Nechají mi miminko se mnou v nemocnici?
Prosím o radu, je možné, že mi nedopadnou dobře výsledky krve a ja bych zůstala par dní hospitalizována v nemocnici. Konkrétně s trombozou. Mam 8m dceru, kterou stale kojím a samozřejmě chci kojit dál. Nevíte, jestli mi ji nechají? Případně pokud jste někdo takhle řešil trombozu, nechali vas doma? Pichat injekce si umim, tak soi říkám, že by v tom nemusel snad být problem. Děkuji
@terry1512 tady se ale řeší konkrétní případ ženy s trombózou. A mně se pořád nedostalo odpovědi, když má maminka absolutní právo míts sebou dítě, kdo se o něj bude starat, když oba bude mít klidový režim? A kdo se o něj bude starat, až pojede na urgentní CT při podezření na embolii plicnice (protože to riziko embolky je defakto ten důvod, proč pacienta s trombózou hospitalizovat)...
Na tohle už fakt nemám sílu.
Nechte si svoje kojene děti doma když budete hospitalizované. Ona jim to bude vlastně úplně fuk, že jim odpiráte to nej co jim můžete dát. Však chlap to zvládne. A UM je přece ,,the best"
Kdo chce tak si to prosadí, kdo ne je to jeho věc a jeho svědomí.
@terry1512 no, tak pokud k tomu pristupujes takhle, tak uz chapu tu tvou zatatost a vydupavani si prav tam, kde na to neni misto a argumentujes svymi dojmy nez platnymi pojmy.
@jana_toula a k dotazu - ptej se po novych lecich na trombozu. Mamka mela min. rok, chteli ji puvodne nechat hospitalizovanou, ale pak zjistili, ze jsou dost plni, tak ji poslali s injekcema domu. Cca 14dni - to bylo dost blbe, bud nastavili redeni malo nebo moc. Pak ji jedna lekarka predepsala novy lek co je (bohuzel si nevzpomenu nazev), ale jsou to tablety a neni u nich nutne "trefit" davkovani - proste funguji. Co je dostala, tak byla vysmata 🙂 a hlavne vylecena...
Jinak k miminku v nemocnici uz bylo napsano vse, od nepohody pro spolupacienty po potize na nadstandardu - kdo by se o mimco staral? Klid na luzku je v nemocnici fakt dulezity, to je naprosto neslucitelne s peci o mimco. Nedej buh, kdyby nastal nejaky prusvih s tebou, doktori je okamzite budou potrebovat prevezt na JIP - co v tu chvili s mimcem?
@sudylichozrout pořád se motá dokola právo, a vhodnost toto právo využít.
Právo maminka má, zda je to vhodné je věc druhá. Ale zakázat ji to nikdo nemůže. O tom to je.
@terry1512 Já jsem takovej nemocniční matador a fakt si tohle neumím na většině oddělení absolutně představit - pokud třeba beru v potaz nemocnice v mém okolí, které mají oddělení plné k prasknutí. Pak sice existuje právo, ale realizace možná není. Pak ovšem ale nemá smysl si to právo na úkor ostatních pacientů vymáhat. A o to tu asi jde... o to vymáhání v situaci, která to prostě neumožňuje.
@terry1512 To ano. Můj pocit z téhle diskuze je ale takový, že matka má právo a nemocnice to musí za každou cenu umožnit. Což prostě někdy nemůže. A to je podle mě ten problém, který to tady drží pořád takhle rozprouděný. O té vhodnost ostatně sama píšeš až teď - do té doby se ty komentáře ubíraly spíš dost nevybíravým stylem. Potíž je v tom, že vždycky jít jinam nejde. Když jsem dostala cukrovku, tak diabetologie, která se specializuje na malé diabetiky byla jen jedna (a od té doby se to vlastně nezměnilo). Na celou Prahu. Nešlo jít jinam. Někdy prostě na výběr moc není. I když se personál snaží.
@werumka v podstatě pokud na tom bude trvat i přes absolutní nevhodnost tak ,,musi"
Ale snad každá chce to nej a když to bude opravdu nevhodné tak na tom tak zarputile trvat nebude
Ano že začátku jsem psala o právu. Až později kdy se tady rozjela ta vhodnost jsem uvedla na pravou míru to co jsem psala.
Holky tvrdí že právo nemá, což není pravda.
Vhodnost je na zvážení každé jedné maminky.
@terry1512 ja snad zitra jen kvuli tobe zavolam do FN na Karlak na tiskove a zeptam se jich na to. Protoze fakt nevim, jak jinak ti rici, ze nemocnice tu povinnost nema, tedy zakonnou povinnost s vyplyvajicimi sankcemi. Neni to jejich povinnost, mohou ti maximalne vyjit vstric. A to je to, co si pletes. Nikde neni dano, ze musi. Nemusi, mely by, pokud mohou.
@terry1512 Myslím, že holky narážely právě na to právo. Že sice máma má právo. Dítě má právo. Ale i ostatní pacienti mají právo. a ve chvíli, kdy by hrozilo, že práva ostatních pacientů budou omezená, tak se holt nedá moc dělat. Například tím, že se vyčlení pokoj jako nadstrandard, ale ten pokoj pak bude chybět k ubytování akutního pacienta. Tohle jsou věci, které mnohdy není v silách personálu ovlivnit.
Osobně si myslím, že situace ohledně hospitalizovaných dětí a jejich doprovodu se ohromně zlepšila. Ohledně hospitalizace rodičů jako pacientů nemůžu soudit, protože jak jsem psala nahoře - já bych nechtěla být jako dítě v nemocnici tím doprovodem. Bylo to stresové prostředí a mnohem lépe mi bylo s tatínkem doma, když jsem věděla, že mamka se vrátí, až jí bude dobře.
@sudylichozrout tam ti toho moc neřeknou. porušují tam i právo dítěte na zákonného zástupce. Ale klidně volej.
@vineta ale beru. A tady přichází na řadu ta vhodnost.
@terry1512 reknou, ver mi.
@terry1512 podle mne vhodnost je otazkou jak pro maminku, tak pro zdravotnicky personal. Ten by mel m.j. jednat jednak v zajmu zdravi maminky, i v zajmu ditete a jeho zdravi. A zvazit, co s nim maminka pod leky na trombozu a nutnosti lezet v posteli asi bude v nemocnici delat.....chuvu ji pro dite asi sestry ani lekari delat nebudou.
@terry1512 pravo je vec jedna, vydupani si prava za kazdou cenu, i kdyby z toho dite melo trauma,je vec druha. Stejne jako to, zda myslime i na druhe, nebo jen na sebe a utvrzujeme se v tom, ze ja ja ja ja ja jsem ta dulezita a poradne si vse prosadim, at treba padaji hlavy a je jedno, komu. Trochu mi takova zatvrzelost pripomina pysnou princeznu - a musis mi zavazat strevicek a musis.
@ariadna12 souhlasím. A o té vhodnosti i píšu výše.
Ta je na zvážení, ostatně jako u všeho.
A asi možná i trošku naivně předpokládám že zena/matka vi kdy a kde to vhodné je nebo není.
O žádném vydupavani to není.
To právo však má , a sama musí zvážit zda ho uplatňovat a za jakých podmínek ho uplatňovat.
@jana_toula ahoj,necetla jsem celou diskuzi,ale nebylo by lepší, jestli by se jednalo jen o pár dní si vzít sebou odsavacku a prostě mléko pro malou odsat? Určitě ti umožní mléko uskladnit v ledničce a tatínek by si mléko vyzvedaval,myslím že by bylo lepší i pro malou zůstat doma ve svém známém prostředí.. taky jsem byla v nemocnici když byl synovi rok a bylo pro něj rozhodně lepší být doma s tatínkem.. přeju ať vše dobře dopadne..
@terry1512 ale ty trochu zapomínáš, že nemocnice moc práv nemá, ale jedno přece; odmítnout z kapacitních důvodů někoho, kdo není ohrožen na životě. Já moc dobře vím, jaký to je, když ve tři odpoledne jsou v krajské nemocnici dvě volná místa, jedno mužské na plicním a druhé ženské na interně. Bývá to to první, co mi ve dveřích řikají, když přijedu s rychlou, stejně tak si pamatuju šachy ze stáže na interně, kdy ráno byl nadstav dvou pacientů (přistýlky, pokojem se nedalo projít) a řešilo se, že aspoň tři lidi musíme pustit. A to nebyla vzácná situace, obtíže tohoto druhu se řešily prakticky denně. A je to něco, co mě vždycky strašně drti, když si nějaká rodina vykřičí (větśinou přes konexe), že jejich příbuzný se prostě přeložit nesmí, i když už by týden mohl být v menší nemocnici a pak musíme překládat něhoko, kdo z medicínského pohledu z pobytu u nás profitoval mnohem víc, ale my prostě musíme uvolnit lůžko pro ještě akutnějšího pacienta, který už je na cestě k nám.
A nedělám si iluze, že na okresních pracovištích je to s kapacitou úplně jiné (soudě podle toho, jaké jsou občas indikace k překladu k nám řečené do telefonu a jak to pak je doopravdy).
Netuším, jak je to třeba v praze, tam jsem nikdy nedělala, ale u nás by ti taky první volné lůžko na nadstandardu mohla nemocnice najít ve městě 200km od nás.

@terry1512 opet tam nikde neni ani zminka o tom, ze by mely nemocnice povinnost ubytovat k nemocne matce kojence. Navic jsou tam jasne vyrcene okolnosti, ktere mohou prava pacienta urcitym zpusobem omezit. Prosim, vyprdni se na to.
Ne nadarmo se na pravech dava velky duraz na vyrokovou logiku, eliminuje to ty, kteri ji nerozumi.