icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

bigbig
4. lis 2020

@marketka_m Zajímavá úvaha. Asi to bude proto, že covid je nová nemoc, o které toho moc nevíme, na kterou není očkování, účinný lék a má potenciál zabít hodně lidí, pokud jí necháme volnou cestu k šíření. Nikdo netvrdí, že je covid největší zabiják všech dob. Ve své době byla tuberkulóza taky velký strašák.

marketka_m
4. lis 2020

@bigbig hmmm ... otázka proč už se neočkuje že

meesha
4. lis 2020

@marketka_m protoze pry komplikace prevladaly nad benefity. Aspon tak to rikali, kdyz rusili ockovani. Ale s tou tuberkulozou je to kompliovane. Jiste je, ze neni tak snadno prenosna, nema potencial prehltit nemocnice. Myslim, vetsina problematickych oblasti jsou chude zeme, tady je to vicemene pod kontrolou, bohuzel az tak, ze se obcas podcenuje, ze muze zbijet, pokud jde o nejakou rezistentni formu.

hojda
4. lis 2020

@marketka_m ja nekde slysela, ze ta vakcina na tuberkolozu neni na ten druh, ktery ted nejvic radi, ale neoverovala jsem to.

meesha
4. lis 2020

Omlouvam se za OT, ale tohle na me ted kuklo z fb, ze se bavime o tom ockovani.... to by byla vec 🙂 https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3211885-nove...

meesha
4. lis 2020

A jeste tohle me zaujalo, pujcuji si z “cizi diskuze” http://blog.aktualne.cz/blogy/dalibor-spok.php?...

hojda
4. lis 2020

@meesha amen😔 Silný článek díky za odkaz!

bigbig
5. lis 2020

@marketka_m Počet zemřelých v říjnu je podle předběžných dat nejvyšší za posledních 15 let. Vzhledem k pozdním započítavanim některých úmrtí bude nejspíš ještě vyšší. https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/koronaviru...

odula
5. lis 2020

@bigbig 15 let je na srovnávání úmrtnosti málo. Podobně se v mediích operovalo i se svedskymi daty (když mělo 5000 obětí). a nejvíc obětí od hladomoru v 19. století a bla bla. Když jsem to pak dohledávala, tak se ukázalo, že podobnej peak byl okolo roku 2000 a pak v devadesátkách ještě horší (nejaka hnusná chřipka). Vysledek interpretace dat trašně záleží na tom jakej si stanovíš rámec ty intepretace. takže jak praví klasik. Mame tu velký lži, malý lži... a pak je tu statistika :D

bigbig
5. lis 2020

@odula Jasně, souhlas. Počkejme si na finální data a srovnání za poslední čtvrtstoletí nebo více. Já reaguju na dotaz marketky, která tu dávala grafy se srovnáním úmrtnosti posledních 10 let, jestli by od 39 týdne šla v roce 2020 křivka nahoru. Šla.

marcicek84
5. lis 2020

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/za-odmitnu... tak se ty me predpovedi o tom donucovani zajinaji naplnovat - 3 mil. pokuty🤦🏻‍♀️

marcicek84
5. lis 2020

@marketka_m zajimava uvaha,covid ma proste lepsi reklamu
@marulu no jsem na to zvedava,ale myskim,ze k ockovsni budou nutit,stejne,jako donucuji k testovani ty duchodce v domovech

puhelin
5. lis 2020

@marcicek84 A kdo to za ne bude platit? Vzdyt uz predem je jasne, ze to neni jak vymahat.

marcicek84
5. lis 2020

@puhelin dluhy můžou být součást dědického řízení, to by ses divila, ale ti lidé mívají i něco na účtech, tak o to přijdou buď oni nebo dědicové...někteří vlastní i majetky, protože to nikdo z rodiny zatím ještě neřešil, ale žijí v domě/bytě jejich děti, jen to zatím není právně dořešené, případy jsou různé...a ti, co už nic a skoro nikoho nemají a nejsou v dobrém stavu, tak těch bude pomálu...nakonec nejde o vymahatelnost, ale o to, že už se něco zase má dít pod pohrůžkou sankce, tedy o dobrovolnosti řeč být nemůže...

marcicek84
5. lis 2020

@puhelin doplnění - myslela jsem, že pomálu (z těch co nic a nikoho nemají) bude těch, kteří by se proti testování ohradili

meesha
5. lis 2020

@marcicek84 klidek, o tech 3 000 000 se mluvi uz od dob, kdy se nejedly produciroval v karantene po letny. Nikdy to nikdo nedostal, mohl a i ten clanek pise, ze “hypoteticky”. Co je naprosta tragedie je, ze se k tomu nedokaze hygiena vyjadrit a ukazuje se, opet, jeji naprosta nekompetentnost a chaos ve statni sprave

pratensis
5. lis 2020

Zajímavé (tedy ne moc optimistické)...
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/varovne-zjis...

meesha
5. lis 2020

@pratensis je to hodne :/ nic moc teda

marcicek84
5. lis 2020

@meesha no co se týče hygieny, tak od nich už nic normálního neočekávám, myslím si, že už ani skoro netrasují a možná začnou, pokud případu bude kolem 3000 za den... každopádně se mi nelíbí , že už to začíná být až tak represivní pod nějakými pohrůžkami, naštěstí plošné testování jako na Slovensku se ukazuje jako šílenost, která stojí příliš a stejně nic nevyřeší, tak uvidíme co bude dál.

marcicek84
5. lis 2020

@pratensis no u lidí kolem 70 to tak je, že prostě umírají i doma, někdy i ze dne na den, jestli někdo hledá i u nich covid, aby zase strašil lidi, tak mi to přijde na hlavu...

meesha
5. lis 2020

@marcicek84 prosim te, to bys mohla brat jako vyhruzku, ze kdyz pojedes na cerno, tak dostanes pokutu. Proste pravidla jsou a je treba je dodrzovat. U nekterych hygien se naopak bojim, ze ta hranice 3 000 je prilis optimisticka, ale moc bych si prala, abys mela pravdu

Ad umrti. Ale oni u nich nehledaji covid, oni napisou pricinu umrti a vyplyva z toho to, co z toho vyplyva. Ti lide fakt umiraji na covid. Snad nebude neeticke sem dat jeden priklad z konkurencni diskuzni platformy (do ktere neprispivam, temer nesleduji, ale jednou za cas ze zvedavosti otevru). Psala tam pani, ze jeji kamarad si sel vecer lehnout s tim, ze to dava, ze klid a jde se vyspat (priznaky kalsicke, teplota, kasel). Rano ho nasli mrtveho. A takovych lidi proste bude nejaky podil. Nehledej za tim nic konspirativniho. Kdyz umrou na aneurysma, tak tam budou mit napsano aneurysma, kdyz na covid, tak maji napsano covid. Hotovo.

pratensis
5. lis 2020

@marcicek84 Dočti do konce, pitva u nich odhalila jako příčinu smrti virovou pneumonii nebo trombotické stavy. Já v tom nečtu žádné strašení, pouze konstatování.

marketka_m
5. lis 2020

@meesha umírají takto lidé i bez covidu... a mladí.. bohužel... je to jeden na X ale prostě jsou... :(

pratensis
5. lis 2020

@marcicek84 Tady je k tomu ještě pár dalších údajů navíc. Jinak já o tom nechci diskutovat, nemám k tomu co dalšího dodat. Jen sdílím jako zajímavé info.
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/soudni-lek...

meesha
5. lis 2020

@marketka_m marketko, to ti neprijde cynicke, proste pokrcit rameny "no tak umrel, to se stava", nebo "byl starej"navic kdyz jde o zbytecnou smrt" Za standardnich podminek jsou to vyjimky, ale opravdu hodne velke, treba kdyz ma nekdo vrozenou vadu srdce nebo dojde k nejake tragedii. Ja si myslim, ze v tve povaze to neni, ale ze porad hledas klicku, proc ty veci nejsou takove, jake jsou. Ono nejde o to v lidech vzbudit strach, ale o to, poznat proti cemu bojujeme. Cim vic informaci, tim je i nakonec pripadny strach mensi. Popiranim nicemu nepomuzeme. 😉

marketka_m
5. lis 2020

@meesha ano já mávám nad tím že to připisuješ covidu, ale to se děje běžně.. :(

meesha
5. lis 2020

@marketka_m ja nic covidu nepripisuju, ti lide objektivne na ten covid zemreli. Tam neni zadny manevrovaci prostor na cachrovani s daty. Fakt ne.

marcicek84
5. lis 2020

@pratensis dočetla, i přesto to je strašení, to je jako nějaké objevné, že člověk na nějakou nemoc může umřít i doma a myslíš,že se doma například nedá umřít i na chřipku, ano dnes je více případů, tak šup hned zas strašící článek

@meesha souhlasí s @marketka_m škoda, že nikdo nezkoumá, jaký byl stav těch osob před umrtím, jestli to zase bude smrt s covidem ve statistice, tak jako mi to přijde na hlavu

marcicek84
5. lis 2020

@meesha já nevím, už dávno se neříká, že někdo umřel na covid, ale s covid...takže manévrovácí prostor je poměrně velký...

Strana