ho vídají nakupovat.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/reportaz-z-o...

marketa11112
12. bře 2020

@dor nas znamej imunolog,tvrdi ze ano. Ze respirator lze pouzit vice hodin,nez na ktere je doporuceny.
@mourovatakocka nemam pravo vedet,ze je nemocny soused? Mazec.

journals
12. bře 2020

Z naseho maleho mestecka odvezli dva lidi. To dite je od nas. Vic o tom nevim - nepatram, nezjistuju, stale nepanikarim, nedelam zasoby. Porad nechapu k cemu by mi to melo byt...

dor
12. bře 2020

@odula to zní celkem logicky.

Také už začínám uvažovat že začnu chodit do obchodu s rouškou . Anebo jestli už je čas na ten respirátor....

dor
12. bře 2020

@journals třeba k tomu že onemocnis ty sama a budeš mít karanténu. Jak to pak vyresis?

podaji
12. bře 2020

Včera Prymula vyvrátil že by bylo více takových přenašečů až s měsíční inkubační dobou. Přiklání se k pozdější nákaze. Dále jsem četla zajímavý článek od hygienicky. Pokud nemáte roušku ani respirátor použijte hebvabny šátek, dle instrukce použití jako u roušky a po sundání ihned prezehlit na nejvyšší teplotu bo vyprat. Pokud nemáte hebvabny šátek tak aspoň co nejvíce hustě tkaný.

odula
12. bře 2020

@dor rouska je hlavně ochrana pro ostatní. Což je super pokud bys byla infekcni a nevěděla o tom nákazu to zpomalí (a kdyby to dělala většina tak opravdu hodně) respirátor je ochrana pro tebe. Ale myslím ze plytvat respiratory je teď ještě možná předčasný. Si myslím.

journals
12. bře 2020

@dor Jistě v 21. století v Evropě nezhynu bídnou smrtí hladem, tím jsem si jistá 😀
Nejdřív bych vyjedla to, co máme doma a co často ve skříni třeba i přehlížím. Pak existuje možnost objednání a pomoc od rodiny s nákupem 😉 ale přístup cobykdyby moc v životě nepreferuju...

dor
12. bře 2020

@odula no právě.
Ale já si i tak myslím že je lepší mít roušku než nemít vůbec nic na puse. Jasně že vím že pro víry je roušky prostupná, ale tak pořád je to nějaká bariéra.
Ale ještě pořád ve mně vítězí ten pocit trapnosti, že bych si na pusu něco dala a šla tak u nás na vsi do kšeftu...jestli mi rozumíte. Ale kdyby tak začali chodit i ostatní, připojím se. Vím že je to blbý přístup.

dor
12. bře 2020

@journals tak pozor, ne všude ti nákup dovezou. Takže já bych opatrně volila tón, kterým píšu, že se nechystam dělat zásoby. Jde to napsat i jinak.

bbn
12. bře 2020

@podaji a Prymula to ví na 100%? To, že to prohlásí nějaký epidemiolog z malé zemičky ve střední Evropě, aniž by on sám tento vir zkoumal, pro mne vůbec nemá váhu. Až to zda ano, či ne, prohlásí certifikovaná laboratoř, tak to bude mít nějakou váhu.

dor
12. bře 2020

@marketa11112 díky.
Já bych také řekla že by mi být používány déle, takže když půjdu na hodinu do obchodu a po týdnu bych si ho znovu vzala, tak to k něčemu bude.

dor
12. bře 2020

Jinak nevím zda jste tu neproborali dezinfekce, zkoušela jsem v týdnu vyrobit dle toho návodu WHO, uz ji používám, je fajn. Je hodně tekutá (samozřejmě), ale to nevadí. Náklady na půl litru byly asi 55 Kč. Nejvíc na tom stal technický líh , zbytek jsou koruny.

marketa11112
12. bře 2020

@dor my doma mame desinfekci,co se pouziva v nemocnicich. Kupovala jsem ji kdysi, kvuli synovi. Obcas se hodi. Je to tekute jako voda. Tohle neres, je to ok.

autor
12. bře 2020

@journals to dvouleté je od Vás.? A jak to zvládá, nevíš?
@dor takový postup má většina lidí. Pár jich začne a pak to bude jako lavina... Ehm, až na nás, co nic nemáme...
@mourovatakocka tak to je vážně dobré... Karanténu kontrolovat nebudou, veřejnost bude kontrolovat, aha aha a jak, když ani neví, že někdo v ní je. Btw když ho viděli nakupovat, dostal i pokutu? Pochybuji 😅 karanténě zdar!😒

marketa11112
12. bře 2020

@dor je pravda,ze u nas zadna donaskova sluzba neni. Na vesnici zrusili kramek. A stejne tam bylo houby, nebudu mluvit o cenach. Ve meste je mnoho supermarketu. Ale uz vidim ty bitky.

journals
12. bře 2020

@dor Jaký tón?
Psala jsem to čistě proto, že zde neustále čtu něco o tom, jak druhá strana stejně o zásobování kecá, "tajně" je dělá a nebo dělat jistě brzy začne. Nezačne. Nebaví mě to, jak tu pořád někdo prorokuje konec světa a to, co budeme my nevěřící dělat do pár dní.
(když na to přijde, "objednat" můžeš u kohokoliv, klidně u souseda. Takže já tvrdím, že objednat jde i v té nejzapadlejší vesničce. Ano, přihodíš mu něco za to, ale nevěřím, že když bude poptávka po takové službě, tak ti nikdo nic nedoveze).
Anonym - nevím, nepátrám po tom, ale vzhledem k tomu, že všechny děti měly jen ty nejlehčí průběhy, to jistě dopadne dobře.

bbn
12. bře 2020

@journals ale však jooo, nedělej si zásoby a přezíravě se nám směj. Si za měsíc napíšeme, jak si na tom. Až skončíš, jako většina z nás, v karanténě, a dovážkové služby přestanou jezdit a doručovat, protože nebude kdo by jezdil a doručoval.... Je přeci zcela jisté, že tady u nás v ČR jsme na jiné planetě a zcela jistě se nám ta nákaza ve stejné míře, jako v okolních zemích, vyhne, protože ČR je přeci extra odolná a máme super vedení, které všechno vyřeší a hlavně neskutečně zodpovědné lidi, kteří v karanténě nikam nechodí .....každý, kdo má trochu rozumu a v posledních týdnech viděl, jak jsou na tom okolní státy a jak dopadla Itálie, si nějaké zásoby udělá. Víc k tomu nemám co říct....

journals
12. bře 2020

@bbn tak tak, napíšeme si za měsíc.

journals
12. bře 2020

(fakt netvrdím a nikdy jsem netvrdila, že to tu nebude. Naopak si myslím, že tím projde téměř každý, takže ten sarkasmus není na místě)

odula
12. bře 2020

@dor mam ho stejnej. Ale tady je kupa Číňanů který už rouškoujou tak dva tejdny takže ... ;)

odula
12. bře 2020

@dor jeee prihod odkaz na ty desinfekci pls

bbn
12. bře 2020

@journals tak proč jsi ho použila jako první? To je vždycky super, někdo jako první se vysměje ostatním a pak dotčeně píše, že sarkasmus není na místě 🤣🤣🤣 made my day 🤣🤣🤣

odula
12. bře 2020

@journals kdyby ta situace byla tak strašná, ze by nefungovala pošta, zásobování, dodávky elektřiny vody atp, tak jsme stejně všichni v totální pr*eli a zásoby na 14 dní nemají moc cenu. V tyhle situaci spíš může dojít k tomu, ze třeba doručovací služba bude přetížená, takže dodávka jidla bude místo den trvat 7... A tehdy je dobrý doma něco mít. Nebo ti holt někdo dojede nakoupit. le to je asi tak všechno. Taky si myslím ze křečkovani není na místě. 🙂

myleii
12. bře 2020

@marcicek84 to, ze o tom pripadu pisou na vice strankach neni nic neobvykleho, neznamena to, ze tech pripadu je vic, porad jde o jeden a ten samy pripad. Nevim kde beres tu jistotu, ze jsou dalsi, jen se o nich nevi. A nechapu co to ma spolecneho a uzavrenim hranic.

podaji
12. bře 2020

@bbn tak já mu docela věřím. A to že jsme z malé vesničky neznamená že jsme blbý. Podívej se co všechno malý cechackove dokázali zejména v oblasti medicíny a epidemiologie.

Strana