Trhání zubu moudrosti a kojení. Máte zkušenost?

junomcgaff
6. bře 2024

Ahoj,
mám napůl vylezlý zub moudrosti v zánětu takže bude muset ven. Doktor mi řekl, že mi dá atb preventivně. Chci se zeptat na nějaké zkušenosti s trháním, jak dlouho to bolelo, jestli zabere ibalgin nebo jen něco silnějšího na bolest a jestli jste braly atb, tak jak dlouho? Stále kojím, už ne plně, dcera bude mít 7 měsíců až půjdu na trhání a už 3 jídla denně, ale stejně si říkám jestli radši na tu dobu nepřestat kojit aby jí ty atb nějak neublížily přes to mléko.. Ale jestli se tyhle atb berou třeba 2 týdny, tak to by asi nešlo. Na pár dnů bych to asi mohla přerušit, odsávat a dávat jí UM.

levandule_k
6. bře 2024

Měla jsem 2 osmičky úplně v kosti, ani trochu vylezlé. Brala jsem antibiotika týden. U první osmičky jsem brala ibalgin a dr. mi řekl, že k tomu můžu i paralen, takže jsem si vzala oboje. Brala jsem to asi 5 dní, pak mně ibalgin nedělal dobře na žaludek, tak jsem ho přestala jíst. Jako možná by se to dalo zvládnout i víc bez léků proti bolesti, ale já je běžně neberu, takže jsem se nehodlala překonávat.

U druhé osmičky mi dr. napsal atb a aulin, protože ta extrakce byla o dost komplikovanější a náročnější. Aulin na bolest zabíral luxusně, ale je to driák a tuším, že není vhodný při kojení. Je to hodně o tom, jaký máš práh bolesti, jak moc to trhání bude komplikované. (Byla jsem v ordinaci u té druhé osmičky přes 2 hodiny, ta první byla venku do půl hodiny, což si myslím, že to tak komplikované nemáš, když je máš na půl vylezlé, tedy ibalgin by měl stačit.)

Samotný zákrok nebolel, spíš jsem cítila trochu tah a tlak.

Měla jsem Amoksiklav a pak nějaké jiné, ale taky byly nějaké penicilínové. Chtělo by se to zeptat v lékárně nebo dr. jak se to slučuje s kojením.

Hojení bylo celkem ok, u první jsem měla vstřebatelné stehy, tak to ještě trochu krvácelo na druhý den, takže bylo otravné chodit plivat krev a pořád si čistit zuby. (Pozor nevyplachovat.) U druhé jsem měla nevstřebatelné, protože jsou pevnější, aby se nerozjela rána. Přišlo mi, že to bylo lepší, protože u těch vstřebatelných jsem cítila, že se ta rána začíná ozývat, když jsem šla delší trasu. Měla jsem otok, což je normální reakce u takového zákroku. Hodně jsem to ledovala a mazala mastí s kostivalem a arnikou.

Ideální bude, když ti někdo navaří. Pokud nemáš možnost, dej si krabičku jídla do mrazáku a pak to jen vytahuj. Fajn jídlo je třeba losos s bramborovou kaší, sekaná.

martulka88
6. bře 2024

Tam záleží i dle toho, jak se ti to hojí.
První osmička o té jsem druhý den defakto nevěděla, čtvrtá osmička naopak horor, 2 týdny jsem nejedla, skoro nemluvila a byl to očistec. Horní se mi dobře hojily, spodní to bylo horší. Jsem ráda, že jsem se jich zbavila ještě před prvním těhotenstvím.
Ze začátku mi pomáhalo neustále ledovat a 20-30minut pauza. Takto od přijití domů do večera a spát na vyvýšeným. jedla jsem ze začátku jogurt, pak polévky. Kousací jídla až podle toho, jak mi bylo.
Jinak na ty atb se musíš zeptat doktora a nebo v lékárně. Dost lékařů neřeší kojení, tak na to pozor. Určitě nekojit zhruba 2 hodiny po zákroku, po podání léku apod. Pokud by šlo odstříkávat a malou mít na UM, asi bych šla touto cestou. ATB se berou od 3 do cca 7dnů- dle typu. Delší dobu jen když je tam problém.

nikyliz
6. bře 2024

@junomcgaff me jednu zanicenou trhali v tehotenstvi, odsekavali a zlomili mi kustku, co tam kvuli blizkosti nervu zustala. Atb jsem brala, na nolest nic (tehdy panikarka poprve tehotna), porod byl proti tomu prochazka rajem, ale to Te nechci strasit, Ty mas moznost analgetik. Atb jsou snad samozrejmost, kdyz mas zanet, akorat se Ti to zhorsi, s ibacem podle me take prezijes.

squezy
6. bře 2024

@junomcgaff ja to mela v pohodě jen s ibalginem. A hooodne zmrzliny 😉 To studeny ti to celkem taky umrtvi a na chvili zbavi bolesti. Zeptej se,jestli to můžeš po vytrhnutí.

lenerka1
6. bře 2024

Mám venku tři, dvě se tahaly při kojení, ani u jedné nebylo třeba nic na bolest, jen jsem první den hodně chladila tvář. Na zuby lépe než Ibalgin pomáhá cucat hřebíček, to jsem měla jako záložní plán.

tereza0111
6. bře 2024

Me trhali osmu v lete, celkem komplikovane zatoceny koren. Misto celkovych atb mi do te rany po extrakci pri siti dal takovy valecek s atb. Bylo to priplatkove, ale byla jsem rada, ze nemusim zobat celkova, nedelaji mi dobre. Mozna by to pri kojeni bylo lepsi i u tebe, bohuzel ale nevim, jak se to jmenovalo :(

sabin1233
6. bře 2024

Od porodu mi trhali 2 moudraky. Po porodu a v tehotenstvi se mi zacali lámat a bolely me. Vytrhnuti bylo nepříjemné. 6 hodin nekojir. Antibiotika žádné.

rosalindamelinda
7. bře 2024

Záleží na tom, kterou 8 vám budou trhat, jestli horní nebo dolní. Ty dolní bolí určitě víc. Pamatuji si, že moje první extrakce dolní 8 byla hrozná. Obrovská díra, kterou musel zubař částečně vzadu zašít 1-2 stehy. Bolelo to snad 14 dní, prvních 10 dní opravdu hrozně. Pomáhaly mi ledové obklady tváře. Atb jsem kvůli zubům nikdy nebrala. Analgetika zvolit podle bolesti.