Mykózy, vaginální záněty. Máte babskou radu?
Pojďme si předat zkušenosti s kvasinkami a různými záněty. Určitě se to tady probírala hodněkrát, ale s tohle téma mezi ženskýma bude věčné, takže pojďme si radit.
Já mám momentálně kvasinky. Měla jsem antibiotika a tak se asi vyrojili. Příznaky jsem měla svědění, pálení, bolest při močení, pnutí ve vnitř v pochvě, no prostě hnus. Tak jsem si nasadila samoléčbu. zkusila jsem femigel- bez úspěchu. Pak Rosalgin výplachy- které normálně pomáhají, ale nic. Tak gynopevaryl combipack- ale zase bez úspěchu.
Tak jsem zašla ke gynekologovi a ten řekl jedině Canesten 1- je to jedna tableta, kterou zavedete do pochvy a máte pokoj. Stojí to 122,- kč, kdybych to věděla tak jsem nevyhodila v lékárně min 600,-. Ke Canastenu jsem koupila Lactobacili dovnitř je tam deset tablet na vnitřní užití a stojí to kolem 200,-. Prý se to má na 4 následující noci zavést do pochvy.
Začala jsem užívat Wobenzym, aby se mi to náhodou nechtělo vrátit, tak doufám, že to dlouho nezažiju🙂
@dzungala tak jsem si o tom neco precetla...nemuzes toho opravdu hafo a mam pocit, ze mi to stejne nepomuze...pac k vajickum si davam kecup! K testocinam tatarku...kdyz nemuzu ani zahusteny..pac tam je mouka ze jo..tak bych nemohla ani omacky..veprovy maso...a pak nadale vse co jsi tu uz psala 🙄 Ale aspon muzu syry a maslo, coz jsem myslela ze nemuzu...takze jim akorat ten tmavej zitnej chleba celozrnej...s maslem a sunkou...uzeniny taky nemuzu, takze timhle okruh pridavku na chleba konci :D no a davam si kefir, activku...3litry vody...sem tam caj neslazenej...kafe nemuzu ani neoslazeny 😈 o caru tam nic nepsali...no a z ovoce co muzu pro zmenu nemuzu nic, pac jsem alergik...vyborne...chcipam hlady 😄 objednala jsem se k novemu dr. Jdu tam 1.2. Do ty doby budu hladovet, ale jak po sterech zjistim, ze se to nezlepsilo, tak to asi nema cenu...to je uplne otrocina zdravemu jidlu 😄 a strasne te obdivuju, ze to vydrzis a dokazala jsi to...ja jsem uplne vyrizena, hladova...no des 😒 proste jsi dobra
@dzungala no to caro je bez mlika pekny hnus...ale lepsi nez dratem do oka :D a voda mi nevadi..to je asi jediny..tu jsem pila i predtim...a podle toho co jsem cetla, bych mohla i tyhle plátky? Aspon neco jinyho nez to co jim :D postupne uz se naucim az to prozkoumam, ale ted je to peklo noo :D
@alisek ju a prosim te kdyz jsi brala ty teliska, drzela jsi pri tom dietu? A nebo drzis do ted? Ze uz to nemas? Protoze ja to treba nejaky cas vydrzim...ale urcite ne naporad..to se mi to jako potom zase vrati? Ja chci totiz zit normalne jako predtim..chci jist sladke a pit kafe a furt se v necem neomezovat...
Kromě Canestestenu ještě mykozy dobře reagují na Polygynax...popř. žluté zlo - Macmirror...ale při recidivujících mykozách je to začarovaný kruh... Hodně se mi z babských rad osvědčil bílý jogurt..ano bílý jogurt. Pacientkám občas přijde divné natírat si ,,tam´´ jídlo, ale zkušenosti jsou opradu dobré...
Nejsilnější kalibr je tableta Mycomaxu, tady vždycky doporučuji přeléčit i sexuálního partnera. No a poslední možnost je vytvořit autovakcínu...
Při kojení a v těhotenství je dost omezené...fajn jsou laktobacily v gelu, ten zmiňovaný bílý jogurt nebo kokosový olej...nebo opět Macmiror či Clotrimazol (ne v I. trimestru).
Každopádně nejdůležitejší je odlišit bakteriální vaginozu od mykozy....
@janyshka to ja prave nevim co mam...ty Macmiror jsem mela a nic..i canesten i clotrimazol..nic nepomaha...k dr. jdu az za tyden...a mam to uz pres dva mesice...bez vytoku...jen zarudnuti a neprijemne svedeni nekdy s palenim...ted zkousim posledni moznost nejist sladke...uvidim 😒
@alisek OK ja uz se chci prezrat sladkýho 😄 ale jako zatim tu dietu dodrzim co mi radila dzungala...abych vedela zda to pomaha 😊
@lucie2512 Pokud jse jen o zarudnutí a pálení/svědění bez přítomnosti výtoku, tak to někdy bývá z mechanického dráždění při sexu kvůli nedostatečné lubrikaci (ideální je použití kvalitního lubrikačního gelu nebo třeba pravidelné užívání Vagisanu), další příčinou může být špatně zvolený materiál spodnho prádla nebo prací prášek....
@dzungala Ahojky díky moc za otázku. Vzhledem k tomu, že ještě nejsem vyhořelá, tak se snažím na všechny problémy koukat komplexně...tedy, že pacientka není jen pochva, děloha a vaječníky, ale, že se jedná o celý organizmus a to, že je zrovna aktuální problém v pochvě nemusí nutně znamenat, že i příčina je na tomtéž místě...
S antibiotiky se snažím šetřit...takže spíš nejdřív volím alternativy a pak až eventuelně antibiotika...ono se pak totiž člověk často dostává do takového začarovaného kruhu...
Pokud paní přijde s prostým zánětem jednou za rok, tak obvykle doporučím nejprve globule na dezinfekci pochvy a pak probiotika, pokud to nezbere, tak to řeším Macmirrory, Canesteny atd.... To je individuální a každá pacietnka je jiná a má jiný chrarakter obtíží, takže to ber jen jako takové přiblížení... Jiná situace je, když se záněty vrací a vrací a vrací...tak tady je potřeba se zamyslet nad příčinou...u recidivujích zánětů nabírám kultivaci. Kandidoza v pochvě má sice typický obraz..ale jistota je jistota... (Jinak kultivaci nedělám běžně, žádná pochva není sterilní, takže vždy se něco vykultivuje). Vynechávám problematiku sexuálně přenosných chorob atd....to by byla odpověď na knihu, ale budu se zabívat tou kandidozou....Inu takže kandidozu máme potvrzenou, nereaguje na běžnou léčbu nebo reaguje, ale rychle se vrací...což by neměla...Kandida v těle běžně je...v ústech, pochvě, střevech , ale škodí až když se přemnoží, takže moje otázka vždycky zní Proč má prostor se přemnožit? Takže doporučuji posilovat přirozené bakteriální osídlení probiotiky. Popřípadě ten bílý jogurt do pochvy nebo stroužek česneku do pochvy - zní to děsivě, ale funguje to velmi spolehlivě... No a další věc po které pátrám je třeba počínající ještě nediagnostikovaná cukrovka a některým pacientkám nechávám pro jistotu nabírat glykemii na lačno...což teda není standartní, ale můj selský rozum mi říká, že je to logické....no a pak samozřejmě zkoušíme dietu jako jednu z posledních možností...někdy také zkouším nabrat krev na imunologické vyšetření....a samozřejmě možnost je i vytvoření autovakcíny, jak jsem již psala...
Jinak na střevní kandidozu je dobré užívat psylium...ale to určo víš 🙂
Měj se J
@janyshka nee to neni z toho 😄 my nemeli sex už 11 mesicu a spodni pradlo mam kvalitni bavlnene a nikdy nic v pohode...jinak me tedy macmiror nepomohl...budu mit to co rika
@dzungala ale zatim to drzim tyden a bez efektu..a i kdyz do sebe furt neco cpu tak se nemuzu zasytit a mam furt hlad a zatim bez vysledku 😒 ach juu
@dzungala jj doufám, že mi je udělá abych věděla co to mám...ale popravdě podle toho co tu píšeš je to asi 99%ní že mám tu strevni kand. cele tehu antb. po porodu (diky kojeni) obrovska chut na sladke...takze kvanta, ale kvanta sladkeho 😈 kdybych tohle vse vedela driv boze!!; nikdy bych tu dietu nemusela drzet..buh vi jestli se toho vubec zbavim, protoze 2-3roky to urcite nevydrzim...strasne me to laka prezrat se sladkyho..nebo aspon dat si dvakrat denne tu kavu se susenkou 😢 o intimnim zivote uz ani nemluvim...(jak asi musi byt chlapovi po tak dlouhe abstinenci) jsem opravdu vyrizena a vycerpana a nebavi me to..ale chci se toho zbavit...musim to vydrzet...snad to dam 😒
@dzungala jasný to jsem četla...už tomu začínám trochu rozumět..nicméně pokud bych úplně dodržovala veškeré ty dietní návyky..museli by to jíst i moji chlapi...ty by mi to ale asi hodili na hlavu :D pokud bych jim dala k obedu jáhly nebo tu tmavou rýži 😂 nevim nevim hele...a pto každého zvlášť zase vařit nebudu teda...ale musela bych to samozřejmě vyzkoušet...jak chutná guláš zahuštěnej ...no tím tamtím co jsi psala 😄 už zas nevím...jenže to vlastně taky nemůžu...hovězí ani vepřový se nemůže..knedlíky ani těstoviny...tvl to by bylo náročný..ale asi jen než bych se do všeho dostala a všemu rozumněla..pak už bych to asi měla v ruce...žádný výmluvy já vím 😃 ...joo a to kafe pít nebudu..vím, že překyseluje..max. bych zřešila tím carem s trochou mlíka 😃 no ale chtěla jsem se zeptat co z těch protikvasinkových přípravků je nejlepší... Zda ten Citrovital, Chlorella, Baktevir, Lapacho, Vilcacora a ještě jsi psala ten Hylak viď? A to psyllium? K čemu to vlastně tedy je? A co podle tebe si mám k těm probiotikům pořídit? Určitě už toho máš vyzkoušeno víc..tak máš zkušenosti..abych nemusela kupovat vše🙄 Joo a prosím tě to celou tu dobu co jsi to měla jsi neměla sex? My totiž celé těhu nic a teď kvůli tomuhle taky nic..nechci aby to chytil taky..ale to může přece trvat měsíce..to jako máme být bez toho? Je to nebezpečný? Já bych to jako oželila joo..mám starostí až nad hlavu...ale pro chlapa je to přeci jen už hoodně dlooouhá doba že co di budem povídat... 😜

Ted k paleni, mikoze,, mam ted momentalne problem s palenim a s ponizi mocenim, mam to asi po 2 za celou tu dobu, co mi asi tak pomolo byly ciste umyvani teplouvodou, hone Piti caju, ja piju na stridacku Urolog, Ovocny a Pak nejaky treba hermanek ci matu, volne tak to sem nic nezkousela, prelecena antibiotyky sem byla asi kdyz sem chodila na zakladku a to mi lekar napsal BISEPTOL 12h antibiotika a pani gynekoloska masticku ktera zabranuje tvorbe Kvasinek '( pri Bisetolu) po dobrani urcite doby jsem nemala jiz zadne potize,. Nevyhoda asi u me je ze nejím sladke , ale caje prislazuji i a kavu take max 2KL , nemate nekdo jeste jine rady ??