Lumbální punkce. Na co se připravit a čeho se vyvarovat?

15. lis 2021

Ahojte. Zítra mě čeká lumbalni punkce, napište prosím někdo zkušenosti, na co se připravit, čeho se vyvarovat, jaké jsou NU atd. Budu mít s sebou 14 denní miminko na pokoji. Předem moc děkuji, mám z toho strach.

klaarusa
15. lis 2021

Pamatuji si jen matně (už je to několik let) , určitě ale vím, ze se opravdu hodně šetřit, hodně odpočívat. Ja se třeba brzy zvedla a šla na záchod, a bylo to pak šíleny... Nedělat prudké pohyby, nepředklánět se. Také si pamatuji, že doktorka mi řekla ať si koupím a piju colu.

Držím palce.

autor
15. lis 2021

@klaarusa mě právě vůbec nic neřekli. Jen zítra nástup, budu tam přes noc s mimcem abych mohla kojit (domluvila neurolozka jinak by to v covid době neprošlo) a ve středu snad domu. Vůbec nic jinak k tomu nevím

lv
15. lis 2021

Nejdůležitější je nezvednout hlavu, jdi si na wc před vykonem, 2h urcite lezet. Colu, klasiku s cukrem, žádné zero, a hodně., 2l za den klidně. O miminko by se mel alespon par hodin nekdo postarat, abyses nemusela zvednout (nakojit vleze, ale neprebalis tak). U nekoho to zvednuti vyvova postpunkcni syndrom (poprvé me doktorka nechala zvednout po 20min, sla jsem pesky kus domu - tyden silene bolesti hlavy (vic jak porod bolest, tyden, u 8m mimina, brecela jsem bolesti a pidruhe jsem se zvedla az za 3h, taky jsem mela bolesti, ale vice snesitelne). Nekomu to neudela vubec nic. Sam odber, no asi jak injekce, skoro to neboli

monii007
15. lis 2021

Ja byla nedavno a nevim teda, ale s ti kojením ti budou muset pomoct. Hlavne tedy po odberu. Opravdu je nutne lezet ve vodorovne poloze 2 hodiny a hodně pit. Ze zacatku lezet na brise, pak se muzes otočit. Kdyz to uspechas, bude te desne bolet hlava a dost dlouho. Tak opatrne 😊 jinak odber je teda neprijemny, malem jsem omdlela, zacala se mi motat hlava. Museli to vytahnout. Obcas se to stava 😄🤷‍♀️ ne ze bych byla az tak precitlivela. Tak drzim palce at to zvladnete!

autor
15. lis 2021

@monii007 no to nerada slyším vzhledem k tu že mě makovice bolí už přes týden (to je i jeden z důvodu odběru 😞) trpím na bolesti hlavy, proto se toho dost bojím.

monii007
15. lis 2021

No, bohuzel se tomu asi nevyhnete. Ja poctive lezela a hlava me stejne bolela. Ne zas tak moc, ale neprijemne to je 🙈 a trvalo to asi tyden...
A na co maji podezreni?

konidana
15. lis 2021

Kdyz delaly dceri v sedmi letech musela lezet cely den. Ani na zachod nesmela, dali ji do postele misu. No to bylo neco....🙄 To nezvedani se, je prevence bolesti a motani hlavy

lv
15. lis 2021

S miminkem tam bude nekdo s tebou? Aby ho obstaral, prebalil, prevlikl?

apokalismus
15. lis 2021

Byla jsem v říjnu a to si teda nedovedu s tím miminkem představit, já se několik dní nemohla postavit, do peti minut šílená bolest hlavy,leky nezabírali, nakonec jsem i zvracela... Jako ta bolest hlavy nemusí u tebe takhle moc propuknout, to nikdo dopředu neodhadne a samozřejmě ti přeju aby to tak nebylo, ale asi bych to miminko u sebe přehodnotila a pořádně promyslela.... Jinak sebou colu, doporučuji přelít do nekapajici lahve abys ji mohla mít po ruce v tu dobu kdy se nesmíš zvednout ale musíš pít...

nnnadja
15. lis 2021

Ležela jsem po určité 5 hodin jen na brise bez hýbani. Pak jsem šla na WC a ležela dalších x hodin, byla jsem úplně mimo,ale mela jsem zanet mozkových blan,takže to bylo asi tím. S miminkem si to neumím představit.

nnnadja
15. lis 2021

Zákrok jako takový byl v pohodě.

autor
15. lis 2021

@apokalismus já jsem ani jakoby nechtěla tam malpu, ale neurolozka chtěla, aby byla senou. Asi to ještě zvážím. Je u mě riziko neuroboreliozy.... Měl s tím někdo zkušenosti? Jsem z toho vy ples Knuta. Mám ze serologie pozitivní nález + mám potíže

autor
15. lis 2021

@lv ne nebude. Teda pokud mi nepomůžou sestry? Ale ty tím otravovat nemůžu....

nnnadja
15. lis 2021

Ano,prave toto se mi taky zjistilo. Chytla jsem vše od klíštěte a hlavně jsem byla celkové oslabena takže to sedlo na vsechno:( měsíc jsem mela atb v kapackach.

autor
15. lis 2021

@nnnadja a jak jsi na tom teď. Mám strach, abych se uzdravila, aby se nesekli. Abych zase fungovala.

nnnadja
15. lis 2021

Za mě to fakt s takovým miminkem nemůžeš zvládnout. Možná nadstandart a někdo navíc s tebou.

autor
15. lis 2021

@nnnadja já jsem zakládala tu diskuzi ala bolest hlavy a rozostřené vidění. Ocní dneska dopadlo dobře, takže i když blbě vidím, bude neurologické.

apokalismus
15. lis 2021

Zkus to zvážit, pokud není možné aby tam s tebou byl ještě nekdo další, opravdu se musí ležet... Ale třeba zrovna u tebe ta bolest nebude tak silná. Kamaradka treba říkala že bolest měla, ale zabral prášek a dobrý. Navíc když zůstáváš v nemocnici mají možnost tu bolest zkrotit, já jela odpoledne domu...
S neuroboreliozou bohužel zkušenosti nemám, na svou plnou diagnózu ještě čekám,za poslední rok mám už třetí... Ale držím palce ať se nepotvrdí a jsi v pořádku...

autor
15. lis 2021

@nnnadja manžel to taky nechce, prý se wadsi o malou postara a dá ji um mléko. Ono ji musím stejně dokrmovat, takže je otázka kdo bude míchat mléko. Já jsem z toho úplně v háji, takovýto průběh šestinedělí jsem fakt nečekala. Až tohle všechno skončí, jdu si okamžitě pro AD.

autor
15. lis 2021

@nnnadja jak na tom jsi prosím teď s Neuroboreliózou?

dixi86
15. lis 2021

Na tomto jsem nebyla, ale zkusila bych určitě vynechat miminko. Každý reaguje jinak a není to úplná hračka, já bych byla raději, kdyby byla s někým 100% funkčním. Vy budete v klidu a i pak a né ještě řešit miminko. Držim pěsti, ať je vše ok.

autor
15. lis 2021

@dixi86 zkusím si o tom s lékaři promluvit. Jen nechci nějak urazit neurolozku, je dobrá a ochotna a domluvila to až u vedeni.

krebsn
15. lis 2021

Já jsem lombální punkci podstoupila sice osmnáct let zpátky, ale jakoby to bylo včera. Samotný zákrok se dal zvládnout, pak jsem chvíli ležela a šla na pokoj. Zjistili mi neuroboreliozu, měla jsem ochrnutý obličej, měsíc šílené bolesti hlavy. Z dětského mě převezli na infekční, tři týdny na kapačkách a pak další rok léky, kontroly, rehabilitace…
Sama s miminkem bych do toho nešla, určitě bych si sebou vzala doprovod, který se o miminko postará. Držím palce🍀

nnnadja
15. lis 2021

Budeš fungovat,ale prostě cítím,že už to není jako dřív. Atb ti pomůžou ja teda dostávala obr dávky.

autor
15. lis 2021

@nnnadja a v čem už to není jako dřív. Prosím klidně do zprávy, psala jsem ti. Děkuju moc 💜❤

nnnadja
15. lis 2021

Po roce jsem skončila znovu atb,ale musím říct,že úleva byla okamžitá. Zhorsily se mi strašně úzkosti,spánek. Ale myslím,že je to individuální. Když tak napiš do zprávy.

ichaile
15. lis 2021

Můj syn měl lumbalní punkci opravdu hodněkrat při své léčbě i podávání chemy přímo do páteře.
Vždycky důležité, aby alespoň 2 hodiny ležel a ještě měl naklonenou postel hlavou dolů.
Jedna lumbalka byla teda peklo, ale tam bylo něco špatně celkově..malo ho omámili a strašně křičel a pak i celé ty 2 hodiny, nechtěl ani ležet.. To byla nějaká špatná reakce.
Pak v jiné nemocnici už to nikdy takhle nebylo..vzdycky už to zvládl hezky a po 2 hodinách už byl fit.
Vím, že máš malinké miminko, ale jestli ti tam s ním nikdo nebude pomáhat, tak by bylo opravdu lepší aby se o něj někdo postaral doma.. Mléko můžeš odstříkat.
Lumbalka není odběr krve.. A taky se po ní musíš dát do kupy.
Ať vše dobře dopadne.

autor
15. lis 2021

Moc dekuji za reakce. Bolí mě hlava i teď, tak to jsem zvědavá co potom. Jsem migrenik. Holky, co jste si brali potom na bolest hlavy? Já to mám s tím kojením horší, jinak bych do sebe lupala ibalgin..Nebo co se může? Já mám docela hrůzu, protože jestli to dopadne jak s porodem, tak to bude stát za starou bačkoru.

betysch
15. lis 2021

Tak jako sestra ti radím -vem si tam sebou manžela nebo třeba maminku.Bez pomoci to nezvládneš a musíš odpočívat.A kdybych pracovala na odd. tak bych asi ani neměla čas se o miminko starat(a upřímně ještě jako bezďetná bych ani pořádně nevěděla jak).Od bolesti ti něco dají a budou brát i ohled na kojení.Pokud se manžel s dítětem rozhodne že zůstane s miminkem doma tak nezapomeň na odsávačku.

autor
15. lis 2021

@betysch dekujioc za informaci. Budu o tom s lékaři mluvit, taky se přikláním k tomu nechat malou doma.