icon

Test krevní skupiny

pipiinka
21. únor 2021

Ahoj. Kamarádka dělala domácí test krevní skupiny.
Dle ni 0-. Ale neví jestli to má správně, přemýšlí nad B.
Jelikož je samozivitelka, tatínkovo skupinu nezná.

Test krevní skupiny
Strana
z2
chasing_rabbits
21. únor 2021

Z papírku to vypadá opravdu na 0... ale není to vidět přesně 🙂 rh faktor z tohoto testu nepozná... to musí v laboratori 🙂

drep
21. únor 2021

@jakreb dokonce, když budu teď uspávat člověka s krvacením, udělám mu křížový test, dám krve, pošlu na aro, tam bude ten papírek rozmazaný, tak před podáním krve ho znova otestují a když budu za týden sloužit na aro já a budu mu chtít dát další krev, budu ho znova testovat. Je to rutina, ale náhodné podání nestejnoskupinové krve může člověka zabít

eva267
21. únor 2021

@klokanka31 no a vy jste Rh-? Krevní skupina dítěte se zjišťuje, pokud je matka Rh-. Mám tři děti a minimálně v Plzni je to běžná praxe.

pipiinka
autor
21. únor 2021

@chasing_rabbits anti D je Rh faktor. Pokud by reagoval bylo by to +.

elencze
21. únor 2021

@jakreb u nás není krevní skupina automaticky uváděná v kartě, taky ji u syna nevím.

jakreb
21. únor 2021

@drep Ok dik este raz. Ale to fakt sa neberie v úvahu napr.preukaz darcu? Ved to je dosť preukázateľne, ci?

drep
21. únor 2021

@jakreb ne, jak píšu, pokud dávám stejnému pacientovi krev v různé dny, tak se ani nebere v potaz, že už jsem to x-krát testovala a už to dávno vím. Prostě z krví máme respekt. Pracuju deset let, za ty roky už jsem viděla nějaká chybná podání léků (jiný pacient, jiná dávka, jiná aplikačni cesta, lék, na jehož složku je pacient alergický atd.), ale nikdy jsem neviděla podání blbé krevní skupiny, toho se fakt bojíme a jsme extra opatrní (a kontrolujeme to vždy dva- doktor i sestra).

adelka951
21. únor 2021

@jakreb Nikdy ti nedají transfuzi dle toho, co máš napsané v dokladech. Vždy si to ověřují.

jakreb
21. únor 2021

@adelka951 To chápem. Ale ak mam preukaz darcu a jasne oficiálne uvedenu KS? A je podla mna teda jednoduchšie si ma nájsť v databáze ze je to tak ako robit testy....

jakreb
21. únor 2021

@drep To je super. No myslela som ze je to jednoduchsie ak mam "doklad" ako darca. Este raz dik za tvoj cas.👍😉

klokanka31
21. únor 2021

@eva267 Jo, mám Rh-

drep
21. únor 2021

@jakreb potěšení na mé straně, já si fakt raději popovídám o zajímavostech podávání krevních derivátů než o fotkách počůraných testů a neschopence v těhotenství kvůli náročné kancelářské praci😉

j.a.n.i
21. únor 2021

@jakreb Jo a na me tu mas pripominky, pritom se nikdy nikdo zadnou informaci o krevni skupine ridit nebude, ani kdybys mela 10 prukazu... Vzdy to budou kontrolovat, takze realne je je uplne fuk, zda to vis ci nevis a zda to mas nebo nemas nekde uvedene. A darce jsem taky a na na rozdil od tebe o tom i neco tusim.

j.a.n.i
21. únor 2021

@jakreb A kde ma dojtor jistotu, ze je to tvuj prukaz?

jakreb
22. únor 2021

@j.a.n.i Mam tam meno, rodne cislo,....😀😉

jakreb
22. únor 2021

@j.a.n.i Slusne som sa ospravedlnila. Každý nemôžeme vedieť všetko. Ja zase rozumiem inym veciam o ktorých ty nemáš ani potuchy. Priznala som chybu. Dostala som slusne odpovedane aspon od niekoho. Maj sa.

aaaa15
22. únor 2021

@pipiinka Mám 0-, v porodnici malé automaticky po porodu zjišťovali krev. Měli jsme ji v propouštění zprávě. Za pobyt v porodnici se na pokoji vystřídaly 4 maminky. Tem, které měly Rh-, tak všem dětem skupinu zjišťovali. Ty které měli Rh+, tak u těch to nedělali. Pokud má sama Rh-, tak by to mohla mít v propouštěci zprávě.

j.a.n.i
22. únor 2021

Jasne a nekdo bude urcite podle obcanky studovat jestli to sedi. A jedno, cemu rozumis, když u veci ktete nerozumis, utocis na ostatní.

kakamila12
22. únor 2021

@drep - Jsem taky dárce krve a kromě krevní skupiny a Rh faktoru mám na průkazce uvedena písmena ccee, Du - KK . Nevíš, co se tím rozlišuje? Já se vždycky na transfuzce zapomenu zeptat 🙂 , zajímalo by mě to.

leymea
22. únor 2021

Jak je mozne, ze obe deti maji krevni skupinu a rh faktor zapsany ve zdravotnim prukazu uz z porodnice? Ja myslela, ze to tak zapisuji kazdemu?

veruuu_kubesovic
22. únor 2021

@pipiinka
a co si jednoduše test na krevní skupinu zaplatit? nemusí být ani samoživitelka, já jsem vdaná a manžel svojí krevní skupinu neví, stejně tak jí nevím u dcery, akorát překvapivě u syna jí vím, kvůli silné žloutence, tak to má napsáno v očkovacím průkazu 🙂

veruuu_kubesovic
22. únor 2021

@leymea buď jsou děti starší nad 10let a více? popřípadě máš rh -? nebo měli silnou žloutenku po narození to se teď pár let zpět zjištuje krevní skupina už v porodnici...

drep
22. únor 2021

@kakamila12 krevní skupinu určují antigeny (obvykle bílkovina) na membráně červené krvinky. Nejdůležitější je ABO systém a Rh faktor, přičemž Rh není jeden antigen, ale celá skupina. Ta malá písmenka za ABO je podrobnější zápis 5 hlavních antigenů Rh faktoru.

leymea
23. únor 2021

@veruuu_kubesovic nene, 3 roky a 1 rok. Ja mam rh+. Zloutenku meli, ale nic hrozneho (oba pod 200), sli jsme klasicky po trech dnech domu. Mozna to u nas v porodnici standardne zjistuji nebo opravdu nevim 😀

Strana
z2