icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

hojda
22. říj 2020

@marcicek84 Už od jara jsem v diskuzní skupině samoživitelek, takže vím, co se v této skupině řeší a vím, že to není nic příjemného, jenže viru je tohle všechno úplně šumák, jemu je jedno, jestli se někomu něco zavře nebo ne, jestli se děti naučí počítat, nebo ne, jestli má někdo na nájem nebo ne. Tady se z toho udělala politika. Myslíš, že si vir zjišťuje, kde kdo pracuje, kolik vydělává a koho volí???? Když přijde povodeň, tak ten, kdo má barák u vody, tak to má jisté. Jenže u vody je je ten výsledek vidět hned. Ještě jsem neviděla při povodních demonstrace, proti tomu, že někdo se snaží tu vodu zastavit. U viru je to postupné a opatření se dělají v době, když to pořád ještě vypadá, že se vlastně nic neděje (časový posun), tam je riziko toho exponenciálního růstu, které nás může totálně převálcovat. Na začátku je tom blbě díky omezením třeba jen menší skupina lidí, ale čím víc se epidemie nechá rozjet, tím víc lidí zasáhne zdravotně i ekonomicky😢. Té menší skupině, je ta větší skupina schopná pomoci, když to ale zasáhne všechny, tak už nepomůže nikdo nikomu a každý v tom bude úplně sám.

marketa11112
22. říj 2020

@marcicek84 muj otec zavrel obchod uz podruhe. Ja v te firme makala 15 let, takze vim. 🙂, pomahala ji rozjet. Takze fakt vim a vidim. Navic mam sama zivnostak. Na me ksefty ma corona vliv.
Do prace budu muset chodit normalne, dokonce mezi rizikove. HO si na rozdil od tebe vzit nemohu.
Chces se predhanet v tom,kdo je na tom hur? Vsak jsi psala, ze ty jsi na tom dobre, vydelavas balik, dite je ve skolce v pohode, tak prpc to resis? Zivoty lidi ti jsou ukradene, ale resis pak jejich finance? Stat tu nikoho umrit hlady nenecha. Solidarita a socialni sfera tu funguje nejlepe na svete. Mrkni,jak to vypada v jinych zemich.
Cr a stejne zbytek sveta to zvladne, za par mesicu se oklepe. Holt nejake nasledky to mit bude, zrejme se trosku pozmeni system, zdroje se budou prelevat i do oblasti, na ktere do ted staty kaslaly, lidem uz nebudou litat pecena kurata do chrtanu a asi se budou mit trosku hur. Holt jsme rozmazlena generace,ktera snad ted trosku stahne ocas mezi nohy. A snad lide prehodnoti a presunou sve priority.

marketa11112
22. říj 2020

@hojda je dokazano,ze lide nechapou slovo exponencialni. A vlastne si ani neumi predstavit, co se stane za tyden,mesic, rok.

hojda
22. říj 2020

Pořád je to málo, že? Dokud se to každého nedotkne osobně, tak tomu asi neuvěří☹.
ČR je už druhá na světě v poměrném počtu zemřelých za týden, před týdnem byla čtvrtá. Přeskočila Andorru a Černou Horu, první je Argentina.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/covid-19-kor...

marketa11112
Autor odpověď smazal
marulu
22. říj 2020

@marcicek84 a jeste k tem skolam, já jsem samozřejmě pro jejich uzavření v době exponenciálniho růstu, jejich otevření by bylo úplně kontraproduktivní, to snad chápe každý. Jinak jsem samozřejmě pro jejich otevření co nejdriv to půjde, ale budeme se muset smířit s tím, ze tam děti budou muset být v přesně daných podmínkách- rousky, rozestupy....a ne, že tu zase budou lidi vyrvavat, že se děti v rouskach dusí,atd. A taky celá společnost se bude muset schovat umírněně, rozvolnovat pomalu, dodrzovat opatření, atd.

hojda
22. říj 2020

Tady mě zaujalo, že umělá inteligence upozornila na počátek epidemie v Číně už 6.ledna, tak třeba nám to pomůže příště. https://www.osel.cz/11002-prvni-varovani-pred-k...

marcicek84
22. říj 2020

@hojda ok takže to je fajn, ty jsi v diskuzi samoživitelek proč? no jo, z tepla a HO se to mluví, opět jsi mě nepřesvědčila, že by se tě to nějak více týkalo...
@marketa11112 prosím tě, proč kníkáš, vybrala sis tu práci dobrovolně, věděla jsi do čeho jdeš i co bude, když přijde korona...víc opravdu nemám zájem se bavit s člověkem, který druhým přeje jen to nejhorší, takže mě už tady neoslovuj.
@marulu v těch rouškách se ty děti opravdu dusí, to není o vyřvávání, to je realita...

marulu
22. říj 2020

@marcicek84 no vidíš, už to tu je zase, děti se v rouskach dusí😀. Tak buď se budou "dusit" nebo se budou vzdělávat. Jednoduchá rovnice 😀.

odula
22. říj 2020

@hojda tohle je tedy hodne zjimava retrospekce. 👍 co me rozčilovalo tenkrát, a teď když to čtu ted tak to je ještě víc k vzteku, jak pomalu tenkrát vlády reagovaly... Italie třeba držela otevřenou přímou linku s Wuhanem až do ... března? mazec.

marcicek84
22. říj 2020

@marulu každopádně roušky u I.stupně nejsou a tam se říkalo, že je pustí bezpodmínečně zpět...tedy toto řešit tady v tomto případě je úplně zbytečné...

marulu
22. říj 2020

@marcicek84 no to že zatím nebyly neznamená, že nebudou teď, ten koncept tam bude muset být úplně jiný

ilonne
22. říj 2020

@marcicek84 Byť bychom se všichni rádi do škol vrátili co nejdříve, myslím, že v současné době má naše země dost jiných větších problémů, bohužel...

hojda
22. říj 2020

@marcicek84 Ty jsi fakt hloupá, jsem tam protože pomáhám, dneska jdu odeslat balík do Plzně. Taky to zkus, někdy myslet i na druhé😉

ilonne
22. říj 2020

@marcicek84 A Německo na tom není tak špatně jako my a opatření typu roušky a rozestupy tam bylo přes celé léto.

marcicek84
22. říj 2020

@marulu ty malé děti, že by to daly v rouškách když i přestávky jsou problém??? to nemyslíš vážně, koncept může být jiný, třeba rozdělení tříd na menší skupiny, rozestupy v lavicích, to však stále nevylučuje jejich návrat...tedy pokud někdo splní konečně své sliby...

marcicek84
22. říj 2020

@hojda no jo, zase si někdo myslí, i když neví, já se tím fakt nepotřebuju prezentovat.. 🙂

marulu
22. říj 2020

@marcicek84 no oni to ty děti budou muset dát, když jim to rodiče vysvětlí, tak dětí dají a pochopí všechno.Ale musí chtít hlavně ty rodiče.

marcicek84
22. říj 2020

@ilonne v německu to v létě zas tak horké nebylo, aktuálně už se taktéž mluví o zavírání, takže tak jsou na tom dobře 🙂

marulu
22. říj 2020

@marcicek84 no jsou na tom tak dobře, že mají asi 6000 na 80 miliónové Německo. A zavírat budou právě proto, že se nechtějí dostat do exponencialy a zavírat všechno 😀. Takže ano, jsou na tom dobře a k tomu mají v čele rozumnou vladu, Kochuv institut, zdravotnictví nejlepší na světě...A umí se chovat disciplinovaně.

hojda
22. říj 2020

@marcicek84 Já se tím tady neprezentuju, jsem tam už od jara a tohle je první zmínka o tom, protože ses ptala, proč tam jsem. Máš opravdu divnou povahu.

hojda
22. říj 2020

@odula Jj přesně, příště už budeme chytřejší, ale ta zkušenost bude bolet, ale jak je vidět, tak bez toho to nejde viz naše jarní vlna, která se stopla☹.

odula
22. říj 2020

@hojda chtělo by to srovnat s těma velkýma epidemiema v devadesátkách a na začátku prvního desetiletí. ctyři roky je málo na relevantní srovnání. Tohle konkrétně vnímám zase jako manipulaci s datama, resp. s jejich interpretací (výběrem reference)

odula
22. říj 2020

@hojda aby bylo jasno - netvrdím, že to není pravda. Ale před pár týdny se data vytrhávala z širšího kontextu kvůli bagatelizaci problému, teď se zase interpretují mimo širší kontext z opačnýho důvodu. mi přijde.

hojda
22. říj 2020

@odula Tohle bude hodně těžký vyčíslit, půjde to jen srovnat s nějakými dlouhodobými trendy, ale zase jen zpětně, takže vlastně jediný relevantní údaj, budou ty nemocnice, ale tam je taky to zpoždění v čase.

marcicek84
22. říj 2020

@marulu no jsou tak disciplinovaní, že se jich hodně chystá ještě do tropical islandu apod. než ji to zavřou, taky dost stávkují, takže bych úplně neřekla...

marulu
22. říj 2020

https://video.aktualne.cz/dvtv/vse-zametali-pod... holky, kouknete na tohle, úplně z toho mrazí. On sice Flegr působí jako magor, ale neni. Má to evidentně v hlavě dost srovnaný. A zatím mu bohužel vše vyšlo 😔😪. A dokoukejte až do konce. Ne že by to bylo pozitivní, ale ty poslední věty by se měly tesat do kamene a běžet v médiích každou hodinu.

odula
22. říj 2020

@marulu jenom bych chtěla říct, že ta měsíční predikce je příliš dopředu, dá se prediktovat tak 14 dní dopředu. Mezitím už jsou ale opatření na místě, a i když si pan Flegr myslí, že je to nedostatečný, tak nějaký efekt mít budou. Určitě. takže si nemyslím, že to dojde tak daleko. posloucham dal.

marulu
22. říj 2020

@odula no to já taky doufám, že zaberou ale je pravda, ze části lidí to stále nedochazi, viz tahle diskuze. Včera venku na hřištích plno dětí, pohoda.

Strana