icon

Překonání paniky ze školy: Jak na to?

letojenej
18. zář 2023

Dobrý den, začala jsem chodit na střední školu a vyskytli se mi problémy. Mívám záchvaty paniky a pokaždé když se překonám a přijdu domu ze školy tak jenom brečím a stresuji se z dalšího dne. Nemohla jsem jet ani na adaptační kurz, protže bych to psychicky nedala. Někdy se i stane že prostě kvůli mé psychice musím zůstat doma a nejí do školy, ale to nejde protože na střední se řeší absence. Moc prosím kdyby jste mi někdo mohl pomoci jak to zvládnou dejte vědět. Děkuji

Strana
z2
letojenej
autor
18. zář 2023

Co když už teď se bojím ze zítřejší školy? Říkám si co se stane.

mimi1004
18. zář 2023

@letojenej Takže ty se školnímu psychologovi nesvěříš a při tom se ptáš, kde by tě urychleně vzali. To snad nebude cizí člověk?

letojenej
autor
18. zář 2023

@mimi1004 klidně se školními psychologovi svěřím no. Ale je to pro mě strašně těžké. Lehko se to řekne.

mimi1004
18. zář 2023

@letojenej Z tvé strany musí být snaha, brečet doma a stěžovat si na netu umí každý, ale něco pro to udělat? Jen výmluvy. Máš možnost to urychleně řešit přímo ve škole, tak to využij. Anebo se na tu školu rovnou vykašli a válej se doma. Brzy se to vyřeší vyhazovem samo.

levandule_k
18. zář 2023

@letojenej Chápu, že je to těžké, řešit si psychologické problémy. Tak si to napiš doma na papír a dej mu to přečíst a řekni, že máš problém o tom mluvit.

Ono na té terapii stejně na sebe budeš muset všechno napráskat, i když se stydíš, protože jinak se nepohneš...

letojenej
autor
18. zář 2023

@mimi1004 sorry no že si stěžuju no.Snahu mám a snažím se. Žádné výmluvy to nejsou.

letojenej
autor
18. zář 2023

@levandule_k dobře děkuji

levandule_k
18. zář 2023

@letojenej A jestli chceš individuální plán, musíš prokázat schopnost učit se doma sama. Takže začni makat na sobě i v tomhle směru.

Třeba středoškolská matematika je vysvětlena tady. (Borec doučoval ekonomii vysokoškoláky a obracelo se na něj pořád více a více lidí, tak začal točit videa a přidal i středoškolskou matiku.) http://www.ekospace.cz/17-matematika

Zajímavý web je https://cs.khanacademy.org/

letojenej
autor
18. zář 2023

@levandule_k dobře ano chápu, jsem schopna se učit doma a mít tedy individuální plán.

plksv
18. zář 2023

Napíšu pohled učitelky s relativně dlouhou praxí na velké škole. Realistický. Beru, že zázraky se dějí, ale... Mám dvě zkušenosti se studentkami, které měly úplně stejný problém jako Ty, @letojenej. Jednu jsem měla jako třídní, jednu učila. Obě hodně chyběly, zvykaly si na medikaci, absolvovaly pobyty na psychiatrické léčebně. Obě měly IVP, ale nebyly schopné ho naplnit. Jedna skončila po prváku, jedna v půlce třeťáku (ale měla v tom distanční výuku v covidu). Moje doporučení: vzhledem k tomu, že Tvoje problémy jsou dlouhodobé, není moc šance, že se to zlepší (pardon, jsem realistka). Hned si zkus najít školu, která umožňuje vyučování on-line, jsou takové, přestup na ni. Obě studentky, o kterých jsem psala, ztratily zbytečně roky a kdo ví, jestli vůbec někdy maturitu udělají.
Samozřejmě vyhledej odbornou péči. A přemýšlela bych i o budoucnosti a plánovala ji podle Tvého stavu. Dcera mojí kamarádky do něčeho podobného spadla na střední škole ve třeťáku, k maturitě to doklepala, dálkově studovala španělštinu a teď z domova překládá. Vše si uzpůsobila výkyvům svého zdravotního stavu.
Držím palce, je to nesmírně těžké, kdybych to neviděla na vlastní oči a neslyšela na vlastní uši, neuvěřím, že je něco takového možné. Posílám obejmutí a pochopení.

ele_nka
18. zář 2023

@letojenej řešila jsem podobný problém, obvodní lékař mi napsal antidepresiva, která jsem užívala než jsem se dostala do péče odborníků.

lv
18. zář 2023

@letojenej strach ze strachu, běžně k úzkostné/panické poruše patří.
@plksv neteř si tím prošla půl třeťáku a maturitní ročník, málem ani neukončila, a tudíž nebyla připuštěna. Nakonec jo, odmaturovala. Teď už je v léčbě, bohužel na vš nešla, chce příští rok. Snad, premiantka na těžkém gymplu.

letojenej
autor
19. zář 2023

@lv snažím se překonat svůj strach, ale strašně se bojím. Bojím se že budu zvracet abych tam nemusela. Prosím pomocte mi. Moc děkuji

letojenej
autor
19. zář 2023

@lv dnes se snažím překonat svůj strach, ale akorát mi to přijde čím dal tím horší. Bojím se ze se nadchvál pozvracím abych nemusela do školy. Prosím pomozte mi co mám dělat. K psychologovi jsem objednána, ale mám tam jit až za dlouho.

konidana
19. zář 2023

@letojenej krizove centrum nebo psychiatr. Ti te vezmou hned

mimi1004
19. zář 2023

@letojenej A co asi máme dělat? Dostala jsi radu, abys navštívila školního psychologa, ale to ti nevoní. Při tom je to nejrychlejší řešení. Tady jsi na webu o rodině, tady nejsme školení poradci.

levandule_k
19. zář 2023

@letojenej Dej si do googlu dotaz krizové centrum a tvoje město (kraj).

Včera jsem ti posílala odkaz, kde je seznam krizových center a jiných center psychologické pomoci. https://nevypustdusi.cz/kde-hledat-pomoc/ Tak se na to podívej a najdi si něco ve svém okolí.

No tak se pozvracíš, to se stalo spoustě lidem, že někdy zvraceli. Si vem igelitku do kapsy, kdyby jsi zvracela třeba MHD, ať nepozvracíš všude všechno okolo. Kartáček a pastu, ať si pak vyčistíš zuby.

Na nevolnost od žaludku je dobrý mátový a heřmámkový čaj. Koupíš v běžné lékárně.

U tebe to bude chtít asi antidepresiva, se ti to nějak hodně rozjíždí.

miryp
19. zář 2023

Já nějak nechápu, jak je možné, že máš problém od mala a nemáš ještě svého terapeuta, na kterého by ses mohla obrátit... Každopádně pokud jsi nenašla žádného psychologa či psychiatra, který má teď hned volnou kapacitu (existují i terapeuti, co nabízejí on-line setkání), tak se nech zavřít do léčebny. Nedělám si legraci, myslím to zcela vážně - tak se rychleji dostaneš k pomoci... Pokud máš tak silné ataky, že nejsi schopna chodit do školy, doporučuji přerušení studia, nebo zcela změnit školu.

levandule_k
19. zář 2023

@miryp Dětský psychiatrie je šíleně podfinancovaná, víc než jiné obory, takže hledat někoho je náročné, ale vždycky se dá něco dělat.
A píše, že došlo ke zhoršení s nástupem na střední školu... Možná to rodiče bagatelizují, protože deprese jde hůř vidět na rozdíl od zlomené nohy...

pampeliska1313
19. zář 2023

Konkrétně asi neporadim, ale možná dodám trochu naděje. Manžel měl v dětství problémy. Takový ze vystřídal asi pět škol, psycholozky, medikace atd, zvracel před školou, psychosomaticky potíže, nebylo možný aby chodil klasicky do školy. Zs nějak doklepal, mám pocit ze už tehdy s individualem. Střední to samy. Udělal si tak i maturitu, mezitím chodil pracovat. Na vošku už chodil normálně, denní docházka, cítil se tam dobře. I když jsou věci co tam neměl rad, už nějak byl schopnej to překonat. Ale bylo mu přes dvacet a trochu se srovnal. Teď chodí normálně do práce, i na akce kam se mu nechce.)) už mívá “jen” klasicky obavy. Prala bych Vám, aby se Vám to zlepšilo.)

erchia
19. zář 2023

Ahoj, nevím, jestli někdo již nezmiňoval, nečetla jsem diskuzi, ale nevím, jestli jste s vašima nezkusili kontaktovat pedagogicko - psychologickou poradnu.
Ano, není to úplně obvyklá zakázka, takže se může stát, že vám při prvním kontaktu řeknou, že se musí poradit s odbornými pracovníky, ale mohli by poradit aspoň v tom, jak to teď může probíhat apod.

Je tedy pravdou, že psychologická pomoc by se neměla duplovat, takže i na to se připravit, že možná budou odkazovat na psychologa, ke kterému jsi již objednána.
A v minulosti jsi již podobného odborníka navštívila? Protože i na toho může poradna odkázat. Nechci říct, že tě odmítnou, jen se připravit na to, že to bude chtít důkladnou vzájemnou komunikaci 🙂 A i tak se může stát, že vyhodnotí, že to na vyšetření u nich teď není, nicméně poradenství, co a jak, by mohli poskytnout.

A tedy objednací lhůty jsou i v poradně dlouhé, třeba tříměsíční, ale někdy poradny umí fungovat i jako první krizová pomoc, tak třeba by to šlo 🙂
Plus tedy se může vždycky stát, že někdo jiný zruší vyšetření, třeba kvůli nemoci, a tím se ten termín uvolní dříve, ovšem je to o komunikaci.
A i hodně na škole, mám tušení, že možnosti individuálu jsou na střední hodně opravdu na škole, ale nechci se do tohodle pouštět, nevím, jak je to aktuálně.
I o tomhle by ti mohli podat informace v poradně.
A tedy předpokládám, že jsi nezletilá, tak tam tohle řešit s rodiči, včetně případné návštěvy v poradně 🙂

miryp
19. zář 2023

@levandule_k o tom nedostatku pracovníků vím, proto jsem navrhla, aby se případně nechala zavřít do léčebny, protože to je pak nejrychlejší cesta, jak se dostat k terapii, alespoň co mám vysledované u známých. Jen mi prostě hlava nepobrala, proč doposud nemá svého terapeuta, když ty problémy se vlečou léta. Ale máš pravdu, možná si rodiče nevšimli (i když to si nedokážu představit), nebo zlehčovali situaci...

lv
19. zář 2023

@konidana třeba u neteře, když měla fakt krizový propad, ten den mluvila i o konci, tak ji z krizovky poslali domů, že to je na ambulanci (to už byla všude objednaná, jak psychiatr, tak psycholog), takže za nás zklamání. A to ji tam posílala i školní psycholožka.
Každopádně, pro
@letojenej bude líp, dočkáš se, ať rodiče shání psychiatra, i v širším okolí, ostatní rady pročti..(terapie online, placená, praktik zatím, aplikace Nepanikař, školní psycholožka atd...)
Nekecám jen tak, mám ji taky, máme to dědičný

blackblue
22. zář 2023

@letojenej terapie a psychiatr je zaklad. Ale cekacky jsou blby, no.. a bude to trvat, neni to neco, co zmizi hned jen tak. Akutni uzkosti, panicke ataky a psycho stavy - Relaxa Rapid. Jinak rozhodne magnesium (idealne chelat), L-tryptofan.. medunkovy caj je taky fajn. A bacha na velke mnozstvi kofeinu, pravidelne rezim, spanek... a zkus meditaci, kazdy den. Je vic zpusobu, mne treba pomaha nejvic body scan. Drz se!

blackblue
22. zář 2023

@plksv Tak zase bych to nevzdavala predem a automaticky. Ja od skolkoveho veku psychicke problemy, silne uzkosti a panicke ataky, socialni fobie, po 13roku se pridaly silne deprese a project hranicni poruchy osobnosti... byl to boj, a to jsem nemela opory v rodine a az do devatenacti nemela pristup k profesionalni pomoci - ani terapiemi, ani antidepresivum. Jak jine to mohlo byt... Ale minulost nezmenim. Kazdopadne - i pres tohle vsechno jsem osmilety gympl dostudovala, nasledna pokracovala ve VS a magistersky obor si udelala Pak po bakalari dokonce v UK. Takze vyuzij veskerou moznou pomoc, dej tomu maximum, ale hlavne na sebe bud hodna a nauc se najit a hlidat si svou zdravou hladinu vseho - skolni prace, fyzicke aktivity, sebepece, potreby relaxu i prace na svem psychickem stavu.

letojenej
autor
1. říj 2023

Dobrý večer, už utekl měsíc od doby co mi začal stres a vůbec se to nelepší. Večer před školou se stresuji a jsem z toho smutná a nešťastná. Rodiče o tom ví a snaží se mi pomoci. Nevíte prosím někdo jak to alespoň trochu zlepšit a aspoň abych se tolik nestresovala? Děkuji za odpovědi.

crejzy
1. říj 2023

@letojenej Terapie je super, dobře ze se chystáte. Doma můžete zkoušet dechová cviceni, meditace, uklidňující hudbu. Já si ve chvíli kdy jsme v klidu napsala nějaké afirmace které jsem pak v panice cetla. Každopádně počítejte s tím, ze pokud nic nezabere, čeká vás psychiatr a léky…

letojenej
autor
2. říj 2023

@crejzy ano zkouším vše a snažím se to dávat. Vím ze mě čeká psycholog. Budu rada když mi někdo pomůže.

levandule_k
10. říj 2023

@letojenej Jak to jde?

Na zdi jedna uživatelka doporučovala aplikaci Nepanikař: Tak ti tady zkopírovávám info a názor na ni. "Aplikace Nepanikař- je super a doporučuji kudy chodím.... dechová cvičení, hry na uvolnění, relaxační cvičení a mimo jiné i třeba psychologická pomoc na telefonu." Doporučuje ta uživatelka, já s ní zkušenosti nemám.

letojenej
autor
10. říj 2023

@levandule_k dobrý den, zatím to nějak zvládání a každý den překonáváme stres. Řekla bych že už je to trošku lepší než to bylo. Aplikaci jsem si stáhla a používám a pomáhá. Děkuji za optání

Strana
z2