Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
@marcicek84 Děkuji za info, tak jsem zase chytřejší.
S těmi kartami: nesmíš sdělovat PIN, to je pravda. Ale je nouzový stav, leckdy vyžaduje nouzové řešení. Vracíš se z dovolené, máš jít do karantény, doma nic, máte hlad. Buď ti někdo ochotný zajde nakoupit a musíš mu to zaplatit nebo si zajdeš na nutný nákup sám i v karanténě. Nutný nákup v karanténě povolen. Tak co je lepší? Sdělit PIN důvěryhodné osobě.
@marketka_m Prolitla jsem ten první článek, Jak se dělá pandemie - velice zběžně, takže mi klidně mohlo něco zásadního utéct. Částečně nebo na hodně na tom může něco být, spoustu tvrzení běžný člověk neposoudi, nemá si jak ověřit, takže mu nezbyde nez ne/věřit. Ale jednu námitku minimálně bych měla: ony nejen že jsou přeplněné nemocnice, ale i jednotky intenzivní péče, dýchací a další podpůrné přístroje. To jako všechno jen z paniky? Ti lidi se duši strachem? To snad ne. Která běžná chřipka kdy způsobila, že se mezi pacienty ve vážném stavu musí volit, kdo pomoc dostane a kdo ne (nejen v Itálii, četla jsem totéž i o Británii a Francii - neprůstřelně ověřeno ovšem taky nemám...).
Druhý článek už nestihnu, snad zítra...
@matire co treba prevest penize te osobe co ti nakoupi na ucet? Do te doby si muzes jedine objednat jidlo domu donaskovou sluzbou,nebo z restaurace...Moznosti jsou,jen je to komplikovanejsi...
@marketka_m Nečetla jsem. V prvním neskutečně dlouhém textu pořád jen hlavně aby nebyla panika, to je moc oblíbené heslo. V druhém bomba hláška "údajně smrtící". To by měli poslat pozůstalým v Itálii, ať ty jejich simulanti začnou zase normálně fungovat, lemry líné. Doufám, že to je jen muj omyl způsobeny pozdní hodinou.
@marketka_m vzhledem k Italii si myslim,ze ty clanky jsou pro toto spatna konporacni teorie
@marcicek84 bylo to do 500kc 😉, PIN jsem nedávala. Já nutně potřebovala 5 plateb s karty a měla jsem domácí vězení (jinak bych rodila předčasné) 😂 něco jsem platila přes eshopy, ale byl konec měsíce a mi 1 platba chyběla 😅
Opačný pin, tak to slyším prvně, abych řekla pravdu
@marcicek84 a ty se po návratu z dovolené najíš až za dva dny, až se uskuteční převod? A děti? Objednat si můžeš večeři, ale co druhý den? Převod trvá většinou 24 hodin. Donáškové služby potravin trvají min. tři dny, teď spíš tři týdny 🤭
ja nerikam ze to je pravda..jenom se ptam co si o tom myslite..jo cisla v italii a preplnene nemocnice..nevim co si o tom myslet..ale treba to..ze kdyby to nikdo nepojmenoval tak mame ve zpravach..letosni chripka byla horsi..zemrelo tolik lidi...a nebo..v italii na chripku nejsou zvykli..zemrelo tolik lidi..kdybychom zavedli poinne testy pristi rok na chripku..nebudou ty cisla daleko daleko vyssi oproti korona?ja nevim..ja se sama ptam sebe...nic netvrdim
@matire ale ted se nikde nejezdi,predim takova situace nebyla a snad to te rodine zaplatis pak ne,ti by urcite pockali,zas vidis problemy kde nejsou,po navratu z dovolene snad si objes jidlo z restaurace nebo ti muze uvarit rodina,ne?Nevidim problem s dodrzenim
Anonymni - Software ATM SafetyPIN je softwarová aplikace, která uživatelům automatických bankomatů (ATM) umožnuje upozornit policii na nucený výběr hotovosti zadáním jejich osobního identifikačního čísla (PIN) v opačném pořadí. Systém byl patentován právníkem Illinois Josephem Zingherem.
@marcicek84 odkud to kopíruješ, vždycky jsem měla za to, že zadání PINu pozpátku je hoax.
@eviicka tak to si delas srandu,sla jsem kvuli vas na pudu,otevrela jsem skripta Bankovnictvi,datum vydani rok 2000.
@marcicek84 twe... Fakt ze jo : https://en.m.wikipedia.org/wiki/ATM_SafetyPIN_s... já taky myslela ze je to hoax a ono ne! Nebo resp. poloviční. Musíš mít ten software ne, aby to fungovalo? A ten není asi nainstalovanej plošně? Zajimavy toto 👍
@marcicek84 někdy si to pozjišťuju, teď už jdu spát. V rámci ČR je to ale na seznamu Hoaxu a české banky se od toho distancují (což, ale neznamená, že tenhle systém není patentován).
@odula no kdyz jsem si zakladala prvni ucet u sve banky tak mi bylo receno ze jejich bankomaty to maji,tam ted je otazkou co se s tim stalo v prubehu let a jestli to je u vsech a jestli to neni plosne,tak pak bych pochopila,ze nektere banky to oznacuji jako hoaxy,protoze to zrovna jejich bankomaty nemaji,to jsem pravda nezjistovala
@marketka_m ja si myslim,ze ted,kdyz uz jsou ty drakonicke opatreni,tak je to skoro jedno co si my o tom myslime,protoze vlada ma nazor jiny a uz jsme v nejakem modelu jak chteji nakazu resit...
@marcicek84 To je dobrej tip s tím opačným pinem. Docela zírám. Tak nějak považujeme my i známí za normální půjčovat si mezi manžely kartu. SJM
@matire u toho to tak nefunguje, SJM ten zakon neresi...
@marcicek84 Nevidím žádný problémy, píšu svůj názor. Realita. Ani před měsícem ti u nás nedoručili nákup ten samý den. Nechat si vařit od rodiny - na to každý není.
@marcicek84 no jasný, jiná kapitola. Myslela jsem to tak, že máme SJM, tak neresime, kdo čí kartu vezme zrovna na nákup.
@matire jenze kdyz vis ze mas narizenou karantenu,tak hold to nejak vyresit musis,treba pozadanim te rodiny o pomoc,ktera to uvari,to neni o tom,jestli na to nekdo je nebo neni,mel by se chovat adekvatne dle situace,ti lide vedeli kde jedou a co si muzou privest mohli si dat veci do mrazaku, muzou mit veci ve spizi,proste dalo se to resit ruzne,kdo chce hleda zpusoby,kdo ne hleda duvody. Jsem pro to pokutovat,vymlouvace nebrat.
Me ty skripta z pudy uplne vycerpaly,jestli se mi holky bude zdat sen o statnicich,nebo uceni tak me mate na svedomi 😂😂😂
@marketka_m děkuji za články, zajímavé čtení. Jako vystudovaný ekonom musím uznat, že to není daleko od pravdy. Každopádně je to fajn konspirační teorie. Vše krásně sedí a pomyslná černá labuť byla dlouho očekávaná a teď tu je. Ovšem, co mi nesedí, je ta situace v nemocnicích, nepamatuji se, že by během chřipkové sezóny kolabovaly JIP a bylo nutné vybírat, koho zachrání a koho nechají umřít. Ale to nevyvrací tu konspirační teorii. Aby majitele měli, co chtějí, daň v podobě mrtvých je nějak nesere, naopak, důchodová reforma jim přijde vhod. Když se na to ale podívám střízlivě, myslím, že to nebylo úmyslně vypuštěné, ale někteří to využijí jako příležitost. Jinak, já jsem zaznamenala, že Alza pustila informace, že ji dochází zboží.
@marcicek84 aaaa teď jsem si vzpomněla! Když jsi mi to tak hezky vysvětlila 😉 manžel mi to kdysi vlastně i říkal, že kdyby náhodou něco, ať to zadám naopak, že to přivolá policajty 😅 hlava děravá 😂😂😂
Tak umrtnost v uzavrenych pripadech dale stoupa,uz jsme na 12 procentech,jestli z toho nekdy udekaji deklarovana 3,4 procenta jsem opravdu zvedava.
@marcicek84 nevím, proč bych se nemohla zeptat na nějaký relevantní zdroj. Já mám taky zkoušky z různých předmětů, ale zákony, předpisy se mění, a pokud někde něco tvrdím, jsem schopná to doložit příslušným paragrafem.
Zákon o bankách to neobsahuje, takže který zákon? To, co opisuješ ze skript, je vlastně v tom odkazu od @odula, akorát dál se píše, že se nepoužívá, protože není kompatibilní se softwarem bankomatů a představuje bezpečnostní riziko. A neustále kolují hoaxy o tom, že to funkční je.
Takže kde najdu, že to některé česká banka používá?

Citace z 18.3.: Roušky musí lidé nosit všude, kde mohou přijít do styku s druhými osobami. Tedy například i v městském parku. V lese, kde nikdo dokola není, je ale zbytečná.