Potravinové intolerance. Jak jste je poznali?

1. lis 2023

Ahoj všem, chci se zeptat těch, co mají nějakou potravinou intoleranci - lepek, mléko, laktóza atd ...kdy se vám začaly projevovat a jak? Bylo to vždy, když jste snědli nějakou složku potravy, byť v malém množství, na kterou jste měli intoleranci nebo jen po požití většího množství? Nebo třeba v kombinaci s něčím?
Trpím na různé žaludeční a trávicí potíže několik let, před 6ti lety mi vzali žlučník. Doktorka si prvně myslela, že v souvislosti s tím žlučníkem nefunguje moje trávení správně a dala mi trávicí enzymy, které ale moc nepomáhají. Trpím na různé druhy bolestí žaludku, nevolnosti a "průjmy" - v uvozovkách, protože to není průjem jakože vodnatá stolice, ale spíš častěji frekvence, chodím třeba 4x-5x za den a i po stolici mám stále pocit jakože"není hotovo". Před skoro třemi týdny jsem měla nějakou střevní virózu - nevolnost, nechutenství, zimnice, horečka, zelený průjem a od té doby mi je nevolno téměř po všem, co sním. Byla jsem na krvi a štěrech (dr. si myslela, že jsem měla nějakou mírněji formu salmonely, tak proto štěry, aby se to vyvrátilo). Ještě mě čeká sono břicha, žlučníku, jater, žaludku a ledvin. 🤷 Před 3 roky jsem byla na gastroskopii, která neukázala nic.
Zjistili vám potravinové intolerance z krve nebo jste museli ještě na jiná vyšetření? Já vůbec nemám představu na co, pokud mám, bych měla intoleranci mít. Po čem mi někdy nic není, mi zase jiný den udělá nevolno. 🤦🏼‍♀️ Díky všem za odpovědi.

slunea
1. lis 2023

U dětí jsem intolerance hledala stylem pokus - omyl. Vedu si diář, kde jsem poctivě psala vše, co jsme snědli nebo vypili a taky výstupy - jaká stolice, ekzém…
Mně samotné vadí kešu. Začalo mi to najednou, v období, kdy jsem si vyrobila domácí kešu máslo a jedla ho denně. Z ničeho nic mě bolívalo břicho, byla jsem slabá, zvládla jsem jen ležet a čekat, až to přejde. Taky mě v tom období svěděla hlava a měla jsem lupy. Pak mi trklo, že je to z kešu, takže od té doby ho nejím a je mi dobře.
Manželovi se zase zklidnil ekzém, když přestal jíst rajčata, brambory a papriku. K těmto potravinám jsme se dostali přes rajčata, říkal, že má po syrových divný pocit v puse (brambory a papriky jsou příbuzné). A taky mu asi vadí histamin.

Pokud ti jednou něco vadí a podruhé ne, viděla bych to na tyto možnosti:
- daná potravina ti nevadí (vadí něco jiného, co jsi spolu s touto potravinou snědla, nebo vadí něco, co jsi snědla dřív)
- vadí jen některé kombinace, množství nebo stáří

Zkus si postudovat něco o histaminové intoleranci, jestli se v tom nenajdeš. U ní hodně záleží na množství a na čerstvosti vs uležení. Taky pozor na alkohol.

slunea
1. lis 2023

Můj nejmladší syn má problém se sacharidy. Jediné, o čem vím, že je ok, jsou pohanka, jáhly, čirok, tapioka. Brambory, rýže, kukuřice, pšenice, oves, ječmen mu vadí. Vše sladké vadí. Takže i ovoce. I červená řepa. Cukr, med, sirupy ani nemusím zmiňovat. I kedlubna na něj byla posledně moc sladká. Projevuje se to právě tou řídkou stolicí. Myslím, že má ve střevě nějaké bakterie, které se na těch cukrech krmí. Když jsem v lednu brala antibiotika kvůli angíně, tak kakal krásně (kojím, tak dostal něco v mléce).
Ty cukry lépe snáší, když je má s něčím. Např. lesní borůvky samostatně nedá, ale s kaší jsou ok. Kanadské nedá ani s kaší, ale měl je s brokolicí a taky to bylo ok.

Kromě problému se sacharidy má problém i s histaminem. To se u něj taky projevuje řídkou nakyslou stolicí.

gdpr
2. lis 2023

Laktóza akokeby som jedla niečo plesnivé keď som jedla niečo s ňou, stále po nej som musela ísť max do hodiny na WC... Lepok nafukovanie, kŕče, problém s 💩, akné. A laktóza sa u mňa zacala prejavovať na strednej, lepok až na VŠ a všetko potvrdili krvé testy na žiadnych iných vyšetreniach som nebola.