Přibírání po antidepresivech, máte zkušenost?
Dobrý den,
máte s tím nějakou zkušenost? Dá se tomu vyhnout? Existují AD, která jsou v tomto směru rizikovější?
Díky moc za sdílení zkušeností.
@kaja2016 ano, to vím, že si lidé někdy myslí, že chodí na psychoterapii a přitom to tak vůbec není...
leckdy lidé běhají od jednoho dr. k druhému a nic není vyřešeno... totéž ale pozoruju u některých lidí co chodí na alternativní terapie - jako by ani nechtěli, aby jim bylo lépe, spíš to je taková "turistika"... někdy za tím bývají i dost hluboké důvody, protože po delší době můžou z nemoci vyplývat i různé výhody - ohledy doma, invalidní důchod nebo ohledy v práci... často i alibi před sebou samým proč něco nemůžu (rozvést se, mít dítě, jít zpátky do práce, řídit auto a tak mě někdo stále vozí atd.), důvodů je nesčetně
ono je to hodně i o rodině... když je na tom někdo delší dobu špatně, tak někdy je potřeba, aby zasáhla nějak rodina už, protože dotyčný si není vědomý toho jaký to má vliv na okolí... ale ne každý má takové zázemí, aby si s ním někdo doma promluvil a někam ho odvezl, věnoval mu pozornost nebo mu něco zaplatil, zkontroloval po nějaké době jak na tom je apod...
a není to jednoduché, nikoho nelze nutit samozřejmě k jakékoli terapii
@bachovy_esence_poradna Je fakt, že najít někoho, kdo Vám sedne, nemusí být úplně lehké. Člověk , kterému se svěřujete s nejniternějšími pocity musí být někdo, komu absolutně věříte - nejen jako terapeutovi, ale i jako člověku. Já za svůj život prošla šest takových ordinací a sedli mi pouze dva terapeuti - jenže jeden dělal jen vstupní vyšetření a druhá poskytovala pouze krátkodobou terapii.
I ordinací TČM jsem prošla několik než jsem našla tu pravou - byla jsem u Číňana, který skoro neuměl česky a na základě čtyř dotazů (jak jsem později zjistila, třem odpovědím vůbec nerozuměl nebo je nepochopil) určil dg. V jiném centru, byl velmi arogantní terapeut, vstupní vyšetření bylo velmi krátké, zato si za to účtovali velmi nekřesťanské peníze a - u lékaře, který byl velmi zmatený a ne moc spolehlivý. Až napočtvré jsem byla spokojená a narazila jsem na centrum, kde to brali opravdu komplexně a od podlahy včetně poučení o pravidlech stravování, receptů, cvičení, apod. - vstupní vyšetření trvalo hodinu a půl - hlavní lékařka enormně pečlivá.
@urtica mám úplně stejnou zkušenost, bez ohledu na to jestli šlo o klasickou nebo alternativní medicínu.... každého pečlivého a zkušeného člověka na svém místě si pak člověk váží...
osobně pokud někoho doporučuji, tak jedině člověka, za kterého dám ruku do ohně, u koho vím, že se neustále vzdělává, je otevřený, empatický, pečlivý... opět bez ohledu na metodu... ono leckdy je ta metoda potom už druhořadá, přístup dělá mnoho - ono když člověk nedůvěřuje, tak leckteré niterné věci ani neřekne a tam může být právě to nejzásadnější... a pečlivý přístup umí i takové věci jako dát něco zásadního do souvislosti a dívat se na člověk celkově (jaký je jeho životní styl, jeho rodinná situace - také často hodně důležité)
@urtica ono je i dost mozne, ze neslo o terapii, ale o psychologicke poradenstvi☹ to take neni psychoterapie
@bachovy_esence_poradna ja nevim, me opravdu neprijde ze vazna dusevni onemocneni lze resit alternativni medicinou. Vy jste mela nekoho takoveho v peci a vite, ze i po letech ten clovek prospiva, sam, bez odborne podpory?
@urtica poradenstvi dela psycholog (mgr.psychologie), jedna se o povrchnejsi rozhovor o zivotnich krizich, dusevnich onemocneni, snazi se pochopit situaci a dava rady, jak problemy zvladat. Uvaznych dusevnich onemocneni jde spis o navod, jak s nemoci zit. Terapii dela psychoterapeut, ktery ma za sebou alespon petilety akreditovany vycvik, jejiz soucasti je nekolikaleta vlastni terapie, prace pod dohledem a metoda.Terapie muze vypadat ruzne, metoda rozhovoru se lisi od terapeutickeho smeru, podle me se da poznat tak, terapeut nedava zadne navody, nehodnoti situaci a take ho nezajima diagnoza, ale obtize. Tak zhruba. Jinak na pojistovnu muze terapii delat mgr.psychologie, lekar, zdrav.sestra plus musi mit ukonceny vycvik. V praxi ho casto ukonceny nemaji a pracuji formalne pod dohledem. Samozrejme vetsina dobrych terapeutu se snazi uzivit a ma treba par pacientu na pojistovnu a zbytek soukrome.
@kaja2016 ano, měla.. s "nejstarším" takovým klientem jsou to 4 roky, několikrát jsme spolu od té doby mluvili
já sama jsem byla vážně nemocná a vyléčila jsem se kompletně alternativní medicínou.. opravdu je to hodně o tom jak zkušený je ten terapeut a jak dobře je zvolená metoda...
@urtica to je fajn, určitě už to půjde jen k lepšímu, ještě, že jsi Neurol nebrala delší dobu 😉 I lepší barva bude, uvidíš, sice pomalu, ale bude....a spíš dobře po těch práškách nebo tam to taky trvá než zaberou? Já mám pocit, že jsem po Mirtazapinu spala hned líp, ale už je to nějaký pátek... 😅
@bachovy_esence_poradna to ano, ale ja myslela s vaznym dusevnim onemocnenim.
@kaja2016 Jj, mě to taky zaráží. Známá řešila podobný problém cca před rokem - dg. deprese (těžší než mám já, alespoň co se projevů týkalo) - naléhali na ni, aby se nechala hospitalizovat. V nemocnici jí předepsali mj. Rivotril, s tím, že může brát šest tablet denně, jak dlouho chce. Poté si našla psychiatričku u které posedí vždy těch 10 min. a sice jí napsala AD, ale s tím, že si myslí, že psycholog není potřeba. Přesto si psychologa našla a - co mě opět zarazilo ,bylo, že dotyčný psycholog se odmítl bavit o jejím dětství s tím, že "dětství nedělá". Dotyčná známá vyrostla v rodině s psychopatickým a násilnickým otcem a alkoholikem v jedné osobě, několikrát šlo i o život, takže mě opravdu překvapilo, že se o tom psycholog odmítal byť jen pobavit...po pár sezeních to zabalila s tím, že je to stejně k ničemu... 😠
@kaja2016 ano, mluvím o lidech s vážných duševním onemocněním např. těžká deprese, schizofrenie, panické ataky, psychózy
často to také bývá spojené s užíváním drog nebo alkoholu a s odvykáním od nich... poslední dobou můžu říct, že nejčastěji se setkávám s LSD
@bachovy_esence_poradna Tak to je skvele, to by me musim rict moc zajimalo, jak jste s nimi pracovala a jake to melo vysledky, pokud budete chtit. Nechcete nekdy popsat soukrome? 😉
@urtica Jezis, to je konec. Detstvi nedela, zasmala jsem se, ale je to teda smutny. No, neprekvapuje me to. A ten psychiatr, to je smutny taky. Oni jsou o tom opravdu nekteri presvedceni, ze leky je jedina moznost. Dokonce se setkas s tim, ze nektery normalne lecitelny diagnozy ti odprezentujou jako nelecitelny. Chudaci lidi fakt. Mam kolem sebe lidi s celozivotni zkusenosti, opakovany hospitalizace, psychiatr... Ja mam taky osobni zkusenost, nastesti s dobrym koncem, v oboru jsem prez pet let (az po te zkusenosti) a nikoho takovyho dalsiho neznam. To uz je taky docela divny. Obvykle se pak dozvim, ze se zrejme teda spletli v diagnoze. Jasne. 😉 Zajimavy je treba nechat si poslat vypis ze zdravotni pojistovny a podivat se, co si psychiatr uctoval. Vsichni teda nepodvadej, musim rict. Ale hodne z nich ano. Tech deset minut se da vyuctovat jako systematicka psychoterapie, nevim, co to presne je, neni k tomu potreba vycvik a delaji to psychiatri po nejake postgradualnim studiu. Jinak ted probiha reforma psychiatricky pece, angazuju se v tom, kdybys mela chut a cas se treba zapojit, tak pisni zpravu 😉 Jinak ten psycholog byl zrejme uplny .... 😖
@kaja2016 jsou to všechno alternativní terapie
@bachovy_esence_poradna Ja jsem to pochopila, zajima me to...
@kaja2016 podle potřeby klienta: NLP, EFT, charakterová analýza podle Reicha-Lowena, Bachova terapie, konstelace, Hakomi přístup k traumatům
Jasne, diky za info, mrknu na to, vetsinu toho neznam. Jen Wilhelma Reicha a jeho orgastickou teorii, jak mel problem s cirkvi, kdyz hlasal, ze pubertaci by meli mit sex🙂 Jako mel pravdu podle me v tom, ze sexualita hraje v dusevnim zdravi velkou roli, puvodne byl psychoanalytic. Akorat ve stari pak se venoval sestavovani tzv. "Orgonu", boxu na Bozskou energii, ktery udajne lecil i rakovinu. Myslim, ze mu normalne preskocilo😉 Ja jsem spis myslela popsat soukrome .Kdyz budete mit chut a cas, tak se ozvete🙂
@kaja2016 to souhlas, později mu přeskočilo 🙂 ono to ale tak bývá u lidí, kteří jsou v něčem průkopníci často, že ta inteligence nebo novátorství je vyvážená na druhé straně něčím takovým.... bohužel pak veřejnost zná jen tohle, což je velká škoda
jeho charakterová analýza, která je dnes rozpracovaná do různých směrů, je výborná... pokud člověk odhlédne od jeho specifického názvosloví, tak faktem je, že mnoho potíží pochází z potlačené životní energie (emocí, myšlenek, názorů, pohybů)....často se to táhne opravdu až do raného dětství......má to významný vliv třeba v partnerských vztazích, ale i v práci, na zdraví... hodně se to projevuje v automatických reakcích při stresu, v postoji a stavbě těla...
je to na dlouhé povídání, dnes se z toho vyvinula bodypsychoterapie, ale těch směrů je mnoho (pomezí neurologie, imunologie, psychosomatické medicíny), zahrnuje to i prevenci vytváření bloků (emočních i svalových), což je skvělé...
dnes je medicína hodně zaměřená na hledání patologií + na přesnou analýzu funkcí (měření, která ale často příčinu potíží neobjeví, protože parametrů jsou někdy i tisíce a mnoho nemocí pochází z vícero zdrojů, některé z nich nejsou "měřitelné", jako např. psychika, ale i např. vliv životního prostředí a mnoha dalších věcí)....
mnoho věcí je přitom v jádru "jednoduchých".... jen my na ně jdeme příliš "hlavou"...
u technických věcí je hlava nutná samozřejmě... medicína by ale neměla být technický obor, protože pečuje o člověka
@bachovy_esence_poradna Vis co, ta teorie, ze dusevni problemy vznikaji z potlaceneho pudu pochazi od Freuda, zakladatele psychoterapie. Od byl Reich jeho student. Me jen zajima, jak alternativni terapie pracuji s lidmi s vaznym dusevnim onemocneni konkretne, kdyz pises, ze mas dobre zkusenosti, a lide jsou nasledne zdravi dlouhodobe. protoze jak jsem psala, ja mam zkusenosti spatne. Ale kdyz pises, ze mas jine zkusenosti, rada bych si je vyslechla a dozvedela se neco noveho. Ale to neni na verejny rozhovor 😉
@kaja2016 ano,to vím, že to je od Freuda/Reicha, ale já s tím do velké míry souhlasím...mnohokrát se mi to potvrdilo, že zadržování impulsů a následné bloky mají silný vliv na psych. potíže... není to tak vždy, některé věci jsou na biologické bázi, ale často jsou za tím také přebrané věci od ostatních členů rodiny (rodiče, partneři) kde se lidé silně ovlivňují...
jak jsem psala, já mám zkušenosti opačné.. což je logické, protože na tu "druhou stranu" dojdou lidé, kteří na jedné straně nebyli spokojení nebo jim něco nesedlo...a opačně
plus je tam nemalá část lidí, kteří jsou trošku "turisté", obcházejí terapie nejrůznějšího druhu vč. třeba klasických a jsou tam různé důvody proč vědomě nebo nevědomě nechtějí/nemohou dosáhnout uzdravení v tom bodě kde se teď nacházejí (určité výhody, které jim z toho plynou, určitá omezení, která jim mohou vyhovovat, blokování řešení svých potíží, protože se plně věnují třeba péči o někoho atd.)
každopádně nikdy není jen jedna cesta jak něco řešit a příčin i řešení psych. potíží je mnoho, každý jsme jiný...
@bachovy_esence_poradna ja s tim take souhlasim🙂 ale nemyslim si, ze existuji turiste, spis zatim nenarazil na nekoho, kdo mu pomohl.
@bachovy_esence_poradna Pokud jsem to správně pochopila, tak všechny, kdo k Vám přišli, se povedlo zcela vyléčit?
@kaja2016 někteří lidé rádi chodí po doktorech a terapiích, ale řešit věci ve skutečnosti nechtějí... většinou to bývají starší lidé, ale setkala jsem se s tím i u mladších (setkala jsem se i s tím, že student s ADHD nechtěl situaci řešit, protože by přišel o úlevy ve škole).... může jít o různé úlevy, pomoc od ostatních, zvýšenou pozornost apod.... ale ono leckdy i nemoc má svoji velmi pozitivní úlohu v životě
@urtica ono v holistickém léčení není člověk vnímaný jako někdo kdo má nemoc a ta se léčí a pak je hotovo, protože "nemoc" zmizela....člověk je vnímaný jako celek, ve kterém je hodně rovin, má nějakou energii a ta se nějak projevuje (třeba i způsobem vyjadřování, postojem těla, tím jaký životní styl ten člověk vede, jakou práci dělá, jaké je jeho zdraví apod.).... řeší se to co toho člověka obtěžuje, co mu ubírá energii, co mu zasahuje do partnerských vztahů, do zdraví, do práce apod.... nejen to co je považováno za "nemoc", protože to jsou už vyhrocené stavy kdy si člověk nevšímá jemnějších signálů
přístup je tu hodně individuální... a rovin je vícero, záleží jestli člověk terapii dokončí...stejně jako v klasické medicíně někdo přijde, začne terapii a nedokončí.... většinou z toho důvodu, že očekává že např. problémy, které ho trápily třicet let vyřeší za měsíc a navíc bez vlastního přičinění, pouze tím, že si "něco vezme" a dojde k někomu kdo to za něj "vyřeší"...
pokud s tímhle přijde, tak pak často rychle terapii přeruší a pak to vypadá, že daná metoda nefunguje 😉 ... antidepresiva by ale také nefungovala pokud by je někdo bral např. dva týdny 😉
tenhle přístup (tady jsem, vy se mnou něco dělejte, problémy mám dlouho, ale jdu až teď a řešení očekávám bleskové) je možný jen na začátku terapie např. u někoho kdo má depresi, apatii apod., tam je nejdřív potřeba vůbec se dobrat k nějaké energii, chuti k životu nebo pak odvaze ke změnám
jinak ano, pokud někdo spolupracuje a dokončí terapii, tak zlepšení je veliké.... cílem je, aby byl člověk vyrovnaný a potíže se nevracely... aby chápal odkud ty potíže přišly a proč a naučil se sám sebe opravdu vnímat
@bachovy_esence_poradna Ano, chapu, ze si to myslite, ale ja si to nemyslim. Take pracuji s lidmi, takto mluvi spoustu mych kolegu, ale ja to proste vidim jinak. Jinak podle me ve vecech lidske psychiky neexistuje nic jako "ja vim", takto veci jsou, to zavani demagogii a to se dle meho nazoru v historii neosvedcilo.
ja mam opačnou zkušenost, zhubla jsem, protože tak jak se uklidnily vášně v hlavě 🙂, neměla jsem ani chuť na jídlo a tudíž jsem se nepřejídala...takže mě ad pomohly jak k psychické, tak fyzické pohodě

@kaja2016 Ano, to je případ i dr. u které jsem byla...pokud si chcete "povídat", doporučí Vám psychologa. U pojišťovnou placené psycholožky jsem byla jednou a přesně jak píšete - paní mi absolutně nesedla.