icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

marulu
6. dub 2020

@odula rozhovor na dvtv

autor
6. dub 2020

@odula aktuálně.cz online reportáž

autor
6. dub 2020

@odula mělo by to být asi tady, na video jsem nekoukala, netuším, co v něm je, bohužel nemám časovou kapacitu
https://video.aktualne.cz/dvtv/prymula-hranice-...

odula
6. dub 2020

dik

odula
6. dub 2020

hamacek nesouhlasi. Co si myslite vy?

marketka_m
6. dub 2020

@odula ekonomika se musi rozjet
.pokud to pusti a zacnr vice lidi umirat..tak je obcanr sezerou za živa..
nedokazu si predtavit deti v materske skolce s rouskama...

odula
6. dub 2020

@marketka_m jo. s rouskama a metr a pul odstup.... 😒

marulu
6. dub 2020

@odula včera jsem to poslouchala a docela mi to dává smysl, pouštět vše postupně a pod kontrolou. Podobně se vyjádřil i rektor UK Zima. Je ale jasný, že lidi budou řvát, nebude se jim to líbit. Určitě by to zatím nebyl návrat k normálu, ale postupné přibližování. Jiná cesta stejně asi nebude.

eviicka
6. dub 2020

@marulu souhlasím, najít nějakou střední cestu, postupně uvolňovat (a tím i promořovat). Bohužel spousta lidí nechápe a neumí domyslet různé důsledky (ať to podceňují, nebo naopak zase jdou do opačných extrémů a nedovolili by nic).

vendes
6. dub 2020

Mně přijde, že si někteří lidé pod pojmem "promořovat" představují, že začnou po republice jezdit biohazard týmy, které je budou záměrně infikovat.
Jinak já to pochopila tak, že po výsledcích testování repre vzorku populace dojde k pozvolnému uvolňování v řádu týdnů a měsíců a zároveň s tím poběží ta chytrá karanténa.

autor
6. dub 2020

@odula děti v rouskach v MŠ je hodně dobrý vtip 😅 rozestupy 1m ještě lepší. Osobně jako matka dítěte, které má určitě zdravotní problémy, mám z otevření hranic a uvolňování docela vítr. Nevím, jak moje dítě bude na nemoc reagovat. Navíc moji rodiče jsou 65+, taťka má hodně věcí, které s touto nemocí jsou vražedné, takže určitě nebudu jásat nad tím, že to chtějí "promořit".

Navíc by mě zajímalo, jak přišli na to, že po prodělání nemoci má člověk imunitu, když odborníci se na tom neshodli a jak se ukazuje, tak minimálně, kdyby to tak skutečně bylo, tak když se nakazí jedním typem, nechrání ho to od jiného,který se cestou " zdokonalil", takže jeden člověk prodělána, druhý typ ho vesele zabije.

Další věc, oni to uvolní, lidé začnou hromadně padat (nejhorší případy teď jsou spíše mladší ročníky), v našich nemocnicích budou na mimoobehovce Francouzi a naší lidé utřou nos a nechají je na pospas osudu, protože prostě nebude místo. A starými se nebudou vůbec obtěžovat...

A co myslí tou izolaci slabších? Lidé z domova důchodců budou mít doživotní vězení? No to jsou taky úžasné vyhlídky.

@marketka_m souhlas, ekonomika potřebuje rozjet, protože ta může mít v konečném důsledku víc obětí na životech než korona, ale pokud lidé začnou padat jako muchy, tak ekonomika půjde i tak do kytek a jak píšeš, lidé vládu sežerou za živa...

@marulu pokud nemoc neodezni sama, jako že to vypadá, že ne, tak jiná cesta bohužel není

@vendes nemyslím si, že si tohle někdo představuje 😉

marcicek84
6. dub 2020

anonymní - no ten Prymula má pravdu v tom, že se asi promořit postupně budeme muset...ale zase s těma rouškama na základkách nebo ve školách to pak je přehnané...

ajja87
6. dub 2020

Ahoj, už jsem sem dlouho nepsala a ani dlouho nečetla, takže trochu se ztrácím co se tu řešilo.Ale dnešní téma i promořovaní mě jaksi zvedlo ze židle,adi potřebuji vypustit emoce.Nejsem politický nadšenec, chápu, že ve všem je politika,Prymula, který mi přišel rozumný,mi dnes zkazil veškeré naděje v lepší zítřky... chápu, že musí šlapat ekonomika, chápu, že spousta lidí zůstala bez finančních prostředků,ale do pr..le(nerada používám sprostá slova) to nikomu nezáleží na životě.... když čtu jiný diskuze,tak mi přijde, že jsoz lidé strašně bezcitní, chápu, že smrt je koloběh života,ale proč ji jít naproti...to těm všem je jedno, když jim umřou rodiče, prarodiče,nedej bože děti...do háje já chci vidět moje dítě vyrůstat,chci aby i část jeho života viděli naše rodiče...a tím, že ten hnus bychom měli chytit téměř všichni, mi rozhodně nepřijde jako skvělé řešení, vždyť to postihuje i mladý... rodiče mám v rizikové skupině (tlak,astma ,rakovina a spoustu dalších neduhů)....asi ten příspěvek nedává ani hlavu ani patu,ale ve mě pulzují teď tak emoce, že nejsem schopná vyplodit,co přesně cítím... nejraději bych vyběhla na kopec a na celou ves zařval UAAAAA... třeba by se mi ulevilo,ale situaci by to bohužel nezměnilo.....

marcicek84
6. dub 2020

@odula jestli se myslím tím promořováním to, že se sem tam někdo nakazí a chytrou karanténou izolují kontakty, tak to je asi rozumné, ale ve školách a školkách nosit roušky to je neúnosné, ekonomika se určitě už musí rozjet a nejde být pořád v bublině, stejně by se to tu tahala stále dokola ze zahraničí, ani v té Číně nemají klid...no oni ti lidé jsou hodně ovlivnění médii a těmi šílenými obrazy krizových stavů v zahraničí, to udělali novináři a politici, teď mají vystrašený národ a hlavně tím dáváním už si asi vláda spočítala, že to dlouhodobě stejně neutáhnou...a další věc přijde i, že plno matek bere ty OČRka jako další rodičák a nikam nespěchají

marcicek84
6. dub 2020

@ajja87 jenže co chceš dělat,valí se to na nás ze všech stran, nejde nežít, položit se ekonomicky, položit ekonomicky rodiny, mít zavřené hranice nadosmrti, nebo čekat až se promoří svět a když vytáhneš paty s republiky hned něco chytneš, to samé nosit roušky a ztrácet imunitu a pak být pořád nemocní. Nemůžu říct, že se nebojím, to víš, že jo, i toho, že to může zabít mé dítě, mně i manžela, nebo moje rodiče, ale nějak nevidím tu cestu těch extrémních restrikcí jako trvalého stavu, protože to udržitelné není, pokud by fungovala ta chytrá karanténa, jak jsem popsala výše, mohlo by se odizolovat dost, aby bylo riziko malé, ale té nemoci se nemusíme zbavit nikdy, a ty opaření se nikdy nedělaly proto, že se nemoc vymýtí, od počátku říkali, že to potřebují zbrzdit, bohužel novináři z toho udělali hon na senzace a píšou o tom jak nejhůř dokážou, tím neříkám, že bychom to měli podceňovat, jen se to hold musí vybalancovat tak, aby se dalo žít a dál jsme s tím mohli rozumně bojovat...

autor
6. dub 2020

@ajja87 nezbývá než doufat, že Ten nahoře ví, co dělá a doufat, že se nám to vyhne, nebo že bude mírný průběh. Vem to zase z jiné strany, když někdo mladý nebo dítě zemře, všude o tom píšou, ale to, že v Itálii to zvládla 95 léta paní a později i 99 pán, to uz tak do světa netroubí. A těch případů, co to zvládli je hodně. Ber to jako naději. Je spousta lidí, co má hodně zdravotních problémů, ale pokud nenastal jejich čas, neodejdou. I procenta hovoří jasně, kdyby podlehli všichni, co mají zdravotní problémy, bylo by to procento jinde. Je hrozně těžké se nad to všechno povznést a uvědomit si, že to neovlivnis, já sama s tím hrozně bojuji. Je mi líto těch obětí, je mi líto těch rodin. Je hrozné, že se ani nemohli rozloučit, všude kolem jen zakuklení zdravotníci, rodiny mají vstup zakázán. Tohle mě osobně nenechává vůbec chladnou, protože právě ta možnost se rozloučit je za mě hodně důležitá. Mám hrozný strach, co bude. Ještě pár dnů zpět měly být hranice pro turisty rok uzavřené, dnes hlásili v rádiu (neověřoval jsem si to), že hranice otevřou, ale všichni povinně po návratu do karantény. Jak to bude, zda se to týká turistů, nikdo nedoplnil. U nás stačily jarní prázdniny a výletníci do Itálie... Co přinese léto? Chápu Tvoje pocity, chápu Tvůj strach, chápu Tvoje rozhořčení. Bohužel život je o tom, že přežijí ti silní, vždy o tom byl. Nezbývá, než to přijmout a doufat, že my a naše rodiny budeme patřit do těch silných.

hojda
6. dub 2020

@ajja87 Ono se špatně dělají důležitá rozhodnutí, když nemají k dispozici správná data, což od Číny asi čekat nemůžeme☹. Jsem zvědavá, jak vyjde to kontrolní testování v Čr. Jako nechcem to dostat nikdo, ale zavření doma na věky taky být nemůžeme. Chybí mi třeba ucelené informace a konkrétní doporučení, jak zvyšovat imunitu. Jako jíst vitamíny je dost obecné....

autor
6. dub 2020

Info k hranicím
Češi budou mít možnost v odůvodněných případech vycestovat například za účelem obchodního jednání, návštěvy lékaře nebo příbuzného, nicméně po návratu budou muset do čtrnáctidenní karantény.

autor
6. dub 2020

Jinak konečně jsem se dostala k tomu, abych si procetla aspoň částečně dnesni dění. A zjistila jsem, že Francouzi se k nám přesouvat nebudou. A další věc, že s Prymulou a jeho promořováním nesouhlasí ani Hamáček ani Babiš. Ministerstvo zdravotnictví se nechalo slyšet, že to promořováním bylo myšleno jinak a že došlo ke špatnému pochopení a Prymula dodal, že nechtějí hromadné umírání lidí. Mno... Uvidíme, co nám přinese čas. Nevím jak vy, ale já bych se už ráda z této noční můry probudila

marcicek84
6. dub 2020

Anonymni ony uz ale zacinaji pro lidi i jine nocninmuzry nez COVID,napr.rodiny maji nizsi prijmy kvuli OCRkam,odstavkam,dale pak vlada udelala z vlastniku nemovitosti veritele,kteri nemuzou chtit najmy,pak z lidi co neodjedou na dovolenou zase zaloznu pro CK,i ty OSVC mely zvlastni podminky...no uz se jedna o velke skupiny lidi,takze to rozvolnovat budou muset,bude na ne tlak...

odula
7. dub 2020

Podle mého ten postup bude lautr stejný (promorovani vs "kontrolovana imunizace". ) Tady jde o politický slovo. Kdyby řekli že "budou promorovat", ztratí hooodne politických bodů. Ne-li všechny. Prymula není politik, tak se prokecl ;)

alcar
7. dub 2020

Ja si myslim, ze tim promorovanim nemysleli to, ze ted naraz vsechno otevreme, posleme decka do skol a skolek, odhodime rousky a dej se vule bozi. Nektere zachvatila doslova panika, ale zbytecna. Prijde mi, ze v tom maji a budou mit system (mozna jsem naivni) a citlive a peclive planovane promoreni je jedine plus. Nemuzeme byt donekonecna v izolaci, ten stat musi nejak fungovat, lidi musi chodit do prace, decka se musi ucit a hybat se. Nejlepe se imunita vybuduje pri setkani s virem. A ano, holt nejake obeti budou, stejne jako na sezonni chripku, o ktere se v mediich tak nemluvi.

mourovatakocka
7. dub 2020

Bezva, kolik je procent lidí bez příznaků, začínám si říkat, zda jsme si tím v rodině už neprošli. https://www.patriotmagazin.cz/hejtman-zverejnil...

odula
7. dub 2020

@mourovatakocka bez potíží přes 30%😱

hojda
7. dub 2020

Kdo včera neviděl reportéry čt:

https://www.youtube.com/watch?v=j581oyhSWfo
hojda
7. dub 2020

Jako údaje z Číny můžeme při rozhodování asi úplně škrtnout, tam je údaj úplně k ničemu, zajímavá budou asi čísla z Itálie.

odula
7. dub 2020

@hojda jenže ani čísla z Itálie nejsou úplně spolehliva protože netestuji tolik. Podle mě jsou úplně nejspolehlivější čísla z Jižní Koreje a možná Německa.

hojda
7. dub 2020

@odula Za mě by měla být Itálie maximálně protestovaná - tohle je třeba úkol pro EU, tam to začalo v Evropě a šířilo se to nejživelněji, takže tam to celé protestovat a na základě údajů z Itálie se řídit i v jiných státech v rozhodování o uvolňování opatření. Německo je hodně velké a hlavně oni tam mají celkově divnou tu statistiku ve zdravotnictví, každá spolková země si to tam dělá nějak jinak☹.

hojda
7. dub 2020

@odula V Jižní Koreji se to povedlo zatrhnout, to je dobrý vzor pro inspiraci pro opatření, ale údaje o celkové nakažlivosti a úmrtnosti odtud nedostaneme.

odula
7. dub 2020

@hojda EU? Proč zrovna EU? Vždyť každej členskej stát za tohle zodpovídá sám?

Strana