Nespavost u dospělého. Co by pomohlo?

zuzkasim
19. srp 2021

Ke 40. narozeninám jsem dostala zvláštní dárek: v noci, v různý čas, se vzbudím a nemůžu cca 2h usnout. Tento čas mi samozřejmě chybí, takže ráno jsem o to víc unavená. Někdy se takto vzbudím ve 4, do 6 nemůžu usnout a pak bych zabrala ideálně do půl deváté, což nejde, ve všední dny vstávám do práce o půl sedmé... Začala jsem chodit večer zhruba o hodinu dřív spát. Zkoušela jsem několik týdnů nepít ani to jediné odpolední kafe, nepomáhá, naopak je asi lepší si dopoledne to kafe dát, abych lépe fungovala. Je jedno, jestli večer pracuju, dívám se na film (to spíš vyjímečně), čtu si, věnuju se koníčku nebo se jdu projít. Není to starostma, protože to stejné je o prázdninách i na dovolené. Koupele, levandule, meduňka, nepomáhá. Ložnici máme 6 let stejnou, mrňavou, ale pěknou, uklizenou, postel dřevěná, matrace dobré, okno na ventilačku otevřené celoročně. Já už fakt nevím, co vymyslet, abych si pomohla. Čas, kdy je člověk vzhůru a nemůže spát je otravný, tak jsem si ho zpříjemnila aspoň tím, že jsem začala číst na čtečce. 2 roky to bylo super, mám načtenou spoustu knih, ale teď už to přestává pomáhat, jak cítím, že na mě jde spánek, čtečku strčím pod polštář, ale jako bych se tím pohybem probrala a nespím ještě déle. Nikdy dřív jsem tyto problémy neměla, je to takhle víc jak 2 roky a dost nepříjemné. Máte prosím jakékoliv typy, co by mohlo pomoct?

drep
19. srp 2021

Mrkni na desatero zdravého spánku, u většiny dospělých je problém umělé snížení produkce melatoninu koukáním do modreho světla, proto se dvě hodiny před nemá koukat na nic, televizí počínaje, mobilem konče. Čtečka taky generuje modré světlo. Dobrá je taky pravidelná procházka před spaním.

zuzkasim
autor
19. srp 2021

@drep Dá se říct, že 9 bodů splňuju. Večer trávím na počítači, nemáme TV, takže tady hledám informace, vyřizuju maily, čtu kraviny jako Koníka🙂, občas nakupuju nebo vybírám, kochám se výtvory jiných. Nemám jiný čas, kdy bych toto mohla v klidu dělat. Aspoň jsme si už dávno nastavili, že monitor se včer ztmavuje a přechází na žluté světlo. Procházky nic nezměnily. Čtečka by neměla dle popisu vyzařovat žádné světlo, podsvícení displeje mám na nejnižší úroveň. Číst jsem začala vlastně spíš z nouze, lepší jak se 2h převalovat, večer obvykle usnu ihned. Takové ty běžné věci jsem se snažila vyzkoušet v prvních měsících, bohužel bez jakéhokoliv efektu.

barmil
19. srp 2021

@zuzkasim a nemáš starosti? Já tohle mela, kdyz jsem toho měla moc v práci. Usnula jsem třeba v 22, vzbudila se ve 2 a do 4 byla vzhuru a nejvíc se mi chtělo spat, kdyz jsem mela vstávat do prace.
Srovnalo se mi to až teď, když jsem doma se synem, po X letech konečně spím celou noc, teda až na kojení, ale to už taky je nějak v polospanku.

zuzkasim
autor
19. srp 2021

@barmil Někdy samozřejmě mám, ale bohužel, trvá to už víc jak 2 roky a neustává ani o prázdninách (kdy čerpám téměř 2 měs. dovolenou), ani na dovolené.

barmil
19. srp 2021

@zuzkasim tak zkus rituály. Mne pomáhá večer tepla dlouhá sprcha, pak si uvařit čaj, zapálit svíčky a číst si. Takové hygge. A jist brzy, třeba kolem 17/18, a pak už nejíst, aby člověk netravil vnoci.

zuzkasim
autor
19. srp 2021

@barmil Rituály bych zkusit mohla. S jídlem je to trošku problematické, jsem velmi hubená a jíst potřebuju fakt hodně, takže u mě je normál druhá večeře, aspoň něco menšího, to prostě musím. Moje tělo nic neukládá. Ale mám to tak od malička, nedokážu říct, jestli bych spala lépe, kdybych jedla naposled tak brzy, zkoušet to nemůžu.

te_reza
19. srp 2021

A když se vzbudíš, nezacnes nad něčím přemýšlet? Já když se v noci vzbudím a proběhne mi hlavou myšlenka, neusnu klidně i do rána. Večer když jsem honem honem, udělám si medunkovej čaj a pustím relaxační hudbu. Hlavně vypustit všechny myšlenky.

makovice88
19. srp 2021

Mam ten samy problem a pomaha mi toto: Pocitam si nadechy a vydechy. Pocitam nadech na 1 a 2 a vydech na 1. Opravdu hluboke, az do branice. Telo a hlava se prepne a pak usnu. Nebo mi pomahaji vizualizace. Zni to jako silenost, ale muzes zkusit 😁 Ja si treba predstavuji zahradu rozkvetlych sakur, ze kterych pomalu opadavaji okvetni listky. Nebo horsky stit, kde se pomalu snadeji snehove vlocky. Ne, nejsem magor, fakt to pomaha. 😅 Mivam taky problemy se spankem, ale jsem tehotna a doma dalsi dite, takze si dopoledne nemuzu pospat.

zuzkasim
autor
19. srp 2021

@te_reza Jo jo, hlava začne ihned pracovat, ale ne nad problémy (to někdy taky), většinou jsou to úplně obyčejné věci, klidně i kraviny, jakoby se mysl odmítala uklidnit a potřebovala se furt něčím zaměstnávat.
@makovice88 Rozhodně vyzkouším, příležitost je téměř každodenně, díky. Já si právě říkala, že se budu muset něco "naučit", jak se zklidnit, vypnout, jak si ten spánek zpět přivodit. Roky mě nebudil manželův budík, teď se vzbudím třeba i jen tím, že muž vstane (bez budíku). Oblečení už si dává mimo ložnici, ví, že mě vzbudí úplně všechno, ale je to až teď ty 2 roky, dřív pohoda.

te_reza
19. srp 2021

@zuzkasim no to je ono, mě proběhne myšlenka, druhá a jsem schopná o blbinach přemýšlet i 4 hodiny

alik20
19. srp 2021

Zkuste leky happy sleep manzel to mel taky a docela mu pomahaji

makovice88
19. srp 2021

@zuzkasim Chapu, taky mam lehke spani. ☺️ Manzel jednou hledal na netu, jak rychle usnout a vzpomnela jsem si, ze jednu metodu pouzivaji i vojaci v armade. V podstate uvolnuji vsechny svaly postupne, od obliceje, ramen, hrudniku, nohou..soustredi se na to, aby opravdu kazda cast byla uvolnena a zaborena do matrace. Jako posledni jde hlava (ta jde hur, ze jo 😁). Tak muzes taky zkusit.

levandule_k
19. srp 2021

@zuzkasim Nevhodné dárky nepřijímat 🙂 Teď vážně, někdy to mám podobně jako @te_reza mozek jakoby jel na setrvačník a přemýšlel, i když má odpočívat a nedovolí člověku pořádně zabrat. Na to pomáhají relaxační techniky a pak si uvědomit, že nemusím řešit všechny problémy světa.

Nejsem odborník na vitamíny, ale jejich nedostatek se může projevit nekvalitním spánkem, únavou. Bych si pogooglila, které jsou důležité pro dobrý spánek a něco začala doplňovat.

Kdysi četla něco tradiční čínské medicíně, tam psali, že za nespavostí a únavou můžou oslabené ledviny. (Ale, nevím, jestli je to tvůj styl.)

katule1990
19. srp 2021

@zuzkasim Zajímavý téma, kolikrát jsem přemýšlela, že se na to taly zeptám, díky 🙂. Akorát já mám problém se spánkem od jakživa. Večer mi prostě funguje mozek na 120 %, všechny problémy se najednou zdají být o moc větší. Spánek mám hrozně lehký, musím mít tmu a ticho, takže nemůžu ani větrat (venku je u nás dost hluk od aut a opilých cikánů). Mám problém i s exzémem, o kterým vím nejvíc v noci a jak teď v noci kojím a syn je často vzhůru, tak kolikrát nemůžu usnout už jen kvůli tomu, že se bojím, ze se syn zase hned po mém usnutí vzbudí, to je jak mučení 😅. Co mi trochu pomáhá: abych zabavila mozek, vymyslím si nějakou situaci, co mě dost zaujme a kterou si v hlavě pak přehrávám; pomalé nádechy do břicha, pod bránici, do plic až nahoru a pak opačným způsobem vydechovat (tzv. jogínské dýchání); velká fyzická aktivita přes den, ale té teď moc nedám přes únavu z nevyspání; nekoukat se na hodiny. Naopak mi třeba nepomáhá sex, po orgasmu jsem naopak ještě víc nabuzená než předtím 😅.

chiara75
19. srp 2021
Uživatel chiara75 je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od chiara75.

Mě napadá, že bys ještě mohla zkusit brýle proti modrému světlu - tak 1-2 hodiny před spaním jako prevenci, mají třeba tady: https://1url.cz/BKFsc No a někdo zkouší melatonin (spánkový hormon), možná když o něm něco načteš, kdy a jak, tak by to od těch bdělých pauz mohlo pomoct, kdoví... https://1url.cz/LKFs6 Pak ještě dodám, že u mé kamarádky byla příčinou larvovaná deprese způsobená velkou zátěží (2 malé děti a nástup do práce), jenže tam to bylo ostřejší - nespala třeba tři dny v kuse ani minutu.

felixfelicis
19. srp 2021

Soucitim, já na to trpím už od puberty. Někdy se třeba vzbudim ve 3 a už neusnu...Jediné, co jsem vypozorovala, je, že špatně spím po alkoholu a po větším jídle (ale taky už jsem se v noci vzbudila hlady, takže nejíst taky nepomaha🤔). Ale jak se zoho zbavit, nevím.

katule1990
19. srp 2021

@felixfelicis Přesně, alkohol to u mě taky zhoršuje a těžší jídlo, nejhorší je česnek. Nad ránem mi pomáhá škraboška, jak se rozednívá, tak nasazuju 😅. Ale to ve 3 ráno nepomůže, to je jasný. Pro mě je teda asi nejtěžší vůbec usnout, to buzení v noci nemám tak hrozný (když nepočítám teď dítě 😅).
@zuzkasim Ještě mě napadlo, jestli
to nemůže být i způsobené změnou hormonálních hladin, když ti to začalo až teď. Zkusila bych Sarapis Plus, to pomáhá na srovnání hormonů, je to s mateří kašičkou. A není to jen pro ženy v menopauze, brala jsem to asi v pětadvaceti.

malinkaelinka
19. srp 2021

Já jsem celoživotní nespavec. Aktuálně pozoruju velice pozitivní účinky při omezování světla večer. V ložnici máme jen červenou lampičku, pokud večer někde nabízíme, nosime s manzelem červené brýle. Pokud v noci cumakuju, osvědčily se mi audioknihy a přestat se snažit usnout. Zkus podcasty Cukrfree- rozhovor s Hynkem Medrickym a Petrem Sosem. A taky doporucuju čajovou směs spánek od Zdislava Tea. Není na každodenní pití, ale jako obcasna berličky je skvělý. Spím po něm fakt tvrdě a spánek je hlubší a kvalitní.

zuzkasim
autor
19. srp 2021

@malinkaelinka Moc děkuju, čaj před spaním mi pro začátek přijde lepší jak doplňky stravy, ve kterých je namícháno kde co dalšího. Rozhovor s p. Medřickým jsem slyšela už dřív, rozhodně se hodí ho zopakovat.
@katule1990 Mám obavy, že to s hormonální hladinou bude souviset. Prozatím zkusím čaj, když tak vyzkouším další přípravky. Alkohol v podstatě nepiju (sem tam si nalejeme decku vína, to se snad ani nedá počítat, je to spíš svátečně).
@chiara75 Nespat několik dnů, to musí být hrozné. Já spát fakt potřebuju, naštěstí mi byly dány i děti, které v noci spaly celkem slušně. Doplnit melatonin zkusím, jestli nezabere ten čaj.

Všem moc děkuju, mám tu zajímavé tipy, rozhodně budu mít určitě dost možností je vyzkoušet🙂 Jsem ráda za vaše nápady.

anakolut
19. srp 2021

@zuzkasim A nemůže to být počínající přechod? Hormony mohou udělat hodně? Co se zkusit s doktorem domluvit na odběr krve na hormonální hladiny.

zuzkasim
autor
20. srp 2021

@anakolut Ve 40 mi to na přechod přijde relativně brzy pro člověka, který začal dospívat hodně pozdě. Přemýšlím, i kdyby to počínající přechod byl, tak co mi vyřeší znalost hormonální hladiny? Obávám se, že doktor by mi akorát nabídl hormonální preparáty a tomu se chci vyhnout do doby, než by to bylo životně nutné. Nejdřív bych raději vyzkoušela přírodnější věci.

levandule_k
20. srp 2021

@zuzkasim Každé tělo je individuální, kdysi jsem četla rozhovor s jedním gynekologem, ten říkal, že u některých žen může probíhat přechod i od 35, že to nejde poznat od pohledu, ani nemají potíže, ale podle hormonálního profilu to vidět jde.

Můžeš zkusit nějaké bylinky pro ženy, ty také umí ovlivnit hormonální hladinu.

katule1990
20. srp 2021

@zuzkasim Ten Sarapis Plus by právě měl být přírodní doplněk stravy, založený hlavně na té mateří kašičce. Tak uvidíš, každopádně je to příp. nějaká další možnost, jsou s tím dobré zkušenosti 🙂.

lieselmeminger
3. zář 2021

@zuzkasim Ahoj. 🙂 Mně jediné co pomohlo byl skutečně ten Melatonin. Zkusila jsem vše ze spánkové hygieny, různých rituálů, bylinek, bylo toho hrozně moc. Usínala jsem třeba čtyři - pět hodin. Řešila jsem to s obvodní lékařkou, ta mi chtěla napsat prášky (krátkodobě jsem brala Neurol, následně mi chtěla napsat něco silnějšího). Nakonec jsem zkusila ten Melatonin - u toho mi doktorka tvrdila, že to zkusit můžu, ale že si myslí, že to nezabere. Od doby co ho beru usínám do půl hodiny, spím celou noc a ráno se budím odpočatá.
Melatonin je hormon, který se přirozeně vyskytuje v těle a čím je člověk starší, jeho produkce se snižuje. Na internetu jde i dohledat jak přirozeně zvýšit jeho tvorbu pokud nechceš brát přímo tabletky (zvyšují ho určité potraviny jako višně nebo jahody). Držím palce, aby ti bylo lépe. 🙂 Nespavost je hrozná věc...

zuzkasim
autor
4. zář 2021

@lieselmeminger Díky za tvou zkušenost. Zatím tu mám bylinky, tinkturu, cíleně se snažím být víc venku na sluníčku a jít aspoň o půl hodiny dřív spát. Za ty zhruba 2 týdny, co jsem to začala aktivně řešit, je to trochu lepší. Melatonin mám taky v plánu, jak budeme objednávat víc věcí v lékárně. Vidím, že můj problém není zdaleka tak vážný, jak to, co jste zkusily vy některé.

lieselmeminger
4. zář 2021

@zuzkasim Jsem ráda, že se ti to alespoň trochu zlepšilo. 🙂 Nadále držím palce, ať se ti to úplně srovná. Není nic horšího než být unavená a nevyspalá... K tomu melatoninu - bývá v lékárně Dr. Max často ve slevě a nejlépe vychází vzít forte (5mg). Každý večer se bere jen půl tablety (lze i čtvrt, pokud stačí) a cenově vyjde nejlépe. 🙂