Krevní skupina AB negativní.

sarlotka18
25. srp 2020

Ahoj jsou tady budoucí maminky které mají krevní skupinu AB negativní? Doktor potřebuje znát krevní skupinu partnera.. A nějak jsem nepochopila co to pro mě nebo mimino známé? Je to špatně?

andelka
25. srp 2020

@sarlotka18 to se divím proč to potřebuje? Obvykle se k tomu přistupuje tak,že otec je irelevantní a nezjišťuje se. Já mám 0-, a na otce ( dva různé ve čtyřech těhotenstvích) se nikdo neptal. Důležitý je Rh faktor matky. V případě negativního se sledují protilátky,a po porodu se zjišťuje rh miminka a podle toho je další postup.

sarlotka18
autor
25. srp 2020

@andelka To právě také nevím 🤔 dneska mi doktor volal že to potřebuje doložit od jeho obvodní dr. Nebo že má semnou přijít a udělají mu odběr aby to zjistili.

normalnimatka
25. srp 2020

@andelka naopak, je to zodpovědný. protože pakliže otec je negativní, nechaj těhotnou bejt. (samozřejmě, kontroly, ale nebudou cpát injekci). když je pozitivní, mělo by se to hlídat, v doporučenejch postupech je teď bohužel cpát očkování každý těhotný (a že některý doktoři to cpou ženě, i když tvrdí, že otec dítěte je negativní, aneb my jsme chytřejší než ty, blbko) už v těhotenství (prasárna), a pak ještě po porodu.

jinak u prvního těhotenství není zpravidla problém. když se narodí dítě a má stejnej faktor (negativní), tak by neměli dávat injekci po porodu. pokud je pozitivní, dávaj. je to prevence do příštího těhotenství, aby nebyly problémy. ale pokud je i porod nekomplikovanej, fyziologickej, je to podle mě zbytečný dávat i tak.

normalnimatka
25. srp 2020

@sarlotka18 buď ráda. já to měla naopak. chtěla jsem zjistit manželův faktor a jeho obvoďák arogantně odmítnul mu vypsat žádanku, že přeci to je JEDNO (jak kurva jedno???? když kvůli akový kravině hrozí naprosto zbytečná injekce do těhotný, což samozřejmě projde i tělíčkem mimina?) a gynekolog řekl, že je ženskej doktor a nemůže ypisovat žádanku za chlapa...:D no, tak jsme to udělali tak, že muž šel darovat krev, a tam to zjistili. a zadarmo, ha ha.

sarlotka18
autor
25. srp 2020

@normalnimatka Mám za sebou už dva porody a nikdy jsem nic takového neměla..tedka čekám třetí mimino a nestíhám zírat jak se to vše změnilo..

normalnimatka
25. srp 2020

@sarlotka18 pokud bude chlap negativní, neřeší se nic. protilátky se sledujou tak jako tak asi vždycky. pokud pozitivní, bude ti nejspíš cpát injekci, ale při prvním těhotenství je to zbytečný, a i spousta doktorů s tím nesouhlasí a "jen" sleduje protilátky. větší riziko problémů je pak při dalším těhotenství potnciálním, ale jen pokud mimino bylo pozitivní! (což se zjišťuje hned po jeho narození z pupečníkový krve)

aha, fakt jo? to je dost divný, to se vědělo už za generace mý mámy... to spíš o tom ani nevíš, a po porodu ti dali tu injekci automaticky a neřekli ti, co to je, a ty ses nezajímala.

sarlotka18
autor
25. srp 2020

@normalnimatka Můj gynekolog říkal že mu ten odběr udělá klidně pokud jeho MUDr.. Nebude chtít 😁

sarlotka18
autor
25. srp 2020

@normalnimatka Je to možné že jsem to nějak neregistrovala po porodu..

andelka
25. srp 2020

@sarlotka18 já jsem byla těhotná 4x, otcové vždy Rh+. Jenže první dva synové mají též Rh-, takže se nedělo nic ( možná to tak je i u vás), třetí byl potrat a poslední syn je Rh+ a to mi injekci dali a samozřejmě mi to i řekli.

andelka
25. srp 2020

@normalnimatka víš kolik dětí má jiného biologického otce než partnera matky, o kterém tvrdí že otec je?

normalnimatka
25. srp 2020

@andelka ale to je snad odpovědnost matky, ne? ne, že z každý ženy bude doktor dělat nesvéprávnou kravičku, která neví, kdo jí naštěkal boudu.... to mě jako fascinuje.

a teda takovejch, který to tvrděj i doktoroj, ačkoliv vědej o svým negativním faktoru, tudíž, opravdu NEVĚDĚJ s kým to maj (protože jinak nevim, kdo by byl schopnej takle zbytečně ohrožovat svoje dítě) těch tolik zase nebude.

andelka
25. srp 2020

@normalnimatka ano, doktoři to obvykle berou tak,že otec je neznámý, nejistý.
Kvůli pár takovým to bohužel smysl má.

normalnimatka
25. srp 2020

@sarlotka18 buď byly první dvě děti taky negativní, nebo ti to píchli, ani o tom nevíš. RH faktor určitě zjišťovali a je napsanej ve zprávě o novorozenci. je tam krevní skupina A/B/AB/O a vedle toho sloupek faktor N-negativní. a pokud to ve zprávě není, je možný si snad i zažádat v nemocnici o takovou informaci.

@andelka ale chápeš, mně je úplně jedno, jak to bere doktor. snad záleží na tom, co říká žena. doktor je vševědoucí bůh a matka je vymatlaná pacientka. takže jí to prostě píchneme, protože je úplně jendo, co říká. ona vlastně neví, co povídá.... to je ta psychologie toho. já chápu, co se snažíš říct, jenže jde o to, jak to ten doktor podá. opíchat kvůli pár fetkám a promiskuitám, který nevěděj, s kým souložej, celou ženskou populaci s negativním faktorem, to opravdu smysl nemá. protože to samozřejmě má taky svý rizika. a tam ta rizikovost převyšuje nějakejch pár "zachráněnejch" životů, což je vůbec otázka, jestli by nebylo dobrý, aby takovej plod opravdu v klidu odešel, než bejt przněnej drogama, např, že....

andelka
25. srp 2020

@normalnimatka ty injekce v těhotenství jsou zalezitost posledních pár let. Já osobně pro to též nejsem. A každá má možnost odmítnout a počkat až po porodu na vyšetření miminka.
Myslím že si nerozumíme. Já píšu obecně o tom proč se rh otce nezjišťuje.

sarlotka18
autor
25. srp 2020

@normalnimatka první dvě děti nejsou negativní, tak uvidíme jak to dopadne, přítel půjde na odběr aby jsme to zjistili jeho Rh..

klokanka31
25. srp 2020

@sarlotka18 Tam není důležitá skupina ale jestli je pozitivní nebo negativní.

cuuza
25. srp 2020

Teda chlap je pozitivní, já negativní a injekci jsem dostala vždy až po porodu, když se zjistilo, že dítko je pozitivní.

A dr bych tuhle informaci nesdělovala, je mu stejně k ničemu, buď protilátky jsou nebo nejsou, to sledovat musí tak jako tak...

simcakoc
25. srp 2020

Ahoj, mě řekli, že pokud nevím jakou má přítel krevní skupinu, bere se automaticky jako pozitivní. Kdybych si v těhotenství nevyžádala test na protilátky tak to doktor ani neřešil, až po porodu jsem dostala inekci poté co zjistili, že syn je pozitivní.

normalnimatka
25. srp 2020

@andelka no nerozumíme. já tě chápu. ale chci prostě říct, že by se ten otec zjišťovat měl, a když jsi normální zodpovědná máma, a víš, s kým svoje dítě máš, tak přeci už dopředu můžeš zjistit, že tu injekci nebudeš potřebovat, a nemusíš vypadat před některejma doktorama jako matka, která děsně ohrožuje svoje dítě, což se neštítěj se některý doktoři takle tvářit, jakile se uhneš z předepsanýho postupu. v týhle věci konkrétně je naštěstí i dost gyndařů proti... ale to je otázka času.... časem to bude normální, a jakmile to někdo nebude chtít, bude hrozná kráva riskující život svýho dítěte, podobně je to třeba s podáváním Káčka po porodu dítěti.

andelka
25. srp 2020

@normalnimatka tak jasně, když to člověk ví, jaký faktor otec dítěte má, tak je to výhoda. Odmítnout preventivní očkování lze i bez toho. Ale takhle je to stoprocentní pro tu ženu, jasná volba. Doktor musí uznat každé rozhodnutí. Je to fakt záležitost posledních pár let,a též jsem pro,že to není nutné,zvlášť plošně.
Já jsem si rh otce posledních dvou dětí jistá nebyla, on si to nepamatuje nebo neví,a zjišťovat to šlo nějak mimo nás. Mám dojem že po potratu mi injekci pichali, protože rh otce jsme nevěděli a miminka taky ne. A další miminko jsme chtěli. V těhotenství jsem si to pak píchnout nenechala, ale po porodu zase pichali, i když další dítě už jsme neplánovali,tak člověk nikdy neví..

andelka
25. srp 2020

@simcakoc v těhotenství se protilátky zjišťují automaticky ne? Minimálně 2x.

normalnimatka
25. srp 2020

@simcakoc jojo, jak píše andelka, protilátky se zjišťujou, a myslim si, že i u RH pozitivních.

simcakoc
25. srp 2020

@andelka je to možný, ale doktor chvílemi vypadal, že o tom moc neví. Když jsem se ho ptala někdy kolem 28tt jak to je s testem na protilátky a případnou injekcí, řekl mi ze oni test dělají až kolem 35tt. Radši jsem si test vyžádala dříve abych měla jistotu, že je vše v pořádku. Jak by se to mělo správně řešit nevím, píši pouze svojí zkušenost.

95newmommy2020
25. srp 2020

Já mám skupina A-, syn je 0+, ale manželovi krevní skupinu nikdo nezjistoval. Dokonce jsme na všechny prohlídky chodili spolu, dělali mi testy na protilátky. A dávali injekci během tehu a po porodu (Rhophylac)
Doktorka nám sama, řekla “nás chlapi nezajímají” :D
Ono to pak ve finále muže být úplně jinak hehe. :D :D

andelka
25. srp 2020

@simcakoc obvykle se dělají krevní testy v 1 trimestru, já jsem je měla kolem 8-10 tt, a pak kolem 30 tt. Kolem 35-36 se dělají testy na streptokoka. No, je možné že každá ordinace má trošku jiný systém co kdy dělá. Já mám zkušenosti jen ze dvou.

flyhigh
25. srp 2020

Pokud je matka Rh negativní a její dítě Rh pozitivní (jako zde u autorky) , pak je jasné, že otec je Rh pozitivní (genetika).
A ano, protilátky se v těhotenství zjišťují i u Rh pozitivních žen, neb se mohou tvořit i jiné typy protilátek než jen proti Rh faktoru.

malvinz
26. srp 2020

No já já mám RH negativní, manžel také (chodíme oba darovat, tak jsme věděli). Hned na první kontrole jsem to dr. hlásila a stejně mi řekl, že mi pak asi bude muset tu protilátku píchnout. Prý to je tak doporučeno/nastaveno, že se to píchá pro všechny případy. Může se prý vyskytnout nějaká abnormalita a dítě mít pozitivní krev. Prý se s tím za praxi nesetkal ale že stát se to může..

cuuza
26. srp 2020

@malvinz No vidíš, a mě zase řekl, že je zbytečné tělo zatěžovat injekcemi během těhotenství, že až po porodu...

malvinz
26. srp 2020

@cuuza Asi fakt co doktor to názor. No jako taky bych nejraději tu vakcínu do těla nedávala zbytečně., no uvidíme - já s ním asi ještě ten rozhovor jednou začnu

linee
26. srp 2020

@sarlotka18 ja mam AB Rh-, manzela do dnes nevime. Vtehotenstvi u obou mi byly pichnuty protilatky, i po porodu, dite kontrolovano. Manzelovu skupinu nevime dodnes. Mozna nechce pichat doktor zbytecne...rodila jsem naposledy pred 2 lety.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru