icon

Lichen ruber planus - rady, zkušenosti, jak tišit svědění?

lepsa
14. čer 2018

Ahoj, už měsíc mě trápí vyrážka, pořád se to rozlézá a dnes mi DR na kožní klinice řekl, že je to Lichen ruber planus, mám jít ještě na odběr vzorku kůže, protože DR, že to ještě nikdy neviděl. No mám to na celé pravé půlce těla. Svědí to šíleně a teď do odběru toho vzorku si nemůžu nic na to dát.... Máte někdo zkušenosti s léčbou?

Strana
z3
elennka
9. črc 2018

@lepsa oproti.tobe.to.moje je nic.. Toto je hodne, jsem zdravotnik, videla.jsem.dost koznich projevu, vcetne.meho.. Ale toto.je dost.. Hojeni.bude na.dlouho.. Souvisi.i s temi kortikoidy

lepsa
autor
9. črc 2018

@nessik jejda,takto jssm to vubec nemela, jak jsem mela jeden velky flek,to me mrzi

elennka
9. črc 2018

@nessik znama ma.lupenku, ta.je mnohem.horsi.. Bude lepe, ale.chce to cas

lepsa
autor
9. črc 2018

@elennka ja uz skoro nic nemam, zitra vyfotim,jak to ted vypada na brise a na stehne,ale prave se divim,ze to tak rychle zmizelo,jestli to vubec je ten Lichen

lepsa
autor
9. črc 2018

Fotky,co jsem dala jsou uz mesic stare

nessik
9. črc 2018

@lepsa já si spíš myslím, že nebude, protože mně řekli, že léčení je měsíce, tak mnimálně půl roku a déle. Já to mám 10 měsíců

elennka
9. črc 2018

Blbne me telefon,pisnu rano z pc

lepsa
autor
9. črc 2018

@nessik to mi taky DR rekl,ze lecba je na nekolik mesicu,takze jsem byla opravdu prekvapena,ze je to pryc.... ale zas podle tech fleku a tak celkove to na ten Lichen odpovida,no tak uvidim,co mi pak reknou

lepsa
autor
10. črc 2018

Tak na brise to vypada takto,je to takovy podlouhly flek pres bok na bricho

elennka
10. črc 2018

Ono prostě kožní problémy jsou nevyzpytatelné a ani doktoři si někdy neví rady, já musím pohledat fotky na externím disku. Dneska jsem do 13h ležela, měnil se asi tlak a bylo mě šíleně...

nessik
10. črc 2018

@lepsa to máš krásný, skoro nic tam nevidím.🙂

jesterkax
10. črc 2018

@lepsa ahoj, tuto diagnozu má můj otec, a obě moje sestry. Vysev se objevuje v cyklech cca po roce. Mají různé masti atd.... nic nepomáhá na 100%. Když už mají výsev nejhorší, jdou na 10 dní na kožní odd. do nemocnice, kdy jim za hospitalizace mažou masti + ATB penicilin do žíly nebo do svalu 3x denně. To vždy pomohlo, ale cca do roka se vše opakuje....

lepsa
autor
10. črc 2018

@jesterkax diky za info,nezbyva nic nez doufat,ze se to nevrati

elennka
10. črc 2018

@jesterkax ATb na lichen slyším poprvé, většinou se dávají kortikoidy, atb spíše na "růži",

jesterkax
10. črc 2018

@elennka kortikoidy jsou v mastích, ale k tomu vždy za hospitalizace dostávali PNC.

jesterkax
10. črc 2018

@elennka mají lichen potvrzený,..

elennka
10. črc 2018

@jesterkax já jen, že to slyším poprvé, tak jsem se divila.. já jsem se hospitalizaci vyhnula, respektive ji odmítla, i kortikoidní masti, nakonec pomohla konopná mast, úprava stravování a PN.. kdy jsem byla v klidu doma...

nessik
10. črc 2018

@jesterkax A děljí se jim taky ty pigmentové skvrny? Nebo jsem nějaký exot jen já? Jinak mě řekli, že ten lichen by měl odejít do cca 2 let a už se nevracet, takže jsi mě teda vyděsila.

jesterkax
11. črc 2018

@nessik neděs se, já myslím, že to je u každého jinak, a myslím, že se to objevuje vždy, když se objeví stres, takže je to určitě i psychické. Ale jak bylo už řečeno, konopná mast taky zabírá.. Pigmentové skvrny mají, asi to souvisí.... u sester to je jen jemné, nemají to tak intenzivní jako otec, mimochodem dědičné to asi není, protože jedna ze sester je nevlastní - pro tátu.... určitě závisí na spoustě věcí, ale podle mě se jim to objevuje když mají stresové období.

elennka
12. črc 2018

Ja mam nohy 2.roky.po lecbe takto, jsou to skoro neviditelne.flicky, ale.jak.mam stres.. Tak to hodne.ztmavne a jsou.viditelne..

nessik
14. črc 2018

@elennka a ty jsi to měla jen na rukou a nohou? Já to mám všude, podívej na moje břicho, nikdo se mnou nic nechce dělat, mám tam stovky pupinku, po každém se udělá hnědý flicek. Jsem už zoufalá.

elennka
14. črc 2018

@nessik já jsem měla předloktí, nohy nárty, pár ložisek na stehně a v puse, každý to může mít jiné, ale jestli je to 100% lichen.. Je docela málo materiálů dostupných na webu k dg.lichen, je to škoda, hodně jsem o tom scháněla, ale spíše je to potom v lékařských skriptech..

elennka
14. črc 2018

@nessik případně se mě dá napsat na FB-mesengera, aby jsme nemusely tu

nessik
14. črc 2018

@elennka jojo je to lichen, mám to potvrzené histologicky. Ničí mě ty hnědé fleky co po tom jsou. Nikdo se mnou nic nedělá, obešla jsem už 3 kožní. Kortikoidni mastí nezabírají a nic jiného mi nikdo nechtěl dát.

elennka
14. črc 2018

@nessik zkusit konopnou mast, ale tu pravou.. Me.to.pomohlo.a jak jsem psala stravovani a.minimalizace stresu..

lepsa
autor
27. črc 2018

Ahoj, tak včera jsem si byla pro výsledky. DR mi hned ve dveřích říkala, že budu muset před lékařské konzilium a na nějaké fotografování, že je to vzácné a že je to teda ten Lichen planus. No hned jsem ji utnula, protože už nic nemám, tak byla překvapená, že už to zmizelo. Ale ve zprávě mám uvedeno, že to nejde blíže určit, že to může být Lichen, ale taky je potřeba zvážit nějakou alergii... takže tak, přeji vem, ať se toho zbavíte co nejdříve a napořád

marince
9. srp 2021

@elennka presne také mam aj ja. Aký krém používate na to? Ďakujem

elennka
9. srp 2021

@marince já jsem používala pravou konopnou mast a jinak na promazavani nějaký přírodní krem nebo vazelínou..

sebestka
2. dub 2022

@elennka Můžu se zeptat, čím se to léčí v té puse?

elennka
2. dub 2022

@sebestka v puse v podstatě bez léčby, respektive na nejhorší jsem měla myslím mundisal gel aloe., Nějakou šetrnější ústní vodu..

Strana
z3