Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
@marcicek84 neni, ten vir neni podobny chripce. Ty mutace jsou minimalni. Takze: kvuli mutacim se to nepredpoklada, ale v prirode 100% neni nic.
Mimocjodem na tom seminari mimo jine zaznelo, ze u te RNA vakciny je super, ze technologie umoznuje zmenit tu RNA do sesti tydnu. Tedy - pokud by doslo k zasadni mutaci, da se okamzite vkcina “upravit”. Je to rychle a levne.
@meesha mutace ve spike proteinu,na kterem je postavena ockovaci latka muze byt problem,to si snad uvedomujes i ty...
@marcicek84 Ona nic nechce a už vůbec pozavirat školy, o tom tu meles jako kolovratrk dokola porad ty. Já jsem dokonce psala, ať "přestane syckovat", že když se všichni budeme chovat zodpovědně, školy se normálně otevřou.
@marcicek84 Je to dost možné, také je možné že vlivem zvyšující se proočkovanosti, bude i virus oslabova. Já si myslím že v konečném důsledku nejde ten virus zastavit, ani při 100% proočkovanosti (což je nemožné, ale...), jde jim pouze o to dostat to do únosného režimu, tedy tak aby se to dostalo na úroveň například té chřipky, ano stále budou lidé co na ní budou umírat, ale nebude se šířit tak rychle a nepokosí to zdravotnictví.
@ilonne a jak se chces vice chovat zodpovedne?Lide si svatky ukrast nenechaji.Na nakup musi kazdy a ostatni zabava je pozavirana,lidi budou mit dovoleny a sedet doma na zadku,nebo jezdit po rodine,Silvestr tez s omezenim,ale o ten vetsine ani tak moc nejde...
@marcicek84 ne, nemusi byt problem. Zkopiruju ti to sem jeste jednou.
Mimocjodem na tom seminari mimo jine zaznelo, ze u te RNA vakciny je super, ze technologie umoznuje zmenit tu RNA do sesti tydnu. Tedy - pokud by doslo k zasadni mutaci, da se okamzite vkcina “upravit”. Je to rychle a levne.
@marcicek84 Jenže ten spike protein je základem a pokud proběhne zásadní mutace v něm, tak jsme v prdeli jak jarní sníh, protože se ten vir úplně změní a pojedeme od začátku... Taková změna by mohla buď virus oslabit na "kašlík", nebo by naopak mohla udělat agresivní obludu a do měsíce nás vyhubit ve stylu španělské chřipky... Tak doufám že tak daleko se nedostaneme...
@marcicek84 Marcel, v rovině normální diskuze. Lidé se nechovají zodpovědně, na černo otevřené hospory, nelegální party atd.... Nemluvím o nákupu, ale jsem si celkem jista, ze na Silvestra se bude "pařit o 106"...
No nic, jdu uklízet a balit.
Také pádím, jdu spálit nějaké cukroví, ať nám to tu hezky voní :D
@gramar nejsme bohove abychom umeli zastavit virus,musel by se vybit a zastavit sam...mozba jednou jak tychle prisel,stejne rychle odejde...
@meesha takze pak se budou vsichni muset naockovat s jazdou mutaci spike proteinu...tak to uz jen logisticky bude trvat vzdy rok a rok tu mas zase omezeni a lockdowny
@ilonne a co maji asi tak delat,kdyz kompenzace jsou na papire a peniz k nim realne nedoputovaly....ty to nikdy nepochopis,mas svuj plat jisty,ale mit to jako rodinny podnik a nemit co jist,to by byla jina pisnicka...
@marcicek84 Nebude to tak hrozné, bude to podobné té chřipce, bude se očkovat "pár" lidí poctivě a každý rok, někteří budou mít kliku přirozené imunity, jiným zůstane imunita po prodělání nemoci (ač je to teď spekulativní, určité procento jí bude mít), další budou spoléhat na kolektivní imunitu a určitý počet lidí za sezónu zemře. Sice to zní hrozně, ale tak to prostě dopadne a ač to zní krutě, je to ten nejlepší scénář pro lidstvo. No a za pár let už budeme mít "chřipkové" a "koronové" období/prázdniny/zákazy návštěv v nemocnicích, tak jak jsme se naučili...
@marcicek84 pocitas blbe, rok to netrvalo ani kdyz sli temer od nuly. Slo by o rady tydnu. Ale to je proste cely sci-fi. Doufejme, ze tento problem se resit nebude.
Jako ruku na srdce kdyby teď řekli že celý leden budou nejpřísnější opatření, že ven smí jen ti co opravdu jedou do práce, škola zavřená, obchody taky (případně pouze na vyzvednutí jako má tesco/globus), což by zvládli i menší obchůdky ač by to bylo ten měsíc na bednu, tak bych s tím byla ochotná souhlasit, pokud by se potom vše vrátilo do normálu, protože do té doby by měli být i proočkovaní rizikáči a případní první zájemci a mohlo by se začít fungovat jako normálně. Ale ten stav co nastolují - v pondělí otevřeme, abychom ve středu zavřeli a následně vyhlásili dny proti covidu, které budou platit jen tak jak se nám to zrovna hodí (jako třeba hobby markety, co jsem nepochopila do dnes). Kdyby to udělali takhle, byl by to kompromis, který by sice bolel, ale určitě ne tak jako zapláčeme na tím co předvádí... K tomuhle se měli využít například prázdniny (lení) a mohlo být o půl starostí dřív... Mě naštvou a půjdu jim tam radit :D
@gramar no k tomu zavření jsem to psala v říjnu, že než tohle, ať to na 14 dní až tři týdny zavřou hned a to se jim nechce, teď už zas je pomalu pozdě...protože ani za měsíc se to po svátcích vůbec nemusí vyřešit...
@meesha tohle beru jako srandu...doufam ze to nikdo nebere vazne🙂🙂🙂🙂
A jeste jedno ctivo na vikend https://www.respekt.cz/kontext/nejhlubsi-pricin...
@marcicek84 konspiracr forever...co treba narizeni od nekoho vyssiho...vsichni lockdown..protoze staty jedou dost podobne🙂a neverim ze se inspiruji vzajemne;)
@marketka_m tobe to prijde legracni? Hm...
@meesha kalkulacky??.jo na netu jsou skoro.na vsechno🙂
@marketka_m nerozumim, covtim chtel basnik rici 🤷🏾♂️
Tak menovou kalkulacku asi na vypocet miry rizika nepouziju 🤷🏾♂️
@meesha njn.tak to neres🙂 jdu si naklikat..tesco.pecivo.vpravo deda vlevo prodavacka. ne sorry.ale me ty kalkulacky strasne stvou..tak jak vidim ze to uz je na covid no potes koste
..ono kdo ma zajem..sam si uvedomi v jakem je riziku...a nepotrebuje kalkulacku..a kdo nema zajem ani takova kalkulacka s nim nehne
@marketka_m jj jede to dost dle stejnych not a kdyby nahodou to nekde melo byt jindak tak se rychle rozvolni,vymysli se testovani antigennimi testy,aby se zase nahonily cisla a cekaji aby vse mohli poradne pozavirat...

@ilonne no i WHO rousky pro I.stupen nedoporucuje,vsichni vime proc a tady to porad narizuji,at uz jdou s temi kravinami nekam...