icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

marcicek84
25. říj 2020

@ilonne to jsem opravdu netusila,ja si celou dobu predstavovala spolecny zivot policajta a ucitelky jako v Kamenaku,kdy tyto role ztvarnili Vydra s Paulovou 🙊🙉🙈

blondynka400
25. říj 2020

@meesha no na covid právě až tak úplně ne.... Já to popravdě neumím detailně vysvětlit, ale kamarádka je vedoucí laboratoře a to mi to vysvětlovala dost jasně. Plus právě od ní vím, jak funguje to vykazování pozitivních. Ale chápu, pro většinu zde je to jedna paní povídala.... Takže to nikomu necpu, ale nemyslím si, že by to někde bylo jinak. Toto je jedna z největších pražských nemocnic....
Ad zbytek v pohodě 🙂

ilonne
25. říj 2020

@marcicek84 Twl, ale teď jsi mě rozesmála - jednoho krasnyho dne 😀....

marulu
25. říj 2020

@blondynka400 ano, můžeš to vytrit špatně, pokud nezajedeš dostatečně hluboko do nosohltanu, to nezpochybňujeu. PCR je jeden z nejpresnejsich testů, zajímalo by mě jak jinak bys to chtěla testovat. Nevím co myslíš tím, že laborky fungují jak fungují. Myslím, že většina funguje dobře a výsledky máš dost často za několik hodin. U spousty lidí zlikviduje imunita viry už na sliznicich, ale právě proto se testuje až po nějaké době, kdy už se viry ns sliznicich množí.

marcicek84
25. říj 2020

@meesha PCR ma docela velkou chybovost,me to treba neuspokojuje

marulu
25. říj 2020

@blondynka400 teď jsem se dočetla, že reaguji agresivně, kde prosimte?😀

marcicek84
25. říj 2020

@ilonne jo tak to bylo mysleno 😉, jako odpoutani od covidu dobry, ale jo jak si ty dva predstavim tak jdu vzdycky do kolen ... 🙈🙉🙊

bigbig
25. říj 2020

Off topic, ale když jsem dělala doktorát, tak jsem dělala asi milion PCR, mimo laborku samozřejmě každej prd věděl co to je. To by mě ani ve snu nenapadlo že se jednou bude na maminkovskym webu řešit účinnost PCR v diagnostice 😀
Nechce někdo řešit třeba taky Western blot když už jsme v tom?😅

marulu
25. říj 2020

@blondynka400 víš, ty si myslíš, že ty mas vždy zaručené info a všichni ostatní to ví jen jedna paní povídala. Budeš se divit, není to tak. Můj manžel ty stery na covid dělá, takže ví přesně co a jak má udělat, aby byl ten test validni. Stejně tak vyplňuje ty zadanky k odběru, a opět přesně ví co tam vyplňuje a ty kolonky tam nejsou pro srandu kralikum. A 2 kamarádi, a obcasne i manžel, na těch Covid odděleních pracují, takže vím co říkají. A opravdu to není info jedna paní povídala.

blondynka400
25. říj 2020

@marulu příspěvek předtím, než jsem ti to na to napsala... Byl to můj osobní pocit, písmenka mají bohužel dost nevýhodu...
Ad laborky, to jsem jsem psala výše. A pak ještě dalších pár reálných zkušeností....

meesha
25. říj 2020

@bigbig perfektni 👍

blondynka400
25. říj 2020

@marulu to se pleteš, nemyslím si to. Mám informace co mám a pracuji si nimi. A beru to tak, že někdo má jiné informace. Proto, jsem psala o tom, že jedna paní povídala... A ono v podstatě vše je o tom, že jedna paní povídala. Stejně tak co dělá tvůj manžel, může udělat svojí práci sebelíp, ale co se děje poté? Jak to ví... Ty máš svoje informace, já svoje. Já nesnižuji hodnotu tvých informací, ty mé ano? Z jakého principu? Jak moje informace můžou být pro tebe jedna paní povídala a tak to samí moje pro tebe. Ale pomiň, pro mne je vedoucí laborky jaksi víc než někdo, kdo jenom testy odebírá...

meesha
25. říj 2020

@blondynka400 nebud tajnustkarka, prozrad historky z laboratori 🙂

@bigbig Do WB nejdu, o tom nevim nic, ale PCR zivi jednoho naseho rodinneho prislusnika, tak si o tom nechavam uz par let vypravet-proste historky z prace 🤭🤣 tak mam pocit, ze tomu proste musim rozumet, no né? 🤣

marulu
25. říj 2020

@blondynka400 ano každá mame svoje info a asi bych si tu vůbec netroufla hodnotit kdo je víc a kdo míň 😀. Každý je prostě jeden článek v systému a myslím, že všichni v tom systému se snaží dělat svojí práci jak nejlíp umí. Takže pochybuju, že by na konci systému, kde je výstup z laboratoře a pak postup, kdy se covid pozitivita a každý test musí hlásit, tak že by to někdo zadával jinak, než podle zadanky a podle výsledku testu.

marcicek84
25. říj 2020

@blondynka400 no to vis neci informace jsou pro nektere podradne,staci jen kdyz nejsi v te spravne sekte svedku covidovych

blondynka400
25. říj 2020

@meesha stejně je jedna paní povídala, tak co z toho 🙂
@marulu ty si vždy vezmeš jenom tu část, která se ti hodí.... Nejde o to, kdo je víc a kdo míň, spíš jen ten, kdo je na nižší pozici obvykle úplně neví, co se děje nad a někdy je to i lepší. Navíc já i pevně věřím, že v některých menších laborkách to funguje jak "má" a ta přetíženost tam prostě není.... Ale růžové brýle už dávno nemám.

blondynka400
25. říj 2020

@marcicek84 to máš pravdu, zálež na které straně barikády stojíš a podle toho mají informace validitu a nebo nemají

meesha
25. říj 2020

@blondynka400 ale tak kdyz jsi to nakousla... 😉 tak uz tady padlo, jaky je system na zacatku, tak jak to pk nekdo muze zhatit. Vsak nejmenuj, jen princip 😉 mne by to fakt zajimalo. Validitu si vyhodnotim az pak (pro sebe) 😀

werumka
25. říj 2020

@bigbig Já, já, já!! Jak se liší western blot a elisa, pls? 😁😁 kdyz mi vysla elisa na borelii pozitiv a western blot negativ? 😁

marulu
25. říj 2020

@marcicek84 hele, já vubec nezpochybňuju informace od @blondynka400, jen uvádím na pravou míru, jak to je se vzorkem (jakymkoliv), když odchází do laboratoře. Má speciální zadanku, kde je vždy potřeba vyplnit identifikaci pacienta a pak informace, které jsou potřebné buď pro laboratoř ke zpracování vzorků nebo informace potřebné k interpretaci výsledků. Tyto náležitosti my i zadanka na covid. Pokud má blondýnka informace, že je v některé laboratoři na závěr tato interpretace zkreslena (ať už záměrně nebo třeba laxností), tak by bylo dobré, aby právě ta vedoucí laboratoře na to upozornila a zajistila nápravu, obzvlášť pokud se jedná o velkou pražskou nemocnici, kde těch vzorků projde pravděpodobně dost.

marulu
25. říj 2020

@blondynka400 aha, takže tu budeme hodnotit, jestli klinické obory jsou na nižší pozici než laboratorní? No to snad ne. Je to přece vsechno součást systému. Ano, vnímám ten systém více z klinické části, o tom mám více info než o laboratorním světe, ale všechny ty složky jsou vytížené většinou velmi podobně a všechny odpovídají za dobrou kvalitu své práce.

blondynka400
25. říj 2020

@marulu tady přeci nejde o to, která pozice je na pomyslném řebříčku výš nebo níž, ale o tom, kdo se v reálu k čemu dostane a jaké má konečné informace. A prostě tak to funguje ve všech "firmách" i když běžný dělník bude dělat svojí práci sebelíp a dělat 100% co má, firma nemusí vykazovat kladná čísla. Ber to prosím jako přirovnání, které ale funguje... Stejně jako dělník nemá informace, co má topmanagement, tak je to bohužel naopak.

blondynka400
25. říj 2020

@meesha co přesně tě detailně zajímá?... .-)
@werumka tak elisa je test celkem o ničem, který dost často vychází falešně pozitivní, ale je levný, proto většinou doktoři napíši tento. WB je drahý test (a bohužel též ne 100%) a pojišťovny dělají doktorům problémy, proto se ho bojí předepisovat, aby neměli problémy s pojišťovnou, když vyjde negativní. Což zrovna v případě boreliózy není úplně ideální... Z pozitivní elisy bych si osobně vůbec nic nedělal, když je WB negativní 😀

meesha
25. říj 2020

@blondynka400 co se s temi vzorky a zadankami deje, ze si myslis, ze vystup nesedi?

marulu
25. říj 2020

@blondynka400 dobře, beru to 😀. Manželovi řeknu,že je ve své práci běžným dělníkem a v labce jsou top management. Aspon si nebude doma moc vyskakovat😀. Teď vážně, ty máš tedy informace, že přestože je v žádance vyplneno, že je to kontrolní odběr, tak se to pak zadává jako nově potvrzene onemocnění? A kdo to zadává, přímo laboratoř nebo ještě někdo další? To se ta tvoje kamarádka nesnažila zjednat nápravu?

werumka
25. říj 2020

@blondynka400 Ze jeden je drahý a přesnější a druhý levný a ne moc přesný vím 🙂 spíš mě zajímal ten princip fungování testu 🙂

marketa11112
26. říj 2020

@marulu
Prosim podekuj za me manzelovi za to,ze tu praci odvadi a snazi se pomahat lidem. Je strasne dulezite, aby na techto mistech nekdo byl. A verim,ze hodiny v obleku a v primem kontaktu s nemocnymi,nejsou vuuuubec jednoduche. A to pro celou rodinu. Dekuji.

bigbig
26. říj 2020

@werumka Pokusím se to vysvětlit nějak srozumitelně. WB i ELISA jsou imunodetekční metody, tzn že umožňují detekovat prezenci určité bílkoviny za pomocí protilátek ve směsi jiných bílkovin, například v buněčném lyzátu nebo teda často v krevním séru. Funguje to tak, že se k vzorku přidá specifická protilátka, která rozpozná určitou malou a specifickou část na té hledané bílkovině (=antigen). Tyhle protilátky se uměle vyrábí, citlivé duše prominou, v laboratorních zvířatech. Typicky myš, morče, králík, někdy i koza. Vyrábí se tak že se jim vypraví do těla ten antigen a pak se izolují protilátky které jejich tělo vyrobilo.
Takže tahle protilátka se přidá k tomu vzorku, pokud se ve vzorku hledaná bílkovina nachází, tak se na ní protilátka naváže. Pak se ještě přidá protilátka sekundární, která zase specificky rozpozná protilátky toho zvířete, ve kterém byla primární protilátka vyrobená (takže například rozpozná myší imunoglobuliny). Tahle druhotná protilátka je konjugovaná s nějakým enzymem, který umožní vizualizaci. V případě ELISA je to nějaký enzym, který se po přidání substrátu nějak specificky zabaví. Takže pokud v původním krevním vzorku byla hledaná bílkovina, protilátky se na ní navážou, chemická reakce proběhne a vzorek se zbarví určitým způsobem. Míra zbarvení se vyhodnocuje v přístroji a umožní ti například říct jestli ve vzorku A je víc hledané bílkoviny než ve vzorku B.
Western blot ale umožní rozdělit vzorek podle velikosti melekul. Zahrnuje v sobě první etapu, kdy vzorek nejdřív migruje v elektrickým poli a molekuly se rozprostřou v gelu podle své velikosti (elektroforéza). Pak je to stejný, primární protilátka, sekundární, detekce-vizualizace. Jeho výhoda spočívá v tom, že můžeš použít mnohem specifičtější protilátku. Tím jak se vzorek zozdělí podle molekulární velikosti, umožní ti specificky vyhledávat jen určitou malou část dané bílkoviny například.
Je to mnohem pomalejší zdlouhavější proces se spoustou etap, proto je to dražší.
Co se týče tý boreliozy, tak předpokládám, že ti nejdřív udělali ELISA a až když to bylo pozitivní tak pak WB. V tomhle případě se hledá v séru přítomnost protilátek které tvoje tělo vytvořilo v reakci na Borélii. Vím že diagnostika LB je komplikovaná a je spoustu falešně negativních a falešně pozitivních. Tvůj negativní WB pravděpodobně znamená že nemáš v krvi protilátky proti Borélii. Blbý je, že některý borelie se umí imunitnímu systému hezky schovat, takže můžeš mít Borélii v těle i když nejsou protilátky. (je to ale méně častý). Pak jde o to, jestli máš symptomy?

marcicek84
26. říj 2020

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/rychlejsi-...
a oni budou pořád rejžovat na těch nechutných PCR testech, takže jak??? samozřejmě, že nejde o pandemii, ale o byznys...

werumka
26. říj 2020

@bigbig Díky, napíšu ip, jo? 😊

Strana