Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
@marketka_m já taky měla něco takové v únoru, celá rodina co 10 dní někdo onemocněl, suchý kašel, teplota 37?5 drželo se mě to nejvíc 3 týdny, nic na to nezabíralo, spat jsem mohla na břiše, pak jsem šla k dr. že se i zadýchávám při chůzi, ta mi dala ventolin, ono to pak další 3 týdny doznívalo...dcera ta to měla jen 14 dní a manžel jen 3 týdny...
@marcicek84 mno... To, co Ti lidé popisovali jsem měla tehdy, když jela prasečí chřipka, jedině, co neplatilo, bylo to, že jsem nikoho dalšího z blízkých nenakazila. Docela mě ale překvapilo, jak se rychle ti lidé ve videu nakazili, žádná inkubacka 14 dní. Krom toho typka, co byl se známým, co byl v Asii. Každopádně lepší by bylo, kdyby to tak bylo a na nějaké pitomé očko bychom mohli hodit bobek. Nicméně kamarádka a její rodina taky prošla zajímavou chripajznu a jiná společná kamarádka, která u nich byla, byla ok, ale její manžel to měl taky. Nebo spíše, on jim to tam donesl
anonymní - inkubační doba je 2-14 dní, tedy každý to může mít jinak, my jsme si to předávali cca po 10 dnech, to jsme si už mysleli, že je super, že nikdo nenakazil, ale chyba lávky, navíc máš i bezpříznakové pacienty, takže to, že někdo nevykazuje symptomy není úplně indikátor prodělání...volám tedy po plošném testování...
@marcicek84 já si myslím že to plošné taky nebude upsěch jak si všichni myslí.. ono totiž není potvrzené že vylečený má protilátky..nebo mi něco uniklo?
@marketka_m nic Ti neuniklo, protilatky jsou výstřelem do tmy. Ukazuje se, že někteří, co to prodělali nemají žádné protilátky, nebo minimální. To se jen teď vyřvává, aby se lidé uklidnili a zároveň, aby měli půdu pro očko. Ale sama si dávala zajímavý článek, jak očko proti SARS působí, když potká divoký virus. Podtrženo, sečteno, někdo má protilátky, někdo nemá a někdo má možná krátkou dobu.
@marketka_m těžko říct...uvidíme...
@marketka_m @pratensis taaak . Tak na idnes prosím vyšel článek k těm srovnánim úmrtnosti. V březnu r. 2018 zemřelo na respiračními onemocnění v Itálii cca 16 000 lidi. V březnu r. 2019 15 000 lidi. A v březnu roku 2020?? 12 000 lidi 🤷 ať žijí konspirace !!!! :🤪🤪 https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/italie-k...
Tohle je taky dobrý. Z toho samýho článku "Blangiardo není jediný, kdo varuje před srovnáváním chřipky a koronaviru. WHO poukazuje, že žádná chřipková sezona si nevyžádala tak masivní hygienická opatření s obrovskými dopady na ekonomiku."... Twe.... Jasně no. A kdo za to může 🤦
@odula Ahoj, večer vložím čísla vypovídající naprostý opak. Jen pro ilustraci, jak snadné je vytrhnout data z kontextu a jak těžké je interpretovat, když nevíme, jak přesně byla získaná...
Jinak k těm hyg. opatřením. Kdyby měla chřipka stejně parametry jako covid, pak by se dala srovnávat opatření. Myslím virulenci a délku průběhu u jedince (=>míru zahlcení zdr.kapacit).
Já netvrdím, že pravda je na té nebo oné straně. Pravdepodobne bude stejně někde mezi. Jen mě poslední dobou štve to vytrhávání z kontextu. Každý ví přesně, jak to je, ale málokdo se skutečně zamyslí.
Večer z PC víc.
@pratensis s tím vytrháváním z kontextu naprosto souhlasím. Jen jsem chtěla ilustrovat, že v současný situaci to není vyhrazeno jenom konspirátorům. 😉 a pokud se týče interpretace dat - vědeckých - pokud nejsou úplně mimo, můžeš je v podstatě intepretovat tak jak potřebuješ. O statistice to myslím musí platit stejně tak, ne-li víc.
@odula Jo ještě jsem chtěla vložit dva další argumenty, proč nejde srovnávat chřipku a covid. Na chřipku je každoročně část populace očkovaná, část přirozeně imunizovaná ještě z minulosti, to jsou další významné faktory vstupující do hry a ovlivňující všelijaké statistiky.
Aby bylo jasno, teď nekopu za hysterii kolem covidu, ale za obezřetnost při interpretaci informací. Je potřeba vidět kontext, přičemž v mnoha pripadech nejsou všechny informace potřebné k reálnému úsudku ani k dispozici, takže tam je na místě nedělat závěry.
Což není mířeno na tebe. Ale spousta lidí to vidí velice přímočaře a má ve všem křišťálově jasno, nejen tu na MK.
Večer víc. Ač teď nemám čas se tomu věnovat, to víš, že se nechám strhnout. 😀
@pratensis naprosto souhlasím
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/c... kdo tady mel tu konspiracni teorii,ze je virus z USA???
@marcicek84 kde přišli na to září? A který typ je ten drasticky?
jo jinak musim najit statistiku umrti na celem svete je jedno na co...proste tolik a tolik lidi zenrelo...tim padem by letos od ledna do dubna melo byt ciiislo hoooodne vyzsi...
@marketka_m @odula
Holky, já se omlouvám, dnes jsem k.o. a na PC nepůjdu, víc snad zítra večer.
Ale aspoň takhle z mobilu, co jde rychle - koukněte na blog evaviki, vkládala srovnání úmrtí na různá onemocnění, tuším včera. Když kouknete do komentářů, tak malenka3 ji tam v odpověď vkládala jinou tabulku. To myslím dobře ilustruje, jak se dá s daty cvičit. (Ani jednu z dam neoznačuji, myslím, že není nutné, ony už si to mezi sebou vyříkaly).
Další věc k zamyšlení, zda srovnávat úmrtnost, když předpokládáme, že u covidu je vysoká smrtnost (a proto stojí za větší úsilí zamezit šíření). Ovšem přesná čísla teď nelze stanovit, to až jednou, až bude nula (či minimum) aktivních případů.
Další věc, že covid nepůsobí smrt jen skrze respirační onemocnění, takže se v těch statistikách může schovat i do jiných kategorií. To je nakonec asi i případ té Itálie - v tom článku, kt.jsi vložila @odula, tak se taky uvádí, že v prvních 21 dnech března 2020 byla úmrtnost dvojnásobná ve srovnání s průměrnou úmrtností z let 2012-2019 za stejně období.
Další věci jsou vůbec rozdílné metodiky a kritéria evidence nemocných a mrtvých v různých zemích, to potom relativizuje jakékoli srovnání.
A další věc - i kdyby měl covid na svědomí opravdu méně mrtvých, tak co ta abnormální délka trvání onemocnění, která způsobí blokaci nem. lůžka na výrazné delší dobu než třeba ta chřipka? Nebo když ne lůžka, tak vyřazení pracovní síly... To je taky průšvih a důvod k opatřením, že?
Taky je bohužel problém si všelijaké statistiky uváděné v tisku i jinde nějak věrohodně ověřit. My v podstatě můžeme jen věřit, nebo nevěřit, že ta čísla v tom článku (nebo kdekoli jinde) jsou správná a to porovnání že bylo provedeno správným způsobem...
Ač to může vypadat jako že lobbuji za bezmeznou hysterii kolem covidu, tak mým cílem je spíš jen ukázat, že je potřeba se hodně zamýšlet, jestli srovnáváme srovnatelné a vynášíme závěry, které z dat skutečně plynout. Tohle je jen rychlý nástřel příkladů, co mě momentálně napadly... Taky často pochybuju, nebo jsem zatím hodně opatrná si na covid udělat jednoznačný názor, když je kolem něj stále tolik neznámých, včetně třeba imunity. Osobně ale na konspirace stále nevěřím.
viděli jste?
Ještě, kdyby někoho zajimalo, tak tady v tom článku by mělo být porovnání, jak různé státy zaváděly opatření proti koronaviru. Přiznám se, že sama jsem nečetla, takže nevím, nakolik se tomu dá věřit. Hrnu před sebou resty do práce... Ale chystám se na to.
https://denikn.cz/341632/staty-ktere-vahaly-maj...
@marketka_m To jsem náhodou viděla, ale jen díky fb dr. Štefánka, kt.jsem tu už jednou zmiňovala. Nic víc v podstatě teď číst nestíhám, tv nemáme...
Kdyžtak můžeš mrknout, co tam k tomu píše on a další diskutující:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=101...
@pratensis ok kouknu 🙂
jinak tohle je také""pěkné" video:
https://www.youtube.com/watch?v=bzr6a4XTB34@marketka_m Já si ho nechám na zítřek a jdu odpadnout... Ale děkuji, mrknu. Dobrou noc. 🙂
@marketka_m jj uz jsem videla,ten to rekl hezky celkem,videla jsem i to druhe video
@pratensis dík 🙂 jenom jedna poznamecka ( taky jsem dead) - četla jsem zas na lidovkach že podle nějaký studie ze stanfordu může být smrtnost významne nižší pac pocet nakažených je podle plošných testů řádově víc... Tak tolik k těm datům 🤪https://www.lidovky.cz/svet/pocet-nakazenych-mu...
@marcicek84 velmi zajimave:
Také se velmi podivil, že německé úřady naopak zakazují pitvy zemřelých, ačkoliv by to velmi pomohlo objasnění skutečného rizika koronavirusu.
o utoku nemocnicich jsem jiz psala i ja:Podle výše uvedených lékařů se jedná pouze o vyvolávání paniky, která nemá reálný základ. Medii vyděšení lidé pak berou některé nemocnice útokem ačkoliv trpí pouze banálními respiračními potížemi.
to je ale drsne:Začíná se potvrzovat, že se jedná o uměle vyvolanou krizi globálních “elit”. Na jejím provádění se musí účastnit bohužel všechny země. Kdo nechce hrát tuto hru, jako například iránský náměstek ministra zdravotnictví Iraj Harirchi, tak náhle onemocní a zemře na koronavirus
a o prymulovi to je mazec
@marketka_m Jen jsem si zkusmo zkoušela najít, co je to za web:
https://manipulatori.cz/nova-white-media-dezinf...
https://www.novinky.cz/diskuze/40320939 prymula zase perli a lidi rvou,ze zadne dlouodobe noseni rousek,to je zajimave,jak se to porad snazi verejnosti vnutit,lidi rvou ale ze ne a rvou cim dal vic,ze konec,prestanou to dodrzovat...

moji úvahu že by lidé nešli k lékaři potvrzuje i A DOST 2:30 kde muž popisuje svou nemoc.. prostě nebýt medializace, lidé by nechávali návštěvu lékaře jako poslední možnost, ted ta návstěva je první možnost... a proto jsou zahlceny nemocnice... myslím si já...
@marcicek84 o podvodu se ale nedozvíš.. bude to stále vedeno jako epidemie a třeba za 10 let bude koronavir v seznamu typu: deset let zpátky taky pandemie nebyla i když to položilo ekonomicky celý svět.. zemřelo nejméně lidi za statisiku posledních dvacet let.