Přibírání po antidepresivech, máte zkušenost?
Dobrý den,
máte s tím nějakou zkušenost? Dá se tomu vyhnout? Existují AD, která jsou v tomto směru rizikovější?
Díky moc za sdílení zkušeností.
@werumka i takové klienty jsem měla... řeší se pak zároveň štítná žláza a celkově se harmonizuje psychika 🙂
terapie nemusí být nutně psychoterapie, pokud je psychika hodně oslabená, tak je dobré tím nezačínat, ale řešit od toho co je priorita... oslabený člověk nemůže podstupovat některé terapie, to ani není vhodné... nejdřív potřebuje motivaci, sílu, klid... potom může řešit další věci jako jsou dlouhodobé příčiny, jak k takové situaci došlo a proč...
@anehap já jsem měla klientů s těžkou depresí bohužel poměrně dost, vč. laktační psychózy, panických atak atd... výsledky jsou výborné, dělá mi to velkou radost
ovšem je velký rozdíl jak jsem psala pokud někdo nemá na Bachovu terapii dodělané ani základní studium nebo se tím zabývá pouze např. o víkendech (setkávám se s tím běžně)... nebo pokud to někdo dělá profesionálně a delší dobu a ovládá i jiné metody... tam se pak podle toho co se konkrétně děje dá použít to co je nejvíce vhodné...
metod je opravdu hodně, já pracuji s těmi, které se mi nejvíce osvědčily a stále se vzdělávám, protože jen za posledních pět deset let se objevily nové... často vycházejí z kineziologie, imunopsychologie, neurologie... krásně se tam spojuje klasická a alternativní medicína
@bachovy_esence_poradna Nezlobte se, ale to neni pravda, ze pri dlouhodobem uzivani AD nelze pracovat terapeuticky. Naopak mnohdy se clovek po AD dostane konecne do normalni stavu, kdy je schopen jit do prace, fungovat ve vztahu a pravidelne dochazet do terapie. AD nefunguje tak, ze byste zapomnel na sve detstvi, nedokazal se v sobe prohrabat a ani nenici kognitivni fce. Mnoha lidem AD ktery sednou, doslova zachrani zivot, deprese casto privadi lidi k sebevrazde. Nechci tady delat propagaci antidepresivum, ale nabadat lidi, ze je antidepresiva poskozuji mi prijde spatne. Cetla jsem Vase prispevky a je videt, ze jste opravdu dobrosrdecna osoba, a v mnoha ohledech moudra, ale doporucovat Bachovky na vazne nemoci mi prijde nezodpovedne. Ucinek je neprokazany, stejne jako u homeopatik a myslim, ze pokud by opravdu efektivni byly, tak by nebyl problem ucinek dolozit. Osobne si myslim, ze jde pouze o placebo. Jinak nejsem proti alternativnim metodam, napr. cinska medicina efektivni je, a prokazatelne.
@bachovy_esence_poradna Jenže já tu štítnou žlázu měla rozjetou a neléčenou cca 4 roky, než se na to přišlo. Protilátky, které mají referenční mez kolem 60 jednotek, jsem měla v desetiticicich. Autoimunita, záněty. Ten stav byl natolik akutní, že mi krev nabrali rovnou na chodbě. Až pak ale po zásahu psychiatra a nasazení správné léčby, se vše začalo lepšit.
@werumka Já zkoušela nejrůznější "přírodní" metody - Bachovky, homeopatii, regresní terapii...Nejlepší zkušenost mám s TČM a akupunkturou, ta mi pomohla v mnoha ohledech (srovnala mi MS cyklus, pleť, pomohla k otěhotnění a donošení miminka), ale s psychikou - vždy jen krátkodobě. Nejlíp jsem reagovala na akupunkturu, z té jsem občas chodila s pocity euforie na obláčku štěstí...ale vždy to zabralo max. na pár dní...
@bachovy_esence_poradna Myslím, že paní certifikaci má, tady ve městě je to i celkem známé jméno, dělá toho víc....kamarádce třeba Bachovky od ní pomohly, ale na mě to prostě absolutně nezabíralo.
@bachovy_esence_poradna Jeste jak pisete o rodinych kostelacich, to vidim jako opravdu velky problem. Je to na pomezi samanismu (ale co jsem ja zazila, pani do toho tahala rodine zivoty a napojovala se na vesmir a cetla mou minulost zkracene receno), treba lidi ke sklony k psychotickym onemocnenim to muze pekne rozjet a taci se do tehle veci radi vrhaji. Myslim, ze problem je v tom, ze k Vam uz se takovy clovek nevrati, takze nevidite, jake dusledky to muze mit. Nemam nic proti tomu, pokud navstevu rodinych konstelaci nekdo pouziva jako spestreni zivota a nejakou spis meditaci nad moznostma, co se delo v detstvi, ale lidi s vaznyma problemama ( a to je kazdy 10ty ve spolecnosti), to opravdu muze hodit do stavu neslucitelneho se zivotem. A divila byste se, jak dobre si ty nesmysli, ktere jim kdosi na konstelacich rekl, pamatuji a jak si je zabudovali do sve osobnosti. Tak to jen takovy podnet pro Vas. Hodne lidi, kteri se zabyvaji alternativou, si to jak velkou zodpovednost maji, neuvedomuji.
@kaja2016 ano, to jsem psala - klient je schopný "fungovat", chodí do práce, má vztah... bohužel ale pokud se jde do opravdu hluboké terapie, tak po delším užívání AD bohužel mnohdy terapie možná není...
nejde o to, že by člověk "zapomněl" na své dětství... 😉
ale o to, že si v terapii pak není schopný vybavit ty hlubší pocity - myslím tím ty opravdu hluboké.... to by ale bylo na delší diskusi... byla bych ráda, kdyby to tak nebylo, bohužel jsem se s tím mnohokrát setkala
AD mohou samozřejmě zachránit život, protože mnoho lidí řeší psychické obtíže až ve chvíli kdy už jim znemožňují normální život...
klientů s těžkými depresemi mám (bohužel) mnoho... nikdy se mi nestalo, že by terapie nefungovala, pouze může být rychlejší nebo pomalejší podle toho v jakém bodě dotyčný přijde, jaké má zázemí, historii, jakou má motivaci atd...
způsobu jak s někým pracovat je mnoho - od rozhovoru po práci s tělem, esence, kineziologii, čínskou medicínu, EFT, někdy je vhodný i koučink atd...
placebem můžeme nazývat mnoho věcí, vč. například toho, že si s námi psychoterapeut popovídá nebo toho, že nás někdo obejme... každý máme "čáru" toho co považujeme za placebo jinde... někdo za placebo považuje čínskou medicínu, jiný homeopatika...
důležité jsou výsledky 🙂
já se neřídím tím co nějaká instituce schválí nebo ne.. je to proto, že jsem si prošla velmi těžkou nemocí před patnácti lety a vím jaké to je být naprosto na dně ve všech ohledech a vyčerpat možnosti klasické medicíny... a že zásadní je dívat se na věci celostně, protože v nás všechno se vším souvisí - myšlenky mají vliv na to jak funguje tělo, tělo na to jak cítíme a myslíme... to je dokázané, jde o biochemické procesy (viz např. kniha Vliv psychiky na zdraví)
vyzkoušela jsem mnoho terapií, jejich plusy a mínusy, vč. např. zmiňované čínské medicíny, se kterou také pracuji
mimochodem, informace, že AD odebírají energii srdce, je z čínské medicíny... ne z nějaké knihy, přímo jsem se na to dotazovala na semináři...
jinak mám dva klienty, kteří jsou psychoterapeuti... psychoterapeutů si velmi vážím, jejich práce je náročná.... tak se také ke mně dostali, protože je jejich práce vyčerpávala... oba už dokončují terapii, šli do toho s tím, že to chtějí zkusit ač tomu nevěří a dost je to překvapilo, pro mě to jsou velmi zajímavá setkání.... věřit není potřeba - Bachovy esence užívají i novorozenci a zabírají na ně...
jinak naprosto chápu Váš názor... měla jsem to naprosto stejně, pak jsem byla nemocná a byla to velká zkušenost, už čínská medicína ve mně vzbouzela odpor, protože ta také není oficiálně v podstatě uznaná, není proplácená pojišťovnami ačkoli znám osobně mnoho lidí, kterým zachránila život....
@kaja2016 výsledky si vždycky ověřuji po nějaké době 😉
šamanismus je pro mě něco co mě opravdu nezajímá...
bohužel samozřejmě v alternativní medicíně se vyskytuje mnoho šarlatánů... a je na zvážení každého člověka, komu svěří svoje zdraví...
ad rodinné konstelace: zásadní je konstelaci dokonale ukončit... pokud se konstelacemi zabývá někdo kdo nemá dost praxe nebo neprošel řádné výcvikem, metodu si upravuje jak chce, není si vědomý rizika (které je v každé terapii 😉 ), tak je to samozřejmě riziko...
proto jsem prošla výcvikem u člověka, který se jimi zabývá v ČR nejdéle, 30 let a kromě toho se zabývá také dalšími terapiemi
v alternativní medicíně je to jako v klasické - někdo projde s odřenýma ušima a získá diplom/certifikát a dál se nevzdělává, hlavním motivem můžou být také bohužel hlavně peníze... nebo je ten člověk zodpovědný a navíc se neustále vzdělává a je pečlivý...
setkala jsem se s oběma případy v alternativní i klasické medicíně...
proto také např. nikdy nedoporučuji obecně nějakou metodu, ale konkrétního člověka, který dělá metodu dlouhodobě, je pečlivý, zodpovědný a neustále na sobě pracuje...
to se mi osvědčilo opravdu i v klasické medicíně, tam bohužel také často dochází k poškození pacientů, zažila jsem několikrát osobně i v rodině...
příklad z klasické medicíny: lékař naordinoval nesprávné léky, dotyčná paní skončila na ARO
příklad z alternativní medicíny: lékařka naordinovala dítěti (1 rok) nesprávné byliny, dítěti se spustilo masivní krvácení z nosu a skončilo na JIP
obojí jsou bohužel případy, se kterými jsem se setkala...
a naprosto souhlasím v tom, že v alternativní medicíně je mnoho šarlatánů... sama bych si přála, aby byly jasné certifikace... a stejně tak, aby když jdu k lékaři jsem věděla jak vystudoval, jakou má praxi apod... opravdu pokud mám dobrý kontakt klasický nebo alternativní, tak se ho "držím"... negativních zkušeností mám bohužel tam i tam dostatek
@urtica akupunktura je skvělá.. stává se bohužel, že funguje na pár dní.. je to proto, že větší tenze fyzické nebo psychické vytvářejí tzv. svalové bloky, které mohou být i dost silné...
pak je buď potřeba mít velmi zkušeného akupunkturistu a nebo použít jinou metodu...
osobně se mi za 5 let nikdy nestalo, že by Bachovy esence nezabraly, ale samozřejmě je to možné, každý jsme jiný, ač osobně si myslím, že to je spíš nedostatkem zkušenosti nebo nesprávně vedenou terapií 😔 ... někdy je potřeba kombinovat s jinou metodou, nejprve provést větší odblokování, terapii a pak teprve užívat esence...
každopádně moc držím palce 😉
@werumka rozumím... já jsem na obdobné stavy brala čínskou medicínu, už jsem nemohla ani chodit...
musím ale uvést, že k alternativní metodě jsem se dostala "natvrdo" tak, že mi klasická medicína nezabírala nebo jsem měla extrémní vedlejší účinky...
osobně jsem si tak vyzkoušela, že dobře nasazená alternativní léčba je velmi silná, nejde o doplněk
@bachovy_esence_poradna Tomu věřím. Já si velmi důkladně vybiram lékaře, kterému se sverim. Taky jsem párkrát sáhla vedle 🙂 ten problém je, že klasickou medicínu i tu alternativní vždycky dokáže shodit jedna blba zkušenost, kvůli které se člověk zarekne, že tohle už teda ne (například názor, že alternativní léčbou vylecime cukrovku 1. typu - ne, nevylecime). Já jsem s klasickou medicínou problém nikdy neměla - pokud jí nasadil lékař, který přemýšlí komplexně a dokáže dobře zhodnotit situaci.
@werumka ano, takových lékařů je stále málo, ale naštěstí jich přibývá...
a přibývá i takových, kteří kombinují klasickou a alternativní medicínu (už jsem na to narazila i na místech opravdu nečekaných)....
@bachovy_esence_poradna @bachovy_esence_poradna Nezlobte se, ale ja jsem psychoterapeut a pravda to neni. Pracuji s lidmi s vaznymi depresemi a psychozou, setkavam se s lidmi, kteri se nekolikrat pokusili o sebevrazdu, antidepresiva jsou opravdu v mnoha pripadech dobrou volbou a terapeuticke praci nebrani. Psychofarmaka cloveka (v idealnim pripade) stabilizuji, psychoterapie (v idealnim pripade) leci. Jinak ja nerikam, ze neexistuji veci mezi nebem a zemi, nebo ze vse musi mit prokazatelny ucinek. Dokonce verim i na zazraky. Jen Vas upozornuju na to, s cim se v terapii potkavam a nejsem sama, ja osobne bych si zivit se kineziologii a konstelacemi na triko nevzala. Casto k takovym vecem prichazeji zdravi lide ze zvedavosti (to je fajn), ale casto i ve fazi zoufalstvi a to by pak mel byt alternativni terapeut velmi opatrny na to, co z pozice odbornika rika, doporucuje a neprezentovat to jako lecbu vaznych onemocneni, jde totiz casto o zivot. Jinak se omlouvam se, ze jsem se do Vas tak pustila, je to pro me docela tema. Ale TCM pokud vim, prokazatelne ucinky ma, podle me je to jen otazka casu, nez se usidli i v evrope.
@bachovy_esence_poradna Ano, s tím jsem se setkala taky, zvlášť při odblokovávání dráhy jater (TČM), to byly dost podobné se stavy, jako mám teď, museli mi snížit dávkování, jak zle mi po nich bylo...o tom, že AD a sedativa nepůsobí z hlediska TČM dobře, vím (tak jako většina léků západní mediciny). Klasická medicina je super věc v oblasti zlomenin, zubařiny a - akutních stavů, chronické problémy neumí řešit příliš efektivně. Naopak, zkoušet TČM v momentě kdy praskne slepák, nepovažuji úplně za rozumné...
@kaja2016 v pořádku, každá máme prostě jinou zkušenost, životní i pracovní 😉
rozhodně není jen jedna cesta řešení věcí, ať už je alternativní nebo klasická...
etiologie nemoci je souběhem mnoha faktorů, skoro vždy...
jinak se rozhodně nestydím za to čím se živím.. naopak jsem na to hrdá 🙂 ... tolik pozitivních ohlasů na výsledky terapií jsem ani nečekala, každému bych to přála
kineziologií se neživím...
moc mě nezajímá rozdělení na "obory" ani "oddělení", protože si myslím, že zásadní je právě ten celek člověka - jak se jeho celková energie projevuje v životě, v myšlenkách, v pocitech i třeba v tom jak stojí, jak se pohybuje... jak tělo ovlivňuje jak myslíme, jak myšlenky ovlivňují jak nám funguje tělo atd... ta propojenost... protože je to stále jeden člověk a podle mého názoru se mezi obory v medicíně mnoho ztratí...
proto se hodně rozvíjí obory, které spojují více oborů dohromady a ukazuje se, že mají vliv na mnoho věcí, které byly dosud považované za neléčitelné
zajímá mě nejvíc bodypsychoterapie, tedy terapie kde se pracuje zároveň s myslí i tělem...
@urtica ano, klasická medicína je skvělá při potřebě akutní operace, o tom není pochyb 🙂 naprosto souhlasím
@bachovy_esence_poradna No, a já se teď cítím býti ve stavu, který bych obrazně přirovnala právě k prasklému slepáku...přesto souhlasím s tím, že většina klasických léků funguje na bázi "něco za něco" (jeden problém vyřeší a jiný způsobí...), takže po skončení léčby AD se určitě vrátím k TČM.
@urtica ano, tak to přesně je, něco za něco 😉 pokud je to velmi akutní a na krátkou dobu, tak je samozřejmě lepší vzít AD než aby došlo k totálnímu kolapsu
jinak psychické obtíže se samozřejmě dají řešit přes TČM... ukazuje to např. na stagnující nebo chybějící energii v některém z orgánů...ta se dá doplnit správně nastavenou TČM...
lze je užívat i zároveń, je ale jako vždy potřebuje člověka, který je zkušený... někdy jde o velmi jemné rozdíly ve znalostech a hodně to je také o povaze terapeuta, aby byl dostatečně pečlivý a opatrný pokud je klient hodně oslabený
@bachovy_esence_poradna Ano, ale léčba psychických stavů TČM u mě funovala vždy jen chvilku - byliny pomohly srovnat deficit u konkr. orgánu (játra, slezina), jenže jakmile jsem je přestala užívat, vrátila jsem se zpátky. Myslím, že je to z toho důvodu, který jste popsala - myšlenky ovlivňují tělo. A změnit způsob jakým člověk uvažuje, to je pro mě věčná a Sisyfovská práce 🙂.
@bachovy_esence_poradna Ano, to souhlasim. 🙂 Holisticky pristup. Je fajn, ze treba psychosomatika se dneska rozviji jako oficialne uznany obor. A taky si myslim, ze dulezity je, ze neco pomaha, ne jestli to umime vysvetlit, jako co my vime o puvodu zivota, vesmiru atd. Jen porad opakuju jediny, alternativni medicina muze cloveka, ktery je psychicky krehky jeste dodelat, hlavne pokud takovy terapeut nejak pracuje s psychikou. Bohuzel to, ze klient skoncil v Bohnicich nacpany Haloperidolem se k takovemu terapeutovi uz nedonese. ☹ Jak rikam, je to pomerne casty jev a byla bych fakt rada, kdyby si to lide, kteri se alternative venuji zacali uvedomovat a pracovat s tim. Kazdpopadne dekuji za podnetnou diskuzi 😉
@urtica na to je výborná charakterová analýza
@kaja2016 @urtica
ono je to těžké... já se zase setkávám s opačnými případy - lidé chodili léta na psychoterapii, brali AD, anxyolitika, podstoupili x terapií v klasické medicíně a přijdou v takovém stavu, že člověku stojí slzy v očích...(fyzicky i psychicky, o vztahu k sobě ani nemluvě)... a to ačkoli jsou v péči několika lékařů (a léky užívají pravidelně, ne že by je vynechávali)...
raději nebudu vypisovat s čím jsem se setkala, je mi z toho úzko co pojišťovny platí... ovšem totéž platí směrem k šarlatánství v alternativní medicíně...
dělící čára mezi dobrým a špatným terapeutem vede jinudy 😉
a riziko je vždy... u jakékoli metody 😉 je to proto, že lidská psychika je velmi křehká
@kaja2016 V něčem ano - zjistila jsem, že mám asi daleko víc problémů, které se vážou přímo k depresi a které jsem dlouho přehlížela, nebo přičítala něčemu jinému.
A jak jsem psala výše, že to není něco co by se objevilo náhle a z ničeho nic, že si to s sebou táhnu zřejmě už hodně dlouho - momentálně to jen vygradovalo do větších rozměrů - asi vzhledem k životním okolnostem (čerstvé mateřství, dráždivější hyperaktivní dítě s OV).
@bachovy_esence_poradna Jo, no tomu rozumim. Ja zas mam zkusenost, ze nikdo do terapie nechodi a je leta jen na praskach. To uz musi bejt, ze si vydupe, aby ho psychiatr nekam poslal do psychoterapie. A toho pak musi vzit, i kdyz mu nesedne. A on casto nesedne. A na placenou terapii nema samozrejme penize, protoze uz je leta v invalidnim duchodu a opakovane hospitalizovany. A jeste jedna vec, pacienti si casto mysli, ze do psychoterapie uz chodi...k psychiatrovi. On si s nima pet, deset minut popovida, napise jim prasky.

@urtica souhlasím - já jsem bachovy esence sice nezkoušela, věřím, že pomoci u lehčích forem deprese a jiných psychických problémů určitě mohou - stejně jako homeopatika, se kterými mám super zkušenost na jiné - fyzické problémy a nemoci, hlavně u mých dětí, ale na těžší deprese myslím, že to už musí být silnější kalibr a AD jsou opravdu potřeba - taky jsem se jim bránila a zkoušela kde co jiného, včetně přírodních přípravků, šišáku bajkalského atd., byla to poslední volba, ale nakonec jsem se jim nevyhnula a myslím, že mi doslova zachránily život 😝