icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

marcicek84
21. bře 2020

@matire k těm rouškám, to není o míře rizika, ale o tom, že ti lidé porušují všechna nařízení, prostě jsou sobečtí a schovávají to za vyšší zájmy, přece v lese...a přece astmatici (ti mimochodem jako rizikoví, mají být doma a nechodit pokud možno nikam)...do toho lesa nemáš bez roušky co lézt a víš ty proč, protože máš sedět pokud možno doma na zadku, to už každému dojde,že v roušce taková lesní procházka postrádá smysl, ne?.. .no tak zas stát přitvrdí, jak to bylo s rouškama taky si to lidi nedali vymluvit a pak to přišlo, takže jen tak dál národe...🙈a hlavně odmítám se účastnit platit nezodpovědným lidem tento mejdan, takže pokud jsem daňový poplatník, myslím, že můžu vyjádřit svůj logický nesouhlas s nedodržováním nařízení

marcicek84
21. bře 2020

A kdo je neverici Tomas,muze podivat zde,je tam i prehled prvnich nakazenych kde se nakazili,drtive prevazuje Italie https://zpravy.aktualne.cz/domaci/pocty-nakazen...

pratensis
21. bře 2020

@marcicek84 To asi nepůjde, jelikož u nás platí presumpce neviny. Pokud někdo někoho obviní z porušení karantény, bude muset on jemu prokázat, že kartu nepůjčil, nikoli naopak... A ano, u bankomatů je kamera, ale u platebních terminálů v obchodech ne. Tipuji, že mezi transakcemi bude víc těch plateb než výběrů hotovosti z bankomatů.

eviicka
21. bře 2020

@marcicek84 tak pokud šlo pouze o výběry, tam to souhlasím, že to je jiná situace. I když i tam věřím, že hodně lidí ten PIN blízkému sdělilo, aby mělo hotovost (i já bych ho sestře řekla). Teď sice není nikde moc zaměstnanců nazbyt, ale souhlasím, že tohle by za prokázání a případné pokuty stálo.

marcicek84
21. bře 2020

@pratensis kamery jsou i v obchodech,ony jsou vsude,ro bude pohoda,i na cerpacich stanicich v prodejnach,nemela bych strach,tak uz by meli zacit,prace je vic nez dost

marcicek84
21. bře 2020

@eviicka ano tam kde to je prukazne,zacit pokutovat,to uz by se lide vzpamatovali i s tema rouskama i s tim co mouzou a co ne,treba by skoncily ty pivni okna a tak,bez prikladu opravdu pokutujeme to proste nepujde

mourovatakocka
21. bře 2020

Stejně tak by mohli kontrolovat cestovatele podle SIM karet. Ale myslím si, že příslušná místa mají momentálně jiné starosti a snad je to i dobře - byl by to hodně velký bratr. Já bych ráda věřila, ze svých cest třeba už i litují, když vidí, že někoho nakazili a.neodnesli to jen oni sami. Bohužel někteří lidi jsou příliš slabomyslní a sebereflexe je sprosté slovo.

pratensis
21. bře 2020

@marcicek84 Možná ano, těžko říct, nakolik spolehlivě na nich budou lidi identifikovatelní... No nevím, možná by měli policajti dost práce s politováním mnohem zjevnějších a snáze odhalitelných prohřešků proti karanténě a nošení roušek.
Jinak teda za mě, rouška v lese, kde jsem sama, je opravdu čirý nesmysl. Ovšem osobně by mě nenapadlo teď někam vyrážet a sedíme doma/na zahradě. Ale ve chvíli, kdy je pohyb v přírodě v izolaci od ostatních povolen, tak nic špatného na sejmutí roušky v takovém případě nevidím. Tam postrádá smysl.

pratensis
21. bře 2020

*pokutováním, ne politováním 😀

matire
21. bře 2020

@marcicek84 Jj, to určitě. Pokud by z tutěch dat chtěli vyvozovat další omezení, tak by bylo fér projít kamery a zjistit skutečnost! Oni to prezentují tak, že kde je karta, tam je i majitel a to je blbost. Doufám a věřím. Co se pinu týká, nemám problém sdělit ho sestře, rodičům nebo kamarádce. Ať je ve smlouvě co chce, když ti má někdo nakoupit, musíš mu dát prostředky.

marcicek84
21. bře 2020

@pratensis budou muset prokazat majitele karet,ta karta je na jmeno,kdokoli jiny ji pouzije neni k tomu opravnen,je to i v zakone,v bance podepisujes smlouvu,zavazujes se k tomu,opravdu tady by bylo na mejiteli kreditni karty,kters je na jeho jmeno, prokazat,ze tam nebyl on,to by se ani tolik zaznamu nedohledavalo,za me lehce vydelane penize do statni pokladny

@matire nemuzes nikomu dat kartu,ktera je na tve jmeno a pouze majitel teto karty je opravnen s ni zachazet,muzes preposlat penize na ucet sestry aby ti nakoupila nebo ji pak nakup zaplatit jak hotove tak prevodem.Tohle je zakon o bankovnich sluzbach,proste majitel kraty nema co komu sdelovat PIN,je to kvuli potirani kriminality a bezpecnosti,co se tyce kamerovych zaznamu kvuli bezpecnosti a potirani kriminality jsou velmi kvalitni a obliceje jsou videt,vzdyt kdyz by te nekdo vecer napadl a bude chtit at zadas pin a vyberes penize,staci ho zadat pozpatku a bankomat ti penize vyda a automaticky jde na kriminalku portret lupice...

marcicek84
21. bře 2020

@pratensis tady nejde o rousku v lese,ale o to,ze se nema nikam zbytecne chodit 😜 proto zavedli rousky vsude na verejnem prostranstvi a tim i omezili nekontolovatelne parkove vecirky a frekventovane lesni prochazky

matire
21. bře 2020

@marcicek84 Reaguješ na můj příspěvek. Já jsem psala, že u nás roušky všichni nosí. A dokonce fakt dodržují odstup. Krom jednoho, blbej, no. Takže řeči o sobeckosti tu nejsou na místě, ne? Pokud jsi v lese, poli, na samotě a nikde nikdo, tak roušku mít nemusíš. Bože, ty přece slouží k ochraně ostatních (a maličko tvojí) a když nikde nikdo není, není ani koho chránit. A kde chytit covid. Ještě se dá taky polemizovat, jestli je les veřejnost... Nebo polní cesty. Nebo náš soukromej pozemek. Sedět doma na zadku se fakt nemusí. Vždyť se to řeklo stokrát - procházky mimo lidi povoleny. Ano, jako astmatik jsem riziková. A vzduch mi pomáhá. A jako alergik taky potřebuju vypadnout z bytu. A sobě i dětem zvýšit imunitu na čerstvým neinfikovaným vzduchu. Pohyb a vzduch léčí. Hele, ty sedíš celej týden doma na zadku? Můžeš ven a přesto jsi doma a tak to ostatním vyčítáš? Mezi nezodpovědný lidi řadíš mě? Nedodržování nařízení - to je taky o mě? Já už jsem dřív řekla, že my se nařízeními řídíme.

pratensis
21. bře 2020

@marcicek84 To jo, já reagovala na rozhořčené komentáře, že si někdo sundal roušku v lese. Tam fakt může. Jinak jasně, vím, proč zaváděli roušky na veřejnych místech. Tam je to bez debat. 😉
K těm kartám, já si jsem akorát vědomá, že nesmím sdělovat PIN, nakoupit bez pinu do 500 Kč jsem myslela, že mi může i někdo jiný. Přiznám se, že v nouzi a karanténě bych kartu klidně půjčila. Ale to je jen hypotetická situace. Zásob máme doma dost i za běžných okolností a jinak bych to asi těšila spíš platbou dotyčnému na účet...

matire
Autor odpověď smazal
marcicek84
21. bře 2020

@betelgeuzz neni to hoax,to jsme se ucili dokonce na vysce v predmetu bankovnictvi,mam z toho i statnice,vim o tom troufam si rict vic nez ty.

betelgeuzz
21. bře 2020

@marcicek84 tak mi vlož nějaký odkaz, kde to banka potvrzuje.

marcicek84
21. bře 2020

@betelgeuzz prosim te, nezkousej me,precti si to ve sve smlouve o karte,nebo v prislusnem bankovnim zakone,uz jen z toho duvodu aby to melo ucel to nebude viset na prvni strance banky,boha jeho

pratensis
21. bře 2020

@matire To ano, asi šlo, ale viz můj komentář výš. Identifikace z těch kamer asi nebude tak snadná, jako z těch bankomatovych, plus nejsou všude... Zkrátka si myslím, že policie by ve věcech tohoto druhu přestupků (porušování karantény, nenošení roušky atd.) měla dost jiných, mnohem snáze prokazatelných případů k řešení.

autor
21. bře 2020

@marcicek84 mě by zajímalo, zda dostanou aspoň nějakou pokutu, když to je černé na bílém, že porušili karanténu

marcicek84
21. bře 2020

Anonymni - to by me taky zajimalo,snad se budou novinari ptat 😜

pratensis
21. bře 2020

@marcicek84 Chtěla jsem se ze zájmu mrknout na ten zakon, ale zákon o bankovních službách asi žádný není. O platebním styku? Tam to zas nemůžu najít... Smlouvu nevím, kde mám... Jen by mě zajímalo, jak to přesně je. To tu kartu nemůžu dát ani manželovi, když není držitelem účtu? (Omlouvám se ostatním za off topic.)

marcicek84
21. bře 2020

@pratensis v obchodech u pokladen to je taky dost presne i na cerpacich stanicich,ale prokazat si to bude muset majitel karty.PCR staci ze vi pohyb karty,ono to nesdelovani PINu je prave zarizeno i proto,aby PCR dohledala jakoukoli hledanou osobu,proto i ten zakon o bankovnictvi potazmo smlouva v bance zakazuje pujcovani karty na tve jmeno a naopak trestni zakonik zase postihuje osobu ktera naklada neopravnene s kteditni kartou na cizi jmeno.Jestli to nekdo dela a ma to za bezne chovani pujcovat svou kreditku,opravdu takto se lze snadno dostat do problemu,takze nedoporucuju.

marcicek84
21. bře 2020

@pratensis pokud mate spolecny ucet je to neco jineho,ale jinak ne,ani manzelovi.Tech zakonu k tomu je vice,nejlip asi najit skripta z bankovnictvi bude to nekde v casti potirani kriminality v bezhotovostnim platebnim styku...to bych taky hledala sto let,asi bych musela jit nekde na pudu oprasit skripta,jelikoz mam po statnich uz 10 let a primo se tomu oboru nevenuji...

autor
21. bře 2020

@pratensis to nevím, ale já třeba manželovi během rizikového těhu dala moji kartu, když šel do lékárny 😅

marcicek84
21. bře 2020

Anonymni kus tak to radsi nikde nepis ani 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ale do te petistovky by to mozna asi proslo,tam ten PIN by zasat nemusel...i kdyz principelne by se to nemelo...opacny PIN funguje,pamatuju si,ze se jednu dobu sirilo i na fcb,ze to je hoax a pod tim spousta komentaru,ze je to pravda,ze v banlovnictvi se o tomto clovek dovida a je soucasti statnic,mozna se to hodi nejakym zlodejum lidi mystifikovat,aby tomu neverili a oni aby to pak meli snazsi...

marketka_m
21. bře 2020

jsem zvedava na Vaa nazor ohledne techto dvou clanku

Strana