icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

marketa11112
21. dub 2020

@eviicka ano, v narizenich jsou chyby, opravuji je postupne. Nemam nasi vladu rada. Ale zastat se jich trosku musim. Delaji to totiz poprve.

mourovatakocka
21. dub 2020

@marcicek84 To už je trochu komické, argumentovat dělníky ve sklárně. Troufám si říct, že ti není profese ani jedné z nás. Pokud někdo nosí roušku nesprávně, je to jeho business, pro mě je důležité, aby ji měl a případně kolem sebe neprskal. Asiati v rouškách dokážou běhat po Krumlově a neviděla jsem, že by omdlévali a padali do medvědího příkopu jak mouchy.

marketa11112
21. dub 2020

@mourovatakocka presne. My mame v rodine astma a vsichni to davaji. Ja i v poklusu. Tohle jsou fakt jen vymluvy. Ten pravy duvod bude buh vi jaky.

heligona
21. dub 2020

@mourovatakocka
@marketa11112 v jiné diskuzi píše, ze ma nějakou dvouvrstvou s filtrem a fest utazenou. Tak asi proto tolik knikani...

pratensis
21. dub 2020

Přidám osobní zkušenost. Když jedu do Prahy na vyšetření na Ústav hematologie, visí hned u vstupu u recepce výzva, že kdo jeví příznaky nachlazení či virózy, nechť si vyžádá a nasadí roušku. Je to s ohledem na jejich onkologické pacienty. Nikdo tam kvůli tomu nefrflá. Jezdím tam už několik let, s koronou to nesouvisí. Pak jedu domů busem Student Agency, nastupuje moře turistů z Asie (všichni do Krumlova 🙂) a téměř vždycky se mezi nimi najde jeden nebo i víc s rouškou. To nebude špatným ovzduším... Ještě před dětmi jsem se hojně účastnila konferencí různě po světě a účastníci z Asie (nejen Číňani, ale hojně třeba i Japonci) berou roušku jako předmět denní potřeby a hygieny, tedy v případě vlastního nachlazení. Ani na Yukatánu v Mexiku, kde je vlhko a pekelné teplo, s tím neměli problém.
Teď jsou kolem toho vášně a pocity omezení svobody, ale až se to uklidní, byla bych docela ráda, kdybychom to mezi své hygienické návyky dokázali taky zařadit. Má to smysl.

marulu
21. dub 2020

Už jsem si několikrát řekla, že o rouskach nebudu diskutovat, protože to nemá cenu, některé si tu pořád pojedou tu svou a budou tu argumentovat dělníky ve sklarnach🙂, tím, že rouska škodí zdraví-nevim tedy jak, to mi rozum nebere, v tom případě škodí zdraví i nošení trika a když už neví kudy kam, tak začnou argumentovat tím, že nám roušku nikdo nedal - no a stejně, k čemu by nám byla jednorázová rouska, z představy, že se tu bude dávat lidem 10mil.rousek, když chybí ve zdravotnictví mě fakt chytal amok. No a nejlepší argument je, že to tu není kulturně běžné, že nejsme Asie, máme demokracii a že kdyz budeme nosit roušky, tak můžeme začít přijímat uprchlíky - to jsem se opravdu zasmála,co všechno lze propojit. Argumenty o ovcich a totalitě nechávám zcela stranou. Že roušky účinné jsou je jasné, jsou to lety ověřené postupy ve zdravotnictví, že v Evropě nebyly běžné je pravda, ale zřejmě se to změní, alespoň na nějakou dobu, protože virus jen tak nezmizí a osobně taky doufám, že minimálně do nemocnic v době zvýšeného výskytu resp. onemocnění budou povinné trvale. Jo a co se týče porodu v rousce, tak za prvé jsem slyšela rozhovor s nějakou porodní asistentkou, která říkala, že se snaží, aby na druhou dobu porodní ji rodičky neměli, ale osobně si dovedu představit i rodit v rousce a nemyslím si, že by to někoho výrazně omezilo, lepší než nakazit nebo poslat do karantény půlku porodnice. Jestli někomu víc vyhovuje držet se doma a omezit sociální kontakty než aby nosil roušku, ať to tak dělá, je to jeho volba, já se radši vrátím ke svému obvyklému způsobu života s dodržováním některých hygienických zásad a nošením roušky.

marulu
21. dub 2020

Mám v tom předchozím textu hrubku, rodičky neměly-omlouvám se, normálně překlepy neřeším, ale tohle je do očí bijící 🙂

heligona
21. dub 2020

@marulu když dojdou argumenty, tak se přece změní strana a nadává se zas tem druhým, ne? 😂😂😂

marcicek84
21. dub 2020

@heligona kníkají hlavně učitelé, kteří v těch rouškách nevydrží 8 h učit, tedy nevím proč by měl držet ústa zbytek národa, nebo jen učitelé si mohou dovolit se ozvat??? a ano já mám roušku kvalitní, tak klidně se přestanu dohodat a ušiju si z krajky nebo průsvitného materiálu a bude vyřešeno, ale to zase nebude líbit asi těm co bezhlavé nošení podporují, takže všeho se zdravým rozumem...

marcicek84
21. dub 2020

@marulu však ať si každý dělá co chce, už teď se vidět, jak se to nosí, přestav si, že u mě v práci se řeší, jak to udělat, aby lidé ve sdílených kancelářích nemuseli mít roušku, takže asi tak 🙂 díky bohu za normální lidi!!! a hlavně i běhat lze po dvou bez roušky, takže se nebojím, že se to nějak nevymyslí 🙂 já tedy zřejmě nebudu mít důvod kníkat, ale co budou dělat ostatní netuším... 🙂 a přesto mi to to jedno není...jsme papečtější než papež a víš ta úvodní věta o nevyjadřování se k rouškám a pak následující stať na půl strany, to bylo opravdu něco 😂

marcicek84
21. dub 2020

@pratensis ale my nejsme v Japonsku, není to naše kultura, není to naše přirozenost, argumentace jiným etnikem a kulturou mi přijde úplně mimo. Lidi řvou a evidnetně roste počet odpůrců roušek z pochopitelných důvodů, takže uvidíme jak to dopadne...zkoušejí pouze různými články na co by národ ještě byl ochoten přistoupit, zjišťují, že na moc věcí už ne. Bez stavu nouze naštěstí nebude muset 🙂

pratensis
21. dub 2020

@marcicek84 Tak teď jsi mě rozesmála. 😂

marcicek84
21. dub 2020

@marketa11112 jak jsem psala, můj osobní problém rousky nebudou, já to v kanclu nosit nebudu potřebovat, ale to neznamená, že nechápu ty, co se bouří, chápu a mnohdy mají pravdu
@mourovatakocka moc komické to není, stačí, když máš v okolí někdo kdo pracuje rukama a třeba s tebou sdílí domácnost, ti lidé jsou nuceni ty roušky nemít, nevydrží v tom celý den, přijdou domů k rodině a je to bez efektu, že manželka na úřadě nebo za kasou měla roušku celý den...to mi totiž přijde pak celkem úsměvné...A takových případů budou mraky a opravu to není jen o sklárnách, v pátek mě navšívil např. pracovní pošty, roušku neměl, dělníci před domem před domem fyzická námaha, ani jeden rouška, tak já nevím, ale asi nebudu daleko od pravdy...pak je zbytečné nařizovat všem něco, co stejně neplatí a nikdo to nedoržuje….takže co tedy, nebylo by lepší to nechat jen tam, kde to má smysl?
anonymní to si myslím, že není podstatné 🙂

marcicek84
21. dub 2020

@pratensis myslíš, spíš se začni dívat kolem sebe, jak se co nosí, pak přijdeš na to, že než takové nošení, že to raději žádné a opravdu to nechat tam, kde něco hrozí...ale tak naštěstí nejsem úzkoprsá, abych se bála bez roušky z domu, jenom se bojím o ty, co si vzali jako modlu a nedokážou už bez toho žít...takhle na věky žít opravdu nejde...

mourovatakocka
21. dub 2020

@marcicek84 Můj muž naštěstí ve slévárně nepracuje. Pokud se potkává se stále stejnými kolegy a má roušku v MHD a na ulici, opravdu v tom nevidím problém.
Jinak ano, nejsme v Asii. Ale kdyby měl člověk přejímat vždy jen místní zvyky bez ovlivnění jinými kulturami a zvyky, vypadalo by to tady opravdu o dost jinak.

pratensis
21. dub 2020

@marcicek84 Ne, mě pobavilo, že čaj vesele pijeme ve velkém, rýži pojídáme, elektronické technologie využíváme v denním životě... a tam nás nějak netrápí, že to není naše přirozenost. A jakmile máme využít cizí nápad, jak omezit vlastní prskání patogenů na ostatní, tak najednou začneme vykřikovat cosi o kultuře. Asi že to není nic moc příjemného a musíme sáhnout na své pohodlí.

marcicek84
21. dub 2020

@mourovatakocka navíc to, že navlhlá rouška neplní účel víme, takže ani všichni nosí roušky a vlastně bez efektu, ptala jsem se osoby, která je u zdroje, jak často si ty roušky mění, jestli alespoň po2 h, bylo mi řečeno, že jen 2 za den a zarazila se, když se se ptala, jaký to má pak efekt, prý ne moc valný a prosím to je člověk, který řeší věci kolem korony...takže ehm, ať si každý udělá úsudek sám...přitom ten člověk sám všem ty roušky propaguje, ale na druhou stranu nepopírá, že musejí být nošeny správně...

k těm manželům - vem si kolik lidí má muže či manžely nebo jakéhokoli rodinné ho příslušníka někde v horkém provozu, nebo manuálně pracujícího, je to dost velké procento, ty ty lidi neuhlídáš, lepší je to nařídit tam, kde to uhlídat jde, bude to mít lepší výsledky než všude a lidé si budou všemožně ulevovat a hledat způsob jak to očurat, to pak vyjde to do prázdna, to je zase můj pohled na věc.

marcicek84
21. dub 2020

@pratensis no v květnu se začnou lidé vracet do kanceláří, myslím, že v půlce května nebudou jen kníkat, to začnou řvát, hlavně tam, kde se to nevyřeší, takže pak budeme mít řvoucí dělníky, řvoucí lidí z kanclů, no ta petice na roušky se rozrůstá už teď, opravdu je nereálně tento nouzový stav držet donekonečna...mně de facto nošení roušky celodenně nehrozí, jak jsem psala, přestanu nosit filtrovanou, udělám nějakou tenkou jednovrstvou, jak má většina a de facto já jak já, já budu v klidu...ale jestli budou v klidu a v pohodě i ostatní netuším...spíše bych řekla, že ani moc ne...

pratensis
21. dub 2020

@marcicek84 Myslím, že není třeba řešit problémy ostatních... A jinak ta jednovrstvá rouška z tenkého plátna plní svůj účel bohatě, takže směle do toho. 😉

marcicek84
21. dub 2020

@pratensis každopádně taktéž není nutné nad nimi zavírat oči, ti lidé ty problémy mají, není to tak, že by jenom vykřikovali z bůhdarma, že se jim nechce a nejsou ochotní, mnozí byli a jsou stále ale v rámci pro ně únosných mezí....ano když ji budu nosit celý den tak svůj efekt velmi rychle ztratí, ale ano, půjdu do toho...proč ne, však tady si hrajeme více na efekt než reálnou ochranu....já bych byla raději kdybychom to hráli přesně opačně....

pratensis
21. dub 2020

@marcicek84 Oni jsou svépravní, zajisté si to dokáží vykomunikovat.

marketa11112
21. dub 2020

@pratensis souhlasim . bohuzel vesi nejsou lide, kteri by brali ohledy na ostatni. To je jen same ja, ja....ja mam pravo. Uz mi to leze krkem.

pratensis
21. dub 2020

@marketa11112 Já bych to nevztahovala na Čechy jako celý národ, ale je bohužel dost takových lidí, to s tebou souhlasím. O svých právech mají dokonalý přehled, ale když mají vystoupit ze své komfortní zóny někam, kde to nepřinese přímý užitek jim samotným, tak je to slabší...

marketa11112
21. dub 2020

@marcicek84 jenze ja neslysela jedineho chlapa mumlat. Jen na cigaro jde stranou. A nema problem.
Problem mas ty. Tobe je absolutne fuk, ze by jsi se bez rousky mohla nekde nakazit (ale co, tam jde jen o tebe a ocividne uplne ok nejsi, kdyz se v rousce dusis), ale ty muzes nakazit a zabit jine. To je ti fuk? Mas vubec nejake svedomi?

marcicek84
21. dub 2020

@pratensis však už komunikují peticemi, ono ten model že většina se přizpůsobí menšině dlouhodobě je neudržitelný, to tak prostě je...nakonec si pamatuju, jak mi to nějaká paní učitelka psala, jak je půl učitelnsého sboru ohrožená skupiny, pak měli poradu a přečetli si definici rizikové skupiny a nakonec v té škole budou skoro všichni, takže taktéž si toto doporučuji pozjišťovat @marketa11112 protože plno lidí má jen domněnky a pak se zjistí, že neoprávněné...

heligona
21. dub 2020

@marcicek84 já vídím, že jediný, kdo tady pořád dokola řve, jsi ty. A ten tvůj papež je "papežštější". Od slova papež.

marcicek84
21. dub 2020

@marketa11112 myslíš? to je taky tvoje domněnka, opět neopodstatněná...jinak mně jde i trochu o princip, jelikož toho nařizování je více než je zdrávo a úpadek svobod a totalita se projevuje přesně tak, nenápadně, lidé druhým nařizují, pokutují a pak je práskají...nenormální, že toto je v demokratické zemi vůbec možné...Jinak prosím o sdělení, kdy a kde jsem dle tebe chodila bez roušky a kolik lidí jsem takto nakazila...nosím ji totiž a moc dobře víš, že moje ochrana chrání druhé více než oni mě a nosím i přesto, že si rouškách myslím své a je mně nepohodlná...střílíš od boku, navíc mi tady plno lidí doporučuje, že mám nosit jen tenké plátno, tak by možná bylo dobré abyste si navzájem ujasnily co vlastně po těch lidech chcete. A už jsem to psala několikrát, já třeba o tom, že se má něco změnit píšu na diskuzi a druzí nepíšou nic, ale takto přímo konají, tak mi řekni co je lepší? Děkuji. A ano budu to připomínat stále a budu, souhlasila jsem s tím po omezenou dobu jako většina národa a všichni jsme si ušili roušky, nikdo z nás s tím nesouhlasil na dobu neurčitou, tedy manipulovat lidi národ do této pozice je mimo mísu.

marcicek84
21. dub 2020

@heligona viz můj příspěvek pro marktetka 11112... hlavně ten konec...

marulu
21. dub 2020

No vidíte, je to pořád dokolečka. Epidemie nás zasáhla s malou razanci a máme zatím málo mrtvých, takže se rychle oklepeme a budeme si stěžovat. Proste dokud se to nedotkne našich rodin, tak si pořád pojedeme to svoje, hlavně se neomezit.

marcicek84
21. dub 2020

WAKE UP to potřebujeme

Strana