Odstranění žlučníku, žlučníkové kameny, máte zkušenost?
Chtěla jsem se zeptat jaké máte zkušenosti s odstraněním žlučníku.
Už loni mi na ultrazvuju zjistili kameny ve žlučníku. Pořád mám nějaké "břišní" problémy.
Mudra říkala že příčinou bude nejspíš žlučník - kamínky, případně písek 😒 .
Kameny přivývají a rostou 😠 .
Asi půjdu na laparoskopické odstranění žlučníku.
MÁTE TU NĚKDO S TÍMTO ZKUŠENOST?
Co jíst, co nejíst, jak operace probíhá, jestli pomůže.
DÍÍÍKY !!!
Holky moc prosím kde a jak bolí žlučník?
Holky moc dekuju, mě právě bolí práva strana asi 2cm pod žebry ale když zmáčknu tak to nebolí...a pak záda na té strane, nic strašného takova pichava,spíš kdyz zmacknu hrudník tak mi to jde i do zad...
@elinka89 no ono je to proto aby se neudelala v rezech kyla...
holky jak to mate s cesnekem, ja pred operaci to slo ale po operaci ho vubec nemuzu a kdyz rikam vubec tak staci ze po obede snim jednu malou jednohubku s cesnekovou pomazankou, nebo na obed v jidle byl cesnek a pak celou noc nespim a je mi silene zle ☹
@elinka89 Já jsem to měla skoro jako ty, mám za sebou dva císaře a problémy se žlučníkem jsem začala mít ke konci druhého těhotenství. S kolikama jsem to vydržela ještě 8 měsíců ale po několika návštěvách pohotovosti už to nešlo. Partner byl doma ještě dva týdny po mém návratu z nemocnice. Pak už jsem to v pohodě zvládala sama.
Já mám kamenitý žlučník 25 let. Byly doby,kdy mi dělal velké problémy,ale ....operace byla pro mě nepřijatelná. Tak jsem čistila játra speciálními očistami a klepu to.... mám klid. Moji kolegové si nechali odstranit žlučník a mají ještě větší potíže než před operací.
@elinka89 pokud to budou dělat laparoskopicky tak je to určitě lepší než císař. Laparo vstupy mě nebolely vůbec jen mě trochu píchalo v zádech a v ramenou ale to bylo tím vzduchem co d těla napustí. Během jednoho dne se to srovnalo. Já šla na zákrok v úterý a ve čtvrtek jsem jela domů a byla jsem celkem fit.
@elinka89 očr je bohužel jen na 9 dní, bez rozdílu jestli je potřeba kvůli nějaké nemoci nebo zákroku déle, takže manžel si bral očr a pak dovolenou. Doma byl s námi 3 týdny a pak jsem jela na týdne k rodičům. Malou jsem nesměla zvedat měsíc měla cca 8 kg. Nevyndala bych jí tak ani z postýlky a nedostala se s ní ani ven, nemáme výtah a kočárek je ve sklepě, takže tahat jí pak 2 patra a pak i s kočárem ze sklepa po schodech... opravdu nešlo jinak.
@babanci někdy "ušmiknout" orgán je nejlepší řešení. Pokud žlučník trápí jen něco z jídla a jsou křeče, ještě se to dá nějak dietou vylepšit, ale jak jsou kameny, je lepší to dát pryč. Kameny při záchvatu dráždí stěnu žlučníku a pokud jsou pak už tenčí tak může dojít k prasknutí a taky se uvádí, že to dráždění stěn může přispívat k rakovině žlučníku a to je pak konečná, protože většina pacientů s rakem žlučníku nemá šanci. Takže ono je to tak i tak.
@tulikiss za mě česnek ok, ale nemůžu ráno jogurt, celkově ale jinak pohoda. Netušila jsem kolikrát ani co mi to spustilo. Někdy česnek, někdy ne, jindy jen grilovaný plátek kuřecího. Babička třeba nemůže od operace mléko, nedělá jí dobře a že už je to let.
@z_kopretinka
@tulikiss a jak je vám špatně bez žlučníku, když něco sníte?
@z_kopretinka Já mám děti právě dvě, ale ten starší si to asi nechá vysvětlit, že ho nemůžu nosit. Ale malá má 8 měsíců a s tou mi teda musí manžel (nebo někdo) pomoct
@elinka89 mě to většinou prožene :D (jogurt, kafe, mléko) ale jen dopoledne, prostě nemůžu to na prázdný žaludek. Bolesti ani záchvaty nemám, jsem necelý rok po operaci. Jen jednou mi bylo strašně špatně, křeče v žaludku, ale nepřišla jsem na to z čeho to bylo, chytlo mě to po jídle na oslavě a to jsem měla jen malý předkrm a plátek masa se zeleninou a brambory. Nejspíš něco v předkrmu, nějaká houbová pěna. Ale jinak pohoda.
Malé bylo v době operace necelých 11 měsíců. Dr. mi opravdu kladl na srdce, nezvedat, netahat, protože jinak se může udělat kýla a to je zase operace a zase stejná pravidla, nezvedat. Po 4 týdnech jsem začala, ale dávala jsem si pozor, abych zvedala spíš zádama z podřepu nebo kočár ze sklepa, abych nezatínala břicho.
@z_kopretinka
Ono to nekdy nemusi byt ani dietni chyba, mne treba doktor rekl, ze mi zachvat muze zpusobit i nejaky pohyb. Mela jsem plny zlucnik malickych kaminku.
@elinka89 u me se to projevuje tak ze se mi v noci udela silene spatne na zvraceni, zacnu se potit a je mi vnitrne strasne vedro a pak to jde vetsinou spodem ven..ja mam k tomu i dost potravinove alergie tak je to asi vsechno dohromady...
a k tomu usmiknuti...me se udelali kameny po tehotenstvi a vyraznem zhubnuti a i kdyz sem jedla dietne tak sem pak mela zachvaty uplne po vsem, potrebovala jsem ale mesic na dopsani bakalarky a kdyz sem pak sla na kontorlu tak sem do dvou hodin valila pod kudlu, protoze se uz rozjizdel zanet. a to sem cely mesic jedla hooodne dietne a pila litry toho hnusnyho caje 😀
@tulikiss ale musim říct, že co teď jím měsíc ostropestřec, tak jsem už riskla jednou i ten jogurt ráno a nic, takže uvidíme, možná jen je to větší zápřah na játra teď, tak ty bylinky pomáhají. Zkusím si dát i pořádné kafe s mlékem dopolko a uvidim. Za mě život bez žlučníku je pohoda, já už nevěděla co jo a co ne a pak ty stavy v noci hrůza a než jsem šla na operaci i přes dietu jsem něco netrefila nebo jestli přispěl i nějaký pohyb nevim, a skončila jsem na kapačkách na pohotovosti. Na dovolené jsem si dávala pozor co jim, a najednou na výletě zle, musela jsem ujít ještě 4km, kdy jsem myslela, že někde radši zdechnu ve škarpě, teprve po 4km byla někde silnice kam pro mě manžel dojel a odvezl mě na penzion, o malou se naštěstí postarali moje rodiče co byli s námi. Ani po algifenu mi nebylo lépe, usnula jsem na hodinu a pak jsem se probudila a bylo mi ještě hůř. Takže mě naložil a jeli jsme do špitálu. pak jsem už jedla radši jen suché kuřecí a suché brambory do operace.
Mě dr. na chíře říkal, že to ani tak nesouvisí s váhou jako třeba s genetikou a tak. Že jestli to měla nějaká žena v rodině - babi i mamka. A pak prý těhotenství a ty hormony k tomu dost napomáhají také.
Já s tím kamenolomem žiji už 25 let. Operace se bojím. Přijde mi,že jen odstřihnu kontrolku a problém nevyřeším. Stravuje se vzorně ,díky žlučníku.😀Někdy si říkám,dobře že ho mám,jak bych jinak prasila.😀
Mě by zajímalo, pokud není žlučník, kde se ta žluč tedy městná. Jestli je stále přítomna ve střevech , odchází samovolně, prý je pak větší nebezpeční rakoviny tlustého střeva. Říkají lékaři před operací, jaké důsledky to třeba může mít?
Ženy, tak se opět hlásím 🙂 před 14 dny mě vezla rychlá se záchvatem. V nemocnici jsem si poležela 6 dní, proplachovali mi žlučovod (hadičkou do krku, fakt super!). Teď bych to tam měla mít čistý, ale stejně musím držet dietu. Jenom jsem se nějak doktora zapomněla zeptat, jestli můžu ovesnou kaši. Můžu? A pak mi ještě vrtá hlavou zelenina - rajčata, paprika, okurka. Můžu syrové? Děkuji 🙂 .
@elinka89 zřejmě ti vycestoval žlučový kamínek a ucpal ti žlučovod. Teď se ti sice ulevilo ale jestli máš ve žlučníku další kameny tak se to může kdykoli opakovat. Pokud jde o tu dietu tak myslím že zeleninu můžeš v pohodě ale je to dost individuální, každého dráždí něco jiného. Mě dělalo nejdřív problémy jen mastné jídlo a pak už mi vadil pomalu i čaj. Jsem moc ráda že už mám žlučník venku, teď můžu jíst všechno a je to pohoda.
Ahoj holky, byla jste některá operovaná při menstruaci? Jdu za týden a mám to dostat každým dnem :/
@rainbow_x me dr rikal ze nebude operovat pokud ms dorazi. Nastesti dorazila den po.

@elinka89 na to pozor ja jsem treba nesmela mesic az dva zvedat nic tezkeho coz bylo i dite, takze sem prebalovala na zemi, krmila na zemi.