icon

Proč má manžel průjem po mléčných výrobcích?

11. zář 2025

Ahoj všem mám prosbu zda to také někdo nemá nebo neměl,muj manžel je mu 40 let nikdy neměl žádnou alergii nebo intoleranci no a poslední rok kdy má smetanu mléčný výrobek tak má prujem, někdy se stane i s krví ale to málokdy,byl už i u dr a nic mu nezjistili byl na alergologii a tam nic nevyšlo a byl i na sonu a vše v pořádku před rokem bylo, ať má jogurt nebo zapečenou smetanu tak do hodiny jde na wc i třeba 4x nevím zda ho poslat l dr nebo to nechat co dál z toho bude.dekuji za odpověď

lv
11. zář 2025

Intolerance na laktózu se může objevit kdykoliv během života, zkuste vysadit na 3 týdny vše mléčné vč. másla a uvidíte

autor
11. zář 2025
@lv

Intolerance na laktózu se může objevit kdykoliv během života, zkuste vysadit na 3 týdny vše mléčné vč. másla a uvidíte

@lv to muž nevydrží, má rád sýry smetanu,ale před rokem kdy měl také prujem tak mu nic nezjistili právě tak nevím

malytlustyhroch
11. zář 2025
@anonym_autor

@lv to muž nevydrží, má rád sýry smetanu,ale před rokem kdy měl také prujem tak mu nic nezjistili právě tak nevím

@anonym_autor tak smetana je extremni naloz laktozy, naopak syry nektere jsou i uplne bez laktozy (rozlozi se v procesu zrani, tak kde je napsano "sacharidy, z toho cukry 0g," tak tam uz prakticky zadna nezbyla). Preci neni takovy magor, aby do sebe cpal smetanu, kdy je mu po ni blbe, nebo je? Existuje nejaky test laktozove intolerance z dechu, pro nejasne pripady - ten mu delali?
Ale ja treba mam vyraznou laktozovou intoleranci, a nikdo mi testy nedelal (obvodak, gastro), proste se vyloucilo, ze to neni nic jinyho (krev, utz, atp.) a pak to brali jako jasne: je vam blbe po mliku, tak ho nejezte, nebo si aspon kupte laktazove tabletky, takovy zhruba doporuceni jsem dostala.
On i ten prujem pri intoleranci je dost vycerpavajici, za to zbavit se ho omezeni konzumace nekterych potravin stoji, spouste lidi staci prejit na "bezlaktozove" mlecne vyrobky (mne treba ne, ale vetsine ano) a je jim najednou dobre a maji energii.
A mit krev ve stolici, to je za me naprosto za hranou dobreho zdravotniho stavu, to rozhodne musi resit.

lv
12. zář 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nahrazovala jsem to dceři- dnes jde koupit sposta věci bezlaktózových, vč. smetany, másla, platkovych syru, cerstvych syru jako Lucina, hermelin, parenice atp.

lv
12. zář 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a popravdě mi to nepřijde ani moc omezující, v obchodech jsou vyhrazené koutky v lednicich na ty syry, másla atp. Cena je vyšší jen o trochu. Vařila jsem s ohledem na to, tedy třeba smetana do omáčky a máslo bezlaktózové všem. Problém je v restauraci, ale dcera ma víc omezení a chce se to doptat.

dashyyy
12. zář 2025

určitě by bylo vhodné vysadit mléko alespoň na měsíc, může to být BL stejně jako ABKM, navíc evidentně hodně podrážděná střeva, která potřebují voraz a po měsíci zařadit BL produkty.. dostupnost asi záleží na městě, my máme tři markety a ten výběr není až taková hitoška, tak objednávám z rohliku, tam je výběr super

reeeza
13. zář 2025

Já se divím, že ho to věčné serinkání baví 🤦‍♀️ Určitě musí mít i křeče, být unavený...Ty sýry by mi za to nestály.

Zkus někdy uvařit něco s náhražkovou smetanou nebo mu dát náhražkový sýr. Uvidíš, že nic nepozná a svět se nezboří😁

uzivatelkapetra
13. zář 2025

Tak ať si zkusí koupit laktázové tabletky a ty před mléčným jídlem užívá, když už se bez toho neobejde. Tvrdé sýry by vadit neměly.

drep
13. zář 2025
@anonym_autor

@anonym_autor potravinový intolerance se nepotvrzují primárně odběry, ale eliminační dietou. Eliminovat podezřelou věc na 4 týdny, zapisovat si příznaky, pak začít zařazovat po minimnožstvích a zase zapisovat, tím si stanovit, kolik je tvůj toleranční práh a kolik toho ztoleruješ

hanka_12345
13. zář 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a jemu to nevadi?

baris
14. zář 2025

@anonym_autor protože mu vadí 🤦🏻‍♀️.

V každém obchodě je bezlaktózový úsek, kde je vše - mléko, smetany, sýry, jogurty ….

Já snesu 1,5% mléko a sýry. Ale roky už vařím jen s bezlaktózovou smetanou, i zakysanou smetanu si kupuji bezlaktózovou.

odula
14. zář 2025

@anonym_autor a delali mu i koloskopii? Pri krvi ve stolici by meli, i kdyz to vypada jako laktozova intolerance.

autor
14. zář 2025
@odula

@anonym_autor a delali mu i koloskopii? Pri krvi ve stolici by meli, i kdyz to vypada jako laktozova intolerance.

@odula nedělali nic z krve mu nic nevyšlo žádná alergie a na sonu v břiše také nic neměl jen ztucneli játra,a pochybuji že by začal jist bezlaktozovy když mu nic nepotvrdili a je to hnus

malytlustyhroch
14. zář 2025
@anonym_autor

@odula nedělali nic z krve mu nic nevyšlo žádná alergie a na sonu v břiše také nic neměl jen ztucneli játra,a pochybuji že by začal jist bezlaktozovy když mu nic nepotvrdili a je to hnus

@anonym_autor to, ze by to mel od tech nestastnych jater a byla to reakce na tuk, teda asi nejak vyloucili?
No, pokud pro nej krev ve stolici neni dostatecny duvod, aby zkusil eliminacni dietu - ne, nemusi u toho jist bezlaktozove ani rostline vyrobky, proste staci mlecne vyrobky nejist, nebo jist prirozene bezlaktozove syry - tak proste mu bude blbe az do smrti, a ta nejspis prijde o neco drive, nez by musela, kvuli trvajicimu zanetu v tele. Pokud jde fakt o laktozovou intoleranci, tak zazracne tabletky dodavajici enzym, existuji, jmenuji se laktaza, jak uz jsem psala driv. Ale je enormne tezke odhadnout kolik a kdy jich clovek potrebuje, pokud je clovek zacne brat v dobe, kdy je mu extremne blbe. Ve stavu, kdy je ta travici podrazdena, tak muze trvat i 14 dni nez se vzpamatuje z jedne dietni chyby, ale mezitim pri svem pristupu udela 15 dalsich 🙈 Takze to muze pusobit, ze proste nefunguji. Drzim palce, at dostane rozum, tohle je hrozna situace.

dura175
14. zář 2025

A poznal by muž vůbec bezlaktózové výrobky? Nebo jste je už ochutnali, že tvrdíš, že je to hnus? Přijde mi strašně dětinské se v situaci, kdy je mu jednoznačně blbě po mléčných výrobcích se jimi nadále cpát a čekat, že se něco zázračně změní samo od sebe. Já třeba nesmím grep a ačkoliv ho miluju, tak ho prostě nejím. Btw synovec má intoleranci laktózy, takže při rodinných sešlostech chystáme jídla bez mléčných výrobků nebo z bezlaktózových a nikdo z rodiny s tím problém nemá. Dělala jsem oblíbenou rodinnou buchtu z BL mascarpone a šlehačky, můj muž, který je mlsná huba, to vůbec nepoznal.

miryp
14. zář 2025

Buď má laktózovou intoleranci a ta se krví a kožními testy vytestovat nedá, nebo má alergii na mléčné bílkoviny a tam nemuseli testovat správné protilátky, popř. má Non_IgE alergii, která se opět nedá vytestovat z krve a kůže. Nejjednodušší a nejúčinnější pro stanovení problému je eliminační dieta a následný expoziční test. Tedy vynechá vše mléčné alespoň na měsíc, pokud se mu uleví, má potvrzeno, že problém dělá mléčné. A pak nasadí bezlaktózové výrobky. Pokud bude vše ok, jde o laktózovou intoleranci a může konzumovat dál mléčné, ale to bezlaktózové, popř. s užíváním trávicího enzymu laktázy před konzumací běžných mléčných výrobků (to má však svá úskalí, kdy člověk nejprve musí zjistit, kolik enzymu potřebuje, aby to mléčné dokázal trávit). Pokud se na bezlaktózových výrobcích problémy vrátí, je problém v bílkovinách a je třeba mléčné vysadit zcela.
Pokud nebude respektovat potřeby svého těla, zadělá si na zánět střev, ta se stanou propustná a může to dopracovat k dalším alergiím, histaminové intoleranci, rozjezdu autoimunity, oslabení imunity, kdy pak chytne každou virózu, se kterou přijde do kontaktu, atd. Já si život bez mléčných výrobků také neuměla představit a už jsem na bezmléčné dietě 10 let.

lv
14. zář 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a kolik jste jich zkoušeli? Protože to nejde vůbec poznat, co je a co nn bezlaktózové

dashyyy
15. zář 2025
@anonym_autor

@anonym_autor přesně.. kolik BL jste toho vyzkoušeli, že je to hnus? V naprosté většině chuťově nepoznáš žádný rozdíl.. vařím BL doma rok, vařím to pro všechny a nikdo s tím nemá problém.. hledáš problém tak kde není

ninive211
15. zář 2025

Tak buďto má objektivně potíže a chce je řešit (a začne teda tím, že zkusí bezlaktózové výrobky, protože dle popisu to s největší pravděpodobností bude intolerance laktózy ...btw. ta se fakt na alergologii zjistit nemusí, protože alergologové si pořád pletou intolerance a alergie, alergie je reakce těla a projevuje se IG protilátkami, zatímco intolerance je prostě nedostatek enzymu)anebo mu to nevadí a bude se starvovat dál takto. Bezlaktźové výrob ky chutnají úplně stejné jako ty "normální", jen je tam přidaný enzzym laktáza. No a pokud nechce vyloženě kupovat bezlaktźové věci, tak ať si koupí enzym (( mají v každé lékárně, ale třeba i v DM) a před každým jídlem, kdy je větší nálož lakozy, at si lupne tabletku. Samozřejmě teda v případě, že to má rozvinutý tak, že má krev ve stolici, tak spíš by to chtělo celkově očistit střeva několikatýdenní dietou úpklně bez mléčného a prostě si ty smetanové věci odpustit. Mně třeba nevadí sýry a některé jogurty (pokud si dám jeden), ale smetana, smetanové jogurty nebo vyloženě mlíčko do kafe, to mě prožene a hlavně mám z toho nafouklé břicho a cítím se jak balon. Takže prostě klasickou smetanu na vaření už vůbec nekupuju, jen bezlaktózovou a když jdu třeba v práci na oběd na svíčkovou (miluju! u nás dělají luxusní), tak si předem lupnu enzym.

ninive211
15. zář 2025
@miryp

Buď má laktózovou intoleranci a ta se krví a kožními testy vytestovat nedá, nebo má alergii na mléčné bílkoviny a tam nemuseli testovat správné protilátky, popř. má Non_IgE alergii, která se opět nedá vytestovat z krve a kůže. Nejjednodušší a nejúčinnější pro stanovení problému je eliminační dieta a následný expoziční test. Tedy vynechá vše mléčné alespoň na měsíc, pokud se mu uleví, má potvrzeno, že problém dělá mléčné. A pak nasadí bezlaktózové výrobky. Pokud bude vše ok, jde o laktózovou intoleranci a může konzumovat dál mléčné, ale to bezlaktózové, popř. s užíváním trávicího enzymu laktázy před konzumací běžných mléčných výrobků (to má však svá úskalí, kdy člověk nejprve musí zjistit, kolik enzymu potřebuje, aby to mléčné dokázal trávit). Pokud se na bezlaktózových výrobcích problémy vrátí, je problém v bílkovinách a je třeba mléčné vysadit zcela.
Pokud nebude respektovat potřeby svého těla, zadělá si na zánět střev, ta se stanou propustná a může to dopracovat k dalším alergiím, histaminové intoleranci, rozjezdu autoimunity, oslabení imunity, kdy pak chytne každou virózu, se kterou přijde do kontaktu, atd. Já si život bez mléčných výrobků také neuměla představit a už jsem na bezmléčné dietě 10 let.

@miryp Tu oslabenou imunitu můžu potvrdit, já mám i slabou HIT (máme to se sestrou k tomu dispozice dědičně, sestra to má extrémně, problémy měl celý život i táta, ale neřešil to, protože myslel, že to je normální, 3x denně na WC a že má 2x týdně migrénu, to mu taky nepřišlo vůbec divnýú

ninive211
15. zář 2025
@malytlustyhroch

@anonym_autor to, ze by to mel od tech nestastnych jater a byla to reakce na tuk, teda asi nejak vyloucili?
No, pokud pro nej krev ve stolici neni dostatecny duvod, aby zkusil eliminacni dietu - ne, nemusi u toho jist bezlaktozove ani rostline vyrobky, proste staci mlecne vyrobky nejist, nebo jist prirozene bezlaktozove syry - tak proste mu bude blbe az do smrti, a ta nejspis prijde o neco drive, nez by musela, kvuli trvajicimu zanetu v tele. Pokud jde fakt o laktozovou intoleranci, tak zazracne tabletky dodavajici enzym, existuji, jmenuji se laktaza, jak uz jsem psala driv. Ale je enormne tezke odhadnout kolik a kdy jich clovek potrebuje, pokud je clovek zacne brat v dobe, kdy je mu extremne blbe. Ve stavu, kdy je ta travici podrazdena, tak muze trvat i 14 dni nez se vzpamatuje z jedne dietni chyby, ale mezitim pri svem pristupu udela 15 dalsich 🙈 Takze to muze pusobit, ze proste nefunguji. Drzim palce, at dostane rozum, tohle je hrozna situace.

@malytlustyhroch Jj, v případě, kdy má fakt krev ve stolici, tak je třeba to řešit radikálně. teda předpokládám, že mu vyloučili takový ty horší věci jako třeba rakovinu tlustého střeva, když byl na gastru a tak...ale jestli to má vyloženě fakt po smetanových věcech, tak rakovina to asi pravděpodobně nebude a fakt to má souvislost s mlíkem (laktázou).

No a jako v této fázi prostě to řešit fakt chce, protože jinak dlouhotrvající zánět v těle taky časem po letech k tý rakovině může velmi snadno dojít...ne že bych chtěla nějak strašit @anonym_autor

dashyyy
15. zář 2025
@ninive211

Tak buďto má objektivně potíže a chce je řešit (a začne teda tím, že zkusí bezlaktózové výrobky, protože dle popisu to s největší pravděpodobností bude intolerance laktózy ...btw. ta se fakt na alergologii zjistit nemusí, protože alergologové si pořád pletou intolerance a alergie, alergie je reakce těla a projevuje se IG protilátkami, zatímco intolerance je prostě nedostatek enzymu)anebo mu to nevadí a bude se starvovat dál takto. Bezlaktźové výrob ky chutnají úplně stejné jako ty "normální", jen je tam přidaný enzzym laktáza. No a pokud nechce vyloženě kupovat bezlaktźové věci, tak ať si koupí enzym (( mají v každé lékárně, ale třeba i v DM) a před každým jídlem, kdy je větší nálož lakozy, at si lupne tabletku. Samozřejmě teda v případě, že to má rozvinutý tak, že má krev ve stolici, tak spíš by to chtělo celkově očistit střeva několikatýdenní dietou úpklně bez mléčného a prostě si ty smetanové věci odpustit. Mně třeba nevadí sýry a některé jogurty (pokud si dám jeden), ale smetana, smetanové jogurty nebo vyloženě mlíčko do kafe, to mě prožene a hlavně mám z toho nafouklé břicho a cítím se jak balon. Takže prostě klasickou smetanu na vaření už vůbec nekupuju, jen bezlaktózovou a když jdu třeba v práci na oběd na svíčkovou (miluju! u nás dělají luxusní), tak si předem lupnu enzym.

@ninive211 no BL mléko nechutná úplně stejně, je kvůli enzymům výrazně sladší, třeba v koprovce to pak doladit je trošku vyšší dívčí v dochucení ale zase z toho je daleko lepší puding, z běžného mléka jsem takovou konzistenci nikdy neměla