Maminky, máte nějaké zkušenosti v ČR s lékařskou službou přes internet?

eliskaa91
12. lis 2022

Ahoj holky, většinou radím moc ráda ostatním já, ale dnes prosím o radu Vás.
S manželem se poslední roky často stěhujeme kvůli jeho práci a doma pečujeme o náš 6tiletý, zlobivý poklad, Matyáška. Je to docela záhul se stěhováním, co se týče nových školek, teď už škol, ale i doktorů pro malého. O úžasnou českou pediatričku jsme přišli a jelikož jsme často v zahraničí, je to děs běs, hlavně s domluvou a dostáním se vůbec do ordinace, vše mají plné, chodím tam jen opravdu nezbytně a není mi to příjemné. A občas se chci logicky s někým poradit, když je malý nemocný, vyrojí se mu na těle divná vyrážka a podobně. Vím, že se dá mnoho zjistit z maminkovských diskuzí, ale nechci sem posílat nějaké fotky malého a chtěla bych spíše odborníka, co mi bude nějak po ruce, bohužel tedy na dálku. Zjistila jsem si něco o rozvoji telemedicíny, že se dají pacienti vyšetřit online, klidně i přes video, ale funguje to spíše v zahraničí, v Česku o ničem takovém nevím. Proto se chci zeptat, zda s tím nemáte nějaká maminka zkušenost? Nevadí mi za takové služby zaplatit, tady jsou totiž docela drahé, ale jde mi o to, aby to byl opravdu odborník a rychle mi dokázal poradit.
Děkuji a krásný den. 🙂

drep
12. lis 2022

@eliskaa91 tyhle služby rostou jak houby po dešti. Obecně si myslím, že úplně nejlepší jsou pro úzkostného pacienta, který potřebuje s lékařem probrat jakékoliv bebíčko a uklidnit, že to nic není. Řešili jsme na jedné platformě pro praktiky, jak se posílají erecepty na antibiotika na klinicky zjevnou virózu via jedna takováhle služba. Jinak je nutno počítat s tím, že velmi často se ti dostane rady, že máš navštívit lékaře. Já každému, kdo přijde s virózou zkontroluju krk, dutiny, uzliny, poslechnu si dýchání. To přes počítač neuděláš. O závažnějších obtížích nemluvě.

eliskaa91
autor
12. lis 2022

@drep Asi je pravda, že úzkostnému pacientovi to v tu chvíli možná pomůže s nějakou stresovou situací. Ale my ty zdravotní problémy naštěstí nemusíme řešit často a úzkostná matka vůbec nejsem (aspoň manžel to říká 😅), jen hledám správnou alternativu, abych se v té cizině cítila zkrátka lépe a že mi někdo pomůže, tak jsem chtěla znát nějaký názor, jestli existuje něco účinného. A ano, také bych se bála, že mi syna přes ten internet nikdo pořádně nevyléčí, nepodívá se do krku a tak, jak píšete, jen jsem někde kdysi četla, že mají někteří vést i videohovory, ale už to nedohledám. Děkuji Vám 👍

martt
12. lis 2022

@eliskaa91 Já s timhle nemam vubec zkusenosti , ale myslím, že něco podobného nabízí EUC klinika. Zkus kouknout na jejich stránky.

veru181
12. lis 2022

Jednou jsem vyzkoušela v EUC, když měl můj lékař po ordinačních hodinách a já dostala hrozný dávivý kašel, až mě bolely průdušky. Bylo to fajn, kvůli podezření na covid mi lékař vystavil žádanku na PCR test. Ale myslím, že je to jen pro dospělé.

westie
13. lis 2022

Mam zkusenost s EUC a vsechno probehlo v pohode, vyuzili jsme jednou pro me a jednou pro manzela, deti vyzkousene nemam.

eliskaa91
autor
13. lis 2022

@westie Děkuju moc a byla ta služba nějak placená? Jen to tedy potřebuju hlavně pro Matyho, tak škoda, jestli není pro děti, ale mrknu. Ale kamarádka mi dnes doporučila jednu, která je přímo jen pediatrická, tak vyzkouším. 🙂