icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

marcicek84
16. bře 2020

@matire já si myslím, že se musíme omezit všichni, i s těmi vycházkami by se to nemělo přehánět, nic víc. Jen mám prostě pocit, že se na to prdí a já už nevím, jak říct lidem, že to je důležité se omezit ,je to stejně jako s těmi potravinami a Uničov má problém...prostě ty vycházky taky osekají s takovou úplně, to nebude ani do konce týdne...ale jsem ráda za rozumného zaměstnavatele, manžel do práce musí, ať chce či ne, ale jezdí autem...

matire
16. bře 2020

@marcicek84 No jo, všichni. Jenže blb*m a ignorantům to nevysvětlíš, ať se snažíš jakkoliv. A tím nechci říct, že jsou někteří tady v diskuzi, to rozhodně ne 🙂 Naopak já mám pocit, že dobrý, že to lidi berou vážně. On taky sever Moravy je na tom jinak než západ Čech (hned to ťukám). "Sranda" je taky to, že některé obce karanténu dostaly a v Praze jako by nic. Holt to je tím, kdo kde žije a rozhoduje, jinak si to vysvětlit neumím

autor
16. bře 2020

@matire taky uvažuji nad tím, proč Praha není uzavřena, ale Olomoucko ano a mají tam méně ofiko nakažených než v Praze

marcicek84
16. bře 2020

protože babiš řekl, že o karanténě prahy neuvažuje

marketka_m
16. bře 2020

@marcicek84 ale proc..ja chci pracovat..zamestnavatel nema pro.me.praci ....to neni prece moje vina...

marcicek84
16. bře 2020

@marketka_m protože takový je zákoník práce, má tu možnost

marketka_m
16. bře 2020

@marcicek84 je to hnus... jako my vyžijeme ale co rodiny co platí hypotéku, ženy doma.. no to je drsné

kejt29
17. bře 2020

@marketka_m mi je lito i tech zamestnavatelu, nejen, ze prijdou o prijmy, ale jeste musi platit 60% platu zamestnancum. To je teprv likvidacni 😩

marcicek84
17. bře 2020

@kejt29 dostali bezúročné půjčky, jen si musejí požádat a pak jim to proplatí stát po nouzovém stavu do půl roku můžou ztráty příjmů požadovat po státu, nevím jestli je to nutně musí zlikvidovat, když ty možnosti jsou a upřímně ti zaměstnanci se přece nepůjdou pást...hold teď přijdou 2 těžké měsíce...

autor
17. bře 2020

@kejt29 a mi je líto všech, protože to, co se bude dít pak bude taky nepěkné, propad naší koruny, vyšší inflace a beztak i daně půjdou výš. Jako největší problém vidím propad koruny, Ti co si šetří peníze třeba na dá dům nebo něco jiného hodnotného, ztratí nevědomky docela pěknou část hodnoty peněz. Když koruna ztrácí na hodnotě v rámci normálního dění, obvykle hodnotu zlepší zahraničí, protože poptávají naše statky, avšak teď půjde do kelu hodnota peněz skoro všude, takže se z toho bude celosvětová ekonomika pěkně dlouho dávat dokupy. Hold máme tady nečekanou krizi, kterou ještě můžou prohloubit bubliny, které jsou na trhu. Zároveň jsem slyšela názor, že byty a domy půjdou s cenou dolů (co je příležitost pro Ty,co hledají dům), což je pochopitelné, navíc jeden z důvodu bude i větší nabídka, protože tuto krizi odskáčou hlavně hypotéky, co nemají fixaci... Některé podniky to nestojí, zase bude velká nezaměstnanost, lidé se dostanou do tíživých finančních situací. Bude to tu ještě nehezké

eviicka
17. bře 2020

Hodně souhlasím, akorát, že ta krize nebude nečekaná, ale hodně dlouho očekávaná, přišla by tak jako tak. Ten stav co tu byl, byl pro ekonomiku neúnosný (nedostatek zaměstnanců, vysoké ceny nemovitostí). Možná tím, že ji způsobí vnější okolností se s ní všichni líp vyrovnáme.

autor
17. bře 2020

@eviicka očekávaná určo byla, ale neočekávaný důvod a myslím že bude horší, než se čekalo. Na trhu nemovitostí jsou šílené bubliny, ty teď nejspíš splasknou, momentálně je hodně poptávajících a to hlavně díky dostupnosti hypoték, to se ale teď změní... Ale myslím, že těch bublin je víc, každopádně trh nemovitosti to odnese... Ale co čekali, na tom už ztroskotala Amerika v 2008, tak proč do toho nejít po hlavě a zopakovat stejné chyby. Hodně OSVČ padne, protože šli do risku bez rezerv, proč ne, když to šlo... Ekonomika byla na svém vrcholu a byla otázka času, kdy začne klesat, ale takový propad nečekal nikdo. Četla jsem od někoho, kdo spolupracuje s dodavateli z Wuchanu, že přežilo tuto krizi okolo 40% podniků, že malí to odskákali. Nevím, co je na tom pravdy, jen prodávám, jak jsem koupila (takže to neberte jako fakt, kdyby se někdo chtěl do mě obout, že píšu nepodložené info, ano je to nepodložené info)

kejt29
17. bře 2020

Vsak jsem psala i zamestnavatelu. Ti mali jedou casto z mesice na mesic. Bude to pro vsechny hodne tezka a dlouha doba. Ta pujcka je fajn, ale nez se podniky dostanou do “normalu” bude to na dlouho a jeste splacet pujcku...no jsem ted fakt rada, ze manzel porad pracuje a ja mam rodicak...Bude hodne hnusne obdobi 😢

marcicek84
17. bře 2020

https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/c...

MSK to bere do vlastních rukou, jsem ráda, že jsou akční...

marcicek84
17. bře 2020

@kejt29 jaké splácení půjčky? nejsem podnikatel, ale vládou to několikrát bylo řečeno jasně, tedy snad si požádám o bezúročnou půjčku a pak si požádám stát o finanční kompenzaci za ušlé příjmy a tím tu půjčku umořím, takže firmy to zase až tak poškodit nemusí, u nás se to řeší. Ale ten problém se z firem přenese na stát a stát to přenese na nás všechny daňové poplatníky, protože my budeme platit kompenzace těm firmám. Takže ano je pak spravedlivé, že firmy se starají o své zaměstnance, je to koloběh, ze kterého je zřejmé kdo na tom jak bude. Samozřejmě že budou firmy a živnostníci na které nezbude, nebo to budou mít horší, ale to i zaměstnanci viz daně. Opět jsme všichni na jedné lodi. Nejde jet když podnikám na kost z měsíce na měsíc bez rezervy! Totéž to platí pro zaměstnance rodina si má vytvořit min. 3 měsíční rezervu v příjmech, ideálně půl roční...ale kdo to dělá?

eviicka
17. bře 2020

@marcicek84 dělá velká část finančně gramotných lidí. V mém okolí všichni. Ale třeba u manžela v bývalé práci, část lidí (zejména) z nižších psychosociálních vrstev se něčím takovým vůbec nezabývala (a při tom utráceli). Tohle je těžký, myšlení některých se nezmění ☹ bohužel.

marcicek84
17. bře 2020

@eviicka ANO, normální člověk nejede na kost a má rezervy, ano ti finančně negramotní se asi nikdy nezmění.
Dnes na tiskovce výzva, že opravdu to máme brát vážně a že uvažují, že ještě přitvrdí...

odula
17. bře 2020

@eviicka ty vole. to myslíš vážně? Nižších psychosociálních vrstev? Děláš si prdel? Chápeš že někdo prostě může být v situace že vytvořit rezervy prostě nelze? Mám dojem že spíš príznakem psychosociální deficience je nedostatek empatie , povýšenost a stádovitost, jak se už někdy začíná projevovat dost nepěkným způsobem. (třeba výzvou k lynči nakažených v těch uzavřených městech.😠

eviicka
17. bře 2020

@odula fakt jsem to nemyslela špatně a všeobecně na všechny. Jenom na konkrétní partu lidí, kteří i když měli výplaty více než dobré, tak s tím neuměli zacházet. A byli to ve směs lidé (alespoň co jsem znala osobně), které nikdo šetřit v dětství neučil - když bylo hned se utratilo, a na konci měsíce se půjčovalo. Všichni jak přes kopírák.
Uznávám, že některá slova mohla být pochopena jinak, takže jsem to všeobecně opravdu nemyslela - a to nízkopsychosociální = bez finanční gramotnosti.

alcar
17. bře 2020

Ahojte zeny, sorry, vlezu vam tady do tech hadek. 😃
Nestiham vse sledovat. Nevite nektera, jaka je situace v Číně? Vim, ze se to tam uz uklidnovalo, polni nemocnice uz propustila vsechny pacienty. Ale jeste porad se tam lidi nakazuji? Jeste porad to tam maji? Nevite?

odula
17. bře 2020

@alcar jop, dneska prý dvacet nových případů. ale úmrtí nevím. doporucuju tuhle stránku https://www.worldometers.info/coronavirus/coron... dá se tam najít uplně všechno, včetně porovnání uzavřených probíhajících případů, lineární i logaritmický grafy... všechno. 🙂 tohle je dobrý. https://www.worldometers.info/coronavirus/#coun...
myslím, že to ale updatujou jenom jednou denně takže to nemusí být přesný na jednotky.

odula
17. bře 2020

@eviicka ok. Jasný. dík za dovysvětlení. Sorry že jsem tak vyletěla. 🙂

eviicka
17. bře 2020

@alcar ta Čína s Koreou mě teď taky hodně zajímá, dík za dotaz. 😉

ajja87
17. bře 2020

Holky teď jsme s mužem a dítětem byli na procházce a teď padla otázka...je důležité nosit roušky i na ty procházky (bydlíme na vesnici u lesa, část teda jsme šli přes ves,nikoho jsme nepotkali),ale podél silnice jezdili auta a i v tom autě lidé měli roušky. Do obchodu atd.s tím počítám a respektuju,ale při té procházce mi najednou docvaklo jestli to taky není důležitý ji mít?!

odula
17. bře 2020

@eviicka fakt koukni na ty odkazy co jsem postovala. Jsou tam všechny země.

bonavoxa
17. bře 2020

@ajja87 My sedíme doma, ale třeba dvouleťákovi nemám šanci tu roušku nainstalovat. včera jsme chodili v rouškách i tady v interiéru, aby si zvyknul, ale ani sekundu. Takže pojedeme k lesu v rouškách a v lese sundáme. Pokud tam nikdo nebude.

ajja87
17. bře 2020

@bonavoxa my taky ven nechcene chodit, jenže už od konce ledna jsme téměř furt doma pro nemoc,takže teď když se udělalo trochu hezky jsme se chtěli vyvětrat...kdybych bydlela ve městě,ani by mě nenapadlo vylézat s naší momentální imunitou,ale teda na vesnici jsem si říkala, že nám trochu čerstvého vzduchu prospěje...ale jen nevím jak ty roušky...

vladienka
17. bře 2020

@ajja87 rousky ak nikoho nestretnes tak fakt nemusis mat 🙂 ja som dnes bola na kontrole u dr, akonahle som vysla na ulici a videla ze nikto nikde nie je tak som si satku dala dole pretoze som myslela ze sa uz nikdy nenadychnem.. v 8 mesiaci uz ledva dychat aj bez rousky 😂

bonavoxa
17. bře 2020

@ajja87 Díky, že nad tím tak přemýšlíš. Tady to ve městě nikdo moc neřešil včera. My byli celý únor doma a chvíli i v nemocnici, dcera je stále oslabená,...a syn...to je prostě batole..divoké...tak sedíme doma. Ale venku na samotě to podle mne nemůže ničemu vadit...doma taky roušky nenosíme. Teda, já ano, pokud je někdo nemocný, dělám to už dlouho...tak moc nerozumím té ostýchavosti si je nasadit.

Strana