icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

meesha
15. pro 2020

@hojda jaj, to zamrzi :/ diky
🙂

hojda
15. pro 2020

koukám, že jsem dala ráno špatný odkaz https://www.seznamzpravy.cz/clanek/muz-ktery-uz...

marcicek84
16. pro 2020

@hojda a ze se tam nepise l tech pripadech Bellovy obrny,normalne by ockovani bylo ve VB pozastaveno a ted nic. Ockovani zatim neni bezpecne,coz pak,ktery prisel s matematematickym modelem si asi neuvedomuje ..

meesha
16. pro 2020

@hojda je to marnost nad marnost
Ja bych k tomu prihodila i ten cermakuv komentar: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/komentar-civ...
Me strasne mrzi, ze si lide neuvedomuji, jaka ohromna prace a nasazeni za tim vsim je.

marcicek84
16. pro 2020

@meesha vždyť to očkování většina nechce, takže já nevím o čem si tady budeme psát? A ano je lepší vyčkat, aby se přesně vědělo do čeho jdeme a pak to dohnat je rozumné, pokud tedy bude na dohánění dost zájemců, protože to je druhá věc, clověk který je zdravý má malou pravděpodobnost těžkého průběhu covid či snad celkové smrti, ale mít po očkování Bellovu obrnu, opravdu nechceš, to je pak na dlouhé léčení, zatím to není bezpečná vakcína, ať se s tím očkují kde chtějí, normálně by po výskytu takových těžkých příznaků tu vakcínu stopli, ale ono nic, přitom si hrají na humanisty, jak je třeba chránit rizikové, ale v případě vakcíny to jaksi neplatí, opravdu zvláštní přístup...

meesha
16. pro 2020

@marcicek84 ja si taky nepisu s tebou
(Btw Bellova obrna vetsinou vymizi sama)

hojda
16. pro 2020

@marcicek84 Vůbec netuším na co tím reaguješ. Na ten můj poslední odkaz???

marulu
16. pro 2020

@marcicek84 můžeš napsat zdroje odkud čerpáš nežádoucí účinky vakcíny? Jinak ty si zase neuvedomujes, že jediná cesta k ukončení pandemie a návratu k normálu je očkování. Chápu, že tobě se to takto líbí, doma na HO, celý den na MK, dítě v MŠ, pohoda😀. Ale většina lidí v mé soc. bublině chce normálně žít a očkovat by se nechali hned, kdyby to šlo. Jinak za mě radši Bellovu obranu než Covid. Ale i tak jsem presvedcena o bezpečnosti vakcíny.

gramar
16. pro 2020

@meesha Jo vážně, vzala nákup, dala ho na balkón a pak všechno stříkala anticovidem, nebudu lhát, fakt jsem se smála, bohužel s postupem času je to čím dál smutnější :D

gramar
16. pro 2020

@marulu nejvíce informací ohledně nežádoucích účinků se dá najít zatím v UK, kde očkují asi zatím nejvíc, o obrně jsem neslyšela, zato těžké alergické reakce, stav "kocovina" a je jich mnohem více, zatím se vyhodnocují rizika začali tam očkovat před pár dny, tak ještě nebude mnoho relevantních dat, asi.
Pravdou je že já jsem k očkování dost nedůvěřivá a dokonce i manžel, který toto normálně neřeší vůbec, řekl že se nebudeme očkovat ani náhodou, že neudělá z dětí pokusné morče. Na druhou stranu mám kolem i lidi co se na očkování těší... Já jen doufám že ta riziková skupina, kvůli které se tu teď (údajně) dělají bojové posuny nedojede na očkování, protože testovat to na seniorech, když nejsou jasné kontraindikace, no nevím... Pravdou ale je, že to je obor kterému rozumím stejně jako kvantové fyzice, takže jde vysloveně o můj pocit a dedukci na základě ne/dostupných informací... A na důvěře moc nepřidává zaryté odmítání představitelů země, kteří blahosklonně "přenechají" očkovací látku potřebným a počkají až jí bude dost ;)

werumka
16. pro 2020

@gramar Jo, to je pravda, vedení státu v tomhle na jistotě nepřidává. Jinak ale vakcína není určená dětem, pouze dospělým 🙂

Vzpomněla jsem si ale díky Tvé zprávě na jeden fenomén. Dám příklad, když si zadáme do Googlu "reakce na očkování proti tetanu", tak najdeme různé diskuze, kde podle příspěvků zjistíme, že naočkovat se proti tetanu znamená, že nám s jistotou odumře nějaká část těla, bude nám několik měsíců špatně atp. Tenhle fenomén vzniká v důsledku toho, že stejně jako u jiných věcí, se píše o těch negativních. Lidé, kteří nemají reakci na očkování, nebo jí mají jen malou, nezadávají tato hesla do Googlu a nechodí přispívat na tyto diskuze. Vzniká tak internetová bublina lidí, která pak působí dojmem, že očkování se bez reakce neobjede. Z mého pohledu je to podobné i s očkováním na koronáč. Proč psát o lidech, kteří reakci nemají. Ti ani nebudou své dojmy nikde sdílet, nemají důvod. a je dost možné, že takových lidí je většina. Jenže my se to nedozvíme, protože se budou vypichovat jen vážné reakce. Ty samozřejmě existují. Ale obávám se, že společnost je nastavená tak, že tyto reakce převažují.

gramar
16. pro 2020

@werumka No ani já nechci být moče :D
Tak tam už je to o osobním nastavení, já si pamatuji že když očkování začalo být velké téma, tak jsem byla těhotná, do té doby jsem nad tím nikdy nepřemýšlela a nezvažovala že by na očkování mělo/mohlo být něco špatného. Měla jsem kliku na pediatra, který objasnil klady, zápory možná rizika ať z očkování, nebo nemoci, doporučil podklady a odložil očkování, než jsem se rozhodla co je lepší (myslím že být takových víc, tak by byl svatý klid). A i u očkování proti covidu to udělám stejně, počkám na nějaké vyhodnocení (které těžko přijde hned) zvážím klady a zápory, no a pak se uvidí... Já třeba sleduji i ty lidi bez reakce, protože bez nich si těžko složím kompletní obrázek...
Potíž vidím v tom že kompetentní lidi lžou jak když tiskne a to stačí že řeknou "dobré ráno", relevantních informací (u nás) je žalostně málo/žádné a odborná veřejnost je lynčována lidmi s "vysokou školou života", pač Máňa ta to ví, ona totiž ví vždy všechno, protože to říkali v obchodě u akce na toaleťák, tak to musí být pravda :D
Jako důvod proč po očkování netoužím je momentálně to, že 1) se neví jak dlouhá je účinnost daného očkování (týden/měsíc/rok...), 2) nejsou zatím jasné kontraindikace s užíváním jiných léků, nebo při určitých nemocech (což si myslím že zvláště u seniorů a oné rizikové skupiny může být opravdu velký průšvih), 3)není jasné jaké můžou být vedlejší účinky a to jak krátkodobé, tak i dlouhodobé... Takže pro mě osobně momentálně zápory (nebo nejasnosti), převyšují možné klady. Na druhou stranu má opodstatnění i tvrzení některých seniorů, že je to pro ně schůdnější (i za cenu možných rizik), než aby je někdo "chránil" před vlastním životem a že svůj čas chtějí trávit ve společnosti rodiny či jiných lidí, tak se raději naočkovat nechají, aby měli klid...

meesha
16. pro 2020

@marulu “nekde” to psali, ze ty obrny se vyskytly ve 4ks, v kontrolni skupine ne. Presto to pry neprekrocilo bezny vyskyt v populaci, byli to ctyri lidi na 30 000 vakcin, tusim.
Pak tam byli v podobnem poctu (asi 5ks?), zavaznejsi nezadouci ucinky, nikdo na ne nezemrel, vsichni se uzdravili nebo se uzdravuji. Ty anafylaxe se pri klinickem testovani neobjevily, to az behem toho ockovani v UK. Ale kde jsem to videla bych musela pohledat, urcite nejaky “bezny platek”.
Predpokladam podobny zdroj u marci.

marcicek84
16. pro 2020

@marulu např. se to tom píše zde... https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3238228-prvn...
Jinak s tím celým dnem na MK, jak o mě uvádíš ti to poslední dobou nevychází, takže prosím tě nešiř tady neopodstatné lži...
@meesha Bellova obrna nevymizí sama, ne ve všech případech, někdy se musí i operovat, takže pro mě to je docela vážný NÚ a nepůsobí to na mě moc důvěryhodně... Píšeš ve veřejné diskuzi, takže si píšeš se všemi, pokud si chceš psát jen s někým, můžeš využít SZ 🙂
@hojda ano na ten poslední odkaz...

werumka
16. pro 2020

@gramar Se všemi třemi body, které uvádíš, souhlasím. Zároveň souhlasím s tím, že řada seniorů se nechá naočkovat už z principu, že nechtějí izolaci. Upřímně jinak moc nerozumím počtům, které uvádí MZ - prý chtějí naočkovat 7 milionů lidí, ale očkování není určení dětem, kterých je něco pod dva miliony. Takže vlastně chtějí naočkovat všechny dospělé v republice? 😀

jelenice_zavodnice
16. pro 2020

@gramar Protože jsou představitelé zemí a "představitelé". Královna Alžběta už dávno avizovala, že se nechá naočkovat. Ono není složité najít v historii další panovnice (zvláštní, že to jsou jen ženy), které pro blaho poddaných a tím pádem pro svoje blaho se pouštěli do nepřezkoumaného očkování. Kateřina Veliká se nechala v Rusku naočkovat proti pravým neštovicím jako první, jako příklad pro šlechtu a poddané. Následně v roce 1800 už bylo přeočkovaných několik milionu Rusů. Marie Terezie po smrti několika svých dětí na neštovice se rozhodla naočkovat nejmladší děti i před odpor svých rádců. Následně na to zavedla bezplatné celoplošné očkování v celém Rakousko-Uhersku. Současná situace není nic nového v historii. Akorát někteří představitelé si myslí, že jsou nesmrtelní a to po všech stránkách, nejenom zdravotní ale zejména mocenské.

jelenice_zavodnice
16. pro 2020

@hojda Neco uz pridali ve fakultnich. https://crs.uzis.cz/Antigen

meesha
16. pro 2020

@marcicek84 ne, ja jsem te neoslovovala.

Nicmene tohle ti napisu, abys nerekla, ze se s tebou nebavim 😂 Ctyri pripady na nekolik desitek tisic nemusi byt zavazny vedlejsi ucinek. Ale je proverenihodny, o tom zadna. A take, ze se proveruje.
Treba Guillainův–Barrého syndrom mi prijde jako nepomerne vaznejsi NU, velmi vzacny u jinych vakcin, presto se ockuji. Proste 100% neni nic. Nevim, z jake pozice soudis, ze by bylo toto ockovani zastaveno-stazeno za jinych okolnosti. To nevis ani ty, ani ja. Zase tvoje fabulace, ktere prezentujes jako pravdu. Tot smerem k tobe vse.

hojda
16. pro 2020

@jelenice_zavodnice To je bohužel časově moc náročné. U nás je první volný termín 30. a 31. a to už taky k ničemu.

meesha
16. pro 2020

@jelenice_zavodnice a ze to muselo byt jine hrdinstvi, nechat se naockovat necim tak uplne novym, nez dneska tolikrat otestovanou vakcinou. Statecne to zeny. 👍

marcicek84
16. pro 2020

@meesha no jako sranda to uplne neni,kdyz je to novy NU,ktery vyrobce vakciny neuvadel,z toho je videt,jaka je ta vakcina rychlokvaska...takze tolik k tomu,nepusobi to dobre,je to site velmi horkou jehlou...
Mne oslovovat nemusis,ve verejne diskuzi se muze vyjadrit kdokoli k cemukoli chce 😉

hojda
16. pro 2020

Teď jsem zaslechla v TV, že Německo zavírá školy včetně školek.

meesha
16. pro 2020

@hojda no jasne Slovensko, Nemecko, pak Izrael zvazuje opetovny lock down (protoze jim stoupla pozitivita testu na - podrzte se - cela 3,5% 😂 ) , ale u nas pohodaaaa, naaakupni pohodicka vanocni.

marcicek84
16. pro 2020

@hojda to uz je stare info,maji do 10.1.prisny lockdown s uvolnenim na 24.-26.12.

jelenice_zavodnice
16. pro 2020

@meesha Kateřina měla britského lékaře, kterého si pozvala do carského Ruska a on sám už byl naočkovaný. V Británii se očkovalo už dřív ale více méně jen lékaři a král také nechal naočkovat celou královskou rodinu, to byla první polovina 18 st. Ale už někdy kolem r. 1700 se dělali různé pokusy v Turecku, které se podobali očkování proti pravým neštovicím.
Jinak, nejsem žádný provax fanatik 😉, já mám tyto věci z různých dokumentů a historických seriálů . Tam se člověk často dozví o podobných historických milnících. A já si pak k tomu najdu bližší informace jak to bylo ve skutečnosti. Občas člověk nevěřícně zírá, k čemu všemu se upínali zoufalí lidé v historii když šlo o zdraví a život. O nás si také budou budoucí generace vyprávět, jací jsme byli, v některých věcech pokrokoví v některých totálně zaostalí.

gramar
16. pro 2020

@jelenice_zavodnice No jenže lidé v ČR se moc historií nezabývají (kdyby jo nebudeme v takové řiti :D ) a jako berná mince tu stačí kouknout na interpelace, kde se jich na to zeptali, odpovědi působili více než směšně a to nepůsobí dobře, jako já si to přeberu a nejsou pro mě ten jediný, či hlavní důvod proč jsem k očkování zdrženlivá, ale pokud vím tak vláda je to první co se musí zachovat i v případě katastrof (věc druhá je že naše vláda za to nestojí...) a tedy by bylo více než vhodné aby se nechali očkovat mezi prvníma a šli v této rozpolcené společnosti příkladem, jsem přesvědčena že mnoho lidí kteří teď kategoricky odmítají by svůj postoj přehodnotilo, takto zase akorát zase dávají zbraň do špatných rukou, ostatně jako vždy.
@werumka Oni toho chtějí, ale je to utopie jako všechno co poslední dobou vypouští, navíc než se tady rozhoupeme, tak je dost možné že nebude očkování ani pro ty co ho chtějí... Stačí si vzpomenout jak jsme začátkem měli tolik roušek že je premiér klidně bude rozvážet osobně a na konci měsíce už to tu připomínalo čínskou továrnu na textil, jak všichni zapošívali gumičky... Takže jejich počty je asi lepší moc nezkoumat :D

meesha
16. pro 2020

@jelenice_zavodnice Diky 🙂 je to zajimave (ja jsem na tu historii fak marna :D )
@gramar nase vlada je to prvni, ceho jsme se meli na zacatku katastrofy zbavit 💃

gramar
16. pro 2020

@meesha Ano u nich totiž platí že s nimi je každá katastrofa ještě temnější :D

gramar
16. pro 2020

Tak na toto jsem právě narazila a nevím zda se smát, nebo brečet, ale to zase vyplodila moudrá hlava

marcicek84
16. pro 2020

@gramar vsak to tam pisou Vakcina proti covid19 spolehliva cesta k beznemu zivotu - Toto neni pravda! 🙊🙉🙈 To se jim fakt nepovedlo,pusobi to spis opacne a lidi uz zpravy o covid preskakuji,takze si precou jen nadpisy a ty se jim spoji...

Strana