Saunování s dětmi

vevero13
11. říj 2018

Chci začít s dětmi chodit do sauny. Prosím o typy, rady, doporučení, vychytávky, .... Cokoliv, jak začít, jak často chodit, jak vybrat místo, a cokoli Vás napadne. Děkuji

1anetta11
11. říj 2018

Taky mě zajímá, hlavně ten věk, ve kterém je vhodné začít?

cuuza
12. říj 2018

Já mám v planu začít nejdřív ve dvou třech letech a ideálně v nějaké málo roztopene saune( tak do těch 60stupnu). Uvidim, jak se mu bude libit. Max dvakrát, delší pauzu a určitě ne na déle než pět minut( ale myslím že vydrži tak deset vterin).

frenny
12. říj 2018

Zkušenosti s tím nemám, ale začala bych hodně postupně a zvolna.

vevero13
autor
12. říj 2018

@1anetta11
@cuuza
Včera jsem studovala. Existuje tady skupina saunování, ale není moc aktivní. Nastudovala jsem saunování dětí z jiných zdrojů. Sauna se u nás doporučuje od 3 měsíců. Podle věku se pak odvíjí doba prohřátí i opakování cyklu i teplota. Já mám děti: 2 a skoro 4 roky, takže jsem hledala info, jak na to správně s nimi. U nás je to tedy: teplota 65° ve výšce 90 cm. Opakuje se 2x 5 minut a chladí se vlažnou. Nikoliv studenou a vynechá se hlava a zátylek. Ideálně jednou týdně.
Po ukončení je třeba podat ovocnou šťávu, krátký odpočinek. Dítě se nesmí znovu zpotit. Procházkou domů. Zkouším vyhecovat školku, aby je tam vzali. Nebo snad alespoň ulovím další rodiče, kteří by šli s námi.

vevero13
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
bayt
12. říj 2018

@vevero13 ahoj, my jsme začali v šesti měsících, na začátku úplně jen tři minutky 🙂 a ochlazovat teplou vodou, ne studenou

vevero13
autor
12. říj 2018

@bayt teplou myslíš to půlroční? Mám z několika zdrojů, že školkové děti vlažnou nebo venku. Menší děti jsem neřešila.

vevero13
autor
12. říj 2018

https://ok-saunovani.webnode.cz/otazky-a-odpovedi/ Web je trochu prehistorický, ale Mikolášek je odborník. Někde uprostřed je info k tomu sprchování - teplou/studenou. Zajímavé.

moodie
12. říj 2018

Tak sem se ráda zaškrtnu, to mě zajímá 🙂

bayt
13. říj 2018

@vevero13 no teplou myslim vlaznou...

mmaajjaa
13. říj 2018

Školka, kam chodí (chodili) moje děti má saunu. Syn nikdy chodit nechtěl, dcery ano. V naší mš se může od 3 let. Ochlazování probíhá vlažnou vodou v bazénku, začínají na pár minutách. Na kolik stupňů nevím, musela bych se zeptat. Chodí cca 15 děti + 2 učitelky, 1x týdně. Děti to mají zdarma, kdo se nesaunuje, jde s druhou učitelkou ven na procházku.

meggie12345
13. říj 2018

Pořizujeme domů infrasaunu... Nevíte, zda je vhodná pro 1,5 roční dítko?

bayt
13. říj 2018

@meggie12345 ja myslim, ze jde o teplotu...max. tech 60 stupnu 🙂 infrasauna teda technicky vzato neni sauna, takze nema ty super ucinky na zdravi jako klasika

1anetta11
14. říj 2018

@vevero13 Super díky. Takže nechat saunování až na konec třeba po plavání a tak 🙂.

1anetta11
14. říj 2018

@vevero13 Ještě se zeptám, možná hloupě, ale saunování a pára je rozdíl že?

vevero13
autor
14. říj 2018

@bayt Díky.

vevero13
autor
14. říj 2018

@1anetta11 Já nejsem odborník, ale hodně článků se také zabývalo tím, co dělat po sauně. Úplně nejlepší by bylo chodit na večer. Pak už jen večeře a spánek. Anebo dopoledne, a pak oběd a odpočinek/ spánek. Takže ano, až po plavání si myslím. Hned po sauně se má dítě napít nejlépe ovocné šťávy a u toho odpočívat. Pak jít procházkou domů. Má se zabránit opětovnému zpocení, což by se mohlo stát, kdyby dítě jelo nabalené domů autem.

vevero13
autor
14. říj 2018

@1anetta11 https://relaxostrava.cz/sauna-nebo-para/
Tady je to velmi hezky a jednoduše popsáno. Rozdíl je třeba v prohřátí, účincích atd.

1anetta11
14. říj 2018

@vevero13 Děkuji 🙂

1anetta11
14. říj 2018

@vevero13 Jasně to chápu, jen mi přišlo že máš už zkušenosti 🙂. Saunu máme od nás docela daleko, takže bychom museli tím autem, ale tam si můžeme odložit dle potřeby. Jo na večer by to bylo super, vyzkoušíme 🙂. Ale vidím to na spánek už v autě 🙂.

vevero13
autor
15. říj 2018

@1anetta11 Nene, já chci s dětmi teprve začít, protože mladší je trošku chcípáček a tady jsem četla zajímavý rozhovor s lékařem z Olivovy dětské léčebny. No a od té doby doma otravuji manžela. On se mi směje, protože já do sauny nikdy chodit nechtěla, kdežto on si ji chce postavit na zahradě. Takže vztah k tomu máme opačný, ale pro děti jsem ochotná asi všeho. Dnes jdu do naší kavárny, kde mají saunu, zjistit, jak by se tvářili na saunování dětí ze školky 🙂. Ve školce jsem to nadhodila a učitelka řekla, že je to dobrý nápad. Ale jde o to, jaký zájem budou mít rodiče. Tak uvidíme. Jo a dárcům krve VZP na saunu přispívá 😉.

1anetta11
5. lis 2018

@vevero13 Super, tak to se podívám i na naší pojišťovnu, jestli taky přispívají. Tak dej pak vědět jak se na to dívali na to saunování a jak jste se domluvili ve školce?

vevero13
autor
6. lis 2018

@1anetta11 Tak u nás žádný pokrok. Ve školce by byli pro. Jsou ochotný tam děti brát, ale je to hlavně o rodičích, jestli budou mít zájem. Jenže u nás na vesnici je malá kavárna právě se saunou, takže by mohli chodit tam. V kavárně byli pro, ale protože jim tam chodí málo lidí, tak zrušili dopolední otvíračku a začínají až v poledne. A to je pozdě, protože smysl by to dávalo, jen před obědem. Možná otevřou dopo po novém roce. No co se dá dělat. Tak jsem chtěla jít alespoň s dětmi a manželem. Objednala jsem nás, a pak sem odpadla s nějakým moribundem a malá má děsnou rýmu. 😠 Ale snad koncem týdne půjdeme.

vevero13
autor
6. lis 2018

Ale zas jsem pokročila s přípravou. Našla jsem na půdě hračky po manželovi z kindrvejcí, takže je schovávám a chci je vzít s sebou, abych je udržela v té sauně. Snad to bude fungovat 🙂.

1anetta11
8. lis 2018

@vevero13 Tak to je škoda teda, ale moribundus tě zase opustí a bude dobře 🙂. Oni většinou by byli pro, ale muselo by to být nejlépe povinné, aby se to dodržovalo, ale chápu že někteří by to nestíhali pracovně. Tak když bude větší zájem, tak by možná otevřeli, to by bylo fajn 🙂. Jo a nápad s hračka určitě super 🙂.

vevero13
autor
19. led 2019

Zkusím oživit téma 😉 Místní skupinka bohužel nefunguje.
Plán saunování s dětmi (2,4 roky) pomalu plníme. Do Vánoc jsme to stihli jen jednou a první zkušenost byla náročná. Šli jsme všichni 4. Děti jsem v sauně udržela díky hračkám z kindervajec. Saunu jsme si nechali vyhřát na nižší teplotu. 5 minut uteče naštěstí rychle. Odpočívání mezi saunováním probíhá u nás divoce. Děti jsou jak vystřelené, takže na další návštěvu jsem jim vzala župany, abych je udržela v teple. Každá další návštěva probíhá o poznání lépe. Sice jim ten prvotní pocit tepla není příjemný a chtějí odejít, ale pomocí těch hraček jsme to zvládli. V novém roce plníme plán - jednou týdně a naposledy jsem s nimi byla dokonce sama. Problém je, že kinderhračky (ačkoliv jsem je obměnila) přestávají fungovat, a tak potřebuji vymyslet novou hru nebo zábavu do sauny. Venku tančí na hudbu nebo se chtějí fotit. A jak to jde Vám?