icon

Potíže s usnínáním, co mám dělat?

anicka1211
7. pro 2015

Pěkné dopoledne všem,

holky chtěla bych se poradit jak na moje potíže s usínáním. Tento měsíc jsme se s manželem začali po revizi pokoušet opět o miminko, ale v době plodných dnů jsem onemocněla a v noci nespala, budila jsem se kašlem, rýmou, hleny atd. Rozhodilo mi to úplně režim. Když už jsem myslela, že se z toho nedostanu, koupil mi manžel wobenzym a ten den jsem zdobila perníčky odpoledne a ucucávala ze zdobičky polevu, když mi jí vyteklo víc než jsem potřebovala. Wobenzymu jsem si vzala první dávku 10 tablet a večer mě bolelo hrozně břicho a nemohla jsem usnout. Asi jsem přetáhla dobu spánku a musela jsem si vzít tabletku mučenky, co jsem brala na potíže s usínáním po revizi a taky na smutek. Usnula jsem snad někdy ve čtyři ráno a nebyla schopná vyprovodit synka do školy, musel manžel. Ráno mi vylítla BT o 0,4 stupně nahoru a mě napadlo, že by to mohla být opožděná ovulace v kterou jsem už ani nedoufala po týdnu zpoždění, když mám krátký cyklus 26 dní jen. Spíš jsem to přikládala nevyspání. Ale večer jsem měla zas problém usnout a zas jsem usnula pozdě, musela jsem si vzít dithiaden, protože jsem byla ve dvě ráno už zoufalá. Ráno mi teplota znova vyskočila ještě výš a tak mi bylo jasný, že to bude asi ovulace přeci jen. Jenže manžel musel syna zase zavézt do školy a chudák musí teď napracovat chybějící hodiny. Zlobil se na mě, že už nemůže syna do školy vypravit, že to nenadělá do Vánoc a budem mít malou výplatu :(. Říkal mi, že je to tím, že jsem ucucávala cukr a v kombinaci s Wobenzymem to prostě má tento efekt asi. Tak jsem už nezdobila a o víkendu jsem usnula úplně v pohodě. snížila jsem už i dávku Wobenzymu na 5 tablet 3x denně. A dnes jsem ale opět nespala a manžel musel znova syna hodit do školy a chybí mu hromada hodin. Nejen kvůli vypravování syna, ale taky proto, že stavíme a musí odjíždět na stavbu :(. Začínám se dostávat do začarovaného kruhu a nevím, jak z toho ven. ovulaci jsem opravdu měla, teploty se už drží nahoře a cukrem to nevyspání taky nebylo, když jsem včera nezdobila. Včera mě rušila večer sušička a když už jsem ji byla ze zlosti vypnout, tak jsem stejně neusnula, protože moje tělo i když cítilo, že už odpadávám únavou a chce se mi spát, jako by se tomu bránilo, prostě jsem byla asi přetažená. O půlnoci už jsem byla zoufalá a nechtěla to nechat dojít tak daleko jak posledně a vzala si dithiaden znovu a stejně jsem usnula skoro ve tři ráno. Vím, že to není dobře brát dithiaden. A už vůbec ne, pokud bych čirou náhodou tento měsíc otěhotněla, což tomu stejně moc nedávám, ale co kdyby . . .
Miminko bychom hrozně rádi, tak je nechci ohrozit, kdyby se zadařilo, ale to nevyspání by mu taky nedělalo dobře.
Poraďte prosím, co dělat pro rychlé a klidné usínání? A klidně mi i nadejte, že se cpu dithiadenem atd, příjmu cokoli, hlavně když mi něco pomůže, neumím si představit, že bych takhle nespala celý týden, neumím si představit, že se dnes opět nevyspím :(
Manžel mi vyčítá, že už to mám v hlavě, že tam je problém, ale já včera věřila, že dobře usnu, když sem o víkendu spala dobře.

no_title
7. pro 2015

Bylinkový čaj na spaní, pomáhá např. meduňka. A pravidelný režim, ve stejnou dobu spát a ve stejnou dobu vstávat. Podle mě nevyspání tak ranému těhotenství nevadí, nemusíš to hrotit 🙂.
Já usínám taky špatně, mám problémy se uklidnit, beru na to Triticol (není to prášek na spaní ale antidepresivum), zda se může v těhu, nevím.

no_title
7. pro 2015

Jinak Trittico se v těhu může. Asi to taky není ideální, fyzický návyk na to nevzniká, ale psychický může být na cokoliv i na mléko před spaním, ale pokud víš, že se neumíš uklidnit, tak bych ho dočasně zkusila. Já jsem byla nucena ho nasadit potom, co jsem asi 4 dny vkuse nespala.

dizi
7. pro 2015

@anicka1211 Ted uz to je jen v hlave. Kdyz jsem byla tak desetileta, tak jsem se dostala do stejneho kruhu - nemuzu usnout a trapim se tim. A tehdy mi mamka rekla - uklidni se, pokud nemuzes spat, tak to tolik nepotrebujes, lez si v posteli, tvoje telo odpociva, mysli na neco hezkeho. A od te doby k tomu tak pristupuju a netrapim se myslenkami na to, ze bych mela spat a nespim. Proste si rikam, ze kdyz to ta hlava nedovoli usnout, tak presto moje telo odpociva a ja si predstavuju hezky veci - jak jsme s pritelem na dovolene a chodime po plazi ... Treba muzes myslet na vase budouci miminko a povidat si s nim, i kdyz tu jeste neni, jak se na nej tesite ... proste si z toho, ze nemuzes spat udelat takovy hezky ritual, hezke myslenky nez trapeni. A ono se to zase srovna.
Treba ti to pomuze 🙂

svija
7. pro 2015

@anicka1211 - zkusit si na netu najít režimová opatření při nespavosti (např. když dlouho neusneš tak vstát, něčím se zabavit a něco dělat a zkusit spaní později), důsledně to dodržovat a snad to pomůže. Můžeš zkusit různé bylinné přípravky na spaní, jsou volně dostupné v lékárně. A pokud to opravdu nepůjde a sklouzne to do toho, že budeš už od rána trpět úzkostí, co když to spaní další noc nepůjde a bát se toho, tak pak jsou na místě ta antidepresiva. To Trittico je právě na tyhle problémy s usínáním, ne na depresi. Není dobrá brát dlouhodobě léky na spaní, pak se nasazuje právě tohle.
Mě se stalo něco podobného několik měsíců po porodu, usínala jsem kolem 3 ráno a za pár hodin musela vstávat a starat se o dítě, nakonec strach z další noci. Vím, jaké to je.

sara84
7. pro 2015

Manzelovi pomaha pustit si do ucha audio knihu,a u toho vytuhne.Plus bylinky, rezim atd. A taky kolem 12-15 let jsem mela tohle obdobi, uz od rana nervni,ze vecer neusnu..

dita1979
7. pro 2015

ano, máš to nejspíš už opravdu v hlavě, tak se bojíš, že zase nebudeš spát, že opravdu nemůžeš usnout, nejspíš se ti asi ani psychika nespravila ještě po té revizi, není divu.......nic příjemného to není. Na mě vždycky zabralo pivo víc než bylinky. Jedno pivo před spaním jsem ucucávala v posteli a za chvilku hned usnula. A to jsem měla pěkné stresy v práci a dlouhodobé......také meduňka před spaním pomůže.....

julca_ro
Odpověď byla odstraněná
terka_vo
Odpověď byla odstraněná
janca_notka
Odpověď byla odstraněná