Záhada rozostřeného vidění a stínů. Jaký je váš názor?
Ahoj, vím žen tato otázka má směřovat pro neurologa, s tím ale budu mluvit v pondělí.
Setkal se někdo z vás.. A může odpovědět i linka, která dělá oční lékařku na tuto záhadu?
Řeším delší dobu náhle rozostřené vidění a jakoby stíny u každé věci kterou vidím... Nevím jestli to nazvat jako rozdvojene vidění... Na základním očním vyšetření jsem byla již 2x , nic nezjisteno, jen klasicky dioptrie. Ovšem mě roztříštěný zrak trápí, nejsem na to zvykla. Rozjelo se mi říká po porodu. Postupně lítám po vyšetřeních.
Stalo se nekomu z vás, že měl horší vidění když se díval na nějaký předmět před sebe, ale jakmile hlavu ohnul buď k pravému rameni, nebo k levému... Jako když cvičíte krcni pater, že by ty stíny zmizely a viděli jste najednou pěkně ostře? S tím že zase tu hlavu zvednete zpět a díváte se před sebe a opět ten horší zrak se stíny?
Nemůžu o tom nikde nic dohledat, přijde mi to minimálně divné, když jsem poslední dobou trochu mimo a to i se zrakem.
Předem díky za postřehy
P. S. Bolí mě i pater, žebra a často hlava.
Díky
.
@marge_s
@hojda jak už se psalo výš, čočky pro korekci astigmatismu normálně existují. Poblém je v tom, že jsou výrazně dražší a náročnější na nasazování - není jedno (narozdíl od klasických čoček), jak se do oka šoupnou😀 Laser ti mohla nedoporučit buď kvůli tomu, že nemáš žádnou sférickou dioptrii (tu klasickou), nebo že máš moc tenkou rohovku a zákrok nelze provézt, nebo třeba máš už teď potíže se suchým okem a operace by to zhoršila, nebo cokoli jiného s rohovkou, případně i s dalšími částmi oka, ale o tom bys věděla🙂
@hojda je to blbě říct a někdo mi za to vydrzkuje ale skoro v to tajné doufám 😞 takhle v háji jak jsem teď, jsem nebyla ani po covidu a to jsem lezla po 4 a měla taky deprese.
@esmeralda11 Díky!
@esmeralda11 jsem ti moc vděčná i za to povzbuzení 😘
Tady je popsán ten mechanizmus při longcovidu: https://www.lidovky.cz/domov/vakcina-muze-ulevi...
@hojda no jo, ale já budu mít od covidu za chvíli rok? Je fakt teda, že mám pořád vysoké protilátky
@esmeralda11 hlaseni z posledniho roku experimentovani: for astigmatism vychazi financne uplne stejne (u me teda konkretne kolem 1000,-/ctvrt roku) a je uplne jedno jak je tam soupnu (zkusila jsem asi patery nez mi jeden typ sedl), ale fakt je, ze se na oku usazuji o neco dele nez klasika, asi tak pet sekund. Ono se to opravdu dotoci do te spravne polohy samo. Ty cocky jdou hrozne dopredu (vubec nechci, aby to vypadalo, ze bych nejak zpochybnovala odbornost ocniho, tyhle technikalie jsou stejne spis veci kontaktologa), ted jsem objednavala a koukala jsem, ze uz se delaji i samozabarvovaci - ty teda maji cenovku uz dvojnasobnou.
Mam technicky zajistenou skvelou kontaktologickou peci u Wichterle a Vacik 🙂 jsou uzasni a trpelivi
@esmeralda11 vůbec se nehodlám s vámi tady dohadovat o zdravotním stavu cizí paní, ani já,ani vy jste ji nevyšetrovala a nikdy jsem ji nepsala žádnou diagnózu, pouze, že je dobře, že si vyžádala i neurologii. Vůbec neznám detailní pozadí tohoto případu, pouze mě ty symptomy "trkly" do oka, mnoho lidí neví, že potíže s očima mohou diagnostikovat RS, nikomu bych tu nemoc nepřála a absolutně odmítám že symptomy vidím u všech lidí. Nejsem zastáncem žádných diagnóz dokud to není potvrzeno od lékaře na základě výsledků!!! To poslední co bych chtěla je děsit paní touto nemocí, to bych si tu mohla vymyslet dalších 10 odstrašujících diagnóz. Takže se prosím vy i paní hoďte do klidu, myslím, že toho hnusného je kolem nás dost. Mějte hezký den 🙂
V těhu se imunitní reakce organismu snižuje, aby tělo neohrozilo dítě, takže bych řekla, že v tu dobu to mohlo být trošku lepší, že to tělo tolik nebojovalo a po porodu zase nastoupila imunita v plné polní. Pořád s tím virem v těle bojuje, ale neví, jak na něj....., ale je to jen tip. může to být i něco jiného, každopádně bych brala v úvahu i toto. Začni s těma brýlema, to je nejlehčí a nejrychlejší řešení.
@knoesell analogicky. Holky, boli me v krku, uz skoro nemluvim, obvodak mi napsal atb, ze mam anginu, ale ja se bojim nadoru. Atb jsem si zatim nebrala, ale radsi jsem se objednala na ORL a vydupala si MRI. - DObre jsi udelala, takhle memu manzelovi zacala rakovina hrtanu. Chapes tu absurditu? A chapes, ze to pises totalne psychicky rozhozene osobe, ktere akorat zamotas hlavu?
Autorce: prosím vás, nějak můj komentář byl špatně pochopen, dle všeho nemáte RS, jen je dobře, že jste si to nechala prověřit na neurologii a za tím si stojím. Ale nestresujte se něčím, co není. Tímto by jste se strašila celý život s každým zhoršením stavu. Držím vám palce, mějte hezké svátky a zkuste se zaměřit na miminko, které vás teď potřebuje. Dobře to dopadne!
@marge_s já teda nevím, vy paní asi nějak dobře znáte z úvodu jsem tedy nepochopila, že paní je totálně psychicky zhroucená, to by mě nikdy nenapadlo ji ještě více deptat!! A asi jsem mimo, zřejmě smyslem těchto diskuzí je napsat paní, že je v pořádku a rozostřené vidění je v pohodě a vlastně to nemá ani řešit. Já sama neřeším zdravotní stav na diskuzích, ale s lékaři, nicméně pokud by si ani lékaři nevěděli rady byla bych ráda za každou možnost kterou mohu prověřit a třeba vyloučit!!! Tak mě přestaňte osočovat za to, že jsem paní napsala, že symptomy mohou značit RS, když sama paní tuto možnost řeší. Tak co je tedy absurdní....
@hojda Může tam být více faktorů, od neznalosti sortimentu po nějakou kontraindikaci oka, ale nejsem očař, jen optik na mateřské 😉 já čočky nosím, mám myopii a astigmatismus. Zkus zajít do optiky, kde čočky aplikují, budou vědět víc. Ono stejně na čočky má být ještě jiné měření, než na brýle. Teda měření probíhá stejně, ale v čočkách můžou být jinak upravené hodnoty 😉
@knoesell neznam, ale vidim to. My ji nerikame, ze se nema lecit a je v pohode, ale ze se ma ridit lekari. Nema je odepisovat jeste pred tim, nez vubec zacala. Az ji nepomohou, tak necht vyjadri sve obavy. Jak vidis, tak z tebe chytla paniku a hned odignorovala vsechny predchozi racionalni komentare. A uz vubec nevhodne mi prijde zpochybnovat kompetentnost lekarky, ktera jen zopakovala, ze postup jeji lekarky je absolutne v poradku a ma se ponejprv ridit jejimi pokyny.
@marge_s evidentně lékaři také neví, a pokud by diagnóza RS byla totálně mimo, nikdy by ji nedovolili udělat lumbalku či MR. Já zde žádné lékaře nezpochybňuji, (pokud ovšem nějaká Esmeralda vlastně lékařkou je) jak jde vidět je v této diskuzi odborníků mnoho, takže já tímto příspěvkem končím. Mějte hezký předvánoční čas 🙂
@knoesell já Vám nic nevyčítám. To je můj problém. Jak slyším, nebo čtu název RS, tak se sesypu jak domeček z karet, protože cely měsíc s tímto vnitřně bojuju a jsou to strašný deprese. Nepopírám, že u mě asi vybouchla kvůli tomu určitá forma psychických problémů, protože týden po porodu jsem ještě byla happy a fungovala. Nyní jsem jak jiný člověk, nezvládám ani základní veci, jako je obstarat děti, miminko, nebo naskládat myčku. Samozřejmě, nějaký problém tam někde je, protože mám i jiné obtíže a panuje u mě podezření na celiakii a řeší se me zvýšené jaterní testy. Ale tohle je můj největší bubák. Psychickou stránku už řeším, potřebuji pomoc, to vím.
Je na pytel, kdyz se to takhle posklada vsechno dohromady. Clovek nevi, co je psychika, co treba nejaka ""blbost" , co je vazne. O to vic zacne premyslet a je to zacarovany kruh. Fakt si ty bryle nech udelat, ver aspon prozatim lekarum a kdyz se ti podari vyhledat psychologa, tak tim urcite nic neztratis. Jen si nedelam iluze, ze by se ti ho podarilo sehnat v nejake rozumne dobe :/ Moc drzim palce
@knoesell nojo, máte pravdu, já si to tu cucám z prstu, jedinou opravdovou lékařkou jste tu vy 😀 Že já se na to rovnou nevykašlala, nemám tohle za potřebí, když mám dovolenou. Ať si každý vyfantazíruje tisíc nemocí jak je mu libo. Bylo mi jen paní líto, že je strachy bez sebe a přitom má s vysokou pravděpodobností pouze banální problém, který má spousta dalších lidí, včetně mě.
Že lékaři zjevně neví, není pravda. Ve zprávě z očního je jasná diagnóza, která více než dostatečně vysvětluje její obtíže (já narozdíl od vás chápu, co se ve zprávě píše). I řešení bylo vysvětleno a napsán předpis na brýle. Bohužel paní raději dala na to, co si přečetla na netu, brýle si neudělala a radši uvěřila ničím nepodložené diagnoze RS a podstoupila lumbálku s dle svých slov celkem nepříjemnými komplikacemi. Ale komu není rady, tomu není pomoci.
Útočit jste tu začla vy se svou "váženou paní".
@marge_s to, jestli tu nějaký samozvaný "odborník na dvojité vidění" (které v tomto případě mimochodem skutečně dvojité není) zpochybňuje moje slova, je mi úplně šumák 😀 Bohužel knoesell zjevně neví nic o diagnostice diplopie, jejích typech a projevech při různých onemocněních, ale přesto ví všechno nejlíp. Jinak by totiž věděla, že je napřed potřeba zjistit, jestli pacient skutečně vidí dva obrazy nebo ne, vyšetřit pohyblivost očí a další a další. (Na což přesně já se jí napřed ptala, než jsem ji měla odvahu ztvrdit nějakou diagnozu, a následně si to i přečetla v lék. zprávě). A na základě toho se dá celkem jasně říci, o co jde a nejde. Ale to jí zjevně nevysvětlíme nikdo. Mně bylo jen líto chudáka vydeptané paní a chtěla jsem jí uklidnit, protože prostě ty potíže odpovídají astigmatismu, ne RS. Ale to je jedno😅
Na závěr rada, kterou nám říkal už jeden profesor na škole a moc se sem hodí: "Když slyšíš za chalupou dusot kopyt, očekávej spíš koně než zebru."
@esmeralda11 S tou zebrou si me predbehla 😁
@j.a.n.i 😀😀👏
A jinak ja mam taky astigmatismus, na kazdem oku jinou osu a když nemam bryle, tak misto obdelniku vidim lichobeznik, nemela bych taky patrat po nějaké vážné nemoci 🤔
@j.a.n.i podle mě, jakožto choré osoby, co má potřebu si na modrym koníku hrát na lékařku, to vidím na nutnou amputaci mozku 🧐🧐😄
@esmeralda11 neeee, ten potrebuju k praci😇 i když obcas blbne...
@j.a.n.i já chci taky vidět lichoběžník......😂
@esmeralda11
@marge_s holky, možná už jsem vám to jednou psala, pokud jo, tak se omlouvám, ale rady na MK je soukromá skupina Matky lékařky, kdybyste měly zájem se mezi nás přidat, budeme rády (za mě je to tady úplná oáza stejně smýšlejících lidí). Kdyžtak mi pošlete zprávu a já odnaviguju dál.
@marge_s za hodinu mám online sezení s jednou psycholožkou, tak uvidíme.
Tak držím palce ať ti pomůže...

A co třeba postcovid? Mám kamarádku, která řeší něco podobného (psychika, oči, motání a různé jiné podivné zdravotní potíže, které se jí postupně začínají objevovat po covidu☹).