Nechají mi miminko se mnou v nemocnici?
Prosím o radu, je možné, že mi nedopadnou dobře výsledky krve a ja bych zůstala par dní hospitalizována v nemocnici. Konkrétně s trombozou. Mam 8m dceru, kterou stale kojím a samozřejmě chci kojit dál. Nevíte, jestli mi ji nechají? Případně pokud jste někdo takhle řešil trombozu, nechali vas doma? Pichat injekce si umim, tak soi říkám, že by v tom nemusel snad být problem. Děkuji
@sudylichozrout A náš kocour jednou vypadl z okna v pátém patře a vůbec nic se mu nestalo! Ale stejně jsme tam pak radši dali síť.
@sudylichozrout Sama píšeš, že každé dítě je jiné a následně dodáš, že pokud je doma láskyplné prostředí, každé dítě to zvládne. Ale ono je fakt každé dítě jiné, takže ne každé to musí zvládnout. Moje dcera to ve čtrnácti měsících fakt nedávala (viz můj příspěvek na předchozích stránkách). A to máme doma láskyplné prostředí, tatínek děti miluje, stará se o ně, přes den mezi kojeními v té době už nebyl problém strávit pár hodin s ním nebo s babičkou beze mě, a rozhodně jsem jí neustále za zadkem nestála. Ale tu delší nepřítomnost a ještě ke všemu večer a v noci prostě nezvládala.
Jo a já jsem byla v nemocnici jako pětiletá (rok 1989), nikdo se tam se mnou moc nepatlal, byla jsem v karanténě, protože jsem měla spálu, rodiče za mnou tedy nesměli ani na návštěvy, lékař nebo sestra za mnou přišli jen na vyšetření, injekci nebo s jídlem a moc se se mnou nebavili. Domů jsem se vrátila s nehty okousanými do krve. Nemocnice nemám ráda a s kousáním nehtů mám taky problém pořád...
Tak dámy, podle právního oddělení FN Karlovo náměstí neexistuje žádný předpis, který by nemocnicím nařizoval přijímat nemocnou matku se zdravým dítětem (konkrétně dotaz na kojence do 1 roku). Není to tedy v žádném případě povinností. Nicméně je možné po dohodě, v případě, že to umožňuje kapacita lůžek a v případě, že to umožní i zdravotní stav matky (nesmí být infekční, nesmí mít nařízen klid na lůžku a podobně), ve výjimečných případech vyjít matce vstříc. Je to ale pouze dobrá vůle nemocnice. Nemocná matka tedy nemá v podstatě žádný podklad v právním řádě, na jehož základě by bylo možné tvrdit, že má na ubytování svého zdravého dítěte spolu s ní nárok a právo.
Ve zkratce: Žádný zákon to nenařizuje, žádné takové právo matka nemá zaručeno. Nicméně pokud to lze, nemocnice může jejímu přání vyhovět i bez vykřikování o právech.
Takže vám doporučuji, pokud chcete mít své děti v případě hospitalizace s sebou, vyhněte argumentaci, že máte na toto nárok a právo. Chovejte se slušně, pokorně. Pokud to bude jen trochu možné, nemocnice vám vyjde vstříc.
Doufám, že je to pochopitelné.
@sudylichozrout nic jiného jsem ani nečekala že řeknou.
A na doplnění, není to právo matky, ale dítěte. Dítě má právo na matku/otce 24/7
@sudylichozrout je to jejich infikovanéá odpověď.
@sudylichozrout Moc nevím, co myslíš tím "přijímat matku se zdravým dítětem". Nejspíš hospitalizaci, tedy že nemocnice nemají povinnost hospitalizovat s matkou i dítě. To ovšem nic nemění na tom, že nemají sebemenší právo matce v nepřetržitém kontaktu s dítětem jakkoli bránit, protože zákon, který dítěti zaručuje právo na neustálý kontakt s rodičem, existuje, stejně jako zákon, který dává dospělým právo na nepřerušovaný rodiný život a přítomnost rodinných příslušníků. Naprosto souhlasím s tím, že je zapotřebí se chovat slušně, to nezaškodí ani v diskusích na Modrém koníkovi, ale pokorně? Co proboha ymslíš tím pokorně? Ne, neníto tak, že nemocnice vyjdou vstříc, pokud to bude jen trochu možné. Odpověď, kterou cituješ, je toho důkazem – říct Z a zapomenout zmínit A je krapet divné...
@terry1512 Ty bláho, já i kdybych mluvila s Rychetským jako předsedou ústavního soudu, dvaceti právníky, kteří se zabývají medicínským právem, tak se najde "mamyna", jejíž nejvyšší vzdělání je absolvování vysoké školy života v oboru Googlení zaručených pravd na babských fórech a Facebooku od podobně vzdělaných "mamyn" a bude tvrdit, že ta hromada odborníků nemá pravdu.
Terezko, zkrátka nemáš pravdu, prostě nemáš. Věř mi, že právníci z FN to mají v malíku o něco lépe než ty.
Ale abys neřekla, že jsem nelida, tak se domluvím s adminy Koníka a udělám na to téma rozhovor s nějakým odborníkem.
@rebe Ano, nemají právo jí v tom bránit, tedy ji mohou nehospitalizovat, pokud to její zdravotní stav nevyžaduje. Trochu mi vaše teze připomínají ty střelce, kteří jsou schopni žalovat nemocnici za to, že jim poskytla k záchraně života krevní transfuzi, případně žalovat záchranáře za to, že jim při přistávání vrtulníku kvůli topícímu se dítěti v bazénu zničili zahradní nábytek.
@sudylichozrout Jsem ti už pár stran zpátky psala, že tohle nemá cenu 😀 asi se mám po návratu z mateřské zpět do zdravotnictví nač těšit 😀
@sudylichozrout Ale tak jistě, to je úúúúplně srovnatelné 😀
@sudylichozrout Udělala jsi z téhle diskuse úplně absurdní frašku. Maminka se zeptala, jestli může mít kojené miminko v nemocnici, případně jestli je možné trombozu léčit doma. Ty nevíš v které nemocnici, netušíš, jestli tam mají plný stav nebo poloprázdno, netušíš nic o tom díěti ani zdravotním stavu maminky. Neznáš odpověď ani na jednu z jejích dvou otázek. Ale vložila jsem si sem mraky příspěvků se scénářem, v němž maminka ubližuje desítkám těžce nemocných spolupacientů a div nevystřílela polovinu personálu. Velmi kvalitní příspěvky k tématu, vskutku...
@alicie_k Hm, já vím, no... jak když hrách na stěnu házím. Je mi tě už teď líto, jestli se budeš setkávat s takovými štěknami, co si myslí, že když to říkala Máňa na Modrým koni, nebo v nějaké debatě na FB, tak to musí být směroplatné...
@sudylichozrout to klidně můžeš.
Z 10 právníků bude polovina tvrdit něco jiného než ta druhá.
Právních výkladů je několik,a každý právník si to vykládá jinak.
A řekla bych že ,,urážet " lidí dle jejich vzdělání je i pod tvou úroveň.
I když vůbec netuším jaké vzdělání mám.
@rebe Ne, argumentovala jsem pouze tak, jak by argumentoval každý, koho by se to jako pacoše mohlo dotýkat. Třeba tedy i nedejbože mě samotné. A abychom tu neplácaly játra zbytečně, vzala jsem to, jak jsem slíbila, zu grunt a kontaktovala největší špitál v republice, protože tam asi mají nejvíce zkušeností. To, že vám odpověď nejde pod fousy, neznamená, že je na ní něco špatně. Prostě to tak je. Nemocnice nemají povinnost a mohou se rozhodnout dle okolností. Ale nikdo si nemůže kladné vyřízení nárokovat a vynucovat. Toť vše. Tak jsou karty na stole hozené.
Tak nikdo tu (znovu) nepopírá, že když to jde, tak by to nemocnice měla umožnit, protože je samozřejmě pochopitelné, že matka nechce kojené dítě primárně nechat doma. Popíráme tu tvrzení,že to nemocnice umožnit musí za jakýchkoliv okolností, protože právo.
@terry1512 Jasně, no... tak jo. Ještě, že tu máme Terezku, která to ví nejlépe. Co bychom si tady bez takových slovutných kapacit počaly.
@sudylichozrout očividně už nevíš kudy kam tak začínáš útočit.
Naštěstí já a spoustu dalších MAMINEK víme na co má dítě/matka/rodina právo.
A ostatním MAMYNKAM stačí jen říct že to nejde a kojene dítě nechá doma napospas flasce kterou třeba vůbec nevezme.
@sudylichozrout Já ale nic takového nikde nenapsala, ale přesto jsi na mě hned začala útočit. Navíc už ti tu bylo opakovaně vysvětlováno, že nejde o právo matky, ale o právo dítěte. Nikdo tady netvrdil, že se má jít přes mrtvoly, maminka se pouze zeptala, jestli je to možné. A ano, je to možné, protože to dítě na to má právo, a nemocnice má spoustu možností, jak tomu právu vyhovět, takže je nesmysl torovnou vzdát a ani se nezeptat. Protože zákonný zástupce má tak nějak povinnost se starat o naplňování práv svého dítěte.

@treasurka Dcerce byl rok, kdyz jsem jela na ctyri dny pracovne na druhy konec republiky. Byla doma s tatinkem, ktery se uz od jejiho narozeni hodne angazuje, miluje ji a pecuje o ni. A ani po mne nehlesla, byla spokojena a nic ji nechybelo. Sama se mi odstavila par mesicu pred tim, takze jsem nemusela kojeni resit. Ano, kazde dite je jine, ale pokud je doma klidne a laskyplne prostredi a tatinek funguje jak ma, dite to zvladne. To jen mnohe mamy si mysli, ze se bez jejich 24 hodinove pritomnosti diteti zhrouti svet. Nezhrouti, pokud je milovano i ostatnimi cleny rodiny. Prijde mi, ze si proste mnohe z matek dite na sebe az nezdrave fixuji a pestuji mytus naproste nepostradatelnosti. Vsimam si takovych maminek na pisku i vsude jinde. Diteti porad stoji za zadkem, nenechaji ho ani chvilku vydechnout, jsou hyperprotektivni, nic mu nepovoli a vubec si neuvedomuji, ze tomu svemu robatku vubec nepomahaji. Tuhle jsem jednu videla, jak tahla holcicku z piskoviste, protoze by tam chytila bacily. To jsem koukala jak z jara.
Manzel byl jako dvoulety tri tydny v nemocnici, byl rok 1983, takze vubec nehrozilo, ze by tam mohla byt jeho mama s nim, jen chofila na navstevy v urcite hodiny. Taky to zvladl a zadne nasledky si z toho nenese. Maji normalni a zdravy vztah.
Hauk.