icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

mourovatakocka
17. říj 2020

@alexovka Je to drsné posílat na testy děti, zvláště takhle malinké. Zkus se ještě pozeptat na vyšších místech, ale obávám se, že vzhledem k velmi zhoršené situaci je možné, že se opravdu mění přístup ke karanténě a testování. Nemyslím, že to je honění čísel, spíš se prostě někdo snaží být veleopatrný. Každopádně přeju, ať jste všichni doma brzo fit 🍀

marcicek84
17. říj 2020

@ilonne aha,taky ty to napises v jedne vete,kterou zacne slovy presne kvuli tem recem ktery tady pises ty a odvolavas se na porozumeni textu? Ha ha ha...treba to priste napsat tak,aby se to dalo pochopit...na to ze jsi teda ta ucitelka 1 stupne ZS tohle je zkomolenina vet jak blazen...

jelenice_zavodnice
17. říj 2020

@meesha Asi tak, neni to nic prijemne ale nic hrozne, take jsem byla na odberech z nosu. Prave jsem se divala na svetove zenske lyzovani - sjezd, tento rocnik zacina a bude zatim jenom v Evrope a vsechny realizacni tymy a samozrejme sjezdarky chodi na testy pred kazdym zavodem. Stejne tak vsichni prof. sportovci, cela modelingove sfera, co vim chodi i zdrav. personal nebo zamestnaci a klienti socialnich sluzeb. Nevim jak casto ale napr. na SR socialni sfera se testuje kazdy 14 dni bez vyjimky jiz od vypuknuti pandemie.

marketa11112
17. říj 2020

@odula hmm, jenze jak to rozpoznam?

marcicek84
17. říj 2020

Holky u nas se soc sfera testuje ale ne PCR testy ale testy z krve z prstu...nechapu proc na tohle PCR by musely chodit deti,kdyz jsou jine metody,uz vidim jak tam posilaji 2 lete dite.Nemyslim si,ze tak male dite to nemuze bolet,ze maji pro tak male mensi stetinku,nektere male deti rvou ze je boli sono nosni mandle,takze za me to je silenost na n-tou,protoze je logicke,ze rypak dospeleho je prece vetsi o co se tyce pruchodu pro nejakou stetinku nez maleho decka...takze budeme trapit mimina a co dal? Jo ty rousky venku asi....🙈🙉🙊

ilonne
17. říj 2020

@marcicek84 Neplacej nesmysly, jako vysokoškolák bys měla umět pochopit psaný text. Ostatní ho evidentně pochopily. Ovšem chápu, že když nerozumíš jednoduchým textům v diskuzi na MK, nemohou ti být ani jasná epidemiologicka fakta.

marcicek84
17. říj 2020

@ilonne no proste neumis psat srozumitelne a jasne,ta tvoje veta ve vyznamu byla chytra horakyne,nevis poradne co byla hlavni myslenka,to je neco na styl toho babisoveho blekotani jak prisel za nim clovek a v srpnu prisel v nejakem case sice to byl ten samy clovek a ti co meli prijit neprisli,tak treba si na to priste das pozor...

werumka
17. říj 2020

@marcicek84 Já to pochopila tak, že kvůli řečem, jak je to hrozné (a že to například také boli) se dcera bala. Někdo říká, že je to hrozné. V jakém smyslu už je na každém. To, že je to hrozné, jsi psala.

marcicek84
17. říj 2020

@werumka psala jsem,ze je to krajne neprijemne,pak ze je to hnusne (opet rovno krajne neprijemne)

werumka
17. říj 2020

@marcicek84 Jaké jiné metody jsou? Zatím žádnou dostupnou neznám...

werumka
17. říj 2020

@marcicek84 Ano, a na to ilonne reagovala, že právě kvůli temto řečem, které kolem ní lidé říkají, se dcera bala. Bylo to zbytečné.

marcicek84
17. říj 2020

@werumka treba mi prijde zbytecne se do toho dvem lidem plest...ja to takhle nepochopila,ta veta nedava logiku.

ilonne
17. říj 2020

@werumka Díky.

werumka
17. říj 2020

@marcicek84 Mne to logiku dalo naprosto normalne... proto se divím Tvému nepochopení 🙂 a neni to tím, že bych s autorkou nějak souznela. Přišlo mi to jako vcelku normální popis situace..

marcicek84
17. říj 2020

@werumka tak kdyz se testuji lide v soc.sluzbach z kapky krve,tak se mi nezda,ze nejsou jine dostupne metody,Prymula sliboval v pulce zari ze za mesic budou dostupne testy z vyteru v krku a ono porad nic - diagnostika vysledku do 45 min. jeste blekotal tak pred 2 tydny ze se bude i dat kloktat,takze jak?Kde to je?Aha asi by nemeli v tech svych labinach kseft,ze jo...
A v Nemecku vsecho tohle uz maji dostupne pul roku,tak proc my jedeme stale jen zdlouhavymi PCR testy???Chapete to nekdo???Tunelovani zdravotnich pojistoven pomoci pandemie,zdrzovani trasovani,zde je nejaky akcni plan,ze se to musi urychlit,nula nula nic.Duveryhodnost 0.

ilonne
17. říj 2020

@eviicka diky

werumka
17. říj 2020

@marcicek84 Ty, co se dělají v soc službách jsou rapid testy na protilátky. Osobně si myslím, že je to trochu placebo, protože tenhle test je pozitivní až v době, kdy infekce už nějakou dobu probíhá. Může to být fajn indikátor, aby se ukázalo, že dotyčný nemoc prodělal. Ale nedá to vůbec žádnou zprávu o tom, jestli je ještě infekční nebo ne. Pokud je někdo pozitivní z rapid testu, stejně pak musí na PCR..

marcicek84
17. říj 2020

@werumka a jak urci PCR test,jestli jsi infekcni?On neni schopen rozeznat zda ten vir je zivy ci mrtvy,on jen detekuje pritomnost nejakeho udajneho DNA toho viru,takze dalsi test na nic,takze co nam vlastne zbylo???

ilonne
17. říj 2020

@marcicek84 bez komentáře....

werumka
17. říj 2020

Jinak ty testy, kde je výsledek do 45 minut, už se používají- testují je v Motole a asi ještě na dvou dalších místech, myslím. Ale test probíhá stejně, jako klasicky - výterem z nosohltanu. Jiný je jen způsob s rychlost vyhodnocení. A jeho menší náročnost. Zda bude možné takhle testovat i že slin (kloktanim slané vody) se zjišťuje- aby byla vysoka spolehlivost.

werumka
17. říj 2020

@marcicek84 PCR test, pokud vyjde pozitivní, tak je to známka toho, že ten člověk tuto nemoc prodělává. V jaké fázi nelze říct. S jistotou lze ale říct, že nejdéle po deseti dnech už není infekční, i kdyby opakovaný ster ještě pozitivní byl. Tohle u rapidu určit nejde.

marcicek84
17. říj 2020

@werumka a proc ten PCR test teda nesplnuje ta kriteria pro spravnou diagnostiku???

werumka
17. říj 2020

@marcicek84 Kde jsi četla, že nesplňuje kritéria pro správnou diagnostiku?

marketa11112
17. říj 2020

@marcicek84 tak tahle tva veta bez konce, je take super. Zacni u sebe.

marcicek84
17. říj 2020

@werumka u autora toho testu treba

werumka
17. říj 2020

@marcicek84 A můžeš mi napsat jeho jméno, pls? 🙂

ilonne
17. říj 2020

@werumka Fakt? To ani nevím. Vidíš. Původně jsme s dcerou měly jet do Motola, ale Hořovice pro nás byly blíž, tak jsem to přeobjednala. A výsledek druhý den mě uspokojil 😀.

marketa11112
17. říj 2020

V sov. sluzbach nejsou testovani klienti, jen zamestnanci. Obcas. Test z krve je na protilatky, takze tak trosku k nicemu. Kolegyne na testu byla, byl negativni. Do tydne lezela s horeckama a mela covid.

werumka
17. říj 2020

@ilonne Jj, ale nevím, jestli to dělají plošně. Možná to spíš testují na vybraných lidech... myslím, že celkově teď ty výsledky bývají celkem brzy 🙂

werumka
17. říj 2020

@marketa11112 Jo, taky mám pocit, že ty rapid testy se tam dělají, aby se vykazala nějaká činnost v rámci protiepidemiologickych opatření. Na smysl, proč je dělají, jsem zatím fakt nepřišla...

Strana