icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

hojda
5. led 2021

@marketka_m A co tedy navrhuješ? Jak tuto situaci vyřešit? Jakým způsobem mají fungovat nemocnice?

marcicek84
5. led 2021

@marketka_m jo umírají kvůli testům, které mají malou spolehlivost jak je vidět výše, tak kde ten humanismus sakra je???

marcicek84
5. led 2021

@marketka_m odložit někomu operaci o rok to už je průser a to jsou teprve ty následky covidu, není jen covid, už se vzpamatujme konečně...

gramar
5. led 2021

@hojda Nikdo netvrdí že se nemají léčit, ale ať se na mě nikdo nezlobí, skoro rok se tady s tím sereme a i moje děti už chápou že tohle cesta není. Máš pocit že těch nakažených ubývá díky opatřením? Nebo že je smysluplné nahnat před vánoci lidi do obchodu, aby v lednu méně držkovali až je zase přiškrtíme. Ani jednou jsem nepochybovala o nutnosti ochrany ohrožených skupin, ale tady víš na jaké skupiny cílit a ohrožení lidé to o sobě taky vědí. Takže je nepravděpodobné že stoletý staříček půjde na pivo, nebo na lyže... Jenže tím co předvádí bude mít covid na triku mnohem více obětí, jenže to budou ty nepřímé, o nich mluvit nebudeme denně ve zprávách. No co že támhle si to Lojzík hodil, protože už nemá ani na placení poplatků, jeho problém že se rozhodl otevřít si hospodu. A co že už z toho hrabe rodičům i dětem, tak si je taky nemuseli pořizovat... Tohle je to co mě na tom všem vysírá... Ano když půjdu na návštěvu do nemocnice, vezmu si roušku, nebo klidně skafandr, to samé když půjdu do domova důchodců, k lékaři pojedu MHD, nebo polezu do obchodu. Ale to jestli půjdu na pivo, zalyžovat si, nebo co já vím co, by měla být moje volba, ano je možné že se tam nakazím, pokud je to riziko které jsem ochotná akceptovat a nemá s tím problém protistrana (poskytovatel služby), tak nechápu proč do toho kecá někdo komu se tyhle opatření ještě ke všemu náramně hodí do krámu a zatím co káže vodu, sám pije víno...
@marketka_m Ty statistiky to je taky jedna velká komedie, nějaké vymysleli, teď se jim nehodí, tak si ty "výpočty" udělají jinak, v tom už se ani prase nevyzná a lidi tu umírají, ne jen fyzicky, ale i psychicky a nebude dlouho trvat a exneme tu ekonomicky všichni :D

gramar
5. led 2021

@hojda Nemocnice mají fungovat normálně i do teď v nemocnicích byla infekční oddělení proč to je najednou málo? Pravda jsou nemocnice které jsou plné, ale v Praze ne a kde se postaví polní nemocnice, no v Praze protože to těm na menších městech strašně pomůže...

hojda
5. led 2021

@marcicek84 Já neříkám, že to není průser, ale jak tedy mají nemocnice reálně fungovat? Neřešit akutní a řešit plánované zákroky, nebo třeba 50% akutních a 50% plánovaných a kdo bude nad těch 50% tak má smůlu, přijďte zítra, dneska už máme plno?

gramar
5. led 2021

Na mě to trochu působí stylem "Nepustíme vás do bazénu, protože byste se mohla utopit, nemusel ale mohla a tak tam nepůjdete"...

marcicek84
5. led 2021

@hojda už by se konečně mělo přistoupit k sofistikované metodě, jak chránit ty rizikové skupiny, aby nebyly přetížené nemocnice, proč všichni pořád máme být doma a být v karanténě??? už dost proboha

hojda
5. led 2021

@gramar Je to málo, protože je pandemie a těch infekčních pacientů já x-krát více než obvykle. A když mají fungovat normálně, tak do toho tedy spadá testování pacientů na covid, nebo ne? Normálně se to nedělá, takže ti převezou aktuně někoho, kdo nemůže dýchat a kam s ním? Na infekční, nebo na normální?

marcicek84
5. led 2021

@gramar asi tak, lidé nejsou hloupí, kdo se chránit chce, ten se chránit může a bude a nikde stejně chodit nebude, nebo bude chodit s respirátorem...

hojda
5. led 2021

@marcicek84 Protože žádná ochrana není 100%. Ok, tak tu máme skupinu, která se chránit chce, ale musí chodit do práce, třeba na 12-hodinovou směnu, takže těch 12 hodin se nenapije, nenají, protože nemůže sundat respirátor? Pak je tu skupina, která se chránit nechce a bohužel se nakazí a má ten průběh těžký, takže tyto lidi se do nemocnice vozit nebudou, protože se budou držet místa pro rizikové, kteří se chránit chtěli, ale nepovedlo se to?

gramar
5. led 2021

@hojda Já nevím jaká je situace teď, ale pamatuji si na zdravotní sestru kterou jsem měla na praxe a ta nám říkala že ke každému pacientovi máme přistupovat jako by byl riziko... Takže ano když ten test nemá a máme tu hurá pandemii, tak se prostě předpokládá že může být nakažený, takže ho na příjmu nebudu líbat na uvítanou. Ale když někoho akutně přivezou, udělají mu stěry a čekají jestli je, či není pozitivní, tak z toho vychází a) není to tak akutní, nebo b) někde je vážná chyba...
A ohledně testování, na ně jsou zřízená pokud vím speciální místa, tedy toto s nemocnicí prakticky nesouvisí.

A teď se to dělá jak, když musí lidé chodit do práce mají tu dvanáctku, sice se všichni (chtě nechtě) chrání, ale to přeci taky neznamená že se nikdo z nich nenapije/nenají a že se nenakazí...

hojda
5. led 2021

@gramar A s tím bazeném máš pravdu, protože v současné době by polovina národa rovnou skočila šipku, protože mělké dno přece neexistuje. Já jsem pro pustit nás všechny do bazénu, ale pak opravdu všichni musí dodržovat pravidla, na jaře by to možná fungovala, ale teď už ne.

marcicek84
5. led 2021

@hojda prosím tě, jsi pořád dokola, teď to lidé dělají jak, taky se můžou nakazit protože pijou a jestli si myslíš, že ty náhubky lidi mají, tak ti doporučím se odbarikádovat z domu a vyjít na chvíli ven mezi lidi...

hojda
5. led 2021

@gramar Testováním myslím, testování před příjmem do nemocnice, aby se vědělo, jestli jde o covid pozitivního, nebo negativního a kam tedy s ním. Někdo už tam jede s diagnostikovaným covidem, ale část pacientů to neví, že má covid. No jasně, že se napije a nají, ale podstupuje při tom riziko,že se nakazí. Marci tvrdí, že to toto riziko jde eliminovat a je to jeho chyba, že se nakazí, protože má přece sedět doma a nosit respirátor. Doma sedět nemůže a respirátor si chtě nechtě občas sundat musí.

marcicek84
5. led 2021

@hojda milá zlatá, ale když si sundáš respirátor na jídlo,i kdybys byla s infikovaným, tak až pokud jsi s ním dýl jak 15 minut nechráněně, tak se nakazíš, takto to tvrdí hygiena takže ti zodpovídám tvou otázku, že řešíš problém, který evidentně problémem není...

gramar
5. led 2021

@hojda Ale proč to teď nefunguje, protože lidi v tom nevidí smysl a těžko jim to vyčítat. Zavřeno nebo ne, čísla dělají to co mnoho lidí předpovídalo už na přelomu jara a léta. Když odborníci říkali, zavřete a držte to fest, pustili to protože volby. Když odborníci říkali jestli otevřete v prosinci bude to zas průser, otevřeli protože populismus. A když vidíš že si dělají co chtějí ne to co je správné, logicky v tom přestaneš vidět smysl...
Pokud budu dítěti vysvětlovat že krást se nemá, zatím co si do kapes budu cpát nezaplacené zboží, tak co si z toho to dítě vezme? V tom lepším případě bude vědět že se to sice nedělá, ale když tak se nemáš nechat chytit a národ v tuto chvíli je to malé dítě, na jedné straně bojuje s tím že krást se nemá, na druhé to autíčko prostě chce a rodiče mu ho nechtějí koupit...
S tím testování když jedeš do špitálu, je to asi stejné jako s tím že když jsi těhotná tak ti dělají testy na HIV, ale taky ti nikdo neřekne nevyšetřím vás protože ještě nemáte výsledky... ;)

hojda
5. led 2021

@marcicek84 Já to vím, že je nemají. A když všechny zákazy zruší, tak lidi začnou pravidla dodržovat? Nezačnou. Ono to totiž vůbec není o zákazech, ale o osobní zodpovědnosti a to tu říkáme už od začátku.

hojda
5. led 2021

@marcicek84 Jasně, když máš zrovna štěstí a ten nakažený je ohleduplný a nenaprská ti přímo do obličeje, pak je nějakých 15 minut naprosto k ničemu. Víš, jak to funguje v reálu, když poprosíš okolí, jestli by byli ohleduplní, tak ti vynadají od ovcí, co na tom, že jsi ta riziková skupina o které vykřikují, že se má chránit.

marge_s
5. led 2021

@gramar tak hlavne my nemame bojovat proti vlade, ale proti viru. To je ten problem, ze.

hojda
5. led 2021

@gramar Ano, je v tom chaos. To je jasný. A proč? Protože si volíme vládu, která je populistická a dělá populistická rozhodnutí a to my chceme, když vyhrávají ve volbách, ne?

gramar
5. led 2021

@hojda Jenže i ta osobní zodpovědnost je přímo úměrná pozitivním vzorům a důvěře v určité lidi (například vládu). Vezmi to jen na blbém příkladu, za dobu co je Zeman prezidentem, jak se lidi začali chovat a vyjadřovat... Vždy bylo určité procento primitivních blbů, ale od té doby co máme za prezidenta omezeného, arogantního a sprostého tupce, tak se toto procento těch primitivů co se potřebují vyjádřit zvyšuje...
Pokud bychom měli vládu, které důvěřujeme, která by šla příkladem a místo dohadů mezi sebou by se semkla a dodávala by jistotou, tak se lidi budou chovat jinak... Navíc ono to že lidé jsou nezodpovědní dle mého není až tak úplně pravda (ano najdou se), ale já neviděla nikoho bez roušky když se pohyboval mezi lidmi, těch lidí se venku pohybuje oproti normálu minimum, ruce si už nepodávají... Co tedy máme více dělat, když se ta pravidla ve velkém dodržují, ale stejně to jde do horoucích pekel.
Budeš vyčítat lidem že šli před vánoci nakupovat, ale když věří vládě která to dovolila, tak jim to nemůžeš zazlívat...

hojda
5. led 2021

@marge_s Toho si moc lidí nevšimlo, tady je to hlavně politické téma.

hojda
5. led 2021

@gramar A jak se stal Zeman prezidentem? Jmenoval se sám? Byl zvolen. Kým? My ho chceme, tak ho máme, tak proč si stěžovat na to jak se chová?

gramar
5. led 2021

@marge_s Jenže ono už to tak právě moc není. Momentálně mě vláda ničí podstatně více než vir. A s ohledem na to že vláda je ta instituce která má jít příkladem a jak je vidět moc jí to nejde, tak se lidé zaměří na ní a čekají že nás z toho vyvede a co udělá vláda? Navzdory mnohým odborníkům zase jen to co chce a co udělají lidi, no když si vláda může dělat to co chce, tak proč ne lidi a jsme kde, v háji...

hojda
5. led 2021

@gramar Co byl dřív? Naše současná vláda nebo volby? Vláda je důsledek našeho chování.

marcicek84
5. led 2021

@hojda ale tak tady kazdy hrdina a v realu se bojite,abyste nebyli ovce,tak to je dobry 🤣🤣🤣

hojda
5. led 2021

@marcicek84 Nechápu o čem píšeš? Mluvím o situaci, kdy riziková skupina požádá své okolí, aby byli ohleduplní, aby se třeba mohla najíst bez respirátoru a oni jí řeknou, že je ovce, co věří na covid..... Přitom jen dělá to, co po ní ostatní chtějí, snaží se ochránit sebe, jako rizikovou skupinu, to tu přece hlásáš, ne? To je ta ochrana v reálu, víš?

gramar
5. led 2021

@hojda Bohužel, ač to do dnes nechápu dostal se tam demokratickou volbou, z toho plynou dvě věci buď nejsme normální, nebo prostě neumíme žít v demokracii.
A čím více to sleduji tím více jsem přesvědčená že krom toho že nejsme asi opravdu úplně normální, tak ještě většina národa neumí/nemůže žít v demokracii, protože se mylně domnívají že demokracie je to, že můžu po všech plivat když chci, do všech kopat když chci a ještě jsou všichni povinní mě zajistit...
Kdybychom byli tak demokraticky vyspělí, tak tady taková vláda nevydrží ani den a lidé by byli opravdu zodpovědnější.
A teď co s tím, já ani jednoho z těch hovad nevolila, nařízení dodržuji troufám si tvrdit více než mnozí z těch co si v nich tak libují a oplátkou mám co, nervy v hajzlu úspory tak ty už taky v řiti, dovolenou na kterou jsme měli po letech jet jsme sice zaplatili, ale odjet jsme nesměli, takže jak prachy tak sen v hajzlu, děti zdeptané o úrovni vzdělanosti ani nemluvím, to ještě bude sranda... s prací to jde do trosek... A kompetentní co, nic nejsou schopní ani za mou zodpovědnost dát jasnou odpověď, ani mě nenechají rozhodovat co je pro mě přínosnější, či méně rizikové, vlastně lidi které nemám ráda, nevolila jsem je, neztotožňuji se s nimi, udělali z lidí rukojmí a ze života mé rodiny vybudovali horší kriminál, než kdybychom to šli přečkat na Mírov...

marcicek84
5. led 2021

@hojda proc proboha resis politiku???kazdy kdo tam je,ma jit prikladem a jak vidime co se tam delo a jak se nedodrzuji ve velkem opatreni tak co chces po tech lidech?Ja opravdu saska ze sebe uz delat nebudu,proste vetsina lidi si ty opatreni dela se svym nejlepsim vedomim a svedomim a na blbiny nikdo uz nereaguje...

@hojda no vidis to je tvuj nazor,ona ta rizikova skupina muze jist do ustrani a nemusi resit neohleduplnost,myslim,ze tohle by ji nikdo nerekl,to uz prehanis...

Strana