Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
Jo a taky určitě záleží na věkové struktuře země.
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/c...
samozřejmě, že lžou
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/c... zřejmě to může udělat kde co...to je teda vážně jen "horší chřipka" 🙏
@marcicek84 hele, neurologicky problemy uz se zminovaly od ledna. Naposledy s tou pani, co zkolabovala v Brne. myslim, ze je to celkem uz znama zalezitost - mozna na to až ted prisli Amíci. Tohle je zase podle myho jenom dalsi clickbait. uplne namatkou prvni co jsem nasla, skoro mesic starý. https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/c... lékaři potvrdili, že koronavirus napadá i centrální nervový systém. proto ty lidi v Cine kolabovali na ulicich. A proto zkolabovala i ta paní v Brně.
@odula ale jo, však se o tom psalo, jen to úplně zapadlo, protože se psalo o ojedinělých případech, ale ty jak vidno úplně ojedinělé nebudou...
@marcicek84 no já nevím jestli ojedinelý. Ono se ví o týhle schopnosti u SARS, u novýho SARS na to dělali nějaký studie už v únoru - jestli to respirační selhání právě může být nějak ovlivněný touhle schopností sars cov 2 napadat CNS. Jenže ted to napíšou na novinkách, poněvadž Američani objevili Ameriku. no bodejť, v únoru ještě Trump prohlašloval že je SARS C2 "demokratický hoax"😠
@odula zrovna Trumpeta to je taková figurka, jeho prohlášení člověk nemůže brát vážně...každopádně obecně jde říct, že to napadá vnitřní orgány, nejen plíce, které jsou nejdřív na ráně...
Zvláštní, na tu lehčí chřipku umírá tolik lidí, že nejsou rakve.
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ekvador-...
@mourovatakocka mě už úplně lezou na nervy některý ty internetový plátky. Fakt. to samý jak tenhle. Twe - to si nemůžou dát práci aspoň s tím vytrejsovat zdroj? V tý souvislosti si připomínám toho usedlíka, jak psal že média situaci v Itálii přifukujou. Takže - dneska je 2.4.2020. 31.3.2020 uveřejní Reuters článek o tom, že v hlavním městě equadoru kvůli karanténě - tedy zákazu vycházení a snížení stavu zaměstnanců - nestíhá místní pohřební služba svážet zesnulé. a vázne organizace pohřbů. a že trvalo i pár hodin, než odvezli jednoho pána, který zkolaboval na ulici. https://www.reuters.com/article/us-health-coron... . další den už se dozvídáme, že "mrtví jsou necháváni na ulicích v plastových pytlích, přičemž se stále dokola opakuje jedna fotka nebohého muže ležícího na ulici a sugestivní fotografie rakví . No a dneska - už v ekvádoru nemaj ani rakve. já neříkám že to není průser, je. Ale doprčic - trochu profesní cti by pánům novinářům občas neškodilo. Do háje když napíšu článek o desítkách mrtvých těl kterých si nikdo nevšímá (south china bla bla) tak by to chtělo trochu zdokumentovat. Nebo aspon napsat že zdroj není ověřený. To samý platí i o idnes a jejich "nedostatku rakví" 😖
@odula Jistě máš pravdu. Mrtví ležící na zemi nejsou v pořádku, aspoň pro mě ne.
@mourovatakocka taky si myslím, že nechávat na ulici mrtvé, že to by se nemělo dít, nejsme v třetích zemích a ani tam si nemyslím, že by to byla norma.
@marcicek84 jenže oni je nenechávají na ulici. To je ta pointa. Ten pán zkolaboval a umřel. Než pro něj dojeli, chvíli to trvalo. Mezitím ho novinář 20x vyfotil z různých úhlů, bez pytle, s pytlem, částečně s pytlem, částečně bez pytle...(už to je dobrej hyenismus) A z toho, ze pohrebáci nestihaj a jeden člověk zkolaboval a umřel na ulici je - mrtvoly se válej v ulicích a Ekvádor nemá rakve. Jde mi o ten posun v ty zpráve. Jak strašne hystericky se ty zprávy píšou bez ohledu na prameny!!! I kdyby to tak bylo, je potřeba to ozdrojovat zdokumentovat nebo napsat ze to momentálně nelze ověřit! Takhle fabulovat může být myslím možná standard v zemích třetího světa, ale v západních demokratických médiích je to spíš ostuda.
@mourovatakocka no, pro mě jo. Proto to píšu 🤦
@odula a tobě nepřijde divné, že i když někdo zkolabuje na ulici, že k němu není přivolána záchranná služba, nebo policie, nebo to nikdo nevidí? Tak když tam byl novinář, tak to asi někdo vidět musel a to ho tam jako nechají všichni ležet a čeká se na funebráky a myslíš, že ti funebráci že by neměli čas, že by ti mrtví v nemocnicích nepočkali dokud neodvezou mrtvolu z ulice, nebo je tolik mrtvých doma, že nestíhají? jako a navíc ten pán byl v pytli a ležel tam dál, to mi nepřijde v demokratické zemi jako norma...i po vraždě se hned lidé pokud vím převážejí do márnice, příp. na pitevnu...jako mít do té ulice výhled z okna bytu, tak takové vzrůšo bych asi raději oželela...
@marcicek84 no ne, nepřijde mi to normální. Stejně jako mi nepřijde normální tahle doba. Ale o to mi nešlo.to jsem vůbec nechtěla hodnotit. Šlo mi o to jakym způsobem novináři zacházejí s informacemi. Ze střízlivého a věcného článku na reuters se stane hysterická zpráva o tom že Ekvádor nemá rakve a těla se válejí na ulicích. Takže ještě jednou. Nehodnotim to jestli je normální, že pan leží na ulici. Hodnotím to, jak novináři píší. I kdyby to bylo tak hrozné jak píše idnes (což být může) seriózní deník napíše zdroj případně uvede že info nelze v současné době 100% ověřit. V téhle době je víc než kdy jindy naprosto nezbytné pečlivě vážit prameny i informace!! To byla moje pointa!
@odula
@marcicek84
souhlasím s odulou... ten pán mohl ležet na ulici 10 minut, než přijela rychlá... a než se začalo něco dít... ale hold novinář tam byl dříve takže má skvělé záběry... ty na těch záběrech nevíš zda jsou foceny v minutách, v dnech, v týdnech.... a to je to, co média zneužívají.
Ty vole. Další takovej. Nadpis :"Černé neštovice: Nejstrašnější virus v dějinách má s COVIDem-19 mnoho společného". Pointa v článku - ma téměř stejnou inkubační dobu A je to taky VIR!!! WAU!!! To snad není možný toto. https://www.dotyk.cz/magazin/nestovice-vs-koron...
@marketka_m no ale záběry mrtvoly v pytli a široko daleko nikde nikdo, to mi je velmi zvláštní a novinář by neměl mít vůbec prostor pořídit takový snímek, taky než tam přijel muselo trvat a přesto tohle zachytit mi přijde na pováženou...
@odula jo, že se překrucuje, to se překrucuje, je to jak drb, který na konci má úplně jiný význam...
@marcicek84 přesně
@marcicek84 a ty bys k mrtvole v čr šla blízko a dávala mu první pomoc? v situaci kdy se všichni bojíme covidu? nešla, viď? a přesně tohle se mohla dít tam.
@marketka_m - jenže právě zdravotníci a policie, či armáda jsou vybaveni respirátory a ochrannými pomůckami, aby tam být mohli,takže teď nechápu tu pointu...a já bych tam nešla, protože nejsem čumil a taky protože mám sedět doma, k mrtvole by nešel ani před covidem žádný normální civilista, takže mi nejde o přítomnost civilistů, ale o nepřítomnost složek státu. Jo a co bych dělala u mrtvoly, tak kdybych to viděla z okna asi bych zavolala rychlou.
Duben
Od 1. dubna je zdravotnický systém v provincii Guayas ohromen, protože zde dochází k 52 úmrtím 79 ekvivalenčních 79 COVID-19. Mrtvoly jsou opuštěny na ulici, protože místní pohřební ústavy nejsou schopny zvládnout tolik práce, což komplikuje zákaz vycházení ze 14:00. [30]
https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_...
Je třeba napsat, že to jsou špatné informace, že mrtvolka to byla jedna a bylo to jen dvacet minut. kdo se toho ujme?
hele, dámy, já nezpochybňuju, že spousta článků je tu jen proto, aby se na ně klikalo, ale bagatelizování problému a zavrhování informací je trošinku zbytečné. ono ostatně i korona nejspíš začala jako bezvýznamný nedostatečně ozdrojovaný článek.
@mourovatakocka ano to si myslím, že byla mrtvola opuštěná bez jakýchkoli složek státu, že to nebylo zveličeno jen tak...v Itálii zase musel někdo žít pár dní s mrtvolou v bytě, tohle by se dít nemělo...už jen proto, že ty těla jsou infikována tou nemocí, měla by být rychle odklízená...
@mourovatakocka poznámka k článku z wiki :This article is about a current pandemic where information can change quickly or BE UNRELIABLE. To je férová poznámka. Neříkám ze to třeba tak není. Psala jsem to několikrát. ALE je potřeba uvádět prameny, případně dokumentaci. Jo -btw, všimla jsem si, ze ten článek z idnes teď vypadá jinak.
Byl aktualizovanej nekdy ve čtyři. Když jsem ho četla jak jsi ho postovala v ty dve, tak byl kratší jestli si dobře pamatuju. Teď už tam jsou odkazy na reuters i informace o tom ze situace nastala kvůli karanténě a proto ze nemůžou kvůli tomu vyrábět. Jsou tam citace atd. Takže proti tomu v jaký je podobě ten článek teď nemám ani jednu námitku.
@odula To je báječné, že nemáš námitky, naplňuje mě to štěstím.
Pokud na něco nekoukame z okna, nikdy si můžeme být jisté, kde je pravda. A leckdy ani v tom případě. Ale rozporovat cokoliv, dohledávat očité svědky z obýváku, na to já nemám čas, proto čtu sice z více zdrojů a nevěřím všemu, ale nemám žádnou diagnózu, abych si z toho dělala celodenní zábavu.
@mourovatakocka to je hezký že ti stačí ke štěstí tak málo. Šťastná to žena 👍
@odula jo to jsem cetla,uz vidim jak to podle toho popisu nekdo bude vyrabet,nemyslim,ze zajemcu bude mnoho...

@odula Vidím to podobně. Čísla nakažených závisí na míře testování, čísla hospitalizovaných ve vážném stavu a zemřelých ovlivňuje mnohem méně faktorů. I když nějaké tam jsou: některé země nezapočítávají zemřelé doma (prý snad Německo nebo UK, už si nevybavím přesně), nebo neuznají covid jako příčinu úmrtí v některých případech polymorbidity (např. Slovensko - ta první zesnulá paní i pak ten pán, co zemřel po propuštění z nemocnice). Ale každopádně i tak myslím, že naplněnost JIPek a počet zesnulých mají výpovědní hodnotu.