icon

Kde si zdarma natrhat ovoce a zeleninu?

martina199712
31. kvě 2023

Ahoj chtěla jsem se zeptat jestli ted možné si někde zdarma natrhat zeleninu a ovoce. Děkuji

zrzinda
Autor odpověď smazal
hezz17
31. kvě 2023

Ted pred sezonou?

hasara33
31. kvě 2023

@martina199712 no asi leda někde u silnice, ale to bych moc nedoporučovala nebo kolem různých polních cest, kde rostou ovocné stromy 🤷‍♀️ zelenina nevím 🤷‍♀️

martina199712
autor
31. kvě 2023

@hezz17 moc se vtom nevyznam kdy co roste

niski
31. kvě 2023

@martina199712 zelenina se musí někým vypěstovat, takže zadarmo určitě nebude, max placený samosběr po sezoně, brzy začnou samosběry jahod. Zadarmo jsou na podzim jablka někde v opuštěných obecních sadech nebo po domluvě se sousedy,

martina199712
autor
31. kvě 2023

@niski a kdy bývají ty samosbery prosím ještě jsem o tom neslysela

lv
31. kvě 2023

@martina199712 začínají v červnu, dohledej si konkrétní u vás v regionu. Je to výhodný, když chceš dělat marmelády, napéct atp. Kilo kolem 75kc..

lv
31. kvě 2023

Levnou zeleninu - koupi v Lidlu tasky za 25kc nebo Penny bedynku 20kc ty doprodeje.

niski
31. kvě 2023

@martina199712 to chce zjistit místní farmáře a hlídat vyhlášení samosběru, u nás teď startují 10.6 jahody, někde je i bobulové ovoce, na podzim jablka, zelenina je míň, ale nevím, odkud jsi, že bCh se podívala, viděla jsem takhle cibuli, brambory, mrkev. U nás se prodávají i bedýnky zachráněného ovoce a zeleniny Sibrin market. Nebo ty bedýnky v Lidlu a Penny.

konidana
1. čer 2023

@martina199712 během června vezmi kolo a projezdi všechny možné silničky v okolí, jestli kolem není alej s třešněma, také jsou podél silnic, často špendlíky (stromky nebo keře se žlutými nebo červenými plody s peckou, o trochu větší než třešně) ty dozrávají- červen a červenec. Pak až září a říjen, jablka, hrušky , ořechy...

konidana
1. čer 2023

ale v tý mapě výše, rozhodně není všechno, chce to hledat, a koukat kolem sebe

konidana
1. čer 2023

@martina199712 špendlíků je různě mraky, dají se jíst jen tak, zavařit jako kompot, udělat marmelády, čerstvé nebo mražené do plněných ovocných knedlíků, na koláč, ...

konidana
1. čer 2023

jo a teď všude kvetou černé bezy. Květy se dají různě využít. My odmala chodili trhat květy a dělali "kosmatice". Celé květenství hezky rozkvetlého bezu se obalí v těstíčku z mouky a vody (a vajíčka?) a smaží na pánvi na oleji. Jí se buď nasladko posypané cukrem nebo naslano osolené.

ai30
1. čer 2023
krisstina93
1. čer 2023

Teď těžko, vždyť ještě většina ovoce a zeleniny ještě neuzrala. Viděla jsem teď třeba samosber jahod, ale to není zadarmo. To už ale levněji vyjde sledovat akce v kramech a kupovat třeba ty různé bedynky, chodit nakupovat před zavirackou a hledat třeba druhou jakost. Já třeba včera koupila v bille hromadu paprik za par korun :D

eithelwing
1. čer 2023

Existuje aplikace Na ovoce. Tam byvala mapka s volne pristupnymi stromy. Ale jak moc to mají ověřené, to nevím. Třeba u nás jsou takhle na polnacce tresne a svestky, tak to si trhame, ale spíš tak na snedeni, abych tam najela s kosem, to je mi trapně. 😄
U zeleniny to jen tak nebude, tam je za tím dost práce. Občas někdo levně prodává prebytky ze zahrádky. Sledovat třeba nejakou místní bazarovou skupinku na fb.

hasara33
1. čer 2023

@martina199712 pak mě ještě napadá ohledně té zeleniny, pokud bydlíš na vesnici a máš dobře vztahy se sousedy, tak brzo nastane odbobí "nechcete okurku/cuketu apod?" 😅

konidana
2. čer 2023

@hezz17 jo ted. Cumim jak puk, ale uz jsou tresne😋😍

jarla
3. čer 2023

Některé ovoce u cest, ale zelenina nikde