Laserová operace očí po třicítce: Rizika a doporučení?
Brýle mám asi od sedmé třídy a nikdy jsem se s nimi extra neskamarádila (mám pocit, že fakt neexistují takové, které by mi slušely, překáží při sportu atd.), ale na operaci nebyly peníze. V 17ti letech jsem přešla na čočky, vše super, ale během práce mi přestaly vyhovovat - v práci celý den koukám do počítače a oči byly i přes oční kapky hrozně suché. Ale stejně jsem otěhotněla, takže jsem od práce měla klid, byla jsem na mateřské / rodičovské a teď mě po dvou dětech zase čeká návrat do práce. Dospěla jsem do fáze, že i když se všech "zbytečných" zákroků fakt bojím a radši nic neriskuju, tak jsem vážně začala uvažovat o laserové operaci očí, i finance by na to momentálně byly. Tento týden jsem byla na kontrole u oční doktorky a při té příležitosti jsem se jí o tom řekla a zeptala jsem se, jestli jsem z jejího pohledu vůbec vhodný kandidát. No - zvedla oboje obočí a řekla mi, že kdyby mi bylo 25 let, tak by neváhala, ale mně bude 35 🙈 . Že mě sice na klinice odoperují, ale že kolem čtyřicítky oko začne přirozeně stárnout, takže se těch brýlí stejně na dlouho nezbavím - když vezmeme v potaz, kolik peněz do toho investuji. Případně že si mám nechat na jednom oku cca půl dioptrie, aby mi efekt té operace vydržel déle, než kdyby mi to laserem vzali na nulu (i když mi to paní doktorka vysvětlovala, stejně jsem moc nepochopila, jak mi to pomůže a jak to ten efekt prodlouží - třeba mi to tu někdo dovysvětlí). Když jsem volala manželovi, tak mi řekl - takže do toho nejdeš viď. No a já mám teď dilema - byla jsem taková, že bych to teda rozjela a začala vše zařizovat, ale teď už mi zase hlodá červíček, jestli to už nedoklepat s brýlemi a nepodstupovat zákrok, kde prostě nějaká rizika jsou. Ve finále se musím rozhodnout sama a je mi jasné, že je to individuální, přesto by mě zajímaly vaše zkušenosti.
A pokud bych do toho teda šla - bydlíme v zahraničí a na zákrok bych šla v Čechách (je to tak o polovinu levnější 🙂 ), ale musela bych si to moc dobře naplánovat s dovolenou atd. Je reálné to zvládnout třeba během 14ti dnů i s kontrolami atd.? Jsou nějaká omezení - řízení auta apod., s kterými bych měla počítat?
Děkuji 🙂
Nad operaci jsem uvazovala, byla jsem spise rozhodnuta, ze do toho pujdu. Po precteni teto diskuze jsem si to asi radeji rozmyslela 😀
@kackabis muzu se prosim zeptat? Doktorka mi rikala, ze kolem tricitky se dioptrie ustali. Je to pravda? Za chvili mi bude 30 a stale se mi zrak zhorsuje. Bryle (cocky) jsem zacala nosit pred 4 rokama, to jsem mela -0,75 a -1. Ted mam -2,25 a zase mam pocit, ze bych potrebovala oci premerit. Prijde mi to docela dost za takovou "kratkou" dobu. Vsechno zacalo kdyz jsem otehotnela (predtim jsem mela -0,5, ale bryle jsem nepotrebovala) a po porodu se to jeste zhorsilo a vlastne furt zhorsuje. 🤷♀️
@hojda jj uplne normalni, mrkni https://www.cockyshop.cz/cocky-kontaktni/torick...
Akorat jsou silnejsi (musi tam byt mechanismus, ktery tu cocku na oku otoci spravne) a ja si na ne proto nemuzu porad zvyknout 🤦🏻♀️ Ale jsem teda udajne vyjimka. Vetsine lidi to neva. A diky vyssim dioptriim mam zuzenejsi vyber, nad nejakych -10 uz je to docela problem. Ale mam, svatecne nosim. A pro cloveka s nizsi vadou sezenes bez problemu
@leymea ahoj, je pravda, že minusové dioptrie se kolem třicítky zastavují. Na druhou stranu porod často dioptrie zvýší. Proto se i ty laserové operace doporučují až má žena odrozeno. Je možné, že vám to po tom porodu o hodně poskočilo a teď se to třeba snižuje, a proto se vám zdá, že máte nekvalitní vidění, protože jste překorigovaná. Určitě konzultujte s očním lékařem, jestli tam nemáte nějaký zdravotní problém, vysoký tlak nebo něco podobného.. 🙂
Ja byla asi pred 10 lety, v 25 ti letech na operaci, relativne malo dioptrii, okolo 2 na dalku a astigmatismus. Zpatky mam vse, vcetne cylindru a jako bonus svetloplachost. Tak jsem nejdriv vyměnila dp bryle za slunecni (celorocne), posledni roky slunecni dioptricke. Zahravala jsem si s myslenkou reoperace, ale po přečtení to nechavam u ledu. Bude mi 37, tak uz to asi nema cenu.
@kackabis muzu se zeptat? Jak se resi kdyz mi taky přijde ze v nicem nevidim dobre? A nevis, da se resit když mi z niceho nic zacnou hrozne slzet oci? Nejdriv to bylo jen když jsem byla bez bryli na slunci, ted uz nezavisle na svetle. V tu chvíli me to az oslepi a pali to. Je to az po operaci. Premyslim jestli do gemini nesjedu aspon na konzultaci
@sayast bohužel, tohle ty operace dělají. Dioptrie se (většinou aspoň částečně) vrátí a pak se často stane, že už prostě brýlema nejdou pořádně vykorigovat 🙈 zkusit ještě kontaktní čočky, tam, tím že je to přímo na oku může trochu v té ostrosti pomoct, ale zase ne každý je snese. Doživotní záruku dává spousta očních klinik, ale ta rohovka bohužel není půlmetrová a nikde není psáno, že podruhé, potřetí to bude lepší, navíc nechci si představovat, co ty oči budou dělat v důchodu, když je rohovka odpálená na maximum... slzení očí může být i sezónní kvůli alergii, něco z venku, zvýšená prašnost, větrno, plísně v domě, klidně i třeba nevhodná kosmetika (řasenka atp.) nebo nějaký zánět. Na tu světloplachost jedině aspoň částečné zatmavení brýlí.. zkuste kapat nějaké hustší kapky (já mám nejradši HyloGel) mohlo by to pomoct🍀
@aliishaa Mně se začaly kazit oči v 18, na brýle jsem si nikdy nezvykla a čočky mi hrozně vysušovaly oči. V 32 jsem si nechala odlaserovat obě oči, měla jsem 1,5 dioptrie. Už jsou to 4 roky a diptrie mám stále 0, vidím perfektně a jsem maximálně spokojená. Gemini Krč
@blka ano, může se stát, ona ta rohovka má potom někdy nepravidelný tvar, může být jakoby "zvlněná" a čočky pak na ni hůř přilnou a vypadávají, ale je to vždycky člověk od člověka a taky od typu operace. Najdete lidi, kteří jsou s operací spokojení. Nám do ambulance bohužel většinou chodili ti nespokojení..

@kackabis kontaktní čočky taky nějak ničí oči? Já nosím hlavně cocky a už jsem nad tím několikrát premyslela, jestli se dají nosit donekonečna.