Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
@marcicek84 Draha, jak už víš, já na testech byla, takže se jim nevyhýbám, pokud k nim mam pádný důvod. Bylo by fajn přestat být jak ohrana deska.
@puhelin nepostrada to smysl,pozitivni ucitel se bude trasovat a pak dojde na teodu nebo deti,ktere pujdou na testovani,je to porad nejake vychytavani ze skol,ppzitovninucitel muze i cestovat pp vice tridach a tim nakazit deti ve tride,ano i on sam muze....
Ty testovaci hodiny jsou rozsirene,ano ted to ma.kazdy nejak narocne,ale zase dostslinucitele moznost se otestovat pred svstky,aby meli jistotu a jako najit 4 procenta pozitivnich (pokud to neni ta statisticka chyba testu) je docela dost....
@puhelin Já vím a myslím si to stejně, nicméně pokud bychom měli možnost mobilní laboratoře, otestovat bych se nechala, ale nepojedu 25 km, nebudu tam tahat děti a ukrajovat si že svého zaslouženě volná - jen protože si to přeje marcicek, která je navíc neochota vůči naprosto všemu.
@ilonne draha bylas protoze te tam poslala hygiena a mela jsi to povinne a bylo to davno v rijnu,ted jsme v prosinci,muzes byt v klidu pozitivni,takze to zes byla v minulosti je uz uplne pase...je to o nejake ochote a dobrovolnosti a tu taky nemas stejne jako ja,ja vim,ze je tezke si uvedomit,ze jsi de facto na stejne lodi se mnou, ale jsi 🙈🙉🙊 no ja na rodil od tebe jsem na HO,takze zrovna o muj test nejde,ale o ten tvuj by jit mohlo,to jen tak na okraj...
@marcicek84 V okruhu 30 km ma manzel jedine testovaci misto, kde je cas pro ucitele vyhrazeny dokonce jen mezi 11:30 a 13:30.
Deti take muzou cestovat, behem hodiny jsou v mistnosti, ale o prestavce se potkavaji. A cestou na zastavku jdou spolu.
@anuliinka2013 U te nejmensi to bylo hlavne zvraceni, prujem a teplota, uz meli strach, ze pojedou do nemocnice (dehydratace) nakonec to dali. Maji vystudovanou cinskou medicinu, jedi vse v bio kvalite, kvuli tomu nemocnemu synovi.
@marcicek84 Hm, nemusela. Mohla jsem být doma 14 dní bez testu nebo 10 dní s testem. A vzhledem k tomu, že jsem byla na HO, již jsem tam nemusela. To mi přišlo z hygieny.
@marcicek84 Btw, ale dceru davas do školky, ne? Pokud ano, tak si uvědom, že také ohrožujes, dle tvé logiky... Takže šup šup 18.12. na test. A bez roušky, já jsem celý den v rousce
@ilonne kazdopadne pokud nejdes na test ty sama,tezko muzes ze sve pozice na test posilat nekoho jineho.Ja ti psala,ze to je tva vec,ono mi to je docela jedno,jen mi neni jedno,ze tady za sebe delas svatou a pritom se chovas docela stejne,tak mozna takove male uvedomeni by stalo za to...Jaky mam nazor na testovani deti vis,takze vubec tam moje dite neposilej,to uz je fakt drzost,nejdrive si otestuj sve deti...a ja samozrejme zadne priznaky nemam,takze ani zde nemam duvod chodit na test,u manzela v praci maji po ohnisku korony,takze to tam mel kde kdo,tam uz je mala pravdepodobnost sireni...
Jsem zvedava co pozaviraji,MSK zase zfijalovel,takze si myslim,ze za tyden jsme ze stupne 4 na stupni 5 a to celorepublikove.
@marcicek84 Me dítě, které bylo senou v kontaktu na testu bylo, což už víš taky. A zamet si před vlastním prahem než budeš vykrikovat něco o drzosti. Sama si nevidíš do pusy....
A na rozdíl od tebe, já v době největšího růstu na HO měla všechny tři děti doma. To ty jsi tady neustále jecela o nutnosti sociálních kontaktu a bez rousek.
@ilonne ale to je zajimave,ze to vysvetlovali v TV proc se skolky nezavrou a proc tam nejsou rousky a stejne tak jsou nesmyslem rousky u deti I.stupne,ktere pri moznosti vakcinace ucitelu detem jiste odpadnou,nebot bude ucinna ochrana pro pedagogy,takze tvoje vycitky jsou uplne mimo,tak to zkus nekde jinde...
@marcicek84 Ja teda radeji zustanu u rousky, nez se nechat ockovat. Co odpurci rousek, nechaji se ockovat?
@marcicek84 Obávám se, že rousky ve třídách zůstanou. Ne kvůli učitelům, ale kvůli přenosu mezi dětmi a do jejich rodin.
@puhelin ve chvilo kdy bude existovat individualni ochrana,tak nebude treba rouskama chranit vsechny,nekolikrate rekli,ze s dostupnosti vakciny rousky zmizi,tak jsem na to prave zvedava....btw nejsme rizikova skupina,my rousky nosit nechceme a taky nepotrebujeme mit ockovani...
@werumka jaky prenos?tak snad se rizikovi budou chranit ockovanim,pak se nebude resit nejaky prenos do rodin k rizikovym,nebude treba jej resit,proc pak ma spolecnost povinnost nekoho chranit,kdyz se kazdy muze chranit individualne,to je trochu mimo.Lidi je v tu chvili vypiskaji...
@werumka ono je treba si uvedomi,ze nelze mit vsechno,ted se vsichni omezuji kvuli rizikovym skupinam,musi nosit rousky a nicit si tim zdravi,krachuji firmy a podniky,myslim,ze to dopadne tak,ze rizikove skupiny,pokud to nebudou chtit udelat dobrovolne,budou to mit povinne,protoze proc by pak cela spolecnost zase na ty lidi mela brat ohled,ze se jim nechce,nam se taky nechce kvuli nich mit deti v rouskach nebo nosit rousky...ono je treba si uvedomit,ze s ockovaci latkou uz na ten covid neco bude a proockovanost ma byt do podzimu pristiho roku,proc pak drzet dal zarouskovany narod???Ve chcili rozvolneni to donuti vsechny rizikove se naockovat ze strachu u sebe a bude klid,nelze cekat v rouskach ani o minutu dyl...
@marcicek84 Astmatik dcera je nebo neni rizikova?
Zatim to vypada, ze neockani za trest zustaneme v rouskach. Dokonce jsou i takove nazory, ze v rouskach pro jistotu zustanou i ockovani, protoze se nevi, jestli nahodou by covid neprenaseli bezpriznakove.
@marcicek84 Ja rizikova jsem a proto se naockovat nenecham.
@marcicek84 Můžu se zeptat, jak přesně si představuješ, že se budou rozlišovat ty rizikové skupiny? V mém okolí, kdo covid měl, tak starší/staří nebo obézní tím prošli hladce, jedna osoba i morbidně obézní. A pokosilo to mladé zdravé silné otužilé. U jedné to následně rozhasilo a rozběhlo jiné problémy. Je to malý vzorek lidí, závěry se z toho úplně dělat nedají. To jen, že rizikovost půjde definovat těžko. Dopředu nikdy nevíš, jak dopadneš.
@marcicek84 Jak konkrétně ti rouška ničí zdraví? Rouška tvé zdraví chrání, myslím samozřejmě ta cizí rouška.
@marcicek84 Já jsem měla na mysli, že rousky tady ve školách budou určitě do konce nadcházející chřipkové sezóny. Jak to bude příští rok - to je tak daleko, že vůbec nemám odvahu cokoliv predikovat.
Opět jsme se ale zacyklily v definici rizikových skupin. Rizikovou skupinu u covidu definujes tezce. Muj prubeh byl v rámci mě rizikové skupiny hladký. Naproti tomu zdravá kamarádka se z toho hrabe už třetí měsíc. Je mladší než já. Komorbidity žádný. Je to prostě riziko rozhodnutí každého člověka. Očkovat se dají plošně skupiny, které odpovídají za chod státu- hasiči, záchranáři, lékaři. Ale ostatní? Nevím, fakt.
@puhelin pak to ockovani nema smyslu,pokud by byli tito lide prenaseci...moje dcera neni astmatik,to si s nekym pletes...No prubeh,to je sazka do loterie i u ockovanych lidi,nevedi,jestli jim vakcina bude pusobit,ale muzou si privodit dalsi zdravotni potize po aplikaci vakciny,no neber to...je dobre,ze jsi rizikova a ockovat se nechas,pro tebe je to vakcinacni riziko prijatelne
@ilonne nechrani,nici zdravi,to dlouhobe nodeni rousek se projevi,az je sundame a nestacime se vsichni divit...blbe slogany jsou jen slogany,rouska nema 12-16 vrstev,takze spravna definice trosku chrani proti male casti kapenek,takovy vysmech...
@pratensis ty rizikove skupiny urcuji lekari,kteri o nich pisi a vydavaji studie,tedy maji je i definovani v ramci narodni ockovaci strategie a ty rizikove skupiny maji v ockovani prednost...
@marcicek84 Potíž je v tom, že u covidu se pořád přesně neví, co je tím faktorem, který u někoho způsobuje fatální průběh nemoci. Nebo znáš studii, která by to objasňovala?
@werumka rousky ve skolach do konce tohoto skolniho roku budou,to neverim,ze to tem chudakum deckam sundaji,ale od zari jestli bude nejaka proockovanost a ta by mela byt v tech rizikovych skupinach,tak je to otazka,zda to je treba...uz bude prave ta ucinna individualni ochrana,narizovat vudou chtit co a komu,nepujde omezovat podnikani,kazdy se bude muset zaridit sam...nekdo to riskne s tim,ze chytne covid,nekdo jiny s tim,ze se necha ockovat a bude mit NU.Kazdy musi volit sam za sebe...
@pratensis divej ja mam par nezodpovezenych zasadnich otazek ohledne vakcinace,mam trochu manipulacni prostor sledovat ucinky vakciny,ale nepozenu se do toho...mas pravdu v tom,ze je covid zradny a nikdo nevi jak zareaguje i zcela zdravy organismus,jenze ani to ockovani nemusi mit dlouhodovy ucinek,ale taky je treba si uvedomit,ze to nejdulezitejsi co si clovek muze chranit je jeho vlastni zdravi a kazdy pak vidi riziko jinde,ja treba v ockovani rychlokvasnou vakcinou a nekdo v onemocneni covidem a kazdy se musi rozhodnout sam....kazdopadne nejake rizikove skupiny vytipovany jsou,kdyz se proockuji tak by mel logicky klesnout tlak na nemocnice a i tam budou sem tam ve spolecnosti tezke pripady cas od casu,ale neohrozi chod zdravotnictvi,tak pak uz po nich ani pes nestekne,k tomu stavu se proste chteji priblizit,pak nikdo nikoho chranit nicim nebude...kdo bude chtit,muze vyuzit vakcinu...s ockovaci latkou se presouvane k zodpovednosti rizikovych skupin a bohuzel ac to nikdo nechce slyset ta vakcinace techto skupin je nutna,takze skoro nepovinne povinna...sama jsrm zvedava jak to dopadne...
@marcicek84 Já jsem tím právě mířila k tvému předpokladu, který shrnuješ teď v tom posledním odstavci: že když se naočkují rizikové skupiny, tak bude celá populace za vodou. Ty rizikové ale není jednoduché definovat, takže takhle snadné to řešení nebude. Dále je otázka, kolik těch vakcín bude ve skutečnosti v naší zemi příští rok k dispozici, jestli vůbec pro všechny rizikové (pochybuji). Naočkovat se budou potřebovat i ti strategičtí, zdravotníci a spol. Není to tak jednoduché, že jako rizikoví se naočkují a juchů.

@ilonne tam vsak zadne fronty nejsou (aktualni zkusenost nekolika ucitelu z meho okoli),jsou rozsirene i ty hodiny,kdy se lze testovat,takze to je zase nejaky tvuj vymysl o tech frontach,proste nechces.Hele,je to tvoje vec,kazdopadne bylo by fajn to aspon priznat,ne byt srab a hledat vymluvy proc to nejde...a pak by bylo fajn se nenavazet tady do lidi,co by se taky testovat nedalo,kdyz jsi na tom vlastne uplne stejne,to pak jaksi taky nevypada prilis dobre...ale jak jsem psala vyse je to tvoje vec....