Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
Zavolejte prosím všichni svým rodičům a prarodičům, že opravdu musí nosit roušky, že je to opravdu nutné.
@matire - četla jsi to co vydali, oni vydali omezení pohybu. Když se tedy nikdo neomezí a budeme všichni vesele chodit kde chceme a řekneme si, však to ještě "ty procházky" nezakázali, jsme na dobré cestě, že to opravdu zakážou, nebo že celá města da hygiena do karantény...taková věc k zamyšlení když jdeš ven do přírody ty neprocházíš přes společné prostory bytovky? Děti tam neťapkají, neotevíráte dveře a nechodí po vás lidé, pěkně sem tam? Není nic na procházce v přírodě, ale jde o to minimalizovat nutnost těch návštěv a společných prostor domu, to je zase můj názor. A vláda vaří žábu postupně, však řeknou, jak si ti lidé nedali říct...tak jim dejme záminku, bude to pak opravdu fajn. Mé příspěvky nesouvisí s agresí, ale uvědoměním si vážnosti situace, jenom ten propočet co jsem si udělala koresponduje s opatřeními, když teď nebudeme spolupracovat, tak budou opatření horší, vzhledem k tomu, že to mnozí občané nechápou, tak přijdou velmi brzy...už jen tím, že jsou některé města v karanténě a nechali to populisticky na hygieně...
@bbn já sice musím pracovat, ale tohle si neodpustím. Muj manžel je vědec. Takže má velkou zkušenost jak se získáváním a interpretací dat, tak i s jejich (mis)interpretací v médiích. A já taky. Takže - sice to bude delší, ale potřebuju na to reagovat.
Obsah článku na Novinkach: 1. odkazuje na text z medRXiv, což je stránka která uveřeňuje prvotní studie, které ještě neprošly tzv. peer-review. To znamená, že je ještě žádná jiná vědecká kapacita nemohla zhodnotit a posoudit. Ve vědě je ale tahle část naprosto klíčová - potřebuješ znát názor ostatních vědců, abys věděl jestli uveřejňuješ validní data a jejich validní interpretaci - jeden tým může nasekat (a často i naseká) chyby. Není to nic divného, to je prostě součást procesu. 2. článek vůbec nemá (nebo jsem si jí nevšimla) odkaz na tu konkrétní studii. Ani ji jménem nezmiňuje. Na webu medRXiv jsem hledala mezi posledními studiemi, i podle jmen, které jsou uvedené v článku (Jakýsi Khan z Nebrascy a Wendtner - oba mají několik studií o COVID, ale ani jeden specificky o přenosu u asymptomatických jedinců). Jednu studii, která by mohla odpovídat tematicky jsem našla: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03... doporučuju, aby sis jí rozklika. Dokážeš ji interpretovat? Těžko. Musí jí interpretovat odborník. Ani na jednoho odborníka nebyl - v souvislosti s touto konkrétní studií - odkaz. Khan i Wendtner mluví obecně o přítomnosti a přenosu viru. 3. článek sám obsahuje protichůdné informace a vůbec nemluví o přenosu od asymptomatických jedinců - pouze, že když člověk "právě onemocní" nebo je "mírně nemocný" je nejvíce infekční... což o výskytu symptomů, jejich druhu nebo množství (i mírný symptomy jsou totiž symptomy) neříká vůbec nic. Takže - ZAVER : buďme opatrní a chraňme se před virem - ovšem chladná hlava a racionalita je namístě i při vybírání a zpracovávání informací . Chápu že v současnosti je velmi těžké se v tom orientovat, ale media, teď jako vždycky, virus nevirus, jedou na clickbait. A udělat skutečně seriózní ověřenou studii o tom, jak se virus šíří, bude možný až za nějakou (spíš deší) dobu a asi to bude chtít studii zahrnující víc než 9 pacientů . PS - pokud někdo najdete odkaz na tu studii nebo přesnější článek, budu ráda 🙂
@odula ano, naprosto chápu. Pak ale nechápu, jak se někdo tak informovaný a studovaný (ber s nadsázkou, myslím to obecně, ne na tebe) chytne úplně stejně článku na novinkách, kde je rozhovor s českou lékařkou (pro mne z Prdelákova), která notabene epidemiologii a virologii nestudovala a žádnou studii konkrétně tohoto viru nedělala, ale tvrdí, že přenos od bezpříznakových jedinců je nepravděpodobný. Totéž Prymula, ano, je kapacita, ale i on tedy pouze cituje nějakou neprokázanou studii, která má stejnou váhu, jakou má studie v mém odkazu..... a proto jsem reagovala, nikdo z nás nemůže říct, na základě článků nebo slov českého epidemiologa, že ten přenos možný je nebo není ..... ale mít výsměšný tón na druhé, jen proto, že druhá strana zmíní opak, který si přečetla ze stejného zdroje, není správné .... tímto debatu o přenosu končím, snad je pochopeno?
"Zvažujeme, že bychom testovali jenom populaci 65+ a vážně nemocné. To je riziková populace," řekla v ČT náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová.
Tohle není dobré... To znamená, že jsme v další fázi nákazy....
@marcicek84 Ano, vydali omezení pohybu. To víme všechny tady. A? Co s tím? Tak se budem chovat tak, jak nařídili, aby jsme měli šanci, že se to brzy zlepší. Řekl někdo, že se neomezí? Že to bude porušovat? Byl doporučen i postup pro bezpečné chování ve společných prostorách domu, takže i to je pořešeno.
A tak to ale nemusí být nutně špatné, možná půjdeme cestou, jakou jde Británie: izolovat starší a nemocné a zbytek populace vystavit kolektivní imunizaci. Nikdo totiž zatím neví, jestli izolace pomůže k tomu, že ten vir skutečně zmizí. To, že teď v Číně klesají pocty nakažených, nic nedokazuje. Uvidíme, co se stane, až za 2-3 týdny zruší úplně všechna omezení a pojedou zas naplno. Můj osobní odhad je, že jim ty čísla půjdou zase nahoru, vždycky bude v populaci přenašeč, od kterého se to bude šířit dál, dokud tím neprojde těch zmiňovaných 70% obyvatel. Ale taky je pořád ta otázka, jestli se to dá chytit znovu..... to teď nikdo neví
trochu brzo rozhodli o testivani 65+ mame pouze 300 nemocnych a nase nemocnice jsou na dne..super
@bbn to je fajn, že jí končíš, ale já jí ještě nekončím, protože k tomu mám co říct. 🙂 Nevím jak ten "někdo" získával informace, já jsem ale o přenosu získávala informace od WHO. to je celkem důveryhodný zdroj, myslím. Mám dojem, že ti, které jsi jmenovala (prymula a paní lékřka z Horní Dolní), ho použili také.můžu se mýlit, samozřejmě. Ale ten rozdíl mezi předchozími články a tím novějším článkem je ten, že alespoň dotazují lékaře kteří umí, alespoň částečně relevantně (a především prymula) tyto data interpretovat. Ten článek, který jsi postovala ošem ani neudává prameny, ani se neodkazuje na konkrétní studii ani se na tu studii neptá odborníka - třeba právě prymuly. To by bylo přece super, kdyby to udělali! Takže můj point není souhlasit nebo nesouhlasit s tím nebo oním článkem, ale vyzvat k opatrnosti při vážení různých zdrojů a informací.
Vývoj u nás v práci do 31.3. zavřeno a máme překážky na straně zaměstnavatele a 100 procent platu. Máme dělat pouze nezbytné činnosti v rámci home office kdy to opravdu hoří, žádná nová práce nám nebude přidělována.
tak proč to ten můj zaměstnavatel dělá??? jenom tak???At si každý dělá co chce, ale má být omezen pohyb lidí, tedy ano, já se taktéž omezím.
@marcicek84 manzelovi rekli budto volno nebo prwkazka na strane zametnavatele 60 proc platu...asi ne co
Můj laicky názor je, že testování pouze 65+ může mít něco do sebe. Stejně teď každý kdo je kolem nás, je potencionální přenašeč, a než čekat několik hodin na výsledek, který ale nemusí za pár hodin nic znamenat (viz. kamarádka té první nakažené Američanky), tak raději šetřit síly zdravotníků, tam kde bude víc třeba.
@marketka_m překážky na straně zaměstnavatele jsou 100 platu, nebo 60 procent pokud se jedná, že pro ně nemá práci, ale to nejsou překážky. my máme překážky protože zavřeli celou firmu do práce se nedostaneme.
@marcicek84 neni pro me prace nebo zavrena firma je totez prece ne
@marketka_m není, firma může normálně jet, jen třeba mají málo zakázek, tak třeba Hyundai udělal volné pátky, kdy ty lidi poslal ten den za 60 procent platu na 3 měsíce domů. Když chceš jít do práce a zavřou firmu, tak ten výkon práce neumožní zaměstnavatel, to jsem překážky v práci na jeho straně, takže ti náleží 100 procent platu, je to i stránka ministerstev.
ministr zdravotnictví vyzval abychom se nedotýkali předmětů bez rukavic...
@marcicek84 joooioii?????aha...takze do obchodu v rukavicach
@marcicek84 tak to je dost blbe....ja chci pracovat a nemuzu...tak nemam penize...no nevim
@marketka_m však ti zaměstnavatel musí dát 100 procent průměrného výdělku, takže peníze máš v plné výši, podívej se na ten odkaz výše, tam to je vysvětleno, je to z MPSV.
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/c...
aha, tak už je zřejmé, že to dělání zásob nebylo úplně od věci, no co jsem si vyslechla, ale tady je vidět, že to bylo na místě, člověk nikdy neví
@marcicek84 ha...takze ne ze dojdou potraviny v obhodech..ale staci zavrit mesta a vesnice a uz je pruser..
@marketka_m přesně tak, prostě na 14 dní je ty zásoby třeba mít, takhle bez zásob bych skončit nechtěla...ale ať si to každý dělá jak chce já už na tuto osvětu rezignovala...
@marcicek84 koukala jsem na ten odkaz..no zamestnavatel manzelovi tvrdi neco jineho a manzel se boji hadat..vsichni se bojime o praci...dela import ve firme..ale z duvodu zavrenych maloobchodnich prodejen..velkoobchod ma take omezeni..a nepoteebuje tolik lidi na firme..a tak jim bylo doporuceno volno nebo 60 procent platu
@marketka_m ano pokud se celá firma nezavírá opravdu můžou některé nechat doma na 60 procentech, to pak má jeho zaměstnavatel pravdu
@marcicek84 No vždyť jo, to je rozumný! Víš, jak já jsem naštvaná, že manžel do práce chodí a nic se u nich neřeší? V práci jsou lidi, tudíž riziko nákazy a šíření. Ale to už jsem tu taky někde psala, že by ideálně měli na čas přestat chodit do práce všichni, u nichž to jde. Nemůžu si pomoct, nějak mám pocit, že na mě pořád útočíš. Buď jsi nepochopila nic z toho, co jsem psala, nebo to pochopit nechceš. Ano, omez se. Všichni normální a slušní se omezí.

@re_barbora s tím nezbývá než souhlasit 😉