Co se děje s vodou během převařování?

Milé maminky, většina z vás má již nějaké zkušenosti s převařováním vody pro své nejmenší. Přemýšlely jste, co vlastně převařením z vody odstraníte? A víte, jaké vlastnosti naopak voda ani po převaření neztratí? Výsledky průzkumu, který jsme dělali mezi maminky, ukázaly např. to, že čtvrtina z nich neví, že převařením vody z vodovodu se z ní automaticky nestane kojenecká...
mamkamarketa
26. zář 2013
Z klasicky vody z kohoutku prevarenim zmizi choroboplodny zarodky, ale nezmizi dusicnany
lucka662006
26. zář 2013
A zmizí z ní převařením chlor? A pokud je voda např. ze studny rodinného domu, mohou v ní být teoreticky např. těžké kovy...zmizí převařením?
rajec_martinautor
26. zář 2013
@mamkamarketa Přesně tak, obsah dusičnanů zůstane i po převaření vody stejný 😉
rajec_martinautor
26. zář 2013
@lucka662006 Chlór lze převařením z vody odstranit, naopak těžké kovy po převaření nezmizí 😉
koncita
26. zář 2013
@mamkamarketa
@rajec_martin
podle mě si hodně maminek myslí, že když mají "dobrou" vodu z kohoutku a převaří ji (anebo taky ne), tak je vše ok a o dusičnanech vůbec nevědí....myslí si, že varem zničily bakterie, ale o škodlivosti dusičnanů nevědí.....
rajec_martinautor
26. zář 2013
@koncita Přesně to nám potvrdily do jisté míry i výsledky průzkumu. Nemožnost zničit dusičnany převařením by si měly uvědomovat zejména maminky nejmenších dětí. Vyšší obsah dusičnanů ve vodě, jejíž složení přesně neznáme, může být totiž jednou z příčin onemocnění tzv. methemoglobinémií. Riziko vzniku této fyziologické poruchy je nejvyšší v prvním roce života dítěte a právě proto má v tomto období podávání kojenecké vody největší význam 😉
koncita
26. zář 2013
@rajec_martin nechci dělat reklamu balené vodě, určitě by někdo oponoval, že nikdo neví, v jakých podmínkách se skladuje v obchoďáku atd., ale já bych teda z kohoutku nebo ze study , i kdyby byla sebelepší, nedávala (v nouzi když je to ojediněle bych teda nehrotila a dala)....teda zatím, jak bude malinko větší, tak už to samozřejmě řešit tolik nebudu
rory_g
26. zář 2013
Hlavně z vody ani kohoutkové, ani balené, nezmizí bakterie atd...pouze se varem usmrtí.
romcovaklarka
27. zář 2013
Ze studny bych nedávala, z kohoutku dávám. Pozor na dlouhé převařování jakékoli vody - ty věci, které var neničí )kovy, minerály, ...) se naopak dlouhým varem zkoncentrují - prostě tím odpařením vody (čisté - bez příměsí) zůstane v konvici nebo kastrolu všechno to, co tam bylo, ale na menší poměr vody...
betysek
30. zář 2013
Ještě jsem četla, že se množství dusičnanů, těžkých kovů a pod může ještě zvýšit. Zvýší se koncentrace, protože pokud se voda převařuje třeba 5 min, tak se část odpaří...Při vaření s pokličkou asi méně ale přece něco jo....Používání balené vody i kohoutkové má své pro i proti - balená voda je určitě vhodnější pro kojence, ale hodnoty uvedené na láhvi jsou hodnoty před plněním - nikdo už nezjistí, co se s ní vše děje, než se dostane do regálů v obchodě (mnohokrát jsem viděla hory balené vody na přímém slunci v horkém létě před obchoďákem). Sama bydlím v oblasti, kde je vysoká hladina dusičnanů ve vodě z kohoutku (téměř povolený limit), tak že jsem používala kojeneckou vodu i na vaření příkrmů pro mimčo do 1 roku....

Začni psát odpověď...

Odešli