Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
Holky, jak vy chápete tohle nařízení?
"Ven jenom ve dvou: na veřejnosti nesmějí být lidé po větších skupinách než ve dvojici (s výjimkou rodinných příslušníků), od ostatních se musí udržovat dvoumetrový odstup".
1. Můžu tedy jít ven s manželem, dětmi a rodiči a klidně i se sestrou s jejím manželem a jejími dětmi a je to OK, i když je nás třeba 10, protože jsme rodina
2. Můžu jít ven se svými dětmi a s kámoškou s jejími dětmi a vlastně třeba i s manželem, protože ve dvou se může (já a kamarádka) a děti a manžel jsou rodinní příslušníci.
3. Mám "smůlu" a nemůžu vidět ani sestru, ani kámošku, protože máme děti a bylo by nás moc (pokud děti nenecháme doma)
4. Můžu vidět jen jednoho dospělého a všechny moje / jeho děti, protože děti se nepočítají (jako v obchodě)
Neberte to jako obcházení nebo slovíčkaření. V jiných nařízeních pojem člen domácnosti používají, takže je jasné, že tady to myslí jinak.
@matire dle meho bud budes ty a kamaradka (jen vy dve, nejste rodina), nebo ty a tve deti + manzel (rodina, jedna domacnost). vse ostatni je asi pasee.
@matire ja to chapu takto
Bod 1 ano) jste rodinnni prislusnici
Bod 2 ne) muzes ven je ty a kamoska bez vasich deti
Bod 3 ne) nemuzes videt jen kamosku,pokud nechate deti doma,sestru s detmi videt muzes
Bod 4) ne,pokud se nejedna o rodinneho prislusnika(kamaradka+deti) a ano,pokud se jedna o rodinneho prislusnika(sestra,ty,babicky a deti)
Kde na takove otazky chodis?🙈🙈🙊Mozek zavareny 🤣
@marketa11112 to je pravděpodobně ta požadovaná varianta, když vezmeme v úvahu situaci a ostatní opatření. Ale blbě napsaná 😀 Proč by tedy rovnou nenapsali místo rodinných příslušníků členové domácnosti, pokud to tak opravdu myslí? Ten pojem znají a jinde ho používají (viz nařízení o rouškách v autě). Když bych chtěla vidět rodiče, tak bych tedy musela jít jeden den ven s tátou a druhý den ven s mámou, aby jsme nebyli tři... i když to vůbec nedává smysl, protože doma se stejně pak potkají. A děti nechat manželovi. Takže ty by třeba do jara neviděly babi a dědu. A ten, kdo je na děti sám, x měsíců neuvidí tedy vůbec nikoho. Nevím, podle mě je to myšlený jinak.
@matire to neni jiste,protoze navstevy rodiny nejsou zakazany,tedy neni duvod omezovat shlukovani techto rodinnych prislusniku ani venku,nedavalo by to zadnou logiku...
@meesha @marcicek84 Upřímně - mě to tedy dostihlo a už jsem si zakázala číst všechny možné i nemožné články. Špatně spím při představě, že budu mít horší průběh a doma tři malé děti a i ta online vyuka půjde do háje. Takže se přiznám, že v dnesni době by mi byla nějak nezávislost médií jedno - tvrde bych regulovala články na obou stranách, at už tě strasici, tak i te bagatelizujici.
Raději čtu Harryho Pottera nebo Děti z Bullerbynu
@marcicek84 krásná reakce se všemi odpověďmi 🙂 To je jednoduchý, jsme zvyklí se často vídat (s pár nejbližšími) a nemám peníze na zbytečný pokuty 😀 Tak snad nejsem jediná, kdo se nad tím zamyslel. To by znamenalo, že lidi prdí na nařízení a nebo že odřízli kamarády (ty s dětmi), pokud by to bylo podle tvého výkladu. O návštěvách jsem vlastně nic neslyšela. Zavařený mozek nemám, zase mě moc nezajímají jiný věci, co se tu řeší ve velkém 🙂 Ještě tedy školy, ale do toho nebudu rýpat 😀
@matire spis pujde o pohyb na ulici. doma se asi muzeme sejit s kymkoli - tam byl pocet 6 lidi v uzavrene mistnosti? tusim. uz se v tom ztracim.
@matire ja se nad tim predtim ani nezamyslela,ale pokud nebudou zakazany navstevy rodin mezi sebou je opravdu nelogicke tohle omezovat venku...nam jde de facto jen o navstevy tchyne a tchana a segra delako a ti ostatni pockaji,tam se vidame fakt jednou za cas,takze neni problem to odlozit az to pujde.
Ale jinak se v tech narizenich uz tez ztracim...
@marcicek84 no a jestli chceš ještě jednu "divnou" myšlenku, tak mě napadlo, že nikde nejsou zmínění ti, kteří covid už prodělali. Už jich není tak málo. Opatření pro ně platí bez vyjímky, pokud vím. Přitom by to mohli mít volnější, pokud se opravdu věří na několikaměsíční imunitu. Aby vypomáhali jako "nerizikoví", to by žádoucí bylo, ale výjimky nemají. To jen tak k zamyšlení, pokud to někoho zajímá. Ale já osobně na imunitu každého, kdo to má za sebou, nevěřím
@ilonne clovek se spise desi neznameho,ja ted takto jeste neuvazovala, abych pravdu rekla,mam to v hlave nastavene tak,resit az to prijde...jinak na obavy kazdymu pomuze neco jineho,nekdy staci obycejne domluva se sousedy/rodinou, kdyby neco zavolejte,pomuzeme a k tomu mit nejake byt nezdrave polotovary v mrazaku ci polivky v pytliku,aby bylo co detem dat,jinak si to kazdy musi prebrat sam,online vyuku prosim te neres,oni to nejak udelaji,nikdo prece nemuze za to,ze onemocni...
@matire no to mas pravdu,3 mesice by tito lide meli byt chraneni,ale myslim,ze si tim az tak jisti nejsou,proto ta narizeni plati pro vsechny bez vyjimky...nutit je vsak vypomahat nejde,museli by chtit sami od sebe a jestli se nekteri sami hrabou z osobni financni krize,tak ten zajem vubec nemusi byt,ti lide muzou mit i strach pokud meli horsi prubeh...
@odula k tomu klarinetu, netvrdím, že to tak je, byla to hypoteza, když si neuměli vysvětlit, proč tak mladý a zdravý člověk má těžký průběh. Jeden případ, ne studie! Zřejmě tam muselo být něco jiného, o čem se zatím vůbec neví nebo jen blbá náhoda? To se vše bude objasňovat postupně. Jinak je pravda, že zpravodajství jde taky ode zdi ke zdi, jako všechno tady. Já tedy poslouchám predevsim rozhovory na dvtv, obcas čt 24 a nebo rozhovory tv reflex (nebo jak se to jmenuje). A osobně myslím, že zrovna tato média se celkem snaží o vyváženost. Co se vysílá v komerčních tv vlastně vůbec netuším.
@matire Platné znění je zveřejněno zde https://www.noveaspi.cz/products/lawText/1/9484..., případně na https://koronavirus.mzcr.cz/usneseni-vlady-cr-z...
Venku je výjimka pro více než 2 osoby, pokud jsou to členové domácnosti, nikoliv rodiny. Takže můžeš jít s kamarádkou bez dětí, se sestrou bez dětí, se svými rodiči každým zvlášť, opět bez dětí (ledaže máte společnou domácnost).
Na návštěvy k rodině také nesmíš, jelikož je nařízeno pobývat v místě svého bydliště s výjimkami dle čl. 1 (pokud jsou soběstační, tak běžná návštěva nesplňuje podmínku nezbytné návštěvy). Ke kamarádce na návštěvu nesmíš vůbec, není osobou blízkou ve smyslu zákona. Můžeš pro ni pouze obstarat základní životní potřeby, pokud je např. v karanténě nebo nemocná.
Opatření s omezením akcí na 6 osob bylo zrušeno, jelikož toto opatření je přísnější. Venku na 2 osoby, uvnitř účelem - zaměstnání, ekonomická činnost, nezbytné nákupy a návštěvy.
V praxi toto nikdo nedodržuje, kde není žalobce, není soudce.
Konkrétně tvoje otázky.
1) nesmíš, jen s manželem, dětmi a osobami ze společné domácnosti
2) nesmíš
3) ano, s každou zvlášť bez dětí
4) ne, děti jsou taky osoby, výjimka tam není
Co tak všímám, tak nové nařízení lidé obchází obloukem. Skupina klidně 10 osob, no problem, jít si sednout na čepované pivo na tajnacku, no problém, nosit roušky s někým mimo domácnost venku na bradě, nebo ji nemít vůbec, no problém. Jako já nechápu, proč vyhlašují něco, co se neobtěžují pak kontrolovat.
Anonymni - tolik prislusniku PCR nemaji,je nerealne to kontrolovat....rousky venku jsou totalni blbost,pivo na tajnacku nevim kde cepuji,vim pouze o vydejovych oknech,skupinky lidi vubec nepotkavam,mozna romsti spoluobcane...
@marcicek84 jsem si rikala, co je prislusnik PCR 🙈🙈🙈🤣
@hlasil díky, žes to sem dala podrobně rozepsané. Jo, kdyby tohle lidi dodržovali, tak bysme to možná dali s těmito opatřeními, jenže řada z nich na to kašle. Jinak souhlasím s tím, co psala autorka, taky nechápu, proč se to nehlídá, ono když by pár lidí dostalo fakt tucnou pokutu, tak by si lidi rozmysleli, jak se budou chovat. A ještě mám jeden dotaz na @blondynka400. Máš nějaký příklad země, kde takhle rozjedou epidemii, kdy zdravotnictví již bylo silně přehledné, zvládli jinými "chytrymi" postupy než tvrdým lockdownem? Dík.
@meesha 🤣🤣🤣 PČR nikoli PCR testu 🙊🙈🙉
Evidentne se protestuje vsude,ne jen u nas https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/odpurc... tak jestli si uvedomuji,ze kdyz se zvednou masy lidi,ze ty poradkove sily to ustoji,tak jsou blazni to je oprsti narodum mala tecka...
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/babis-poku... Babis uz zase vyhrozuje...tak se asi v pristim tydnu mame na co tesit...
@marcicek84 tipuji voditko kazdemu obcanovi CR dlouhe asi 200 metru..
Zase jeden naprosto skvěle napsaný článek - matematické aspekty epidemie. Jestli to tu už bylo, omlouvám se. Část diskuze mi utekla. Je to dlouhé, samotné mi zbývá kus dočíst. Ale psáno poutavě a stylem "pro blbce" (nemyšleno zle). Kdyby si to tak přečetl každý v této zemi a použil u toho hlavu, stačilo by elementárně. Článek vznikl podle všeho někdy kolem 10. října, takže od té doby jsme v tom namočení zase o kus víc...
https://www.nihilistanabalkonu.cz/l/covid-a-mat...
@meesha za toto si nemůžeš sama, nic takové jsem přeci neřekla. A celkově je toto špatně, s tím jednoznačně souhlasím. Zdravotnictví bude mít celkově víc problémů, protože nebude mít peníze. Covidoví pacienti jsou totiž pro ně málo placení, nevyužitá lůžka je stojí další peníze a díky tomu, že velká část lidí bude bez práce, klesnou i odvody na zdravotní pojištění pojišťovny budou čím dál víc utahovat kohoutky a práv na podobných zákrocích budou hodně šetřit. Takže ono i tohle mí dva úhly pohledu a jak jsme psala, stejně něco/někoho budeme muset obětovat. A teď je otázka, co je horší... To je to, co jsem včera chtěla říct tím, co jsem psala.
@ilonne ano to máš pravdu. Ale v Praze co vím, tak tam většina lidí děti nedává (tím myslím zdravotníky co znám). Mají to většinou hodně daleko, kvalita učení je hodně nízká, jak tam jsou cizí učitelky a každý je trošku někde jinde, jede jinou metodou,... Takže pak stejně dodělávají doma a nebo se i ze školy připojují online na svoje výuky. Takže stejně jsou buď doma a nebo to lepí jak to jde, stejně tak jako my ostatní...
@marulu co bylo zdravotnictví? Věta nedává smysl.
@blondynka400 ne přehledné, přehlcené. Sorry.

@marcicek84 to sakra pokulhava ....