Uzly na štítné žláze bez poruchy funkce

losice
24. lis 2018

Holky, nasli vam nekomu zvetsenou/uzlovitou stitnou zlazu, ale podle krve zadnou poruchu funkce u te stitky? Cekam na ultrazvuk a vrta mi hlavou, jestli tahle kombinace nezavani nadorem... ☹️ Budu moc rada za vase zkusenosti

lenkas1982
24. lis 2018

Ahoj, ano, mám to samé. Přišli mi na to náhodou na pracovní zdravotní prohlídce, když mi doktorka prohmatavala krk a doporučila mi, ať se objednám na endokrinologii. Od té doby jsem sledovaná, chodím na kontroly 1x za půl roku. Je to asi 3,5 roku. Mám tam uzlů víc, jeden je dost velký. Na kontrole se vždy změří, jestli se nezvětšuje (skoro neznatelně roste), dvakrát mi i dělali biopsii, vždy v pořádku. Hormony mám pokaždé v normě, beru ale minimální dávku euthyroxu, spíš preventivně. Prognóza je, že dokud mi ten uzel nebude dělat žádné potíže (tlak, potíže s polykáním), tak se to bude sledovat, pokud by se to zhoršilo nebo mi to způsobovala problémy, tak půjde štítná žláza ven.

losice
autor
24. lis 2018

@lenkas1982 moc dekuju, hrozne me to cekani zmaha psychicky, jsem straspytel. Jinak rekli ti hned na ultrazvuku jak to vypada, nebo jsi musela na punkci aby se videlo, co to je/neni?

klea81
24. lis 2018

Ne je to běžné, jen se to sleduje

lenkas1982
24. lis 2018

@losice To úplně chápu. Mně na to přišli shodou okolností v prvním trimestru. Byla jsem tehdy u endokrinologa, kde to změřili, že to není nic tragického a že bude stačit, když přijdu na kontrolu po šestinedělí, ale že mám jít jinam, protože oni se stěhují daleko. Tak jsem šla na kontrolu po tom šestinedělí do jiné ordinace se zprávou z té předchozí a tam to doktorce při měření nesedělo, že se ten jeden uzel oproti předchozímu měření opravdu hodně zvětšil (z malého se stal velký), takže hned biopsie a to čekání na výsledky jsem snášela opravdu špatně, taky jsem měla všelijaké myšlenky. Ale vše v pořádku a doktorka pak říkala, že je možné, že v té předchozí ordinace ty rozměry do zprávy zapsali špatně.
Nevím, jestli nemají v různých ordinacích různé postupy, ale mně když dělají to sono nebo co to je, tak hned říká rozměry a myslím, že tam vidí i tu strukturu, takže aspoň částečně pozná, co to je. Biopsie se dělá, aby se poznalo, jestli to není zhoubné.

losice
autor
24. lis 2018

@lenkas1982 toho se prave bojim, ze mi to nemuzou hned vyvratit, ze pak jeste budu cekat na vysledky te punkce. Jak mas velke ty uzly, nahmatas si to sama?

lenkas1982
24. lis 2018

@losice Z hlavy nevím, ale ten jeden rozměr je myslím min. 1,5 cm, spíš víc. Řekla bych, že tam něco cítím, když zakloním hlavu, rozhodně je to tam oproti té druhé straně vyboulenější.

losice
autor
24. lis 2018

@lenkas1982 moc ti dekuju za vsechny odpovedi: jsem o trochu klidnejsi a mam lepsi pocit. Diky🙏