Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rousky-skola...
Aspoň, že ti soudci mají rozum....
@ilonne no na základě čeho ty školy budou zavřené bez NS, hlavně když je povinná školní docházka a bez něj nejde ani vymáhat testování dětí do školy, prostě to školy neustojí, nebudou moct omezovat rodiče, soud jasně říkal, že ty velké zásahy může dělat stát, jen když je NS (to je například to zavření škol). A upřímně ty zavřené školy už nejsou normální. Hold je třeba se nastavit na to, že se školy začnou otvírat a učitelé začnou učit ve třídách, už to je na spadnutí...
@marcicek84 Ano, proto řeší testování - konečně. Neinvazivními testy podotýkám.
@marcicek84 Zákon o veřejném zdraví, doporučuji pročíst je tam jasně dáno co může v rámci tohoto zákona vláda omezit i bez nouzového stavu...
@gramar ten jsem četla a vše dělat nemůžou, už to prohráli i u soudu, když nechali na základě toho dlouhodobě zavřené školy, museli to předělat dle krizového zákona, je totiž něco jiného chřipkové prázdniny (na týden, dva nebo to mít zavřeno trvale)...
@marcicek84 Soud se tehdy nezabýval školou... A na základě toho zákona můžou držet zavřené školy ještě x měsíců, pokud to budou umět racionálně zdůvodnit... Doporučuji tedy k tomu zákonu ještě přečíst verdikt soudu z dubna a jeho poznatky...
@ilonne už včera bylo pozdě pro ty děti, ale bez NS to nebude jak jednoduché toto dát dětem jako povinnost...navíc když budeš plošně testovat zdravé, protože v tom zákoně o ochraně veřejného zdraví se musíš podřídit testování jen, pokud ses setkala s rizikovým kontaktem...takže opět nevím na základě čeho to bez NS budou chtít nařizovat...něco jiného je mít NS a dle krizového zákona to nařídit, ten rozdíl si tady snad uvědomujeme a cítíme všichni
@gramar pokud vím jednalo se o rozhodnutí soudu na podzim, těch žalob zde bylo více...tam jde právě o ten čas toho omezení, pokud to je velký zásah do práv lidí a omezení, tak musí být prováděl dle krizového zákona, zrovna, když jsou zavřené školy 5 měsíců, bude těžké to ustát, už je dobro ty děti devastující, má to špatný vliv na jejich psychiku i zhoršené uplatnění, ty zásahy jsou tak velké, že pochybuju, že by tato cesta byla reálná a zalitá sluncem...
@marcicek84 Co vím, tak na podzim šlo o kasační stížnost a tu soud zamítl...
@gramar žalob bylo podaných více, nebyla jen jedna, každá nějak dopadla...kasační stížnost se vztahovala k rozhodnutí žaloby na jaře...
@marcicek84 No a dle toho že děti do školy stále nechodí, obchody jsou zavřené a živnostníci kolabují soudím, že ani jedna z těch žalob nedopadla dle představ žalujícího, že...
@gramar teď se ty opatření ale dělají dle krizového zákona a jen dle něj jsou akceptovatelné, pleteš hrušky s jablkama, já se bavím o tom, že když nebude NS, tak to padne a to omezování, protože to je možné jen za nouzovém stavu, zákon o ochraně veřejného zdraví nikdy nebude mít takové pravomoci, protože by se dalo do rukou jednomu ministrovi nařizovat kdykoli cokoli na jak dlouho kdo chce a to je už protiústavní, protože tam není ani možnost kontroly...momentálně tedy lze jen žalovat stát za prodlužování NS, nikoli za opatření dle krizového zákona, nevím kdo co čekal. Nová situace však může nastat pokud se NS neprodlouží, to se začne otvírat a omezování se změní tak, že nesmí být velkým zásahem, zavřené školy jsou velkým zásahem a to jim neprojde, ale věřím, že by ten úhybný manévr udělali do doby, než to soud zruší a pak by vyhlásili nový nouzový stav, to je realita toho, jak to tady je právně nastavené...takže upřímně NS bude prodloužení, nebo za 14 dní znovu zavedený a 14 dní to bude vedeno protiústavně dle zákona o ochraně veřejného zdraví a nezmění se nic. Takže se vlastně bavíme o ničem, protože tak jak tak si to udělají podle sebe...
Tak až někdo bude tvrdit že děti výtěry nechtějí, odmítají roušky a že raději budou dřepět na distancu, tak se zamysleme nad tím zda to nejsou jen naše vlhké sny a naše frustrace přenášená na děti, protože jak vidno jsou děti co si raději i tu špachtlu do nosu nechají dát, jen aby mohli... https://www.novinky.cz/domaci/clanek/dostante-n...
@marcicek84 No já ale komentuji ty výroky soudu co vznikli na jaře, když to přehodili na zákon o veřejném zdraví, aby se stát vyhnul placení náhrad, tam soud rozhodl že jsou jednání která jsou v rozporu (nebylo to ale směrem ke školám, tam to bylo v pořádku). Ty tu zmiňuješ žaloby z podzimu, ale ty byli v rámci nouzového stavu, takže i dle toho co říkáš ty to bylo v pořádku a jediná která řešila nařízení o veřejném zdraví byla ta kasační stížnost, kterou soud na podzim znovu odmítl...
Takže ano je možné že já pletu jablka a hrušky, ovšem mám dojem že ty z toho záměrně děláš meruňkový kompot...
@marcicek84 https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/skola...
Proč by jako tohle mělo zas někomu vadit? To už je pak ale věcné nespokojený člověk nadávaji i na všechno....
@gramar zase to pleteš, některé žaloby z jara byly řešeny až na podzim, než na ně došla řada...ty se bavíš o jedné konkrétní žalobě a kasační stížnosti. A pak byla ještě vlna podzimních žalob, kdy museli nařízení tež předělávat dle krizového zákona nikoli dle zákona o ochraně veřejného zdraví, měli na to lhůtu do konce října, tak jak tak, vždy museli předělávat, takže není pravdou, že zákon o ochraně veřejného zdraví je schopen nahradit rozsah zákona krizového.
Meruňkový kompot zase zavři a dej do ledničky...není důvod jej vytahovat...
Mmch ti středoškoláci mají hodně daleko k tomu, že jim otevřou školy, ti jsou fakt chudáci...
@ilonne tak na Slovensku i v Rakousku to funguje, ale jen u menšiny škol, všechny se neotevřely, tam si můžou vybrat, jede jim tam výuka i online výuka, dokážeš si to tady představit, že budeš zajišťovat obojí??? Ono když řekneš A, je třeba říct i B.
@marcicek84 Víš jak mnoho tvých názorů v podstatě sdílím, tak posledních pár dní z tebe mám velmi smíšené až negativní pocity...
Jsi arogantní, nepřipustíš možnost toho že nemáš pravdu, nebo že by ta pravda mohla být někde uprostřed, jedeš si svou skrz zeď a přes mrtvoly, ale to samé vyčítáš vládě (zkus se zamyslet jestli se nechováš dost podobně, jen na rozdíl od nich nemáš ty kompetence).
Stavíš se do pozice vše je špatně, chtějí nás tu držet a nepustit. Pohrdáš vším a všemi pak tomu naložíš kotvu kontaktem na Bohnice a stále si jedeš jak kolovrátek svou pravdu pro kterou se ráno rozhodneš.
Doporučuji ti vytáhnout nos z ulity a opravdu se podívat co se děje mimo tvou sociální a virtuální bublinu...
Ano chápu pokud je ti něco málo přes dvacet a jsi přesvědčená o své jediné svaté pravdě, tak se to dá pochopit, je v tom ještě pubertální vzor, ale idea dospělé možnosti. Pokud je ti kolem třicet a víc, je to už trochu smutné...
Někdy až budeš mít chuť a nebudeš se snažit spasit svět nadáváním na MK a zesměšňováním lidí okolo, tak se zamysli nad tím že mnohdy než pointa sdělení, je jeho forma...
Jdu si dát ten kompot protože tohle už asi nestojí za nic jiného, pro jistotu si k němu dám šlehačku s čokoládou, pro lepší den...
@marcicek84 Nejede jim online vyuka, mám to přímo od rakouskych učitelů 1.st. i od maminek v Rakousku. Buď se vrátí do školy s testem nebo zustavaji doma, ale bez nároku na online.
Nezajistuji obojí, to sis vymyslela.
@ilonne Jj, na SR je to zatim take tak. Kdo otevrel, nema distancni vyuku, kdo neotevrel skolu, ma distancni. Ja to psala v nejake diskuzi vedle, ze na SR se otevrelo cca 30% skol, podminkou je testovani zaka, rodice a take ucitele. Dve nejvetsi mesta neotevreli. A Slovaci od pondeli k tomu vsemu “zaviraji” hranice pro vsechny, resp. vsichni prichozi vcetne vlastnich obcanu musi na 14 dni do karanteny bez ohledu na negativni testy a zeme odkud prijizdeji.
@gramar
@jelenice_zavodnice Budte v klidu, Marcela nás stejně přesvědčí, že má lepší informace.
@gramar ono je zajímavé, že mám z tebe naprosto stejné pocity, pořád jsi chtěla školy otevřít, teď to vypadá, že bys byla raději, aby zůstaly zavřené, nevím co se v tobě takto otočilo a proč vlastně. Chtěla jsi rozvolňovat, teď bys raději měla zavřeno a toto se událo u tebe takřka z týdne na týden. No pokud něco vím, tak si za tím stojím, pokud někdo v psaném textu vidí něco jiného, než je obhajoba názoru, tak je to jen jeho vlastní problém. Kompot si dej, určitě ti neublíží, sladké lidi uklidňuje. Co se týče kontaktu na Bohnice, tak se na mě nezlob, aby mě tady jedna uživatelka neustále přesvědčovala o tvé své pravdě, která pravda není ani po několikerém upozornění toho není schopna zanechat, tak už není jiná možnost, než ji ten kontakt zaslat, protože pokud člověk ve své slušnosti vyčerpá věškeré argumenty, tak to už pak moc možností není (tato uživatelka mi zde dělala problémy mnohem předtím, než ses v této diskuzi objevila). Každopádně je třeba si uvědomit, že i ty tady zvyšuješ svou agresivitu a tvé příspěvky jsou víceméně útočné, já chápu, že každý má nějaké problémy, ale je zapotřebí si uvědomit, že pokud někdo něco ví, ohledně práva a prezentuje to a druhý si to jen myslí a informace zjevně nemá a neví je, tak je velmi únavné neustále vysvětlovat. Nicméně jelikož jsem i já shledala změny ve tvém chování, tak by asi lepší bylo opravdu vychladnout u toho meruňkového kompotu se šlehačkou a čokoládou...
@ilonne pokud vím, učitele chtěli dostáhnout testování dětí dlouhodobě, ale on je to takový paradox, když se měli testovat sami, tak nikam nešli, tys vlastně tehdy psala, že to máš daleko, že tě to nezajímá, tak mi řekni proč by teď přání rodičů mělo zajímat rodiče? Mně jde celou dobu o to, že by bylo být právo volby a že chápu rodiče, kterým se to nelíbí a ti by přece na kvalitě výuky svých děti neměli být biti, nakonec pokud se tady bavíme o nějaké antigenním testování bezpříznakových dětí, tak u bezpříznakových je velmi neúčinné a neefektivní a jde o proformu, která akorát vyjde SR a nás všechny velmi draze. Takže pokud se zachová nějaký princip 3E efektivnosti, hospodárnosti a účelnosti opatření, což teď se mi zdá, že tam docela chybí.
Pokud vím, Rakousko původně představilo zcela jiný koncept, jestli to nakonec v praxi funguje jinak nemůžu ověřit, nemám tam nikoho, kdo tamní školu navštěvuje, ale oficiální zdroje říkaly, že bude zachováno obojí.
@marcicek84 mas pravo volby, test nebo vyuka doma.
@hojda no to bys měla pokud bude zachována stejná kvalita výuky, jinak je to právo volby velmi pokřivené ... takové nepovinně povinné testování dítěte, ale pokud ještě neinvazivní testy tak to je půl bídy. Jen doufám, že to nebudou ty s těmi nepřesnými výsledky, protože pak to není o ochraně dětí a učitelů, ale o tom, že se budou dělat nesmyslné testy pro forma a zase někomu půjde malá domů a to mi principielně vadí...
@marcicek84 co je stejna kvalita vyuky? Ze bude fungovat skola i distancni vyuka? Celou dobu tu razis hesli, ze distancni vyuka v zadnem pripade nenahradi vyuku ve skole. Ted je mozne se s testem vratit do skoly a ty pozadujes distancni vyuku?
@marcicek84 Chtit po tobe prukazne a duveryhodne informace znamena delat ti problemy?

@marcicek84 Jinak napadení bylo něco jiného, nikoliv zavrene školy.