icon

Mám s horečkou 39,5 jet na pohotovost?

18. led 2025

Ahoj, s pohotovosti pro dospělé nemam moc zkušeností (a nejsou dobre 😁🙈), tak se chci zeptat na názory...
Letos nějak bojuji s nemocemi, aktuálně mám od 7.1. nějakou virozu. Už se to trošku lepsilo, bohuzel jsem musela k lékaři s něčím jiným akutním teď v úterý a strašně jsem v čekárně vymrzla (čekala jsem skoro 2 hodiny, bez topeni).
A myslím si,že jsem kvůli tomu něco prichytla - ve čtvrtek celý den šílený dráždivý kašel, v pátek (vcera) příšerná rýma a bolest dutin.
No a teď v noci strašná zimnice a horečka 39,5 (normálně na teploty vůbec netrpim).
A ja přemýšlím, jestli vzhledem k té horečce jet někam k lékaři, nebo zkusit vydržet do pondělí?
Jako je mi mizerné, ale jestli je to nějaká chřipka, asi mi stejně nepomůžou... I když mi přijde divný,že by se chřipka rozjížděla tak dlouho (většinou u mě nastupuje rychle).
Díky za postřehy!

cuuza
18. led 2025

Kvůli horečce bych nejezdila. V tomhle stavu tě pár hodin v čekárně akorát dorazí....

betelgeuzz
18. led 2025

Horečka je normální reakce organismu, s tou se na pohotovost nejezdí. Lež, dej si horký čaj, vývar a počkej do pondělí.

autor
18. led 2025

@betelgeuzz díky moc. No jen kvůli horečce jsem nemyslela, spíš tím,že se to táhne už 14 dní bez zlepšení (přitom třeba týden už kapu atn.kapky do nosu), a teď do toho ta horečka mě trošku vyděsila.
Ale asi vydržím 💪

autor
18. led 2025

@betelgeuzz jasný,taky to tak cítím...to já spíš už znečištění,jestli po tak dlouhé době (v úterý to bude 14 dni) prostě nebudu potřebovat antibiotika,když se to nelepší,ale horší... A to bych zase případně radši už vzala než čekala další dva dny v bolestech. Se samotnou horečkou bych to samo neřešila, spíš že se to tak táhne a horší...

hezz17
18. led 2025

Kdyz to vydrzelo dva tydny tak to zjevne vyrrzi jeste dva dny

aneta15
18. led 2025

No já byla před Vánocemi ve stejném stavu, neskutečna bolest hlavy, nic nezabíralo a čekala jsem týden pak jsem se odplazila k doktorovi ,byl z to docela rozjety zánět vedlejších dutin. Dostala jsem antibiotika na 10 dní a stále to není dobrý

barumrallyebum
18. led 2025

Ja bych jela.

petrasipkova1
18. led 2025

@aneta15 mela jsem to samé a byla to chřipka

felis
18. led 2025

Spíš mi prijde, ze jak jsi oslabená, tak na to naskocila další viroza. V zimě to není tak nestandardní. Můžu se mýlit a ty potrebujes antibiotika. Nicméně na pohotovosti s Tebou nic moc neudělají, pokud nebudeš mít konkretnu nalez při poslechu plic nebo viditelnou angínu atp. 🤷🏼‍♀️ krev neberou, moč výjimečně... to jest moje zkušenost bud se mnou anebo s dcerou. Akorát Te to víc vycerpa.

hennrietta
18. led 2025

Nikdo to za tebe nerozhodne, ale přidám zkušenost. Moje kamarádka s dětma, měli nelepšící se kašel s horečkami a byl z toho zápal plic.

alianan
18. led 2025

Já bych vydržela.
Měli jsme to samé o Vánocích, nějaká viroza, ještě teď jsem utahaná a taková upocená.
Manžel nevydržel a zajel si na pohotovost, že má určitě zápal plic.
Dostal ATB, že to jsou průdušky, CRP se nedělalo, dle mého naprosto zbytečná ATB, nezabrala a přesně kopíroval křivku mojí nemoci. Fakt hnusná viroza.

drep
18. led 2025

Já jsem teda ta poslední, kdo by posílal lidi s banalitama na pohotovost, ale tohle mi přijde docela suspektní. Na horečky netrpí nikdo, protože prostě při viróze je normální mít 37.5. Takovýhle fázový průběh je docela divný a podezřelý a spíš než na ofouknuti bych myslela přesně na chřipku, covid, které se dají chytit v čekárně anebo na pneumonii. Akorát já sama při mykoplazmové pneumonii neměla ani pořádný crp (měla jsem 80, což covid i chřipka udělají bez problemu) ani poslechový nález, až rentgen ukázal infiltrát. Na chřipku se dá v režimu samoplatce napsat Tamiflu, který funguje perfektně. Já osobně bych jela, né teda v noci, ale zítra jo.

petulkadodo
18. led 2025

Na chřipku a covid si můžeš koupit test v lékárně a udělat sama doma. Doveze ho i Rohlík. S tím bych na pohotovost nejezdila, stejně doporučí jen klidový režim a paralen.

autor
18. led 2025

@hezz17 tak ty dva týdny jsem neměla takovou horečku...

autor
18. led 2025

@petulkadodo covid jsem dělala,ten to není. Mám bolavé a chycene dutiny, proto řeším,jestli nejsou potřeba antibiotika, s chřipkou bych samozřejmě na pohotovost nemusela

autor
18. led 2025

@drep dekuju, test na covid jsem dělala 2x, byl negativní... ještě mě napadlo udělat si crp test, to by u chřipky bylo nízké, ne?

autor
18. led 2025

@hennrietta to mě právě taky kamarádka psala, proto se i ptám na zkušenosti. Nechci samozřejmě nikde "obtezovat" a jezdit s horečkou,ale tím,že v podstatě už ležím 2 týdny, tak už mi to přijde divné.
Covid jsem testy vyloučila...

autor
18. led 2025

@felis jasný,právě to si taky myslím... zase kdyby udělali crp (nevím,jak ty domácí jsou kvalitni), tak můžou zjistit,zda jsou atb potřeba,ne? Ale nerozumím tomu,jen odhad... spíš to vnímám na zanet dutin,jen ta horečka k tomu mi přijde divna

drep
18. led 2025

Ne, chřipka i covid běžně udělají crp přes sto

autor
18. led 2025

@drep aha,díky moc, tak to by mi nepomohlo🙈

te_reza
18. led 2025

Dcera měla pět dní horečky přes 40 a nikdo ji vidět nechtěl, až po týdnu, kdy měla křeče do nohou 🙈
Pokud máš první/druhý den vysokou teplotu, hned bych neplasila. Na ucpané dutiny sinupret, volně prodejné sáčky erdomed, naparit obličej, propláchnout nos vincentkou. Na srážení teploty si i jako dospělá můžeš dát na chodidla tvaroh nebo octové ponožky.

petrasipkova1
19. led 2025

Já jsem teď v pátek byla na orl, protože od Vánoc jsem ležela, horečka, šílená bolest hlavy, dutin. Praktická napsala antibiotika a i po těch 10 dnech jsme se necítila fajn. Popsala jsem to doktorce, ta mě prohlédla a její verdikt byl chřipka. Dlouhá rekonvalescence, že klidně ještě 14 dnů nebudu úplně ok. Shodou okolností ten den volala dětská s výsledky syna, kterému po dobrání antibiotik na mykoplazmata začala horečka a kašel, tak mu udělala kontrolní výtěr a z toho vylezla chřipka B. Takže to do sebe všechno krásně zapadlo.

lellka
22. únor 2025

... také dlouhý náběh (i to chvíli trvalo, než se projevila) = chřípka B (dle testu). Prý ty Bčka jsou pomalejší, ale trvají dlouho a dlouhotrvajícími obtížemi. Když jsem říkala, že jsem mě potkala krátká chřipule před vánoci, tak dle doktorky to tehdy bylo něco jiného. ... zakašlané, s tekutou rýmou s nechutenstvím až do nevolnosti (časté buzení a nedospání... ) všem marodům přeju uzdravení 🙏