Záhada rozostřeného vidění a stínů. Jaký je váš názor?
Ahoj, vím žen tato otázka má směřovat pro neurologa, s tím ale budu mluvit v pondělí.
Setkal se někdo z vás.. A může odpovědět i linka, která dělá oční lékařku na tuto záhadu?
Řeším delší dobu náhle rozostřené vidění a jakoby stíny u každé věci kterou vidím... Nevím jestli to nazvat jako rozdvojene vidění... Na základním očním vyšetření jsem byla již 2x , nic nezjisteno, jen klasicky dioptrie. Ovšem mě roztříštěný zrak trápí, nejsem na to zvykla. Rozjelo se mi říká po porodu. Postupně lítám po vyšetřeních.
Stalo se nekomu z vás, že měl horší vidění když se díval na nějaký předmět před sebe, ale jakmile hlavu ohnul buď k pravému rameni, nebo k levému... Jako když cvičíte krcni pater, že by ty stíny zmizely a viděli jste najednou pěkně ostře? S tím že zase tu hlavu zvednete zpět a díváte se před sebe a opět ten horší zrak se stíny?
Nemůžu o tom nikde nic dohledat, přijde mi to minimálně divné, když jsem poslední dobou trochu mimo a to i se zrakem.
Předem díky za postřehy
P. S. Bolí mě i pater, žebra a často hlava.
Díky
.
Pravdepodobnost zachytu z techto vysetreni + neurologickeho a ocniho vysetreni je vysoka. Dvojite videni u RS je jiny typ dvojiteho videni, nez co popisujete vy. Vase "dvojite videni" neni totiz opravdove dvojite videni. Je to pouze rozmazany obraz. Stin, presne jak popisujete. Pri skutecne diplopii vidite opravdu dva realne obrazy jednoho predmetu a navic by druhy obraz zmizel, pokud byste koukala jen jednim okem. Na ocnim nic takoveho neshledali (to je jsk jste koukala na ty zelene a cervene obrazky), na neurologii zadne symptomy nasvedcujici RS taky ne, pravdepodobnost, ze ji mate, je tedy opravdu mala a nic tomu nenasvedcuje. Coz dokazuje i fakt, ze vas sama neurolozka ani na dana vysetreni poslat nechtela.
Pokud ale mate tak hrozny strach, aspon vas ta vysetreni uklidni. Pokud vyjdou negativni, a ja verim ze ano, tak u vas neni zadny duvod k tomu myslet si, ze mate RS.
@esmeralda11 na tom levém oku moc stín nemám, mám ho spíše na právem, ale když levé zakryji tak z pravého nezmizí, prostě ten stín zmizí jen při tom ohnutí hlavy k rameni, ne to nemám dva reálné obrazy...a ty, dvanrealne obrazy...to by bylo třeba dva stejně barevní ptacci? Takže oční by zjistila podezření pro problém pro RS i z toho základního vysetreni? Paní neurolozka je jinak hodná, ona asi ví, že mi zřejmě z toho caklo, jsem děsný nervák. Ptam se jak blb, ale nevyznám se vtom 😞 ano jsem úplně vybzikana. Lumbalka mi taky nepridala, i když jsem měla tu tenkou jehlu, tak mě na týden odrovnaly velké bolesti hlavy do postele, to byla katastrofa, nemohla jsem nic, ani se postarat o děti.
@esmeralda11 já jsem na očním koukala jen na nafukovací balon v dali a do takového zeleného světýlka, prskalo mi to do oka, jakoby vyprsklo vzduch? Pak mě kontrolovala jeste tou baterkou. Nevím co sentimentální všechno zjišťuje. U předchozího ocni to bylo před lumbalkou mi tam nejdrive rozkapavali oči.
Se tam ne sentimentální (chyba mobilu)
No jakykoli predmet byste videla opravdu dvakrat. Bud vedle sebe, nebo nad sebou. A jeden z obrazu by zmizel pri zakryti jednoho oka.
To co vy popisujete je mereni dioptrii autorefraktometrem a pak mereni nitroocniho tlaku, nasledne pak vysetreni oka pravdepodobne oftalmoskopem. Vysetreni ktere ja mela na mysli vam zrejme nedelala, ale to nevadi. Zrejme k tomu neshledala duvod, protoze vase potize jsou proste zpusobene refrakcni vadou a ne okohybnout poruchou. V pripade okohybne poruchy by porize nevymizeli pri sklickovani. Vysetreni zrejme probehlo standardne🙂 Opravdu neni potreba se bat.
@esmeralda11 jste zlata 💜❤ odpověděla jste mi na spoustu otázek, co mě pálilo u srdce. Moc děkuji. Já dám vědět jak dopadne lumbalka. Ještě před chvili na mě z toho málem přišla panicka ataka. Zřejmě u mě propukly těžké deprese. Ale snažím se pořád držet kvůli dětem, jenže pak si stačí přečíst něco, srotuje to v hlavě a pak mě příspěvek s RS úplně vykoleji.
Klid, kup si brýle 😉 pokud máš u dioptrií stupně, je to astigmatismus. Pokud je 1 a 0,75, fakt už potřebuješ korekci. PD je šířka mezi zorničkama. Ten záznam z vyšetření máš přímo předepsanou korekci nebo jen hodnoty měřené autorefraktometrem?
Zprávu z vyšetření před LP nemám, tu si nechala nemocnice
Jo, to dole už máš předpis na brýle. Psané sice do dálky, ale do blízka s nimi taky líp uvidíš, pokud ti není 40+😉
Ještě doporučení, nevyber si moc velké brýle, v okrajích to deformuje vidění a člověk si pak myslí,že má blbě udělané brýle. Zpočátku můžeš mít pocit houpání, do týdne by se to mělo ustálit a být bez problémů 😉
@snahnah děkuji moc. Zauvažovat nad čočkami je asi blbost že?
Me teda fascinuje jedna vec, jdes na oční, ze vidis rozmazane, dostanes predpis na bryle a misto toho abys naklusala do optiky si je nechat udelat, tak papír strcis do šuplíku a cpes se na invazivni vyšetření, které bylo mozna zcela zbytečne, kdybys misto vymysleni co by to mohlo byt, zkusila nosit ty bryle. Jo a doporucuji optiku s dobrým optometristou, at ti hodnoty ještě doladi postaru - tedy vkladacimi sklicky.
@esmeralda11 já se ještě jenom zeptám. Mám pocit u pravého oka, že po ránu vidím když se dívám na nějaká písmena, jaooby půlku těch písmen stejne, tedy bílé barvy, je to ohraničené, ale když zakryjí levé oko a koukám tím pravým, tak to nemizí... Není to snad ta RS diplooie, jen ze bych ti špatně diagnostikována? Omlouvám se za otravovani a děkuji.
@j.a.n.i no invazivní vyšetření bylo kvůli podezření na bolerii,(mám ji potvrzenou v krvi, tak chtějí vědět jak je to v moku) tam mě neuro poslala sama. Dodatek vyšetření na RS jsem pak požádala až později, kdy použili jednu zkumavky co nechali navíc.
Nad čočkami můžeš uvažovat později, nejprve se nauč nosit brýle. A vždy i s čočkami mít v záloze brýle 😉
Je mi tedy moc líto, že jsem vám příspěvkem přihoršila, to nebylo v mém úmyslu. Kdybych si s tím s manželem neprošla a nic o té nemoci nevěděla, tak bych vám tu nic nepsala. A vážená paní @esmeralda11 asi netuší jak stěžejní je včasná diagnostika RS. Pravda je, že nedělejte žádné závěry dokud nebudete vědět výsledky všech vyšetření, za mě je moc dobře, že jste si vyžádala neurologii, ale berte to jako pojistku. Určitě se to brzy vyřeší a dopadne to dobře!! Jinak manželovi to diagnostikovali z lumbalky a pak následně z rezonance, tím, že to bylo odhaleno v raném počátku měl hned nasazenou léčbu. Je teď momentálně 10 let zcela stabilní, chodí do práce, sportuje, žijeme bez omezení.
Pani bych doporucila bryle a psychologa. Myslim, ze ten prispevek pred par dny o ty lumbalce a krevni zatce byl taky vas ne? A myslim, ze i vy jste mi psala soukromou zpravu kvuli vsem tem vysetrenim a ohledne RS. I ja jsem psala, ze nejspis RS nemate. Spis nez myslet na vsechny zdravotni problemy a nervovat se dokrory, kteri na vas kaslou, tak se hodte do pohody 😉 nohy hore, pustte si serial, venujte se miminku, udelejte si pekny vecer s manzelem atd. Hlavne nectete a nehledejte na internetu!!!
@aarriel souhlasím,je to ona😊 a ze všeho nejvíc potřebuje hodit se do pohody a přestat googlit!!! Zlato poříd si ty brýle, zajdi k tomu psychologovi a zkus v sobě najít klid, uvidíš že bude líp.... Ještě mě tak napadá jestli se u tebe taky nemohla rozjet poporodní deprese z toho všeho.... protože z každého tvého příspěvku a komentáře cítím totální zoufalství které se táhne a stupňuje....
@hojda ahoj, mohu-li odpovedet i ja: nevim kdy ti to rikala, ale driv cocky astigmatismus nekorigovaly. Ted uz jsou. Fakt je, ze jsou trosku vetsi - ale jsou to desetiny mm. Musi tam byt to “zavazi” co je udrzuje ve spravne poloze.
Ja taky chodila, ze jsem stara a ten obraz mam nejakej nedomrlej a nedokazu to doostrit a rozjizdi se mi to. Co porod-to horsi. Zadna strasna choroba me nenapadla , ale ani ze by to spravila uprava korekce. A ono jo.
Vybirala jsem asi z peti druhu, nez mi ty nejaky tip sednul (dvacet let jsem pouzivala jine cocky) a je to teda zmena 🤭
Ano jsem to já. Ano asi mi už že všeho caklo.
Nic ve zlým, ale myslím si že u tebe je v první řadě potřeba zklidnit tu psychiku, začít chodit k nějaký dobrý fyzio skrs ty bolesti hlavy a nechat si udělat ty brýle... K tomu počkat na výsledky mri a nestresovat se tím dopředu. Řekla bych že bude čistá a že to u tebe bude fakt kombinace těch očí, páteře (něco se mohlo během těhu či porodem skřípnout) k tomu ta borelie a stres co u tebe vygradoval a ty máš pocit že už je to moc... Uvidíš že se to časem zase zlepší, držím palce...
@hojda to je zajimavy...tak jestli nemas jeste nejaky problem s rohovkou? nebo neco dalsiho? Ale to by ti asi rekla... (treba @snahnah prida nejaky postreh nebo @esmeralda11)
@knoesell tak "vážená paní" ví, jak je důležitá včasná diagnostika RS. Ale když není důvod k tomu myslet si, že paní RS má, což podle zprávy z očního a i podle údajného neurologického vyšetření opravdu není, tak proč by se mělo dělat další dovyšetření? Lumbální punkce opravdu není jako měření tlaku nebo teploty, sama uživatelka psala, jaké potíže po ní měla, a ne, opravdu se nedělá každému. Paréza okohybného nervu, která může být u RS, prostě vypadá úplně jinak. Pokud bych měla posílat každého s rozmazaným viděním na lumbálku, tak nebudu dělat nic jiného, protože na oční chodí lidi "kupodivu" s rozmazaným viděním dost často. A mohu vás ujistit, že v 99% je to způsobené refrakční vadou, to znamená rozmazané vidění při sklíčkování zmizí (stejně jako u paní zde!) a není následně tedy jakýkoli důvod pátrat po RS.
Chápu, že pokud máte RS v rodině, že je to pro vás trašák a vidíte příznaky všude. Ale podle vaší logiky by asi měl mít lumbální punkci preventivně každý. A rovnou můžeme preventivně každému dělat CT mozku pro případ cévních malformací nebo nitrolebních nádorů ne? Protože tam taky včasný záchyt může zachránit život.
Ale abych použila vaše slova, tak takhle to "vážená paní" opravdu nefunguje. Invazivní vyšetření neslouží k prevenci, na MR jsou už tak dlouhé čekací doby i pro lidi, kteří mají skutečné potíže a je pro ně toto vyšetření klíčové. Ale co, máme tu veřejné zdrav. pojištění, tak nebudeme řešit, kolik co stojí a jaký to má reálný přínos a prostě to uděláme každému.👍 Ať si ti reálně nemocní počkají třeba dalších pár měsíců, než se vyšetří moje ničím nepodložené podezření na nemoc.
Jestli si myslíte, že je dobré se bez jakýchkoli důvodů obávat všelijakých nemocí a žít v permanentním strachu, tak to tak klidně dělejte, ale neděste tu ostatní.

@esmeralda11 a časté bolení hlavy za krkem a na temeni? Jinak spousta obtíží je už u mě asi z nervů, skoro nejím a i když Kojim, zhubla ksem 3 kila.