Syn má horečky a nepije. Kdy jet na pohotovost?

andelovalucyy
13. únor 2020

Chtěla bych se zeptat, kdy je ten správný čas jet na pohotovost?
Syn 6 měsíců má už 24 hodin horečky 39-39,5 nechce jíst a tak 3x si loknul čaje (za celý den) přičemž normálně vypije láhev až dvě. Pořád spinká nebo pláče, vůbec si nehraje, neleze za hračkama ani za sestrou, normálně je hodně akční. Když jsem volala lékařce, říkala ať dám na horečku čípek (usoudila, že chytil nějakou virozu od sestry, která měla teploty před týdnem.) Jenže když podám nurofenový čípek, teplota klesne na 38 ale za hodinu nanovo ke 40.Chtěla jsem koupit paralen, ale má prý výpadek na trhu. Mám čekat do rána k lékařce nebo jet na pohotovost a nebo vůbec neplašit? :/

jjasmina
13. únor 2020

No mě dr říkala, že mám jet už se zvyšenou teplotou, že většinou se to stejně vyhoupne k extremu. Tak jedte hned.

zuzita15
13. únor 2020

@andelovalucyy zkuste vlaznou koupel na 5-10min, to by melo telo ochladit. Ja bych s horeckou na pohotovost nejela a nechala telo si poradit, nebezpecne jsou febrilni krece, ale ty vznikaji pri prudkem narustu teploty. Maleho bych sledovala a mela pripravene auto, kdyby se mi neco nezdalo, ale “jen” s horeckou ne... jinak tu jiste budou dva tabory 😉 snad si to precte a odpovi i nejaka rozumna lekarka...

lida9
13. únor 2020

za me pokud pulrocni dite nepije a ma horecky co nejdou srazit stridanim panadol/nurofen tak bych vyrazila k lekari, v noci na pohotovost... lepsi byt plasici matka nez mit dehydratovane miminko...

duluxka
13. únor 2020

Taky bych jela na pohotovost, budete aspoň klidnější. Je to ještě prcek, pokud bude vše v pořádku, tak jste za chvilku zpátky a klidnější. Ať vám to dobře dopadne.

mmm12345
13. únor 2020

zkoušela bych dávát pití po lžičkách - klidně i nějaký sladší čaj, džus, prostě, co by chtěl. Kojený už asi není, že? Na srážení horečky - ochlazovat tělo, vysvléct, vlést si spolu tělo na tělo do postele, případně dát mokrou plenku na nohy, lze i mokré ponožky (na to i jedny silnější)
Osobně bych asi neplašila, nechala ho spát, ale snažila se dávat alespoň nějaké pití po lžičkách a na zítra připravila silný vývar...

mourovatakocka
13. únor 2020

@andelovalucyy S takhle malým prckem bych už mlátila někde na bránu nemocnice... Když měla dcera takové horečky, byla ale mnohem větší, kojila jsem, dávala jsem čípky a nervovala se. Ať se brzo uzdraví, mrňousek!

te_reza
13. únor 2020

Zkusila bych otcové ponožky nebo tvaroh na chodidla. Hlídala bych flexy, hybnost a ráno vyrazila k dr. Nicméně když se sbalit a pojedete na pohotovost, nebudete v precpane čekárně s marodama

krystofovaa
13. únor 2020

Raději bych se snažila ať co nejvíc pije. My teď máme to stejné od včerejšího odpoledne. U pediatry jsem byla s tím, že pokud horečky netrvaji dyl jak 3 dny někdy i 5 tak se s tím nedá nic nedal, prostě srážek jen co to jde. Na poslech byla čistá a krev vyšla taky dobře. Držím pěsti!

leniczka23
13. únor 2020

S 6 mesicnim? Uz bych tam byla.

zuzita15
13. únor 2020

@te_reza zato nekolik hodin v noci na pohotovosti s marodama bude urcite lepsi

aneta15
13. únor 2020

@andelovalucyy já jela druhý den na pohotovost s 5 měsíčním s teplotou 39 - 40 a dostala jsem strašně vynadano, co jsem to za nezodpovědnou matku. Nechali si nás tam na kapackach

te_reza
13. únor 2020

@zuzita15 jo, večer tam bude určitě narváno

panihk
13. únor 2020

Já bych jela. Je ještě malinkej...

puhelin
13. únor 2020

Nam dr. rikal, ze do cca 9 mesicu mame pro jistotu s horeckou na pohotovost jet pokazde.

drakenn
13. únor 2020

Za mě jste neměla po 24 h. horeček nikam volat, ale hned jet k vaší Dr. Ať se na něj podívá, poslechne si ho a poradí, předepíše něco na léčbu! Teď už při nepoklesu horečky vyražte na pohotovost. Nic jiného vám nezbývá..

zuzita15
13. únor 2020

@andelovalucyy nekdo to daval do jine diskuze, tak kopiruji odkaz: https://mudrbartuskova.cz/clanek_03.html

sobist
13. únor 2020

Když se vám to nezdá, jela bych.

Jinak mě lékařka teď říkala, že si mám koupit takové paracetamolové čípky jaké jsou a ukrojit je. Takže bych se pro příště poradila s lékařkou i o tomhle řešení.

orisek56
13. únor 2020

Nechci byt doktorem.....ape po dvojite zkusenosti to bude asi 6 nemoc. To ocekavej takhle rychlw vysoky teploty cca 3 dny a pak vyrasi vyrazka. Je to infekcni, takze to od nekoho chytl. Samozrejme na pohotovost jedte.
Ja v pbou pripadech skoncila ve spitale. Nejedly, nepily, rvala jsem do nich tekutiny, 40ky permanentne. Vyhrozovali nam kapackama. Jedna to prodelala presne v 6 mes. Druha ted v 8mes. U nas teda bylo specifikum, ze oboum vystoupla extreme predem bez priciny fonatnela, proto nas dr poslal do nemocnice. Delali ruzna vysetreni crp nizke, predto hodne vysoke teploty.

orisek56
13. únor 2020

*fontanela

denny27
13. únor 2020

Měl by hodně pít...aby nedošlo k dehydrataci. Muj syn měl asi na 7m aftózní stomatitidu a jediné, co mohl, bylo me MM nebo čajík..snad ani nejedl. Byl 3dny k nepoužití.
Co fontanela, tu má už srostlou?? Nesmí být propadlá

orisek56
13. únor 2020

Jinak jidlo mu nenut. Kdyz ma teploty, logicky mu neni hej a nechce jist, to zas az tak divny neni. Dulezity jsou tekutiny, ty do neho musis dostat.

zuzita15
13. únor 2020

@denny27 fontanelu v pul roce stoprocentne srostlou nema. Kdyby mel, bylo by to hodne spatne

ariadna12
13. únor 2020

Pokud ma horecku a nepije, jela bych na pohotovost. Hrozi dehydratace organizmu.

jipe
13. únor 2020

zkus koupel nebo sprchu 36 - 37 stupnů, pokud nemá studené končetiny. Paracetamol a nurofen můžeš v případě krize střídat i po 3 hod., ale nesmíš překročit denní dávku. Bála bych se toho nepití, aby nebyl dehydratovaný, takže cpát tekutiny. Když se nezlepší, tak ta pohotovost, at mu dají kapačky na zavodnění. Čural dneska?

odula
13. únor 2020

S půlročním dítětem bych jela pri teplotě nad 39 okamžitě. U kojenců je to jiné než u starších dětí. Lepší zbytečně než pozdě.

koalka11
13. únor 2020

Může to bejt 6.nemoc, dcera měla podobný průběh, horečka vždy po nurofenu spadla na 37-38 a postupně se to zase vrátilo.. Doktorka mi říkala, že jedním z příznaků 6. nemoci je právě to, že teplota neklesne po nurofenu na klasických 36, ale stale se drží vysoko. Trvalo to 3 dny a pak se objevila vyrážka na těle a byl klid. Pro klid bych urcite sjela buď na pohotovost nebo hned rano naklusala k doktorce.

martt
13. únor 2020

@andelovalucyy Nečetla jsem všechny komentáře. Ale pokud neblinká je lepší sirup nám vždy zabiral lépe. Na pohotovosti nám tenkrát rekla doktorka, že pokud klesne teplota z 40 na 38 tak je to v pořádku. Naopak by bylo pry špatné kdyby klesla hned pod 37. Zkus si nejdříve zavolat na pohotovost tam ti poradí nebo rovnou řeknou ať přijedeš. Take už jsem tam několikrát volala.

martt
13. únor 2020

@drakenn Nechci odporovat, ale pravděpodobně by ji stejně doporučili prasky na teplotu a pokud by teplota do tří dnů neustoupila, tak aby přišla. Mám to za sebou s 5 měsíčním synem . Jak na pohotovosti, tak i u dětské lékařky. Samozřejmě pokud jsou jen teploty a k tomu žádné jiné příznaky.

rebe
13. únor 2020

Obecně jakékoli horečky bez řeším až po třech dnech, ale u tahle malého miminka bych rozhodně jela hned.

stenlunka11
14. únor 2020

@andelovalucyy ja bych jela. Nas malej mel horecky. Jinak vubec nic . Nechtel moc jist ani pit . Po cipku mu teplota klesla jen trosku ,ale horecku stale mel. No v nemocnici ho poslali na rtg a mel zapal plic .