icon

Mohu žádat o invalidní důchod při snížené funkci plic?

mikosa
26. lis 2024

Zdravím..sem po vážné nemoci a chybí mi kus plíce..a funkce je snížená o 20 nebo 30%..dále mám potíže s hypofizou, jejímž následkem i potíže s vaječníky...zajímá mě zda bych mohla zažádat o nějaký invalidní důchod?🤷‍♀️

lencaa11
26. lis 2024

@mikosa zažádat si můžete v tom žádný problém není vše doložit a počkat co na to posudkovy lékař ..možná i PNP bych zkusila požádat na úřadě ..

lennus
26. lis 2024

@mikosa S tím by nejlíp poradil praktik. Mně pomohla, abych dostala lázně po předčasných porodech a potratu.

martulka88
27. lis 2024

@mikosa Záleží, co ti napíší do posudku a na posudkové komisy. Domluv se s odborným lékařem a obvodním. Popřípadě své zprávy pošli k posudku a uvidíš. Nikdo ti tu nikdy neřekne, zda to dostaneš či nikoliv.

j.a.n.i
27. lis 2024

@mikosa No, zkusit to můžeš a uvidíš, ono i dost záleží, co mas za kvalifikaci, protože treba u kancelářské prace je omezeni kapacity plic o 20% relativně nepodstatné.

1pomnenka
27. lis 2024

Myslím, že je to bez šance, 20% nic není. Domluv se se svým praktickým lékařem.

miryp
27. lis 2024

Pobírání invalidního důchodu není jen o přiznané invaliditě. Musíš mít současně splněnou potřebnou dobu účasti na důchodovém pojištění. Švagr má přiznaný III. stupeň invalidity (crohn, trvalý vývod, sraženiny v mozku, otevřené rány v nohách, neoperovatelné kýly na břiše, atd.), přesto invalidní důchod nedostává.

j.a.n.i
27. lis 2024

@miryp No, tak to asi nepracoval skoro vubec, protože podminky pro ucast na duchodovem.pojisteni jsou velmi mírné.

miryp
27. lis 2024

@j.a.n.i přiznávám, že jsem na ty doby pojištění koukla až teď, neměla jsem potřebu to řešit víc. Jen jsem sdílela to, že to hraje roli. Co ti k tomu mám říct? Je to ..., který pracoval před první diagnózou pár let na černo a nedal na naše rady, aby si platil to důchodové jako samoplátce, když už se nenechá zaměstnat legálně. A co je největší paradox, tak kdyby podal tu žádost o měsíc později, posuzoval by se jeho příjem zase jinak a tam už by na důchod dosáhl...

j.a.n.i
27. lis 2024

@miryp pockej, tam je jeste neco o moznosti, když to splnis do nejake doby od potvrzeni invalidity, ale priznam se, ze jsem po ni nepatrala, ale treba by mu to pomohlo.

alpakovo
27. lis 2024

@mikosa manželovi vše vyřídila praktická,jen tě upozorním,že po roce mu ho vzaly, takže s ním dlouhodobě nepočítej

mikosa
autor
27. lis 2024

Já spíš zjišťuji jestli se na něco takového vůbec vztahuje možnost..zeptám se doktora a uvidíme..ještě uvidím jak dopadnou poslední výsledky..

miryp
27. lis 2024

@j.a.n.i já se tím upřímně odmítla zabývat, neb už mě unavuje dělat ze sebe blbce. Ale co vím od manžela, který to konzultoval s bývalou právničkou ČSSZ, tak tam cesta, jak to zvrátit, nebyla. Teď tedy už nějakou dobu má pojištění placené, resp. běží mu tam náhradní doba pojištění a až dosáhne potřebné spodní hranice, může si podat žádost novou.

j.a.n.i
27. lis 2024

@miryp jo, to bude asi ono...